sep 082007
 

Dit jaar was er natuurlijk weer feest bij Scouting Rijpelberg, we gingen weer op zomerkamp!
We gingen naar Brexbachtal, dat is een plaatsje in Duitsland vlak bij Koblenz.
Het begon allemaal natuurlijk met het inpakken van de spulletjes thuis, dan dezelfde spulletjes en overig kampmateriaal bij de blokhut in de vrachtwagen stoppen, die ze naar Duitsland toe bracht.
De reis verliep op rolletjes, de sherpa’s en rowans met de auto en de pivo’s met de trein.
Het was een lange, maar wel gezellige rit.
Aangekomen in Brexbachtal waren er al mensen bezig met het uitruimen van de vrachtwagen, dus wij helpen “vrolijk” mee.
Daarna moesten de tenten natuurlijk opgezet worden anders konden we niet slapen. Aangezien de pivo’s nog niet gearriveerd waren, konden wij 5 tenten met zijn allen opzetten, dat vonden we niet zo leuk.
Eenmaal klaar met de tenten opzetten konden we ze inruimen, de sherpa’s rowan´s en pivo´s hadden elk een eigen tent.
Toen we daarmee klaar waren kwamen de pivo’s, eindelijk, aan op het kampterrein, dus die konden ook hun tent inruimen. Continue reading »

 Posted by at 21:47
sep 082007
 

Je hoort het nog steeds. Door het vele groen en de inrichting van de straten leeft het gevoel dat men een vakantieressort oprijdt.
Diverse dingen herken je dan ook. Er worden op een ressort diverse zaken voor de vakantiegangers georganiseerd. In de Rijpelberg zijn diverse verenigingen bezig om het voor u leuk te houden.
Iets herkenbaars: Iedereen wil zijn auto langs zijn bungalow parkeren. Binnen Helmond loopt er een pilot project om extra parkeerplaatsen, samen met inwoners, te realiseren. Een werkgroep van de WVR is hier mee bezig geweest en heeft 2/3 (€ 30.000) van het budget in de wacht gesleept. Er worden 17 parkeerplaatsen extra aangelegd, een aantal ander verschoven. Op een ressort mag je meestal niet hard rijden. De werkgroep verkeer bestudeert dit. Continue reading »

 Posted by at 21:46
sep 082007
 

Onze Kindervakantieweek ging van start met meer dan 250 kinderen. Vanzelfsprekend hoorden daar ook een relevant aantal begeleiders bij. En jawel, die waren er ook. Allemaal enthousiaste moeders, vaders en natuurlijk de vaste kern ongebonden vrijwilligers op wie we gelukkig elk jaar kunnen rekenen. Ook dit jaar hadden we een hoog aantal jeugdige begeleiders. Petje af voor al deze mensen die het ook dit jaar weer mogelijk maakten om een dergelijk evenement te organiseren. Met het weer zouden we, volgens de weersprofeten, wel wat last kunnen krijgen, maar achteraf bleek het weer toch geen grote spelbreker, al had het natuurlijk wel wat zonniger gekund.

Maandag 06-08-2007:

kvw06.jpg

Rakketen maken en afschieten, spellencircus en groepsnaam

Opening
Even voorbij de klok van een uur opende de voorzitter, Rene van der Zanden voor de 14e keer onze Kindervakantieweek. Zijn openingswoord, dat in het teken stond van veiligheid, samenwerking en plezier maken, duurde gelukkig, zoals gebruikelijk, niet al te lang en werd misschien mede daarom met applaus ontvangen. We konden van start.

Rakketen maken en afschieten
Onze technische man, Mark Derks, had ook weer voor dit jaar een uitdagende activiteit voor de ouderen. Plastic flessen voorzien van vleugels, de schroefdop vervangen door een fietsbandventiel, wat water erin en oppompen maar. Continue reading »

 Posted by at 21:43
sep 082007
 

Dinsdag 07-08-2007:

kvw5.jpg

Een dagje Fitland.
En als je Fitland zegt dan weet je bij voorbaat dat zo’n dag altijd slaagt.
De midden en ouderen konden onder deskundige begeleiders van Fitland de klimwanden proberen te beslechten. Menige deelnemer haalde de top die 26 meter boven de vloer lag. De ene zwoegend, de andere klom de hoogte in alsof het niets voorstelde.
Voor onze jongste deelnemers was de bodem van het zwembad van Fitland op 50 cm gezet, zodat deze deelnemers op een veilige wijze veel waterpret konden beleven. En natuurlijk lag het water vol met speelattributen.
Voor het scorebord was er in de grote zaal van Fitland een waar skypebalparcours uitgezet. En eerlijk is eerlijk, de Midden groepen waren over het algemeen sneller dan de Ouderen. De reden daarvan is heel eenvoudig, de Ouderen hebben al wat meer  been lengte waardoor het met een bal tussen de benen vooruitwippen niet altijd even eenvoudig was.
Eveneens onder deskundige leiding van medewerkers van Fitland konden de Midden en Ouderen kennis maken met de vele fitnesstoestellen in een heerlijk met airco’s koel gehouden ruimte. Continue reading »

