jun 232009
 

juni 050

Zondag 28 juni Jaarlijkse publieksdag Reddingsbrigade
De jaarlijkse vaardag van Reddingsbrigade Helmond vindt dit jaar plaats op zondag 28 juni op recreatieplas Berkendonk.

Tijdens de jaarlijkse publieksdag van Reddingsbrigade Helmond heeft het publiek de mogelijkheid om mee te varen met een van de reddingsboten, of geïnformeerd te worden over de werkzaamheden van Reddingsbrigade Helmond.

 Posted by at 19:55
jun 232009
 

Even lekker lezen
Voordat ik buurtbeheerder werd, was ik één van die mensen die het wijkblad ongelezen bij het oud papier gooide. Nu lees ik het Hofkompas van voor tot achter door om op de hoogte te zijn van alles wat er zich in de Rijpelberg afspeelt. De artikelen gaan over de omgeving waar ik werk en daarom spreken ze me erg aan. Bovendien is heel veel informatie herkenbaar en de onderwerpen zijn gevarieerd. Veel artikelen gaan over de leefbaarheid in de wijk, iets wat mij maar ook u aan gaat.

Als wijkbewoners met vragen naar me toe komen, vraag ik ze soms of ze het Hofkompas lezen. Daar staat namelijk erg veel informatie in en de antwoorden op hun vragen zijn vaak in het blad terug te vinden. Aan u hoef ik dit natuurlijk niet te vertellen, want u leest het Hofkompas al. Maar vraagt u het ook eens om u heen of attendeer anderen erop om het blad te lezen. Continue reading »

 Posted by at 19:54
jun 232009
 

juni 040

Hallo allemaal,
Scouting Rijpelberg heft een aantal zeer drukke weken achter de rug. Wellicht bent u ons tegengekomen bij een van de onderstaande activiteiten.
Allereerst waren wij aanwezig op de Koninginnemarkt in W.C. Brouwhorst. Niet alleen stonden er kraampjes van onze groep op het plein met eten en drinken maar wij hebben ook de organisatie ondersteund met het opbouwen en afbreken van de marktkramen, de springkussens bemensen en de wc’s bijhouden. Tijdens deze dag hebben we ook stapels flyers uitgedeeld om u uit te nodigen voor onze dag.

Eén week voor de open dag stond er echter nog een ander feestelijke activiteit op de agenda. Onze geheel vernieuwde kampvuurkuil werd officieel in gebruik genomen. Maandenlang is er door de plusscouts (oud leiding) gewerkt aan deze nieuwe kampvuurkuil en het resultaat is werkelijk geweldig! Was het eerst een gat in de grond, nu is het een plaatje om te zien. Er zijn 2 zitlagen gemaakt, een podium, houtopslag en er is zelfs aansluiting voor licht en geluid! De kampvuurkuil kreeg een eigen naambord: De Kampvuurplaets+
juni 041
Continue reading »

 Posted by at 19:49
jun 232009
 

Vanaf maandag 22 juni vinden er werkzaamheden plaats aan de stripvoorziening tussen het speelveld van de scouting aan het Hollandhof in de wijk Rijpelberg en de N279/Wolfsputterbaan. De stripvoorziening is een onderdeel van het rioleringssysteem, dat lucht uit het rioolwater afzuigt en filtert. Dit voorkomt stankoverlast en het zorgt ervoor dat de dampen het beton van de rioolbuizen niet aantasten. Continue reading »

 Posted by at 19:47
jun 232009
 

Bijeenkomst voor alle geïnteresseerden, 30 juni

Dinsdag 30 juni a.s. willen we alle mensen die belangstelling gekregen hebben voor de ABCD gedachte, bijeen krijgen om hun hobby’s, interesses, deskundigheid en inzet samen te ballen tot nieuwe clubjes, activiteiten of projecten. Sinds de vorige bijeenkomst hebben weer verschillende mensen hun ideeën vorm gegeven. We gaan ook nu weer proberen nieuwe initiatieven van de grond te krijgen. Dat doen we door een ieder te laten aangeven voor welk onderwerp hij/zij interesse heeft. Dan kijken we of interesses overeenkomen (=matchen). Op basis van enquêteresultaten tot nu toe, zijn mogelijke nieuwe matchonderwerpen :
a) Muziek en aanverwant.
b)Hobby’s (sieraden maken, creativiteit, schilderen, bloembinden, fotograferen etc.)
c) Computer en aanverwant (fotoshop, computer opschonen, ontwikkelen website  etc). Laatste nieuws: een toezegging is binnen van een deskundige die anderen wil leren hoe een eigen website te maken.
d) Sport en beweging (yoga, fietsen, massage, wandelen en zwemmen met een groep). Laatste nieuws: uitwisselen van massages
e) Hulp en steun (tuin bijhouden, met iemand wandelen etc..) Continue reading »

