feb 222009
 

febr 010Op maandag 23 februari is het Kindercarnaval in wijkcentrum De Brem. Op deze middag zijn er verschillende optredens van de show- en dansvereniging De Lolbroeken en de breakdance groep NEOS. Natuurlijk zal de jeugdraad ‘de Fredjes’ aanwezig zijn. Daarnaast zorgt de DJ voor veel carnavalsmuziek en zal er worden geschminkt. De middag duurt van 13:00 tot 17:00 uur en de toegang is gratis. Allemaal tot maandag 23 februari!

 Posted by at 16:55
feb 222009
 

Dat sport verbroederd is een oud feit. Dat was eens maar nu niet meer.
Vroeger was het samen een potje voetballen, basketballen of zelfs tennissen, een uitje, een volksvermaak en door het samen te doen en samen tegen “de ander” te spelen ontstond er een verbroedering.
Voor de wedstrijd samen kennis maken met de tegenstander, met de tegenstander je warm lopen en dan het spelletje. Na het spelletje samen een pintje. Toen was het nog een spelletje, voor de spelers en de supporters.
Tegenwoordig gaat het er bij de sport heel anders aan toe. Er staan grote belangen op het spel. Geld, heel veel geld, en bij verlies van het “potje” konden ook wel eens de sponsors weglopen en gaat je clubje failliet. Dat weten de spelers die er van moeten leven en de supporters doen al even hard mee. Kijk naar de wekelijkse inzet van de politie bij alleen al de voetbalwedstrijden, maar ook andere sporten volgen in rap tempo.
Uniek voor Helmond is dat de sport ook de Helmondse politiek niet verbroederd maar nog meer splijt.
Vroeger gingen de raadsleden in Helmond samen gratis met een door Helmond Sport beschikbaar gestelde seizoenkaart naar alle thuiswedstrijden op De Braak en kon men zittende in de loge de zaken die men tijdens de vergadering niet had kunnen regelen rustig bespreken. Nu vecht men elkaar de tribune af, want ook voor de Helmondse politieke partijen staan grote belangen (lees macht) op het spel. Men vecht over het onderwerp voetbal elkaar de raadszaal uit.
De belangen zijn groot en wat het ook aan belastinggeld kost, die (politieke) belangen moeten veilig gesteld worden. De wijk Brandevoort eist (terecht als het hen beloofd is) een eigen sportpark voor hun eigen voetbalclub. De politiek moet keuzes maken, er is geen geld (genoeg), ook niet voor de van hun voetbalvelden verdreven voetbalclub Klein Arsenal, maar binnenkort zijn er wel weer verkiezingen en de macht in het Helmondse lonkt. Brandevoorters zijn trouw stemmers!
De andere kant van het verhaal is, dat in de wijken Rijpelberg en Brouwhuis er erg tegenop wordt gezien een stadion voor Helmond Sport plus de nodige trainingsvelden een plaats te geven op Berkendonk.
Toch lijkt het er op dat de politiek (ondanks eerdere beloftes) in zal stemmen met de aanleg van voetbalvelden op Berkendonk.

En wat Naald nu niet snapt is het volgende. In onze wijk willen we geen voetbalvelden (op Berkendonk) en in Brandevoort willen ze nu juist wel voetbalvelden. Dan is één plus één toch gewoon twee en leg je de velden voor Helmond Sport toch in Brandevoort neer. Alle wijken blij, toch!

De Naald

 Posted by at 16:50
feb 222009
 

Het is de derde keer al weer dat ik een stukje schrijf in uw wijkblad en het begint me steeds beter te bevallen. Het is één van de manieren om de mensen in de Rijpelberg te bereiken. En dat blijkt ook wel. Steeds vaker weet u namelijk de weg naar mij te vinden en dat is heel goed. Dit keer wil ik het met u hebben over honden. En dan met name over de overlast van hondenpoep en over het feit dat sommige mensen bang zijn van (loslopende) honden.

Hondenpoep.

