jul 232009
 

kvw 1

16e Kindervakantieweek van 30 augustus t/m 4 september
In de laatste week van de basisschoolvakantie is er ook dit jaarweer voor de 16e keer de Kindervakantieweek voor de jeugd van Rijpelberg en Brouwhuis. Deze week wordt al jaren georganiseerd door een werkgroep van de Wijkraadvereniging Rijpelberg waarin actieve bewoners zitten uit de wijken Brouwhuis, Rijpelberg en Dierdonk.
Dit jaar hebben zich weer ruim 235 kinderen ingeschreven voor een fantastische week vol met activiteiten. We gaan knutselen, hebben een zeskamp, we gaan zwemmen, hebben een bosdag en gaan met zijn allen naar een pretpark.

 Posted by at 20:57
jul 232009
 

In elk van mijn rubriekjes wijs ik u op wat simpele dingen om de leefbaarheid in uw wijk te bevorderen. Dingen zoals de verzorging van uw voortuin, geluidsoverlast, uitlaten van honden enzovoort. Allemaal dingen om van uw woonomgeving een omgeving te maken waar het gewoon prettig wonen is.

Ik ben nu ruim een jaar in uw wijk aan het werk en ik leer steeds meer mensen kennen die graag een steentje bijdragen om het wonen fijner te maken. Het is fijn om dit te zien. Ik wil dan ook iedereen bedanken die op zijn of haar eigen manier bezig is geweest om de omgeving leefbaarder te maken. Ik hoop natuurlijk dat u zich in blijft zetten voor uw woonomgeving en dat dit anderen inspireert om mee te doen. Het is fijn om de vakantie tegemoet te zien in de wetenschap dat je iets hebt kunnen betekenen voor jezelf en voor je omgeving. Continue reading »

 Posted by at 20:55
jul 232009
 

Lekkage tijdens werkzaamheden riolering nabij Hollandhof
Tijdens de werkzaamheden aan het rioolbeluchtingsbassin (“stripvoorziening”) bij de tunnel Hollandhof is op maandagavond 6 juli een onderdeel van de riolering losgeraakt.
Hierdoor ontstond een lekkage, met als gevolg dat een flinke hoeveelheid rioolwater in een bouwput en op het naastgelegen trapveldje liep. Omdat de lekkage zich voordeed tijdens een flinke regenbui, werd het vuile water dat op het trapveldje kwam sterk verdund. Bovendien belandde de meeste verontreiniging in de bouwput. Continue reading »

 Posted by at 20:54
jul 232009
 

14 juni jl. is door de jubilerende volleybalclub RVC voor de tweede keer het Beachtoernooi georganiseerd bij de Vekahal aan de Deltaweg in Rijpelberg.
Wethouder J. Boetzkes van Maatschappelijke Dienstverlening opende het toernooi, feliciteerde de club met het 25-jarig jubileum en wenste iedereen een prettig toernooi, Nadat de wethouder vertrokken was begon het te miezeren en dat ging de gehele ochtend gestaag door. Toen bleek pas echt dat volleyballers geen watjes waren en er gezegd werd; “Of je nu nat van de regen of het zweet wordt maakt ons niet uit”.   Continue reading »

 Posted by at 20:52
jul 232009
 

Als het aan de gemeenteraad ligt staat er binnen een paar jaar een groot stadion aan de rand van ons prachtig natuurgebied Berkendonk en staan de Brouwhuisse
bossen vol met industrie. Dit betekent voor ons natuurgebied én onze leefomgeving verlies van waardevol groen
en een hoop geluids- en lichtoverlast.Als je de kranten moet geloven dan is alles al beslist. Maar de gemeente zal nog vele procedures moeten volgen om dit ten uitvoer te
kunnen brengen. Continue reading »