 Posted by at 21:40
sep 082007
 

Woensdag 08-08-2007:

kvw-3.jpg

Zeskamp, en fietsen.
Zeskamp met luchtkussen
De zeskamp werd ook dit jaar wederom gehouden op de sportvelden van voetbalvereniging Rood-Wit ’62. Het werd een leuke zeskamp voor onze Jongeren en Midden groepen. Helaas was in de ochtend de temperatuur wat minder. De deelnemers speelden de diverse spellen de gehele dag en competitie was er voldoende.
De spellen, aangevuld met een luchtkussen en een zeepkistenrace waren, zo vernamen we van de deelnemers, erg leuk en attractief. Ook de organisatie en het spelschema, die zoals vanouds voor dit onderdeel in handen was van Folker Vink, de zeskampspecialist, staken prima in elkaar. Een dankwoord is ook op z’n plaats voor het bestuur van Rood-Wit ’62, want ook dit jaar mochten we weer gratis gebruik maken van hun accommodatie.

Fietsen.
Na een aantal jaren weg te zijn geweest uit ons programma, hadden we dit jaar toch weer gekozen voor een fietsdag, echter alleen voor de oudere groepen. Continue reading »

 Posted by at 21:38
sep 082007
 

Donderdag, 09-08-2006:

 kvw-1.jpg

Film, Speeltuin en Zwemmen
Jongeren.
Voor onze jongste groepen stond eigenlijk een rustige dag op het programma. Ervaringen uit de voorgaande jaren hebben ons geleerd dat deze leeftijdsgroep erg vermoeid raakt. Op het programma stond dus in de ochtend een film en in de middag vrij spelen in Speeltuin Rijpelroets. Van die rustdag kwam niet zo heel veel terecht. We begonnen met een film, maar ondertussen betrok de hemel en doemden er zwarte regenwolken op. Na de film goot het en dus een wandeling naar speeltuin de Rijpelroets konden we wel vergeten.

In allerijl werden de ouderwetse spelletjes voor de dag gehaald. Ook werden er kleurplaten uitgedeeld en natuurlijk honderden kleurpotloden. Ondertussen bouwde onze diskjockey zijn discotheek op. Hij zou eigenlijk pas deze avond komen maar kon gelukkig eerder. Van de rustige middag in speeltuin Rijpelroets kwam dus niets terecht, het werd een ware kinderdisco die de kinderen zoveel energie kostte dat een aantal kinderen spontaan in slaap dommelde. Continue reading »

 Posted by at 21:35
sep 082007
 

Vrijdag 10-08-2006:

kvw-2.jpg

Wunderland in Kalkar
Zo’n 350 deelnemers werden vandaag met bussen door Van Berlo Tours, vervoerd naar de voormalige en nooit in werking gestelde snelle kweekreactor te Kalkar.
Dit pretpark kenmerkt zich door klein en compact te zijn en voor de kinderen natuurlijk heel belangrijk zoveel friet eten als je wilt en zoveel ijsjes eten als je wilt. Ook alle frisdranken, koffie, thee en chocolademelk zijn in de entreeprijs inbegrepen.
De weergoden hielpen ons mee om er weer een schitterende dag van te maken. Niet één druppel viel er en af en toe probeerde de zon door het wolkendek te breken.
Draaien, tollen en wat niet meer kon en mocht.
Voor een aantal kinderen viel het wat tegen, dat men in Wunderland wel heel streng de lengte-eisen om toegang te krijgen tot een attractie hanteerde. Voor de organisatie is dit meer dan winst, want dan weten wij zeker dat het risico op ongelukjes minimaal is.
Erg moe, met de buikjes vol friet, ijs en heel veel frisdrank terug naar wijkhuis De Brem. En tja, een buik(je) vol drinken levert bij terugkomst met de bus in Rijpelberg natuurlijk een hardloopwestrijd op naar de toilet. Want na ruim een uur zitten in de bus is bij sommige de nood heel hoog.