De laatste tijd hoor ik steeds vaker de vraag of er iets gedaan kan worden aan de hondenpoep. Zo heb ik een man ontmoet die, uit ergernis, regelmatig zelf met een schop de hondenpoep verwijdert. Het is geweldig dat hij dat doet maar het zou niet nodig moeten zijn. De Stadswacht gaat er nu streng op toezien dat mensen hun geliefde viervoeter los laten op plaatsen waar het mag en dat het zijn drolletje daar deponeert waar het thuishoort. Ongelukjes kunnen natuurlijk altijd gebeuren en daarom dient u ook een zakje bij te hebben om de verloren poep op te ruimen. We weten vast allemaal hoe het is om in een drol te stappen en om die vervolgens onder de schoenzool mee naar binnen te nemen. Niet fris en fijn. Gelukkig ligt er steeds meer hondenpoep in de struiken dan op de stoep dus kunnen we stellen dat de meeste mensen hun hond de juiste weg wijzen. Continue reading »

 Posted by at 16:48
feb 222009
 

febr 007

Aquarium en terrariumclub uit de steigers
Op onze website www.rijpelberg.info wordt u momenteel verwelkomd met de flyer van de nieuwe aquarium- en terrariumclub. Hebt u al een hobby in deze richting of zou u er mee willen beginnen bel dan naar Jan ter Horst
06-14550481, email: terhorstjan@kpnplanet.nl

2e editie van Huiskamer Kunstroute is gepland op 4 oktober 2009.
Na het succes van vorig jaar werd er van alle kanten aangedrongen om de Huiskamer Kunstroute nog een keer te organiseren. Hiertoe is een groepje gevormd, dat nog best hulp kan gebruiken.
Om  het weer te laten slagen hebben we natuurlijk ook deelnemers nodig, die in hun eigen huiskamer een presentatie willen geven van hun kunnen. Dus kom over de streep. We hebben ook weer routebegeleiders nodig die een groep mensen van huiskamer naar huiskamer dirigeren. Wie wil meehelpen dit mooie initiatief te continueren?
Mail naar hardirkx@wanadoo.nl  Continue reading »

 Posted by at 16:45
feb 222009
 

febr 006

Suzan den Hertog (24), een gezonde Hollandse jonge vrouw uit de Rijpelberg, is begin 2009 een weeshuis gestart in Njeru Uganda.
Suzan heeft vanaf begin 2005 veel als vrijwilliger in Uganda gewerkt in een weeshuis in Iganga. Tussendoor ging ze af en toe weer naar huis om hard te werken om geld te verdienen voor haar volgende reis naar Uganda.
Echt aarden hier in Nederland ging niet meer zo goed omdat ze de kinderen daar erg miste en zo is langzaam het “Afrika virus” begonnen, maar ook het idee om zelf een weeshuis op te starten.
Uiteraard miste ze daar ook veel van thuis. Vooral een warme douche en het Hollandse eten want veel is er niet te krijgen en je moet vindingrijk zijn om toch gezond te kunnen eten. Veel zware ervaringen heeft ze ook meegeaakt in die drie jaar. Als er een kind in je armen sterft en je daar niets aan kan doen dan blijft dat heel lang bij je.
Wat haar in die jaren erg opviel was dat ze zo weinig gehandicapten zag. In één van de periode dat ze daar was heeft ze bij een project geholpen waar een paar gehandicapte kinderen opgevangen werden. Daar hoorde ze dat er een groot taboe heerst over gehandicapten en dat dat ook de reden was dat je ze zo weinig ziet. Deze kinderen worden nog weggestopt omdat de mensen soms denken dat de duivel in ze zit en ze weten niet hoe ze met deze kinderen om moeten gaan. Continue reading »

 Posted by at 16:39
feb 222009
 

De Zorgboog heeft een verandering doorgevoerd in haar keukenorganisatie.
Met ingang van maandag 2 februari 2009 sluit de keuken bij Zorgboogcentrum Ruijschenberg in Gemert. De maaltijden die uit deze keuken werden geleverd, worden nu ingekocht bij een externe leverancier. Deze verandering maakt deel uit van een ontwikkeltraject binnen het Facilitair Bedrijf van De Zorgboog om te komen tot een kwalitatief hoogwaardige consumptieve dienstverlening. Een en ander is vervroegd in gang gezet door het wegvallen van de ongeveer 440 warme maaltijden per dag voor welzijnsorganisaties in het najaar van 2008. Continue reading »