 Posted by at 20:51
jul 232009
 

be 1

Bewonerswerkgroep vanuit Rijpelberg en Brouwhuis opgericht.
Weet u nog waarom u hier kwam wonen? Was het de drukte die u zo aantrok? het multifunctionele stadion? de verstedelijkte omgeving? of de rust? de ruimte? de natuur?
Op 14 april presenteerde bureau Hypercube het rapport ‘Berkendonk door en voor Helmond Sport’ aan de gemeenteraad. In dat rapport werd uitgelegd aan welke randvoorwaarden een nieuw voetbalstadion moet voldoen om ook de commerciële functies en de jeugdopleiding van Helmond Sport onder te kunnen brengen. En wat blijkt,
“Uit ons onderzoek komt naar voren dat een locatie aan de westkant van de stad voor Helmond Sport meer toekomst biedt dan op De Braak”, aldus Pieter Nieuwenhuis, senior consultant van Hypercube. Waar kiest de gemeenteraad voor? Een locatie aan de oostkant van de stad ! Is dat nou niet vreemd?
Waar moeten wij (en mensen uit de omgeving) nu gaan zwemmen op een warme dag?
En waarom moeten de bossen bij BZOB, onderdeel van de Brouwhuisse Heide, verdwijnen voor nóg meer industrie naast onze deur, terwijl er zó veel op de industrieterreinen leeg staat?

Waarschijnlijk moet de gemeenteraad herinnerd worden aan:
·eerder gedane beloften.
·het eigen beleidsplan stedelijk groen
·wat bewoners van hun leefomgeving vinden en verwachten.
·de spontane handtekeningenactie van kinderen uit onze wijken voor duurzaam groen. Continue reading »

 Posted by at 20:50
jul 232009
 

bo 1

25-jarig bestaan basisschool Den Bongerd groots gevierd.

bo 2

In deze uitgave een verslag van de viering van het 25-jarig bestaan van basisschool Den Bongerd, afgelopen maand.
De dansvoorstelling op maandag:  “DE SCHOOL VIERT FEEST”
Dit was de titel van de geweldige voorstelling, die alle leerlingen van Den Bongerd hebben gegeven als spetterende openingsact van de feestweek.
Het ging over een docent van een school ( een schitterende vertolking door juf Astrid !), die het feest voor de school moest organiseren.
Weken van te voren waren de leerkrachten al bezig geweest met het verzamelen van de materialen, die daarvoor nodig waren.
Heel veel werk, maar het uiteindelijke resultaat was er dan ook naar!
Het draaiboek en het instuderen en uitvoeren van de verschillende dansen door de kinderen stond onder leiding van “Stichting EYE-WASH productions”, maar het decor en de kostuums werden gemaakt door de leerlingen zelf, uiteraard met hulp van leerkrachten en ouders, die ik bij deze nogmaals wil bedanken.
‘s Middags was de uitvoering, bijgewoond door veel ouders, opa’s, oma’s en andere belangstellenden.
bo 3
Een kunstzinnige dag op dinsdag 16 Juni!!! Continue reading »

 Posted by at 20:46
jul 232009
 

Zondag 6 september 2009 van 11.00 uur tot 15.00 uur.
Feestelijke Fancy Fair van Basisschool Den Bongerd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan.
Basisschool Den Bongerd bestaat dit jaar 25 jaar. Een zilveren school waar we trots op kunnen zijn. Dit willen we natuurlijk op grootse wijze vieren. Daarom hebben we een Fancy Fair georganiseerd. Continue reading »

 Posted by at 20:42
jul 232009
 

De ABCD bijeenkomst van 30 juni j.l. was een vruchtbare bijeenkomst. Hieronder een greep uit de besproken onderwerpen.

Nog één plaats vrij voor de Huiskamer Kunstroute Rijpelberg
Vorig jaar hadden we 10 huiskamers. Dit jaar al 14, maar er kan er nog één bij.
Wat was het ook weer? Maar liefst 19 artiesten demonstreerden voor zo’n 150 bezoekers, verdeeld in groepen van ca. 10 mensen hun kunde op het gebied van breakdance, schilderen, keramiek, muziek, fotografie, poëzie en toneel. Tien huiskamers boden hen en hun bezoekers onderdak. Iedere groep bezocht onder begeleiding van een prominente Rijpelberger vijf huiskamers. Initiatiefnemer was het Kunstkwartier Helmond in samenwerking met de ABCD Groep Actief Rijpelberg. Continue reading »

 Posted by at 20:38
jul 232009
 

De politie in Helmond maakt zich zorgen over de hobby van een aantal jongeren. Zij vinden het schijnbaar uitdagend om op bruggen te klimmen en er vanaf te duiken of te springen.
Nog los van het feit dat deze activiteit bijzonder hinderlijk is voor het scheepvaartverkeer, is het ook erg gevaarlijk voor de springers zelf. Vooral als ze tegelijkertijd of kort na elkaar springen kunnen er ongelukken gebeuren.