Vrijdag 10-08-2007:
Prijsuitreiking, Afsluiting en Dank Continue reading »

 Posted by at 21:31
sep 082007
 

Brabant Water voert in de periode van september tot november werkzaamheden uit in waterwingebied het Bakelse Bos.
De werkzaamheden vinden plaats in het stuifzandgebied tussen de Scheidijk en achterzijde van de speelweide. Het stuifzand van vroeger stuift al een tijd niet meer, maar de restanten ervan zijn nog steeds om er te recreëren.

Behoud van natuurwaarde
In de loop van tijd groeien deze open vlakten dicht en ontstaat er bos. Een goede zaak, maar daarmee gaan er andere natuurwaarden verloren. Om die te behouden wordt een deel van de jonge opslag en bomen verwijderd. Zo wordt het aandeel open zandvlakte vergroot en daarmee behouden. De kwetsbare plant- en diersoorten die van oorsprong in dit landschapstype voorkomen (o.a. heide en jeneverbes) krijgen meer kans om tot ontwikkeling te komen.

Wat merkt u ervan?
Na oplevering heeft het landschap een wat kale uitstraling, maar dit zal zich naar verwachting herstellen. Brabant Water voert de werkzaamheden met behulp van machines uit. Het werkgebied blijft toegankelijk voor recreanten. Wij vragen u voldoende afstand te houden tijdens de werkzaamheden.
Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

 Posted by at 21:29
sep 082007
 

De gemeente Helmond heeft een nieuw bestemmingsplan geschreven voor de wijk Rijpelberg. Één bestemmingsplan voor de hele wijk. Dit plan gaat alle “oude” deelplannen vervangen.
Nu moet je als inwoner van zo’n wijk altijd heel alert zijn, want je weet niet wat er allemaal gaat veranderen. Voor je het weet heeft dat prachtig veld voor je deur een bouwbestemming.
Vandaar dat de wetgever de gemeente verplicht het bestemmingsplan ter inzage te leggen. Dus ook de gemeente Helmond moet het bestemmingsplan ter inzage leggen. Tja en wanneer doe je dat dan. Juist, midden in de zomervakantie. Heb je bijna de garantie dat je geen bezwaarschriften ontvangt en dat is maar wat makkelijk. Zo doen ze dat hier in Helmond. Want nu u dit leest is de termijn om bezwaar te maken al lang verlopen.
En als columnist heb ik ook nog een complottheorie ontwikkeld.
Er staat namelijk in het bestemmingsplan de volgende alinea: “Het gebied tussen de wijk Rijpelberg en de Zuid-Willemsvaart is bestempeld als ‘transformatie afweegbaar’. Dit houdt in dat het transformeren van dit gebied naar stedelijk grondgebruik (wonen, werken, voorzieningen e.d.) afweegbaar is, als dat nodig is om in de stedelijke ruimtebehoefte te voorzien. Dit geldt ook voor het gebied tussen de wijk en de weg PW 270.”
Er staat dus in gewoon Helmonds dat als ze het nodig vinden het sportpark met voetbalvereniging, wielerbaan en tennisvereniging kunnen gaan bebouwen.
Het zal wel in alle toonaarden worden ontkend, maar nu komt mijn complottheorie. Helmond Sport wil een stadion bij Berkendonk maar dan moet er wel een amateurvereniging mee naar die locatie willen. Als de velden van rood wit dan toch getransformeerd kunnen worden naar woningbouw, waarom die club dan niet meeverhuizen met Helmond Sport naar Berkendonk. Om het hoofdveld van Helmond Sport leggen we dan de wielerbaan aan en voor de tennisvereniging is nog plaats tussen de wijk Rijpelberg en de PW 270.
Ja, ik weet het, het zal echt niet waar zijn, maar waarom staat er dan zo’n alinea in het nieuwe bestemmingsplan Rijpelberg wat ter inzage wordt gelegd midden in de zomervakantie?

De Naald

 Posted by at 21:28
sep 082007
 

De organisatie, een werkgroep van Wijkraadvereniging Rijpelberg, heeft het ook dit jaar weer een spannende uitdaging gevonden om iets leuks, iets avontuurlijks en iets amusants te organiseren voor alle kinderen uit de wijken Rijpelberg en Brouwhuis. We gaan weer evalueren, oneffenheden gladstrijken en schoonheidsfoutjes elimineren en natuurlijk willen we weer een frisse start maken met het programma voor 2008.