 Posted by at 16:36
feb 222009
 

1 februari tot 1 juni in de Boscotondohal
Zag de Markt er vroeger zo uit? En weet je nog, de loopbrug over het kanaal? Wat deed Koningin Beatrix toen in Helmond? Waarom stond oud-minister Huub Luns tussen de Keiebijters? Wie was ook alweer die pastoor en waar stond die fabriek?

Op deze en vele andere vragen wordt antwoord gegeven in Kie(k) naw – Helmond gefotografeerd, de grootste historische fototentoonstelling ooit over Helmond.

De tentoonstelling, die uit enkele honderden foto’s bestaat, is een wandeling door ruim 150  jaar Helmondse geschiedenis. U  loopt door de stad en de tijd aan de hand van een aantal thema’s zoals stadgezichten, stadsuitbreiding, industrie en handel, school, kerkelijk leven, vrije tijd (sport, kermis, carnaval), oorlog en bevrijding, stakingen, politiek en markante Helmonders. De oudste foto’s dateren van iets na 1860. Ze laten een stadsgezicht en portretten zien.
De jongste foto’s tonen gebeurtenissen van afgelopen jaar. Continue reading »

 Posted by at 16:33
feb 222009
 

Nationaal Park De Groote Peel start in maart met een opleiding tot schoolgids. Bent u een enthousiaste natuur-liefhebber die het leuk vindt om met een schoolklas op pad te gaan in de natuur, kom dan naar de informatieavond  in bezoekerscentrum Mijl op Zeven in Ospel. Kijk voor meer informatie op: www.nationaal-parkdegrootepeel.nl.
of bel IVN Consulentschap Limburg, 0475-386460.

Beleving
Veenmos uitknijpen, waterdiertjes scheppen en bestuderen, of de stilte van het gebied ervaren, terwijl je op een knuppelbrug zit en je be-nen boven het water bungelen. Continue reading »

 Posted by at 16:28
feb 222009
 

Vrijwilligerscentrale Helmond en Rabobank Helmond organiseren samen workshops voor vrijwilligers: het Verenigingen Inspiratie Pakket.

VIP – pakket
Het VIP – pakket is zo opgezet dat er daadwerkelijk wat gedaan wordt met de gegeven informatie: tijdens de eerste avond wordt een presentatie gegeven over een onderwerp, tijdens de presentatie kunnen er vragen worden gesteld.
Aan het einde van de avond krijgt men een werkboek met oefeningen mee naar huis. Continue reading »

 Posted by at 16:27
feb 222009
 

Vaste activiteiten, en agenda overzicht Tienerhuis Skatepark voor de maand februari.
Binnenprogramma: Maandag t/m vrijdag: Inloop 15.00 tot 17.00 uur.
Dinsdag: Meidenavond 18.30 tot 20.30 uur.
Woensdag: Inloop 18.00 tot 21.00 uur.
Vrijdag: Disco    19.00 tot 22.30 uur (1ste vrijdag van de maand).

Inloop: Kom gezellig binnen om te poolen, darten, tafelvoetballen, waar je zin in hebt. Of om te kletsen met je vrienden en vriendinnen. Je mag binnen als je uit Rijpelberg, Brouwhuis of Dierdonk komt en  je tussen de 10 en 17 jaar oud bent.