 Posted by at 19:46
jun 232009
 

Senioren Hobby club: dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur.Internationale dans: Voor dames en heren, dinsdag van 10.30 tot 11.45 uur onder leiding van een docente. Kosten € 2.50 p.m.
Biljarten: Dinsdag en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur. Kosten € 2.00 p.m.
Meer beweging voor ouderen: Woensdag van 9.00 tot 10.00 uur onder leiding van een gym docente. Kosten € 2.50 p.m.
Country dansen: Woensdag van 19.00 tot 21.30 uur.  Kosten € 6.00 p.m.
Koersballen: Voor dames en heren donderdag van 13.30 tot 16.30 uur. Kosten € 1.50 p.m.
Muziek/zang werkgroep: Voor dames en heren, donderdags van 19:30 tot 21:30
Deze activiteiten zijn allen in het wijkhuis “De Brem.” Continue reading »

 Posted by at 19:44
jun 232009
 

Voetbalvereniging Rood-Wit ’62 uit Helmond gaat starten met Fun Play, voetbal voor kinderen met een beperking.
Rood-Wit ‘62 is een gezonde en ambitieuze voetbalvereniging in de Helmondse wijk Rijpelberg met bijna 950 leden, en is nog altijd fors groeiende. Binnen de vereniging staat primair de beoefening van de voetbalsport centraal, voor zowel junioren (jongens en meisjes van 5 t/m 18 jaar) als senioren (dames en heren). De vereniging heeft een actief bestuur en heeft momenteel 45 jeugdteams en 9 seniorenteams. Het vaandelteam komt uit in de 3e klasse KNVB van het district Zuid 2.
Mede ondersteund door MEE Zuidoost Brabant gaat Rood-Wit ‘62 dit jaar nog starten met voetbal voor kinderen (jongens en meisjes) met een beperking in de leeftijd van 6 tot en met 16 jaar. Continue reading »

 Posted by at 19:42
jun 232009
 

Word lid van de Wijkwerkgroep Hondenbeleid
Vorig jaar is het hondenbeleid door de gemeente geëvalueerd. Resultaat is het beleidsplan ‘Hondenoverlast de baas’ waarin een aanpak voor de komende jaren is beschreven.

De inhoud van dit plan is in alle wijkraden gepresenteerd om bekendheid te geven aan de plannen, maar vooral ook om voorzieningen, reiniging en handhaving beter af te stemmen op de behoefte in de wijk. U als bewoner weet immers het best waar bij u in de wijk vervuilde plekken zijn, waar behoefte is aan uitlaatstroken of afvalbakken en waar verbodsgebieden kunnen verdwijnen.
Dat is ook de reden dat er per wijk een werkgroep wordt gevormd om de gemeente te adviseren over verbetering van de voorzieningen voor honden en vermindering van overlast door honden (poep). Deze werkgroepen worden een vast aanspreekpunt voor de gemeente. Continue reading »

 Posted by at 19:34
jun 232009
 

Gilde Helmond is een vrijwilligersorganisatie bestaande uit actieve 50-plussers die hun kennis en ervaring informeel over willen dragen aan de mensen die daar behoefte aan hebben. Wij zoeken nieuwe aanbieders voor computer, Engels, keyboard, Pools, Spaans en het project SamenSpraak. Elke andere kennis is natuurlijk welkom. De actuele aanbiedingen van het Gilde zijn op de webpagina van de VWC Helmond/Gilde (www.vrijwilligerscentralehelmond.nl) te zien, gildegids nr 41. U kunt ook telefonisch een gratis gids bij het Gilde aanvragen. Continue reading »