Echter, ook dit jaar nemen we weer afscheid van enthousiaste inspirerende werkgroepleden, waaronder onze techneut Mark.
De werkgroep wordt daarmee te klein om verder te gaan naar een 15e editie. We zijn dan ook dringend op zoek naar vrijwilligers die graag willen plaatsnemen in de werkgroep, die ideeën willen aandragen en die bereid zijn een programma-onderdeel voor hun rekening te nemen. Vrijwilligers die onze jeugd een leuke week willen bezorgen, avontuurlijk, spannend en veilig. Ook al heeft u nog nooit iets georganiseerd maar u heeft wel belangstelling en een doorzettermentaliteit, geen probleem! We hebben ervaren vrijwilligers in de werkgroep die u graag helpen met het in elkaar zetten van een dagprogramma. Help ons dus mee aan een 15e kindervakantieweek voor de jeugd in Rijpelberg en Brouwhuis. Wellicht dat u eerst nog wat meer informatie wenst. Schroom dan niet en maak een afspraak met de voorzitter van deze werkgroep via 0492 – 510952 of per mail via WVR-Rijpelberg@zonnet.nl.

Belangstelling om de 15e kindervakantieweek mee te helpen organiseren, bel of mail ons.

Rene van der Zanden, voorzitter.

 Posted by at 21:27
sep 082007
 

Geachte redactie,
Naar aanleiding van de column van de Naald in het julinummer van Hofkompas, heb ik de behoefte daarop te reageren.
Een columnist mag schrijven wat hij wil, dat is het grote voorrecht van een columnist. Waar het mij om gaat is het volgende.
De Naald schrijft in het stukje over het Skatepark-Tienerhuis dat de goede bezoekers het onder de kwaden moeten ontgelden en dat de amokloper niet de toegang is ontzegd.
Dat is een infame leugen. Liegen is ook voor een columnist een “doodzonde”. Als de naald zich wat beter had verdiept en enige research had verricht dan had dit stukje wellicht een wat positievere inhoud gekregen.
Als betrokken gemeenteraadslid heb ik mij wel in de materie verdiept en kan alleen maar aangeven dat er nu een bestuur voor het Skatepark-Tienerhuis is dat wél doorpakt.
Wat is er namelijk aan de hand. Het gaat niet om één malloot maar om een hele groep die trammelant schoppen en overlast veroorzaken. Al deze “jongeren” is de wacht aangezegd en hebben een verbod gekregen. (Deze informatie komt rechtstreeks van een van de bestuursleden).
Deze groep is bekend bij politie en Gemeente en in overleg tussen het bestuur van het SkateparkTienerhuis en de politie is dit besluit dan ook genomen.
Ik heb respect voor het bestuur dat, na bedreigingen aan het adres van een van de vrijwilligers, een resoluut besluit heeft genomen om het skatepark tijdelijk ’s avonds te sluiten. De sluiting tijdens de zomervakantie was er altijd al omdat ze nu eenmaal met vrijwilligers werken, dus dat heeft niets met het bovenstaande voorval te maken.
Erg goedkoop en bovendien heel slecht feitenonderzoek gedaan, beste naald.
Dat even prikken is dit keer wel een heel klein stomp en bot naaldje geweest.
Met vriendelijke groet,
Ron R.J.B. Peters
lid van de gemeenteraad van Helmond

Van de reactie.
Op de eerste plaats, natuurlijk, alle lof voor een bestuur dat doorpakt als iets uit de hand dreigt te lopen.
De redactie heeft wel degelijk ook een aantal betrokken jongeren benaderd en gevraagd hoe zij nu tegen deze zaak aankeken. Wij krijgen dan toch een iets ander verhaal, waarvan bijgaand een samenvatting.
Continue reading »

 Posted by at 20:04
sep 082007
 

Het beschikbare geld kan nu eenmaal maar één keer uitgegeven worden. Daarom dienen er telkens afwegingen gemaakt te worden hoe de pot verdeeld moet worden. Dat we de zwakkeren in onze welvarende samenleving dienen te beschermen en dat deze de hulp krijgen die ze nodig hebben moet een van de fundamentele uitgangspunten zijn van ons bestuur. Zeker met een bestuur waarvan ook een van oudsher sociale partij, de PvdA, deel van uitmaakt. De laatste weken hebben de kranten ons geïnformeerd over de problemen in de thuiszorg. De krantenkoppen spreken voor zich: “Ook bij Savant ontslagen verwacht” en “Tonnen tekort aan welzijnszorg” De problemen zijn ontstaan omdat Helmond bij de aanbesteding van de zorg een laag uurtarief gehanteerd heeft. Dit is weer een gevolg van het feit dat Helmond volgend jaar 1,1 miljoen euro minder geld krijgt van het Rijk voor de zorg. De staatsecretaris meent en niet geheel onterecht, dat gemeenten zelf hun verantwoording moeten nemen. Onze verantwoordelijke wethouder, die zichzelf sociaal, maar ook verstandig vindt, zou zich daarom in het college iets harder moeten opstellen en gelden voor de benodigde zorg moeten afdwingen. Want het is toch niet te verkopen dat er bijv. wel middelen gevonden kunnen worden voor een raar watergootje in de Oude Aa. Ook lijkt het niet sociaal dat je het kasteelpark kan opknappen voor 1,5 miljoen en dat er ook financiën geregeld kunnen worden voor waterburchten op Suytkade, maar dat er op de zorg een budgetslot zit. Er is in Helmond ook een stadsbestuurder die zich bijna schaamt dat hij wethouder is. Hij ergert zich namelijk groen en geel aan de status van de Steenweg. Heel B en W zouden zich eigenlijk moeten schamen. Niet omdat de Steenweg er verpaupert uitziet, maar omdat het treurig gesteld is met het beschikbaar stellen van en/of fondsen werven voor de thuiszorg. In plaats van het jagen op prestigieuze prijzen als “Beste binnenstad” en “Beste virtuele stad”, zou het leven gemakkelijker en aangenamer voor onze zorgvragers zijn, als men eens serieus ging voor de prijs “Meest zorgzame stad van Nederland”. Maar ja, dat zal wel iets teveel gevraagd zijn van ons bouwcollege.
J.E. Haer.