Meidenavond: Een avond speciaal voor meiden van 10 tot 17 jaar uit Rijpelberg, Brouwhuis of Dierdonk. We doen van allerlei dingen, van knutselen tot koken en van dansen tot gewoon lekker kletsen met elkaar. Kom eens een keer kijken en neem gerust een vriendin mee! Continue reading »

 Posted by at 16:25
feb 222009
 

Maandag: Inloop met thema van 18.30 – 20.30 uur.Bijvoorbeeld een DJ cursus. Heb je zelf andere ideeën? Laat het ons weten!
Woensdag: Open Inloop van 15.00 tot 16.30 uur. Je kunt dan komen om te kletsen, te poolen, darten etc.
Leeftijd 10 t/m 17 jaar.
Donderdag: Kinderwerk donderdagmiddagclub van 15.00 tot 17.00 uur.
Voor kinderen uit groep 6, 7 en 8, met elke week een ander thema.De activiteiten kosten 0,50  euro per keer en vinden plaats in en om O.J.C Plein 1. Dat is aan het Rijpelplein. Continue reading »

 Posted by at 16:19
feb 222009
 

febr 005

Net als bij mensen is een goede mondverzorging bij huisdieren van groot belang. Uit onderzoek blijkt dat  80% van de honden en 70% van de katten ouder dan 3 jaar te kampen krijgt met serieuze gebitsproblemen.
De gebitsproblemen beginnen vaak met ophoping van tandplaque. Als hier niets aan gedaan wordt kan na verloop van tijd tandsteen ontstaan. Met name aan de randen van het tandvlees hoopt plaque zich op en krijgen bacteriën de kans om ontstekingen te veroorzaken. De eerste aanwijzingen voor de aanwezigheid van gebitsproblemen zijn:  een blijvend slechte adem; moeilijk kauwen en zelfs verminderde eetlust; een gevoelige mond en ontstoken tandvlees.

Als een gebitsprobleem lange tijd onbehandeld blijft kan dit zeer ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw huisdier. De ontsteking van het tandvlees kan zich zover uitbreiden dat de wortels van tanden en kiezen worden aangetast. Het tandvlees trekt zich terug en de wortels van tanden en kiezen komen bloot te liggen.
Hierdoor gaan tanden loszitten of vallen uit. Daarnaast kunnen bacteriën via het tandvlees in de bloedbaan terecht komen. Het gevaar hiervan is dat deze bacteriën infecties veroorzaken op andere plaatsen in het lichaam, bijvoorbeeld in het hart, de lever en de nieren. Continue reading »

 Posted by at 16:15
feb 222009
 

SOCIAAL EN MAATSCHAPPELIJK SPREEKUUR VOOR RIJPELBERGERS
Elke vrijdag ochtend van 9.30 tot 11.30 is er in het wijkcentrum “De Brem”in de Rijpelberg een spreekuur.
Een team van vrijwilligers helpt U daar op toer beurt met allerlei vragen over:
-regelingen en voorzieningen waar U een beroep op kunt doen
-het eventueel opvragen en invullen van formulieren (o.a. belasting)
-informatie over instellingen en belangenverenigingen.

Borstkanker Vereniging Nederland BVN Helmond e.o.

Elke 3e woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur is er een  koffieochtend voor borst-kankerpatiënten in wijkgebouw De Zonnesteen. Continue reading »

 Posted by at 13:29
feb 222009
 

febr 004

Staatsbosbeheer biedt vakantieprogramma vol activiteiten
Voor iedereen die even iets anders wil dan Carnaval vieren is een bezoek aan het Nationaal Park De Groote Peel een ‘natuurlijk’ alternatief. Staatsbosbeheer biedt tijdens de voorjaarsvakantie een aantal  natuuractiviteiten voor het hele gezin. Alle activiteiten starten bij het bezoekerscentrum Mijl op Zeven aan de Moostdijk 15 te Ospel. Voor meer informatie en een routebeschrijving: 0495–641 497 of www.staatsbosbeheer.nl

Speuren naar sporen
Het vakantieprogramma start op zondag 22 februari om 11.00 uur met een Peel Ontdektocht over diersporen. Tijdens deze gezinstocht  tonen de gidsen, die de excursie begeleiden, waar je op moet letten bij een speurentocht naar sporen in de natuur. Na afloop van de excursie gaan de deelnemers een uilenbal uitpluizen. Een braakbal, oftewel uilenbal is namelijk ook een dierspoor. Continue reading »

