nov 142008
 

Beste dierenvrienden
“Frans, mijn hond springt uit vrolijkheid tegen iedereen op; hoe kan ik hem dat afleren?”

Honden springen meestal uit vrolijkheid tegen iemand op, vaak om een geliefd persoon te begroeten; misschien om dichter bij het gezicht van die persoon te komen, om dat te likken. Ze springen zelden uit agressie tegen iemand op.

Dat tegen iemand opspringen wordt echter weinig gewaardeerd, omdat honden niet weten wat netheid is en rustig met modderpoten tegen licht gekleurde kleding aanspringen. Uit voorzorg is het beter om dit een al te enthousiaste puppy af te leren. Met een klein hondje valt het nog mee, maar het kan geen pretje worden genoemd als een volwassen hond van het formaat Bouvier of Sint Bernard de gewoonte heeft om tegen mensen op te springen.
U leert het de puppy als volgt af; elke keer als het diertje tegen u opspringt zegt u vastberaden “NEE!” en pakt het snel bij beide voorpoten, die u resoluut op de grond zet. Terwijl u dit doet, beloont u het diertje door het te aaien en iets liefs te zeggen. Houd dit altijd vol, elke keer opnieuw. Al staat u het tegen u opspringen tussendoor maar één enkele keer toe, dan valt het hele opvoedingsprogramma voor wat dit onderdeel betreft in duigen.

Er bestaat ook een grovere manier om het een hond af te leren, maar die is volkomen ongeschikt om toe te passen bij een puppy. Dat is meer iets voor een volwassen hardnekkige hond, die tegen een stootje kan. Dat is letterlijk bedoeld, want elke keer als de hond tegen u opspringt moet u hem met uw knie tegen de borst stoten en tegelijkertijd “NEE!” of “FOEI!” zeggen. Als u dit volhoudt dan weet de hond dat hij niet meer tegen iedereen op mag springen.

Er was ook nog een vraag of de tanden van een hond gepoetst mogen worden. Wij zelf hebben dat altijd gedaan, maar er is nu een tandenspray in de dierenspeciaalzaak die zeer goed werkt.
Vraag naar advies, voor kleine of grote honden.

Heeft u nog vragen?
Indien mogelijk helpen wij u graag.

 Posted by at 16:44

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)