 Posted by at 20:02
sep 082007
 

direnkliniek-sepr-2007.jpg

Als dierenarts weet je aan het begin van een werkdag zelden hoe deze er uit gaat zien. Een rustige dag kan plots veranderen in een hectische dag als er spoedpatiënten binnenkomen die direct zorg nodig hebben.
Het kan ook gebeuren dat er meerdere spoedpatiënten tegelijkertijd binnenkomen en we zelfs een keuze moeten maken wie als eerste behandeld moet worden. Niet iedereen heeft op zo’n moment begrip voor de keuze die wij vanuit professioneel oogpunt maken.
Een met bloed besmeurde hond die jankend binnenloopt met zijn hevig geschrokken eigenaar kan best wel eens een gevalletje “kan wachten” zijn terwijl de rustig liggende hond met alleen wat bleke mondslijmvliezen ons aanzet tot onmiddellijke actie en een spoedoperatie.Natuurlijk wilt u als eigenaar dat uw lieveling  direct zo goed mogelijk geholpen wordt wanneer het in nood is. Wij willen dat gelukkig ook dus dat komt goed uit! Het is echter zo dat wat u als noodgeval ervaart, medisch gezien dit niet altijd een noodgeval is…  Het omgekeerde komen we vaker tegen: er wordt te lang gewacht omdat de klacht van uw dier niet heel ernstig lijkt, maar ondertussen is de gezondheid van uw viervoeter ernstig achteruit  aan het gaan. Het is dus niet altijd meteen duidelijk of het nu “paniek om niks” of “u had misschien beter wat eerder moeten komen” wordt. Continue reading »

 Posted by at 19:59
sep 082007
 

Samenwoners zijn wettelijk niet zo maar erfgenamen van elkaar, als zij dus een woning aankopen, dan moeten zij hun zaakjes wel heel goed regelen!
In een notarieel samenlevingscontract kan van alles geregeld worden, bijvoorbeeld een verblijvingsbeding. Deze regelt bijvoorbeeld dat het aandeel van de ene partner na overlijden verblijft aan de langstlevende partner.
Dit ongeacht de eerdere verdeling van aandelen in bijvoorbeeld de woning. Meestal is dat 50% ieder. Na een onverwacht overlijden wordt  de langstlevende dan 100% eigenaar, het wordt dus geen ‘vruchtgebruik”, het gaat verder dan dat! In de meeste gevallen zal de overgang van dit eigendomsrecht “om niet” zijn geregeld, maar dit kán wel problemen opleveren. Zo moet er bijvoorbeeld sprake zijn van ongeveer gelijke sterftekansen van de partners, een groot leeftijdsverschil gooit dus roet in het fiscale eten, zo oordeelde de Hoge Raad. In de successiewetgeving is daarom een fictiebepaling opgenomen zodat de fiscus toch bijna altijd kan blijven meeprofiteren van ongewenst geruisloos verschuiven van vermogens na overlijden. Maar als partners aantoonbaar lang genoeg formeel samenwonen, dan geldt dezelfde hoge vrijstelling als voor gehuwden. Heffing successie is dan niet zo snel aan de orde. Wat overdrachtsbelasting betreft is de verhouding 60/40 de maximale, heeft de overleden partner dus meer dan 60% aandeel, dan geldt de vrijstelling van 6% overdrachtsbelasting niet meer, oppassen dus!! Continue reading »