 Posted by at 13:24
feb 222009
 

Parochie Brouwhuis-Rijpelberg
Brouwhuis: Eucharistieviering op zondag om 09.30 uur.Vanaf november tot april is er op donderdagavond GEEN eucharistieviering in Brouwhuis
Rijpelberg: Eucharistieviering op zondag om 11.00 uur.Vanaf november tot april is er op donderdagavond om 19.00 uur een eucharistieviering
Bereikbaarheid Pastorale zorg: In dringende gevallen (ziekenzalving, uitvaart) kunt u contact opnemen met pater Benjamin:  06-5085 7027. Continue reading »

 Posted by at 13:17
feb 212009
 

Op 19 maart start het IVN Helmond een vierseizoencursus. In 4 modules – voorjaar, zomer, herfst en winter – worden lesavonden en excursies gegeven waarin aspecten van de natuur aan de orde komen die op dat moment actueel zijn.
In een vijfde module komt het thema ‘Landschap en Cultuurhistorie’ aan de orde. Belangstellenden kunnen per module inschrijven.

Opzet cursus Continue reading »

 Posted by at 23:59
feb 212009
 

Zo begint nu al weer bijna 25 jaar het vaste artikel met de bovenstaande kop. Helaas moet Frans deze keer een maand overslaan -iets wat hem in al die jaren nog nooit is overkomen – aangezien zijn gezondheid hem even in de steek liet.
Hij werd namelijk plotseling opgenomen in het ziekenhuis, waar hij inmiddels  –  met succes – een hartoperatie heeft ondergaan en weer thuis bezig is hiervan te herstellen. Wij wensen Frans, en natuurlijk ook Betsie alle sterke toe.
Mocht u Frans beterschap willen wensen dan is een kaartje naar onderstaand adres van harte welkom, hem bellen is een minder goed idee omdat hij alle rust nodig heeft om volgende maand weer met frisse energie aan de volgende bijdrage van Kat & Hond te beginnen.

 Posted by at 23:57
feb 212009
 

febr 003

Carnaval staat weer voor de deur. Ook onze activiteiten zijn er op aangepast. Wij  willen u er op wijzen dat we een aantal activiteiten hebben waar u ook aan deel kunt nemen.

Maandag middag. Iedere maandagmiddag is er kienen in de recreatiezaal. Ook hier bent u van harte welkom. De aanvang is om 14.00 uur.
Woensdagmiddag. Iedere 2 de woensdag van de maand worden er bij ons heerlijke pan-nenkoeken klaargemaakt. Wilt u ze graag een keer komen proeven u bent van harte welkom vanaf 15.00 uur, tot 17.00 uur
Maandag 23 februari. Verklede hapjes avond. Op deze avond wordt er weer een heerlijk hapje geserveerd, wie als mooiste verkleed is kan ook een prijs mee winnen.
Dinsdag 24 februari. Wij hebben met carnavalsdinsdag  een verklede kienmiddag. Degene die het mooist verkleed is heeft kans op een mooie prijs. Continue reading »

 Posted by at 23:55
feb 212009
 

Het huisgezelschap van het Annatheater, toneelgroep Vreemd Beest, is volop bezig met repetities voor de jubileumvoorstelling van het stuk  ‘De Storm’, dat op 20 maart in première gaat, ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van het Annatheater.

‘De Storm’ is gebaseerd op het stuk ‘The Tempest’ van Shakespeare (1564-1616). Het is waarschijnlijk het laatste stuk van deze gevierde Engelse toneelschrijver. Ook heeft als inspiratiebron gediend het stuk ‘Een storm’ van Aimé Césaire, een modern Frans-Martinikaans toneelschrijver en politicus. Zijn invalshoek was met name het kolonialisme, de overheersing van de ‘inboorlingen’. ‘Vreemd Beest’ maakte,  onder leiding van Lavínia Germano, een eigen bewerking van dit stuk. Continue reading »