 Posted by at 19:32
jun 232009
 

juni 020

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 april was het dan eindelijk weer zover. Na veel toneellessen en nog meer repetities stonden de spelers van jeugdtheater Marco Polo weer op de planken met twee eigentijdse stukken, beiden geschreven door regisseur Wilma Stofmeel. De première vond dit jaar plaats in de Brem. Het eerste stuk, gespeeld door de kinderen van groep 1, ging over Sultina Achwatissaaihiero. De Sultina verveelde zich en kon zich niet bezighouden. Uit verveling verzon ze de naarste straffen. Gelukkig waren er een aantal slimme onderdanen, die met een list de verveling verdreven van de Sultina. Ondanks alle zenuwen speelden ze de sterren van de hemel, en namen een daverend applaus in ontvangst. Continue reading »

 Posted by at 19:31
jun 232009
 

Hanneke Moorman-Roest, frettendierenarts.
Frettenkliniek “Brouwhuis” te Helmond
Als dierenarts heb je regelmatig te maken met het sterven van dieren.
De begeleiding hierbij is een essentieel onderdeel van ons vak. Vaak wordt mij gevraagd of ik het niet moeilijk vindt om een dier te euthanaseren. Men denkt vaak dat dit het meest zware onderdeel van mijn vak is.
Euthanasie kan ook iets moois zijn. Het is immers de ultieme “pijnstiller”. Het voelt goed om een diertje dat lijdt te kunnen helpen. Naar het dier toe heb ik daar nooit verdriet om, omdat ik weet dat het het beste is voor dat dier. Ik heb slechts heel af een toe een dier moeten inslapen waar ik er niet achterstond. Vaak zijn onvoldoende financiën daar de reden van. Continue reading »

 Posted by at 19:29
jun 232009
 

De Europese verkiezingen zijn al weer enige weken achter de rug en nog steeds zal het bij de oude gevestigde politieke partijen dreunen. Stuk voor stuk kregen ze te maken met onverwacht kiezersverloop en de opkomst in Helmond was grandioos, net iets meer dan één op de vier die nog de moeite nam naar de stembus te gaan. Een uitzondering voor Helmond was de VVD, maar dat is eenvoudig te verklaren door de campagne van onze streekgenoot, de Europarlementariër uit Asten, de heer Manders, die er maar mooi voor zorgt dat we vanaf 2012 met één en dezelfde lader alle merken mobieltjes kunnen opladen.
Lang zullen de oude gevestigde politieke partijen gaan nadenken wat ze allemaal verkeerd gedaan hebben, maar het is toch eigenlijk heel simpel.

Kijk nu eens naar de plaatselijke politiek, hoe geloofwaardig is die nou. Ze beloven één keer in de vier jaar van alles, maar ze doen juist het tegenovergestelde. Compromissen noemen ze dat in politieke vaktaal.
Mede wijkbewoners, kijk eens om je heen hoe de eigen wijk erbij ligt. Hoe staat het met het onderhoud van de bestrating? Hoe staat het met het onderhoud van het groen? Hoe vies zijn al die lantaarnpalen langs de fietspaden, soms zo erg dat er geen licht maar vanaf komt? Hoe (verkeers)veilig is uw wijk, de doorgaande weg?
Je wordt er niet vrolijk van en als je goed om je heen kijkt verpauperd de wijk, inclusief ons winkelcentrum Brouwhorst, in rap tempo.
Maar ook de omgeving van onze wijk wordt in rap tempo vernietigd. Lees de plannen op en rond Berkendonk eens door. Een industrieterrein inclusief een stadion voor Helmond Sport, maar ook de beloofde natuurontwikkeling (en die is echt beloofd, lees het bord maar eens langs de Deurneseweg, daar staat het echt op) zal er nooit komen met een vakantiepark van 600 woningen en alles wat daar bij hoort.
Luister eens goed naar de plannen die de gemeente, de SRE en de provincie hebben met de N 279, deze moet verdubbeld worden, omdat de gemeente Helmond zo graag een autosnelwegverbinding wil hebben met het Rijkswegen autosnelwegennet.