Strafbaar Continue reading »

 Posted by at 20:37
jul 232009
 

juli 010

De politie is nog steeds op zoek naar een kinderlokker die op verschillende plaatsen in de regio meisjes lastig valt. Hij spreekt hen aan en probeert ze mee te lokken met een smoes. De man probeert de meisjes mee te lokken door hen te vragen mee op zoek te gaan naar zijn mobiele telefoon of naar een puppy. Er zijn kinderen gekust en betast en als hij de kans krijgt randt hij ze ook aan.

Meerdere plaatsen
Eind mei pleegde de man ontuchtige handelingen met een 9-jarig meisje uit Heeze. Eerder kwamen er meldingen binnen in Son en Breugel, Nuenen en Geldrop. Begin juni kwam er bij de politie ook een melding binnen uit Helmond. De meisjes waren allemaal rond de 8 tot 12 jaar oud.
Signalement
In alle gevallen gaat het om een  blanke man in de leeftijd van 35 tot 40 jaar. Hij heeft een normaal postuur, maar wel een beetje een buikje en een lengte van ongeveer 1.80 meter. Verder heeft de man stoppeltjeshaar, is kalend en heeft een bol, rond gezicht. Mogelijk gebruikt hij een donkerkleurige 3-deurspersonenauto (hatchback). Hij was een paar keer gekleed in korte zwarte broek (net boven de knie) en een donker T-shirt. Soms droeg hij lange zwarte sokken (tot onder de knie) met hoge bruine bergschoenen. Maar hij is ook gezien in een donkere driekwart broek, donker T-shirt, zwarte  sportschoenen en een groene pet. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie op 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

 Posted by at 20:36
jul 232009
 

Het Eindhovens Dagblad heeft afgelopen maand een onderzoek gepubliceerd naar de waardering die de gemeenteraadsleden in Helmond zichzelf en hun collega’s geven. Een mooie score zo op het eerste gezicht, een gemiddeld rapportcijfer van 6,4. Jammer dat je op school jezelf en je mede klasgenoten niet mag beoordelen, dat zou heel wat niet geslaagden schelen.

De echte beoordeling komt echter pas in maart 2010, want dan kunnen de burgers van Helmond het college en de gemeenteraad een rapportcijfer geven. En hoe dat zal uitvallen is in belangrijke mate afhankelijk van de deelname in Helmond van de partij Van Wilders de PVV.

Het is nog niet bekend of deze partij in Helmond deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen laat staan wat de standpunten zijn van deze partij. Maar bij deelname zou het zo maar eens kunnen zijn, dat het rapportcijfer van 6,4 verbleekt naar een 3,2 of nog minder.
Bij de Europese verkiezingen bleek al, dat de PVV voor een radicale verschuiving zou kunnen zorgen in de vastgeroeste Helmondse politiek. De PVV belooft te luisteren naar de wensen van de bevolking en omdat een overgrote meerderheid van de Helmondse bevolking tegen weer een miljoenen verslindend project is (de bouw van een nieuw stadion voor Helmond Sport op ons gekoesterd Berkendonk) dat bovendien de natuur en de leefbaarheid van duizenden Hellemonders aantast, zou de PVV ook tegen die bouw moeten zijn. Als ze dat waar maken zou het zo maar eens kunnen dat ze in Helmond de absolute meerderheid halen en zullen de gevestigde partijen, of ze nu lokaal of landelijk zijn, krokodillentranen huilen. Het is dan te laat voor ze, maar wel terecht. Immers, ze zijn wel gekozen voor vier jaar maar hebben na de verkiezing in zijn geheel geen oog en oor meer voor wat de eigen burgers willen, schijndemocratie dus en vooral zorgen dat je partij en voorman geen averij oplopen.

