apr 022007
 

Begin maart werd het nieuwe kantoor van de Stadswacht geopend door Burgemeester Jacobs. Het  is van Mierlo-Hout naar het centrum verhuisd om de laatste beter te kunnen bedienen. Voorafgaand aan die plechtigheid waren de stadswachten zelf enkele uren present in het centrum, voor het uitdelen van “dubbele bonnen”, onder het motto “Twee bonnen halen, geen betalen”. De “bonnen” bleken luxe bonbons te zijn, rijkelijk gevuld met kersenlikeur. Na de opening vroeg ik centrummanager Thieu de Wit zijn mening over het nieuwe pand. De Wit: “Ik ben er zeer tevreden mee, vooral omdat ik nu veel meer blauw op straat in het centrum verwacht. Dat geeft de mensen toch een veiliger gevoel.”
Momenteel is de bezetting van de Stadswacht (SW) 15 mensen met bevoegdheid tot bekeuren, zogenaamde BOA’s. (BOA staat voor Buitengewoon Opsporings Ambtenaar). Verder heeft de SW nog enkele mensen in dienst die met deze opleiding bezig zijn, of gaan beginnen. Dat is te zien aan de schouderbandjes, waar “sector toezicht” op staat.

Het takenpakket bestaat onder andere uit bestrijden van hondenoverlast, parkeeroverlast en zwerfvuil, wijkgerichte projecten, en cameratoezicht. De BOA’s delen per jaar zo’ n 10.000 bekeuringen uit, wat neerkomt op ongeveer 200 per week. Met cameratoezicht wordt bedoeld dat men op het bureau via camera’ s de situatie in het centrum in de gaten houdt.
Navraag bij enkele mensen van de SW wat zij van hun nieuwe uniform vonden, leverde  de reacties op dat de kleuren mooi en het logo op de pet (mannen) en het hoedje (vrouwen) erg mooi waren, maar dat de riemen best wat korter hadden mogen zijn.
Navraag bij Alex van de Westerloo (politie) waarom er zo weinig stadswachten in de wijken te zien zijn leverde als antwoord op dat het puur door de bezuinigingen kwam, dat men eigenlijk alleen maar komt in geval van hondenoverlast en zwerfafval, en dat dit helaas voorlopig  zo zal blijven.
H. Choufoer

 Posted by at 14:55

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)