En wat vinden en zien wij als burgers van deze wijk nu allemaal? We zien dat er bij deze gemeente geen Vogelaar wijken zijn, maar Voorkeur wijken, waar veel meer kan, waar veel meer geld naar toe gaat, waar het onderhoud op een hoger plan staat dan in onze wijk. Fiets eens door Brandevoort, Dierdonk en Stiphout en je ziet het verschil. Waarom kan dit niet in onze wijk?
Het antwoord is simpel, de oude politiek heeft niet voor onze wijk gekozen.
Het enige waar de oude politiek ons mee opscheept zijn plannen die we helemaal niet willen. De overgrote meerderheid (ruim 95%) zit niet te wachten op een stadion en een vakantiepark bij Berkendonk. Wat genuanceerde ligt dat voor de verdubbeling van de N 279, daar zouden de handen nog wel voor op elkaar gekregen kunnen worden als men bereidt is deze zo aan te leggen, dat er geen overlast van ondervonden wordt. Dat betekent een verdiepte aanleg, zoals het gemeentebestuur in Laarbeek ook eist. Maar omdat de politiek in Helmond andere belangen heeft, zal men dat nimmer durven te vragen, laat staan eisen.

Heren politici en bestuurders. Zolang de meeste van jullie er alleen zitten voor zichzelf zal de burger lak hebben aan verkiezingen en u alleen met proteststemmen blijven tarten in de hoop dat er ooit weer een tijd komt dat u als politici er zit voor alle burgers.
Of u nu in Helmond zit, Den Haag of Brussel, democratie hoort een vertaling te zijn van de stem van het volk en niet het eigen (partij)belang of aanzien.
Wanneer gaat u nu weer eens echt luisteren naar wat “het volk” wil?

De Naald

 Posted by at 19:26
jun 232009
 

juni 010

Hieronder een eerste artikel van de werkgroep geschiedenis Rijpelberg.

Ophef al in 1939 rond de inlijving van Brouwhuis en Rijpelberg bij Helmond
Op 1 januari 1968 werden delen van de buurgemeenten Aarle-Rixtel, Bakel, Deurne, Mierlo, Someren en Stiphout aan Helmond toegevoegd. De eerste plannen hiervoor dateren al uit 1919. Het hele proces van inlijving bij Helmond heeft dus bijna 50 jaar geduurd! In al die jaren hebben de diverse plannen geleid tot de nodige beroering. Dit was ook het geval toen in 1939 de provincie weer met een nieuw wetsvoorstel op de proppen kwam.
Een deel van het kerkdorp Brouwhuis met omgeving viel toen onder de gemeente Bakel en Milheeze. Volgens het wetsvoorstel zou Brouwhuis en omgeving bij Helmond moeten komen. Hiertoe behoorden ook het gehucht Rijpelberg en het gebied van de huidige wijk Rijpelberg. Het riviertje de Bakelse Aa zou dan de nieuwe gemeentegrens worden.

De provincie lichtte in 1939 dit als volg toe:
“ Gedurende de laatste jaren heeft zich aan de rand der gemeente Helmond onder de gemeente Bakel het Kerkdorp Brouwhuis ontwikkeld, waarvan de bewoners meer zijn aangewezen op Helmond dan op de gemeente, waartoe zij thans behoren. Helmond zal zich beter de zorg over dat gebied kunnen aantrekken dan Bakel, daar Brouwhuis op vrij groote afstand van de bebouwde kom van Bakel gelegen is. In het bijzonder moge hier worden gewezen op de uitoefening van het politietoezicht, welke beter zal kunnen geschieden door de Helmondsche dan door de Bakelsche gemeentepolitie.”
juni 011
Het gemeentearchief van de gemeente Gemert-Bakel is gehuisvest in het fraaie gebouw ‘De Latijnse School’ in Gemert. Enig speurwerk in dit archief heeft een aantal curieuze reacties op het voorstel van de provincie uit 1939 opgeleverd. Continue reading »

 Posted by at 19:24
jun 232009
 

juni 006

Het wordt zo langzamerhand een beetje traditie, het opruimen van de wijk rondom Drenthehof, Overijselplantsoen en Limburghof.
Ook dit jaar kon Buurtpreventie “Doliwood“ weer rekenen op voldoende animo. Dat gold zowel voor de sponsors en zeker ook voor de meehelpende buurtbewoners en met name buurtbewonertjes.
De weersgoden waren ons afgelopen zaterdagochtend gelukkig goed gezind. Hoewel het niet zo warm was scheen het zonnetje en alles verliep als op rolletjes. Ná het opbouwen van de diverse tentjes en standjes waren alle kinderen op tijd aanwezig, ja zelfs meer kinderen dan volgens de aanmeldingen verwacht werden. Ook vele ouders waren gekomen om hun kroost te begeleiden en de wijk weer eens grondig schoon te “vegen”. Continue reading »