Wat dat laatste betreft heeft het CDA tot nu toe de meeste averij opgelopen met hun lijsttrekker en huidige wethouder Stienen. Deze uit Asten geïmporteerde wethouder (die in Asten vooral Helmond buiten hun gemeentegrens moest houden) liep eerst een blauwtje met zijn plannen voor een sportboulevard op De Braak. Deze averij moest goedgemaakt worden (per slot van rekening moet je daadkracht tonen) en het college en de meerderheid van de Helmondse gemeenteraad probeerde de opgelopen schade te repareren door Helmond Sport toe te staan een stadion te bouwen op Berkendonk. Dat deze CDA wethouder daarmee wel de bevolking van Rijpelberg en Brouwhuis tegen zich in het harnas jaagde was geen probleem. Beide wijken stemden toch al overwegend PvdA, Groen Links en SP. De politieke schade werd met die keuze beperkt gehouden.

Maar ja, toen kwam de school in Brandevoort. Dezelfde wethouder die een nieuwe school liet bouwen die niet gebruikt mag worden waardoor er een stukje verderop weer een nieuwe school gebouwd moest worden. Kosten ruim 1,1 miljoen Euro.
En wist u dat deze averij van deze wethouder de OZB betalende burger in Helmond bijna 60 euro kost. Hoe ga je dat uitleggen aan de kiezer nota bene in het jaar van de verkiezingen? Was dat rapportcijfer van 6,4 toch niet wat te hoog?

De Naald.

 Posted by at 20:34
jul 232009
 

juli 005kopiejuli 006

De gewone Robinia (Acacia).
De Acacia staat op diverse plaatsen in Brouwhuis en Rijpelberg. Van grote afstand is deze boom te herkennen aan de koepelvormige kroon met zijn onregelmatige takken. De takken zijn voorzien van doorns. De doornen zijn eigenlijk vervormde okselblaadjes.
De acacia komt heel laat in het blad. De bladeren staan op zoge-naamde steeltjes, op één steeltje zitten wel zeven tot negen blaadjes. De stam is onmiddellijk her-kenbaar aan de sterk gegroefde schors die een netvormig patroon vertoont. De typische vlinderbloemen zitten aan ongeveer tien centimeter lange trossen die omlaag hangen. De bloemen geuren heer-lijk en bevatten veel nectar.(zie foto). Dus voor de honingbijen een geweldige krachtbron, mits het windstil is en de temperatuur hoog. Zo’n weer is ideaal voor de insec-ten in het algemeen. Continue reading »

 Posted by at 20:32
jul 232009
 

juli 004

Montessorischool zet jubilerende overblijfkracht in het zonnetje
Op vrijdag 3 juli kreeg mevrouw Ria van Hoek een warm onthaal op de Montessorischool.  Ria is dit jaar namelijk 25 jaar overblijfkracht op de school.Vanaf het eerste uur is Ria al aan de Montessorischool verbonden.
Kinderen en leerkrachten hadden met veel plezier iets georganiseerd om Ria te verrassen en te bedanken. Zonder weet vertrok Ria vanochtend van huis op weg naar school. Haar man fietste een stukje met haar mee, want hij moest zogenaamd naar Deurne. Continue reading »

 Posted by at 20:28
jul 232009
 

juli 003

Basisschool De Zevensprong, gelegen aan het Theo Driessenhof in Rijpelberg, heeft m.i.v. 1 augustus een nieuwe directeur in de persoon van mevr. Petra van den Bosch. Petra is woonachtig in Someren en werkt momenteel nog als adjunct-directeur op basisschool Dierdonk.
Petra gaat op De Zevensprong leiding geven aan een team van 14 personeelsleden en een school van 167 kinderen. Afgelopen jaar heeft het team van De Zevensprong haar koers bepaald voor de komende jaren en Petra gaat die koers in goede banen leiden. De Zevensprong vindt het heel belangrijk dat de kinderen graag naar school komen. Daarom wil het een veilige school zijn voor hen en ervoor zorgen dat ieder kind de hulp krijgt die het nodig heeft. Ook de samenwerking met de ouders wordt als erg belangrijk gezien. Wij hebben een hele actieve Ouderraad, die samen met het team steeds leuke activiteiten weet te organiseren. Daarnaast vinden we het leveren van goede prestaties ook heel belangrijk. Afgelopen jaar scoorde groep 8 tijdens de Citotoets ruim boven het landelijk gemiddelde!! Continue reading »