 Posted by at 19:58
sep 082007
 

Volgens berichten in diverse dagbladen zou er een wespenplaag op komst zijn. Waar zij deze gegevens vandaan halen is mij onbekend.
Het kan natuurlijk zijn, gelet op het mooie voorjaar, geen nachtvorst en verder redelijke temperaturen tot nu toe dat men dit als uitgang genomen heeft.
Er is wel veel regen gevallen, maar daar trekken deze insecten zich niet veel van aan.
Het is wel opgevallen dat de wespen dit jaar behoorlijk hardnekkig zijn en zich niet makkelijk laten opruimen. Iedere keer opnieuw proberen ze hun nest, bij bestrijding, weer in bezit te nemen. Dat is ook hun goed recht.
De honingbijen doen het overigens ook uitstekend, wat zich laat zien bij een bijenvolk dat zich genesteld heeft in de kerk van Brouwhuis. Continue reading »

 Posted by at 19:54
sep 082007
 

wandel-spet-2007.jpg

Op vijf Augustus ging ik weer eens kijken bij de Reddingsbrigade op Berkendonk. Het was er bloedheet en druk.
Ik meldde me bij de heer Dekker die zoals gewoonlijk de algehele leiding had; hij wordt bijgestaan door vrijwilligers. Zoals eerder vermeld in een vorige Hofkompas heeft iedereen een bepaalde taak.
Je hebt  b.v. een bootpatrouille en een wandelpatrouille, en nog enkele andere taken waar ik later op in wil gaan. Afijn, ik had mij gemeld bij de heer Dekker om een stukje te schrijven over de vrijwilligers die regelmatig over het zand en gras lopen, de wandelpatrouille dus. Hij liet mij gelijk  door een medewerker een passend uniform aantrekken met de woorden: ”Loop vandaag maar mee, dan weet je gelijk wat het inhoud.”
En dat heb ik geweten. Ik wist niet dat het zo’n vermoeiend werk was. Je hoort heel vaak dat de bezoekers van Berkendonk opmerkingen maken van “die reddingsmensen zitten alleen maar in de zon,  koffie en fris te drinken en een beetje rond te kijken. Voor die mensen zeg ik: ”Vergeet het maar.”
Dus deze zondag de 5 e augustus was het erg druk. Het bezoekersaantal werd geschat op zo’ n 5000 of 6000 mensen en kinderen. Als je dan nagaat dat er die dag  “ maar“ 12 mensen aanwezig waren bij de RB die alles in de gaten moesten houden, kun je wel nagaan dat er van koffie drinken en in de zon zitten niet veel terecht kwam.

Er was in het centrum van Helmond van alles te doen, maar de meeste mensen kwamen voor het zilte nat, en niet alleen uit Helmond kwamen er mensen met kinderen. Ik sprak tussendoor met mensen uit Gemert, Bakel, Deurne en enkele andere gemeenten. Toen ik mocht meelopen met Lars en Irma werd er door beiden veel verteld over de dingen die in de gaten gehouden moesten worden. De doelstelling was het gebied Berkendonk te verkennen en te kijken waar er bepaalde  situaties konden ontstaan die niet gewenst waren. Continue reading »

 Posted by at 19:52
sep 082007
 

Het lichaam van uw hond heeft een opmerkelijk immunologisch systeem van antilichamen.
Deze antilichamen bestaan uit eiwitsubstanties die worden geproduceerd door lymfocyten; dit zijn cellen die antigenen, die het lichaam binnendringen (zoals virussen en bacteriën) vernietigen. Dit systeem kan echter overgevoelig raken voor vreemde stoffen, zoals het speekselvocht van vlooien, stuifmeel, huisstof en wol.  Door deze overgevoeligheid van het immunologisch systeem worden chemische stoffen geproduceerd die een allergie – een hevige ontstekingsreactie – veroorzaken. Allergische dermatitis komt erg veel voor bij honden. Deze aandoening wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in de lucht, zoals stuifmeel van bomen, bloeiend gras en andere planten, huisstof, veertjes en wol. De allergie verloopt volgens voorspelbare patronen: Continue reading »

 Posted by at 19:51
sep 082007
 

Op of rond donderdag de 19e juli 2007 is onze kat mishandeld in de wijk Rijpelberg. Onze kat is het laatst gesignaleerd om 17:00 op deze dag bij onze overburen op de oprit, waar hij altijd wacht tot zij thuiskomen. Onze kat is een graag geziene verschijning in ons deel van de wijk. Iedereen kent hem en hij is erg mensvriendelijk. Hij komt dan ook meteen naar mensen toe, hetgeen iedereen in de buurt hier erg leuk vindt.