 Posted by at 19:18
jun 232009
 

Samen in Beweging is weer van start! Voor alle kinderen, jongeren uit de buurt: Tot de grote vakantie hebben we weer volop sportieve activiteiten in de wijk. Dus kom lekker naar buiten en beweeg met ons mee, sport en beweging is gezellig en maakt je vrolijk! Let op de speciale posters bij de Brem en Tienerhuis Parkzicht voor het programma. Meestal zijn de activiteiten gratis en zonder inschrijving en voor alle leeftijden!

Wekelijks programma:
Maandagmiddag: van 15.00-17.00 uur. Pleintje Twentehof.
Dinsdagmiddag: van 15.00-17.00 uur. Pleintje Rijnlaan, Brouwhuis.
Donderdagmiddag: van 15.00-17.00 uur. Pleintje Rijnlaan, Brouwhuis.
Vrijdagmiddag: van 15.00-17.00 uur. Pleintje Twentehof.
Meer info bij Nard Lemmens tel: 510690, e-mail:
nard.lemmens@swhhelmond.nl Continue reading »

 Posted by at 19:12
jun 232009
 

juni 004

Op zondag 14 juni van 12.00 uur tot 15.00 uur op ons nieuwe schoolplein.
Waar staat onze school? Twentehof 200
Wat is er te doen?
·Verkoop van tweedehands speelgoed door de kinderen.
·Loterij met leuke prijsjes.
·Optredens van muzikanten en standbeelden.
·Lekker eten en drinken verzorgd door onze ouderraad.
·Schminken.
·Een echte fotografe die U mooi op de foto zet.
Wie mag er komen … Iedereen !!
Dus tot zondag 14 juni bij ons op school

 Posted by at 19:09
jun 232009
 

juni 003kopie

Op zondag 28 juni van 11.00 uur tot 16.00 uur wordt de landelijke open tuinendag van Groei & Bloei gehouden.
Leden van de  afd.  Helmond en omstreken zetten deze dag de poorten van de tuin open. In Helmond, Mierlo en Bakel zijn op deze zondag acht tuinen geopend die gratis bezocht kunnen worden. U bent van harte welkom om in de tuinen een kijkje te komen nemen. Op www.helmond.groei.nl kunt alles lezen van de open tuinendag en alvast de foto’s van de tuinen bekijken op deze site. Informatie kunt u inwinnen bij het secretariaat tel. 0492-515926

 Posted by at 16:13
jun 232009
 

Er is geen boek dat in zoveel talen is vertaald en dat in zulke grote aantallen is gedrukt als de Bijbel. Voor telkens nieuwe generaties is het een onuitputtelijke bron van inspiratie. Waarom zouden wij dat boek moeten lezen? Heeft de Bijbel ons nog iets te zeggen?

De Bijbel,  een boek in het meervoud.
De Bijbel is een heel bijzonder boek en wel om twee redenen.
Ten eerste is de Bijbel voor christenen (en voor een belangrijk deel ook voor Joden) méér dan een boek – het is ‘de Schrift’, het boek bij uitstek, het boek waardoor ze zich laten leiden in hun geloof.
Ten tweede is de Bijbel eigenlijk meer dan één boek; het is in feite een verzameling van heel verschillende boeken. De naam Bijbel spreekt letterlijk boekdelen:
hij komt van het Griekse ‘ta biblia’, dat betekent ‘de boekjes’. Zo is de Bijbel samengesteld uit zeer diverse geschriften uit meerdere eeuwen en van meerdere auteurs.
Er zijn brieven en gedichten, historische verslagen en visioenen, gebeden en leefregels. Teksten die, hoe uiteenlopend ook in stijl en ouderdom, iets willen vertellen van het grote verhaal van God en mensen. Het is op basis van dat gemeenschappelijke kenmerk dat ze uiteindelijk zijn opgenomen in dat grote geheel dat we ‘de Bijbel’ noemen. En het is op zich al wonderbaarlijk dat dingen die soms wel  2500 jaar geleden geschreven zijn ons moderne mensen nu nog zó aanspreken. Continue reading »

