nov 142008
 

Iedereen weet dat Sint-Nicolaas het elk jaar heel druk heeft. Vroeger had hij het zo druk dat hij geen tijd had om in Brouwhorst te komen, maar gelukkig is dat 20 jaar geleden veranderd. Toen kwam hij eens in Brouwhorst kijken en vond de kinderen er toen zo aardig en vriendelijk dat hij besloot om met zijn pieten elk jaar (ook dit jaar weer op zaterdag 15 november) in Brouwhorst terug te komen.

nov-12

Over een paar dagen zal hij alweer in Brouwhorst zijn, en onze reporter wilde wel eens met de Sint gaan praten over zijn werk. Toen hij de Sint een brief schreef om met hem te praten kreeg hij van de schrijfpiet een briefje dat hij mocht komen,  maar hij moest wel naar de boot komen die al uit Spanje vertrokken was op weg naar Almere.
Op de vraag hoeveel pieten hij had, begon Sint te vertellen:
“Ach, ik weet eigenlijk niet hoeveel pieten ik heb want dat regelt de hoofdpiet. Maar ik weet wel dat het er heel veel zijn. In Spanje heb ik ook nog veel pieten, maar die zitten op school en moeten nog veel leren. Bijvoorbeeld, hoe ze pakjes moeten sjouwen, en waar ze  Rijpelberg en andere plaatsen kunnen vinden. Ze moeten ook leren koken en bakken, want ik neem altijd veel pepernoten en speculaas mee, en marsepein”.
Op de vraag hoe oud Sinterklaas was keek hij heel streng en zei: “Foei, u weet toch wel dat u een ouder iemand nooit mag vragen hoe oud hij is? Dat is niet netjes, maar ja ik wil u wel een geheimpje verklappen.  Ik ben twee keer de helft van twee keer de helft van de leeftijd die u denkt dat ik ben”.
Sint vertelde verder: “Mijn wegwijspieten zijn momenteel aan het bekijken waar de scholen en huizen staan die we gaan bezoeken, en de pakjespieten zijn nog druk bezig met het inpakken van de kadootjes. Ook wordt gecontroleerd dat elk kind zijn eigen kadootje krijgt en dat niet – bijvoorbeeld – Brigitte straks het kadootje van Pieter krijgt. Dat mag nooit gebeuren. Mijn paardenpieten zorgen goed voor Americo, die beneden in de stal staat. Ik heb dit jaar Pegasus nog niet meegenomen want die moet nog oefenen, om sterke benen te krijgen. Dan zijn er nog mijn bakkerspieten die volop aan het bakken zijn. Zij moeten nog heel veel doen, want elk kind krijgt van mij wel eens snoep. Maarrr… let wel op wat ik nu zeg:  de kinderen mogen wel snoepen, maar alleen maar als de pappa’s en de mamma’s dat goed vinden.
Dus niet voor het eten, of voor het slapen, en alleen maar als daarna de tandjes goed gepoetst  worden. Maar dat vertrouw ik wel, want ik weet dat er niet veel stoute kindertjes zijn in Rijpelberg.
Wel ondeugende, want die heb je overal. In Rijpelberg moet ik natuurlijk ook heel veel schoenen vullen,  en dan luister ik wel eens stiekem aan de deur, want ik weet dat elk kind heel mooi kan zingen, en daar hou ik van. Dat zingen van de kinderen maakt mij erg vrolijk.
Als wij bij alle kinderen in Rijpelberg geweest zijn gaan we naar Deurne en Bakel. Ondertussen logeren ik en al mijn pieten in het Kasteel in Helmond, een heel mooi kasteel. Maar meneer, we hebben nu wel genoeg gepraat , ik ga nu even een dutje doen en jij moet weer terug naar Rijpelberg  om de kinderen te vertellen dat ik al onderweg ben. Misschien zien we elkaar weer, maar je weet dat ik de kindervriend ben en kinderen komen bij mij als eerste aan de beurt.
Daarna heb ik misschien tijd voor de grote kinderen”
Hofkompas hoopt hem (de Sint) gauw te zien in Brouwhorst…                                      Hans Choufoer

 Posted by at 17:31

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)