Toen mijn vriendin rond half zeven thuiskwam, was de kat niet in de wijk. Dit was wel vreemd aangezien hij meestal in de buurt blijft, maar het komt wel vaker voor dat hij even zijn rondje door de buurt maakt. Daarom heeft zij er toen niet echt veel aandacht aan gegeven. Toen hij echter ook ’s nachts niet thuiskwam, begonnen wij ons toch wel af te vragen waar de poes was. We hebben toen aan mensen in de straat gevraagd of zij haar hadden gezien, hetgeen niet het geval was. We hebben toen de dierenambulance opgebeld en de poes als vermist opgegeven. Op zondag 22 juli hebben wij een telefoontje gekregen van mensen woonachtig aan het Overijsselplantsoen, die ons adres via de dierenambulance hadden gekregen. Zij hadden al een dag een kat in de buurt zien lopen die graag ergens naar binnen wilde. Continue reading »

 Posted by at 19:45
sep 082007
 

Zuinig zijn met energie spaart het milieu. Dat geldt helemaal voor het elektriciteitsverbruik. Na het gasverbruik en de autobrandstof staat het stroomverbruik van huishoudens op de derde plaats bij de veroorzakers van de CO2-uitstoot (broeikaseffect).
Het gemiddelde energieverbruik van huishoudens gaat nog steeds omhoog en daar kunnen we wat aan doen. Zoals: een apparaat de deur uitdoen, een apparaat vervangen door een energiezuiniger type, vaker stilstaan bij het gebruik en bij ingesleten gewoonten en vaker de knop uitzetten!
Thema’s van de site milieucentraal.nl  bieden uitkomst met veel tips en informatie: Energie en energie besparen, producten kopen en gebruiken, wasmachine en apparaten.

Energiebesparing loont!
Direct gas en elektriciteit besparen gaat gratis door goede gewoontes, zoals: ’s avonds op tijd de thermostaat zes graden lager zetten, naar 13 tot 15.  Continue reading »

 Posted by at 19:43
sep 082007
 

 plein-1-sept-2009.jpg

1 september was het feest in Rijpelberg! Wijkhuis De Brem bestaat dit jaar 25 jaar en dat hebben we gevierd. Het dagprogramma bestond uit een informatiemarkt van diverse verenigingen en organisaties uit de wijk. De hele middag door zorgden ze voor diverse optredens en presentaties. Zo waren er optredens van de Country dansgroep, het Jump-Team, de gymvereniging van de SVR enzovoorts. Dit alles werd omlijst door de klanken van Vur Spek en Zoole die er de hele middag dapper op los bliezen.

Ook voor de kinderen waren er veel leuke activiteiten, een klimwand, een draaimolen, springkussen en nog vele andere leuke activiteiten o.a. verzorgd door scouting Rijpelberg en peuterspeelzaal ‘t Poppe-schoentje. ’s Middags is het ver-nieuwde OJC officieel geopend door wethouder Boetzes. Hij onthulde ook de nieuwe naam: ‘Plein 1’
De opknapbeurt is mogelijk gemaakt door een royale schenking van tafelronde peelland 119. Een groep jonge ondernemers uit de regio die zich inzet voor maatschappelijke doelen. Ook zij kwamen het resultaat bewonderen. Vanaf 3 september is het OJC weer geopend voor de jeugd in de wijk. Kijk voor het activi-teitenprogramma in dit wijkblad of op de site www.swhhelmond.nl/team oost. Continue reading »

 Posted by at 19:41
sep 082007
 

De Eerste H. Communie ontvangen de kinderen die in groep 4 van de basisschool zitten. Voorafgaand hieraan worden de kinderen voorbereid door de communiewerkgroep.
Indien uw zoon of dochter elders naar school gaat en wel in onze parochie woont, dan mag hij of zij toch meedoen met de voorbereiding op het ontvangen van het sacrament. De kinderen in groep 4 die op school zitten in Brouwhuis of Rijpelberg, krijgen binnenkort informatie over de Eerste H. Communie in het parochiële jaar 2007-2008. Kinderen van andere scholen (bijv. bijzonder onderwijs) kunnen het beste contact opnemen met het parochiesecretariaat (tel. 511 394) of mailen naar: Continue reading »