 Posted by at 23:53
feb 212009
 

febr 002

25 jaar geleden begonnen een stel buurtbewoners in Rijpelberg met een potje volleybal, gewoon  voor de lol.
Ze speelden in de gymzaal van basisschool de Straap. Toen het er gezellig bleek te zijn groeide het aantal deelnemers snel. Al gauw werden er twee zalen gebruikt en tot ieders vreugde (blijkt nu nog steeds) werd er een clubje opgericht. Ze kregen sportkleding van een wegenbouwer uit Aarle Rixtel en zie, de Rijpelbergse Volleybal Club was een feit. Er was weliswaar besloten dat er geen competitie gespeeld zou worden maar toch groeide de vereniging behoorlijk door. Inmiddels werd de voormalige naam R.V.C. veranderd in Recreanten Volleybal Club. Dat betekende ook dat de club een andere locatie moest zoeken voor het sporten en dat werd tenslotte de Veka Hal. Al was het de opzet om  gewoon lekker te ballen, zonder wedstrijdverband, er zijn inmiddels toch zes teams die een soort van competitie spelen. Die wordt georganiseerd in Aarle Rixtel, door de plaatselijke volleybalclub, en draagt de naam Cialfo  competitie. Wat dit betekent en hoe  deze  competitie werkt zult u in een volgende uitgaven van Hofkompas lezen. Continue reading »

 Posted by at 23:51
feb 212009
 

febr 001

Onlangs hesen de Helmondse wethouders Boetzkes en Yeyden de vlag in top op de nieuwbouw van de Antoon van Dijkschool.
Samen met leerlingen van de school werd aandacht besteed aan het bereiken van het hoogste punt, want voor team en leerlingen kan de nieuwbouw niet snel genoeg klaar zijn. De nieuwe school is getekend door de Helmondse architect Wilfried van de Broek die er in slaagde een optimale afstemming te realiseren tussen het programma van eisen dat hoort bij de doelgroep van de Antoon v. Dijkschool en de beschikbare financiën. De vele extra’s werden ook mogelijk gemaakt door een aanzienlijke eigen bijdrage van de school.
Directeur Karsmakers memoreerde de uitstekende samenwerking van de lokale en regionale bouwbedrijven waardoor de bouw geheel op schema ligt.
Vooral dankte hij de Gemeente voor hun medewerking en bracht in herinnering dat de Antoon van Dijkschool de eerste school is die gerealiseerd wordt op basis van het Helmondse Integraal  Huisvestings Plan 2008-2015. In dit IHP zijn door Gemeente en de Helmondse schoolbesturen de plannen vastgelegd tot 2015 voor nieuwbouw, verbouw als wel grote onderhoudsplannen voor scholen.
Het gebouw wordt eind juni opgeleverd en zal het schooljaar 2009-2010 in gebruik worden genomen. Het betreft 12 lokalen, 5 vaklokalen, een grote gymzaal, kantoren, therapie- en onderzoeksruimten, een aula en een personeelskamer.

 Posted by at 23:47
feb 212009
 

Eerste hulp voor senioren
Met het ouder worden, wordt de kans op ongelukken of het krijgen van acute ziekten groter.
De Zorgboog Gezondheidsservice biedt de cursus Eerste Hulp Bij Senioren aan. Door het volgen van deze cursus worden senioren beter voorbereid op situaties en leren zij hoe te handelen wanneer het toch een keer misgaat. De cursus is bedoeld voor senioren (55+), of voor mensen die met senioren werken, dit kan op professioneel gebied zijn maar ook mantelzorgers kunnen deelnemen.
Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden verschillende onderwerpen behandeld, onder andere hoe te handelen bij: thermische letsels, zoals brandwonden, oververhitting, koorts, bevriezing onderkoeling of botbreuken.
Eerst Hulp voor Senioren start op 10 maart in Helmond in het wijkgebouw aan De Generaal Snijdersstraat. De cursus bestaat uit 2 bijeenkomsten van 2 uur en wordt begeleid door een gediplomeerde docent.U kunt zich opgeven bij De Zorgboog Gezondheidsservice via telefoonnummer 0492-348 677  of  www.zorgboog.nl

Dinsdag 10 maart Themabijeenkomst “Stervensbegeleiding” voor vrijwilligers
Deze avond biedt enerzijds theorie en informatie en anderzijds Continue reading »

 Posted by at 23:39