 Posted by at 20:26
jul 232009
 

In de wijk Rijpelberg werken veel professionals. Sommigen van hen zijn bij u als bewoner van Rijpelberg bekend, anderen zijn misschien minder bekend. Misschien heeft u met een aantal van deze professionals alleen telefonisch contact en ziet u anderen dagelijks in uw wijk.
Doordat er veel verschillende mensen werkzaam zijn in uw wijk is het voor u als bewoner misschien niet helemaal duidelijk wie wat doet. Wie zorgt er bijvoorbeeld voor de leefbaarheid in de wijk? Bij wie moet u zijn wanneer er overlast in de wijk is? Wat doet u als u een verdacht persoon door uw straat ziet lopen? Het is niet handig als u niet weet bij wie u met zulke vragen terecht kunt. Daarom willen wij hier iets aan doen.   Continue reading »

 Posted by at 20:24
jul 232009
 

juli 002

Het bestuur van de Katholieke Bond van Ouderen Brouwhuis heeft onlangs het 300e lid van haar vereniging in kunnen schrijven. Het bestuur wilde dit niet ongemerkt voorbij laten gaan en heeft daarom de betreffende persoon,  Marijke Coolen, op maandagmiddag 29 juni jl. in het zonnetje gezet. Continue reading »

 Posted by at 20:20
jul 232009
 

Parochie Brouwhuis-Rijpelberg
De Bijbel: een boek waarin je niet uitgelezen raakt
Er is geen boek dat in zoveel talen is vertaald en dat in zulke grote aantallen is gedrukt als de Bijbel. Voor telkens nieuwe generaties is het een onuitputtelijke bron van inspiratie. Waarom zouden wij dat boek moeten lezen? Heeft de Bijbel ons nog iets te zeggen?
De Bijbel : Gods Woord?
De Bijbel is een boek met een boodschap: het is bedoeld om door alle verhalen en getuigenissen troost, hoop en bevrijding te brengen, omdat God met mensen begaan is en hun zijn heil aanbiedt. Het is de weerslag van persoonlijke en gemeenschappelijke geloofservaringen van mensen, maar het wil ook andere mensen (de lezers) in hun geloof bevestigen en versterken. De Bijbel is dus mensenwerk; in de zin dat het woord van God erin door mensenhand gestalte heeft gekregen. De Bijbel wil inspireren, maar doet dat omdat het een geïnspireerd boek is.
De Bijbel gaat niet alleen over God en zijn liefde voor mensen, maar God zelf is erin aan het woord. En natuurlijk is de Bijbel voor een deel tijd­ en cultuurgebonden, maar gelovigen hebben de overtuiging dat daaronder toch de waarheid over de diepste grond van ons bestaan te vinden is. Continue reading »

 Posted by at 20:19
jul 232009
 

Beste dierenvrienden
“Mijnheer Frans, wij willen onze hond graag meenemen op vakantie. Kan dat”?
Er bestaan eigenlijk weinig redenen waarom u uw hond niet zou kunnen meenemen op vakantie, tenzij het soort vakantie dat u houdt de aanwezigheid van een hond absolut niet toestaat. Als u echter in een hotel of appartement verblijft waar een hond welkom is, dan kan het dier best mee. Continue reading »

 Posted by at 20:15
jul 232009
 

Samen in Beweging is weer van start! Voor alle kinderen, jongeren uit de buurt: Tot de grote vakantie hebben we weer volop sportieve activiteiten in de wijk. Dus kom lekker naar buiten en beweeg met ons mee, sport en beweging is gezellig en maakt je vrolijk! Let op de speciale posters bij de Brem, Tienerhuis & Parkzicht voor het programma. Meestal zijn de activiteiten gratis en zonder inschrij-ving en voor alle leeftijden!