 Posted by at 19:26
sep 082007
 

 tienerhuis3.jpg

Tienerhuis Skatepark presents: “Live@Tienerhuis” De jongerenraad Rijpelberg / Brouwhuis organiseert i.s.m. jongerenwerk SWH ‘’Live@Tienerhuis’’ op zondag 16 december 2007 van 13.00 tot 18.00 uur. Tijdens deze middag mag iedereen zijn of haar kunsten vertonen op het gebied van zang, dans, cabaret en muziek.
We willen lokaal talent een kans te geven zich te laten zien en om wat naamsbekendheid te krijgen. Daarnaast willen we de opbrengst van deze middag aan de Skatebaan doneren, waar we een nieuwe attractie willen realiseren voor alle skatende jeugd uit de regio.
Iedereen uit Rijpelberg, Brouwhuis en Dierdonk mag meedoen aan deze middag! Dus zit jij in een bandje, kun jij geweldig mooi zingen of ben je goed in dansen?
Wacht dan niet langer en kom langs in het Tienerhuis om het inschrijfformulier in te vullen.
Dit kun je doen van maandag t/m vrijdag tussen 15.00 en 17.00 uur.
Deelname is gratis! Per categorie is een leuke prijs te winnen.
Je kunt je inschrijven t/m 16 november. Iedereen die wil komen kijken is ook van harte welkom. De toegang is gratis.
Consumpties zijn deze middag verkrijgbaar voor € 1,00 p.st.
Wil je meer info? Bel dan even naar het Tienerhuis en vraag dan naar Meta Gortemuller / Maarten Bevers Tel: 0492-556957. Mailen kan ook naar: meta.gortemuller@swhhelmond.nl
Het Tienerhuis is te vinden aan de Rivierensingel 752 in Brouwhuis.

Meiden opgelet!
Elke dinsdagavond organiseert het jongerenwerk SWH van 18.30 tot 20.30 uur een meidenavond in het Tienerhuis! Continue reading »

 Posted by at 19:19
sep 082007
 

indische-dag-sepr-2007kopie.jpg

In navolging van het succes van vorig jaar organiseert wijkvereniging Haverveld, Bloem- en Paardenvelden wederom in samenwerking met Stichting Pohon Sukun een “Indische Dag“. Het programma bestaat uit twee gedeelten.
Het matinee, welke opgeluisterd zal worden met niemand minder dan Wieteke van Dort met de Tante Lien show “kun je nog zingen, zing dan mee”.
Een 2 x 45 minuten durend programma met zowel Nederlandse als Indische liedjes.
Het avondprogramma is gevuld met een Indische Dansavond, waar de benen gestrekt kunnen worden op de ruime dansvloer.
De muzikale omlijsting gedurende de gehele dag wordt verzorgd door muzikanten van eigen bodem.
Zo weet ANGIN BARAT het publiek te fascineren en te imponeren op de vrolijke oosterse en westerse klanken.
THE AJ RIVER BAND is een heuse Indische Countryformatie met in hun repertoire ook traditionele muziek en diverse rock ‘roll and ‘60/ ’70 sounds. Continue reading »

 Posted by at 19:14
sep 082007
 

Bureau Halt en politie zetten jeugd aan het denken
Bureau Halt en de politie werken samen om beginnende jeugdcriminaliteit aan te pakken. De politie verwijst jongeren door naar bureau Halt als ze in aanmerking komen voor een alternatieve straf.
Ook kinderen jonger dan twaalf jaar kunnen een doorverwijzing naar bureau Halt krijgen.
Het is een vrijwillig aanbod voor ouders om ondersteuning te krijgen bij bespreking van het gepleegde feit met hun kind. In Helmond-Oost verwees de politie dit jaar van januari tot en met augustus 23 jongeren door naar Halt, waarvan een aantal kinderen jonger dan twaalf jaar.

Werkwijze
De buurtbrigadier of politieagent stemt met de ouders en het kind af hoe medewerking wordt verleend aan een alternatieve straf. Vaak zijn ouders blij met de ondersteuning en handreiking van Bureau Halt. Alle betrokkenen gaan onder begeleiding van Bureau Halt aan de slag met een aanpak op maat. Kinderen tot twaalf jaar krijgen te maken met een zogenaamde Stopreactie. Jongeren tussen de twaalf en achttien jaar krijgen te maken met een alternatieve strafafdoening. Continue reading »

 Posted by at 19:12
sep 082007
 

Op dinsdag 23 oktober gaat RaboJeugdland weer van start! Dit sport -, spel,- en doefestijn vindt ook dit jaar weer plaats in sporthal De Braak in Helmond en duurt t/m vrijdag 26 oktober.
De organisatie is alweer druk met de voorbereidingen bezig. Er zijn weer tal van activiteiten. Zo kunnen de kinderen darten, knutselen, schminken, schilderen, dansen, muziek maken en nog veel meer!
RaboJeugdland wordt dit jaar voor de 9e maal georganiseerd.

Aanmelden verenigingen
Er is plaats voor verenigingen die een leuke activiteit willen aanbieden. Hierbij kan men denken aan buurt- en wijkverenigingen, scouting, sportclubs etc. Continue reading »

 Posted by at 19:11