nov 142008
 

nov-2

Het is donderdagochtend en de dag begint weer vroeg voor mij. De wekker gaat om half 6 en ik moet er weer uit.
Onder aan de trap staat mijn drie jarige chocolade bruine labrador Bink mij al kwispelend op te wachten. Vandaag mag hij weer mee naar Dierenkliniek Brouwhuis.
Bink heb ik gekregen van mijn eerste stagebedrijf. Hij was veel te dik en dat geeft veel problemen. Als jonge pup had hij niet de energie om met andere honden te kunnen spelen. Een paar meter lopen was hem al te veel.
Overgewicht is tegenwoordig een ernstig probleem bij vele honden.
Meer dan 50% van de honden in Nederland lijdt aan overgewicht. En dit geeft vele problemen. Een aantal van deze problemen zijn, Hart- en vaatziekten, gewrichtsproblemen, suikerziekte, huidproblemen en ademhalingsproblemen. Daarnaast zijn deze honden vaak minder speels en hebben ze geen uithoudingsvermogen.
Zo ook merkte ik de problemen bij mijn eigen hond Bink. Toen ik Bink in huis nam was hij al veel te dik (een worstje op vier poten zoals wij hem noemden). Spelen of een lange wandeling maken kon hij gewoon niet. Buiten het wandelen was slapen het enige wat hij deed. Vanaf de eerste dag dat hij bij mij thuis kwam werd hij op dieet gezet. Hierbij kreeg hij 3x per dag een light voeding en ik woog zijn eten keurig af. Bink viel af en kreeg wat meer energie, maar nog altijd was hij te dik.

Ongeveer een jaar geleden begon ik aan mijn stage bij Dierenkliniek Brouwhuis. In de kliniek kwam ik veel honden (en ook katten) tegen met overgewicht. Ik kwam hierdoor in aanraking met het dieetvoer van Hill’s; Hill’s R/D. Dit voer bevat weinig vetten maar veel vezels zodat de hond zich sneller vol voelt.
Met dit voer worden goede resultaten geboekt bij honden met overgewicht! Al gauw at Bink dan ook Hill’s R/D en ging hij maandelijks mee op gewichtscontrole. Bink viel wel af op het Hill’s R/D voer maar toch niet zoals gehoopt….

Alweer een tijdje werd er in de kliniek gebruik gemaakt van het nieuwste afslankmiddel voor honden ‘Slentrol’. Slentrol remt de opname van vetten en zorgt ervoor dat de hond een verzadigd gevoel krijgt. Dit vloeibaar middel wordt dagelijks over het voer van de hond gespoten. Maandelijks komt de hond op controle om te kijken hoeveel de hond is afgevallen en of de dosering van de Slentrol aangepast dient te worden. Naast dit middel moet er natuurlijk ook gezorgd worden dat de hond de juiste beweging krijgt en de juiste hoeveelheid voer. Met dit middel zijn al verschillende goede resultaten behaald. We (de assistente en ik) besloten om ook Bink de Slentrol te geven…

Aangekomen bij de kliniek staat Bink al flink te kwispelen. Deze plek kent hij wel. Hier krijgt hij volop aandacht, hartstikke leuk dus! Vandaag wordt Bink weer gewogen en wordt er gekeken of de dosering moet worden aangepast. Bink begon met een gewicht van 33 kilo. Bij de eerste controle was hij al 1.2 kilo afgevallen dat is ruim 3,5% !! Met zijn nog steeds te dikke kont gaat Bink op de weegschaal zitten…29.8 Kilo. Dat wil zeggen dat Bink in de afgelopen maand weer 2 kilo is afgevallen dat is 6,7%!! Het gaat dus de goede kant op met dat worstje op vierpoten. De rest van de dag mag Bink gezellig in de opname verblijven daar geniet hij volop van de aandacht van de assistentes en dierenartsen!!

Heeft uw hond of kat ook overgewicht? Of twijfelt u hierover.
Kom dan gerust een keertje langs in Dierenkliniek Brouwhuis voor een gratis gewichtscontrole!
De assistentes zullen u uitgebreid advies geven en uw vragen beantwoorden.

Evie Stoltz,
stagiaire paraveterinair.
Wilt u méér weten over dierenkliniek “Brouwhuis” kijk dan op www.dierenkliniek.com

 Posted by at 17:10

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)