Wekelijks programma: Maandagmiddag van 15.00 tot17.00 uur. Pleintje Twentehof Rijpelberg.
Dinsdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur. Pleintje Rijnlaan, Brouwhuis.
Woensdagmiddag van 14.30 tot16.30 uur. Dierdonkpark en Dierdonk.
Donderdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur. Pleintje Rijnlaan , Brouwhuis
Vrijdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur. Pleintje Twentehof Rijpelberg Continue reading »

 Posted by at 20:12
jul 232009
 

juli 001

Normaal leest u hier een stuk over belevenissen op de praktijk. Hierin beschrijven we bijzondere gevallen en ziektebeelden. Naast ons werk op de kliniek zijn en blijven we dierenartsen maar houden we ons soms met heel andere dingen bezig.
Voor mij zijn dat motoren en wel het rijden er op. Ik rij al zo’n 18 jaar motor en het helpt me uitstekend bij het ontspannen na een inspannende dag. Zelfs durf ik de parallel te trekken tussen diergeneeskunde en het repareren van mijn motor. Soms is het euvel meteen duidelijk: een lekke band, een gescheurd kuipdeel. Net als een hond of kat die binnengebracht wordt met een abces of wormen in de ontlasting. Het probleem is  meteen duidelijk.
Je weet wat je moet doen om het te verhelpen. Zo zijn er ook gevallen waarbij het euvel misschien snel te verhelpen is, als je maar weet wat het probleem is. Continue reading »

 Posted by at 20:05
jul 232009
 

Dinsdag 21 juli: Maandelijkse Prijskienavond!, Iedereen is van harte welkom! Zaal open: 18.15 u. Aanvang kienen: 19.00 u.
Donderdag 30 juli: Filmavond. Welke film is nog niet bekend, maar u bent van harte welkom! Aanvang: 19.00 uur,entree: € 0,75
Dinsdag 11 augustus: Maandelijkse Prijskienavond!, iedereen is van harte welkom! Zaal open: 18.15 u, aanvang kienen: 19.00 u. Continue reading »

 Posted by at 20:03
jul 232009
 

In week van 13 tot 7 juli is er gestart met de werkzaamheden voor de renovatie van de verkeersverlichting op de Deurneseweg bij de op- en afrit N279 Oost. De verkeersregelinstallatie wordt in twee weken gerenoveerd. De werkzaamheden worden afgerond op vrijdag 24 juli.

Het kruispunt blijft normaal toegankelijk voor het verkeer, maar tijdens de werkzaamheden zal er enige verkeershinder zijn omdat men veilig langs de weg moet kunnen werken. Er wordt een tijdelijke verkeerregelinstallatie geplaatst om het verkeer te regelen.

 Posted by at 20:00
jul 232009
 

MTB team “A Life for Duchenne”
Van 13 t/m 19 september a.s. zal er een 7-daagse mountainbike tocht georganiseerd worden van Luxemburg naar Nijmegen. Dit om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte van Duchenne Spierdystrofie. Dit is een ernstige spierziekte die vooral voorkomt bij jonge jongens. Ze belanden hierdoor al snel in een rolstoel en worden doorgaans niet ouder dan 20 jaar. 400 helden zullen aan de Duchenne Heroes mountainbike tocht deelnemen, waarvan 4 helden elkaar gevonden hebben om zo een heus mountainbike team te vormen, genaamd “A Life for Duchenne”.
Dit mountainbike team, bestaande uit Antoine Jans, Lonneke Pezie, Inge van de Waterbeemd en Frank Giesbers, wil d.m.v. sponsoring het benodigde geld inzamelen, zodat ze in september in Wiltz (Luxemburg) aan het vertrek zal staan om deze zeer uitdagende 7 dagen te trotseren. Continue reading »

 Posted by at 19:59