 Posted by at 15:41
jun 232009
 

Beste dierenvrienden
Vooraf eerst een tip voor onze hondenvrienden.
Houd uw hond aan de lijn als u deze uitlaat! In onze wijk is de laatste tijd veel gespoten tegen ongedierte, vooral  onder de bomen en struiken. Laat uw hond dus niet snuffelen daar de neus heel gevoelig is zodat uw hond geen niesziekte kan oplopen. Ook teken zitten graag op struiken. Dus mijn advies, houd uw hond aan de lijn.   Continue reading »

 Posted by at 15:35
jun 232009
 

Op dinsdagmiddag 23 juni om 14.00 is er in Wijkcentrum De Brem, Rijpelplein 1, een thema bijeenkomst over AWBZ en WMO.
De bijeenkomst is met name bedoeld voor: senioren, mantelzorgers,  mensen die gehandicapt zijn geraakt en een aanvraag willen indienen voor een woningaanpassing of een andere voorziening etc.
In de bijeenkomst komen de volgende zaken aan de orde:
•De nieuwe functie “begeleiding” binnen de AWBZ;
•De (nieuwe) regeling voor het aanvragen van huishoudelijke zorg;
•Aanvragen van voorzieningen (Maaltijdregeling, reis- en vervoerskostenregeling);
•Hulp  en ondersteuning d.m.v. Mantelzorg, vrijwilligerswerk, maatjes.
•Hoe de problemen op te lossen als je partner opgenomen moet worden in een verpleeghuis?;
•Zorg zwaarte pakketten;
•Informatie over de ouderenwijzer en de SWOH. Continue reading »

 Posted by at 15:33
jun 232009
 

juni 002

Zondag 28 juni is het weer zover. Voor de 14de keer organiseert de Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia de Royal Phileutonia Proms®. Er is weer een jaar hard gewerkt om een spetterend muzikaal programma te brengen.
Van 12.00 tot 22.30 zal er op het Helmondse Carat Paviljoen in stadspark de Warande weer van alles te beleven zijn.
Een greep uit het programma van deze dag:
12.10 uur De Rimboband:
De Rimboband is een bijzonder streekorkest, wat bestaat uit mensen met een verstandelijke handicap. Sinds 1979 spelen zij al muziek en ze zullen dus hun 30 jarig jubileum bij ons komen vieren. Continue reading »

 Posted by at 15:30
jun 232009
 

GroenLinks Helmond presenteert Het Groenste Idee van Helmond! Tijdens deze wedstrijd kan iedere Helmonder zijn of haar idee inzenden om Helmond groener te maken. De beste inzender wint een elektrische scooter ter waarde van 1795 euro! Daarnaast gaat GroenLinks ervoor dat het winnende idee daadwerkelijk wordt uitgevoerd!
Door de opzet van de wedstrijd worden Helmonders uitgenodigd om actief mee te denken en doen om tot een groenere woon en/of leefomgeving te komen. Elk idee dat mogelijk leidt tot een groener Helmond kan worden ingezonden. Een idee kan een uitwerking zijn van een materieel product, een uitvinding bijvoorbeeld, maar een idee kan ook een voorstel aan de gemeente zijn. Continue reading »

 Posted by at 15:27
jun 232009
 

Stichting Stadspromotie Helmond organiseert in juli  en augustus de negende serie Kasteeltuinconcerten. Het  recept is vertrouwd: op de vrijdagavonden van 10 juli t/m 21 augustus treedt er elke week een andere band op in de kasteeltuin en zo komen er opnieuw verschillende muziekstijlen voorbij, variërend van soul tot ska en van gipsy dance tot reggae. Continue reading »

 Posted by at 15:26
jun 232009
 

juni 001

Anne van Brunschot de beste
Anne van Brunschot, bovenbouw leerling van de Montessorischool in Brouwhuis, is op 27 mei voorleeskampioen van Nederland geworden.
In Utrecht kwamen de 12 provinciale kampioenen bij elkaar om de strijd aan te gaan voor de nationale titel. Elke lezer had zich op school- stedelijk- en provinciaal niveau al weten te onderscheiden. In Utrecht werden zij beoordeeld door een vakjury die uiteindelijk de Helmondse Anne -van de 12 deelnemende kandidate – als voorleeskampioen  van Nederland aanwees. Continue reading »

 Posted by at 15:23