jul 082007
 

 brem-juli-2007.jpg

Dit jaar bestaat wijkhuis De Brem 25 jaar en dat willen wij niet ongemerkt voorbij laten gaan. In samenwerking met de Stichting Welzijn Helmond, Scouting Rijpelberg, Seniorenvereniging Rijpelberg en de Wijkraadvereniging Rijpelberg hebben we dan ook allerlei activiteiten georganiseerd voor alle bewoners van Rijpelberg. Voor de kinderen hebben we activiteiten als een luchtkussen, een klimwand, een ballonnenwedstrijd en natuurlijk hebben we enkele versnaperingen.

Voor de verenigingen uit onze wijk Rijpelberg zijn kramen beschikbaar gesteld. Zij zullen zich op deze dag presenteren en u als wijkbewoner kunt kennis maken met de vele activiteiten die de verenigingen in Rijpelberg u kunnen bieden.
Verder zullen er twee podia opgesteld staan waar muziek op wordt uitgevoerd en waarop demonstraties gegeven zullen worden. De muziek wordt verzorgd door de band Spek en Zole van Carnavalsvereniging De Spekzullekes uit de Rijpelberg.
Continue reading »

 Posted by at 17:20
jul 082007
 

 kvw-juli-2007.jpg

Zoals u al eerder heeft kunnen lezen organiseert de Wijkraadvereniging Rijpelberg dit jaar voor de 14e maal de kindervakantieweek. Het aantal deelnemende kinderen is dit jaar ongeveer 250. Dat is iets minder dan de afgelopen jaren. Vermoedelijk is de oorzaak daarvan gelegen in het feit, dat dit jaar de kindervakantieweek valt in de laatste week van de bouwvakvakantie. Hierdoor zijn nog veel kinderen op vakantie.
Continue reading »

 Posted by at 17:17
jul 082007
 

 scouting-juli-2007-1.jpg

Op vrijdag 11 mei was het weer zover de komende editie van het trapperskamp. Dit kamp is bedoeld voor leden van scouting in de leeftijd van 11 t/m 17 jaar.
Met deze activiteit werd er buiten de leden van Scouting Rijpelberg ook deelgenomen door de leden van Scouting Paulus, Scouting Jan Baloys uit Stiphout en Scouting St. Josef uit Deurne.
De benaming trapperskamp stamt af van de vroegere pelsdierenjagers in Amerika. Deze jagers, Trappers genaamd, leefden het grootste deel van het jaar midden in de natuur. Regelmatig moesten zij hun vallen en strikken, geplaatst in oerwoud of bos, controleren. Deze werden geplaatst om pelsdieren te kunnen vangen. Hierbij waren trappers meestal  meerdere dagen op pad, met alleen de hoogst noodzakelijke hulpmiddelen bij zich. Zij kampeerden dan in een eenvoudige schuilhut, bereidden onderweg hun maaltijd op houtvuur, en kwamen onderweg verschillende natuurlijke hindernissen tegen, zoals rivieren, dichte bossen die overwonnen moesten worden. Tijdens het trapperskamp treden wij scouts enkele dagen in de voetsporen van deze pelsdierenjagers en ondernemen een aantal van hun avontuurlijke activiteiten. Hierbij maken we gebruik  van onze kennis van verschillende “scouting”- technieken zoals primitief  en eenvoudig kamperen, oriënteren, hike, varen, etc. Continue reading »

 Posted by at 17:12
jul 082007
 

Natuurlijk, en wel de volgende:
• Laat bij warm weer NOOIT de hond in de auto achter, ook niet als deze in de schaduw staat.
• Zorg dat je voer bij je hebt waar je hond aan gewend is.
• Eventueel pillen tegen reisziekten voor het dier meenemen.
• Kies voor een vakantie waar je hond ook plezier aan zal beleven, dus niet alleen maar winkelen en aan het strand liggen.
• Pak een aparte koffer voor de hond in met al zijn papieren, speeltjes, lekkers, voer, tuigje, EHBO-spullen, medicijnen (tekenpincet of tekendruppels (verkrijgbaar bij de speciaalzaak). Continue reading »

 Posted by at 17:11
jul 082007
 

De Seniorenvereniging Rijpelberg (SVR) heeft door donaties van de Stichting VSB fonds Regio Noord Brabant te ’s-Hertogenbosch en het Oranjefonds te Bunnik een 8-tal nieuwe computers kunnen kopen. Door deze giften zijn de leden van de SVR nu in staat op super moderne en snelle computers te internetten, te mailen en fotobewerkingen te doen.
Al enkele jaren heeft de Rijpelbergse vereniging een actieve werkgroep die wekelijks meerdere malen bij elkaar komen om enerzijds te leren omgaan met computers en anderzijds de nieuwste ontwikkelingen met elkaar te bespreken en uit te proberen.

 Posted by at 17:10
jul 082007
 

 reddingbrigade-2-juli-2007kopie.jpg

De Reddingsbrigade Berkendonk (RB) heeft voor het 15e jaar weer een open dag georganiseerd bij de recreatieplas.
Het was er aardig druk. Wethouders Houthooft en Yeyden brachten een bezoekje, waarbij ze uitleg kregen over het hoe en waarom bij de RB. De RB-mensen staan in verbinding met een centrale die boven in een container gevestigd is.  Ook staat de centrale in verbinding met 112, voor het geval dat er iets ernstigs gebeurd is. Er is ook een zeer goed uitgeruste EHBO ruimte.

De reddingsbrigades zijn ontstaan naar aanleiding van de Watersnoodramp van 1953. Er zijn twee activiteiten bij het reddingswerk: het “zwemmend” en het “varend”. Het zwemmend gedeelte bestaat voornamelijk uit het trainen van kinderen. Dat het vaak kinderen met doorzettingsvermogen zijn blijkt uit het feit dat er nogal wat diploma’ s gehaald moeten worden. Ze kunnen eraan beginnen zodra ze zwemdiploma B hebben, en gaan dan eerst enkele  spelvaardigheidsdiploma’s “halen”. Continue reading »

 Posted by at 17:06
jul 082007
 

 wc-1-juli-2007.jpg

Ondanks het slechte weer
Op 16 juni werd er weer een moonlightshopping georganiseerd door Winkelcentrum Brouwhuis, en vanwege het jubileumjaar was er ook een talentenjacht.
De jury werd gevormd door zanger Johnny Sleegers, Martin Bouwmans van DMH-music en Petra Schreurs, zangpedagoge en voormalig achtergrondzangeres van André Hazes.
Continue reading »

 Posted by at 17:03
jul 082007
 

 bp1-juli-2007.jpg

BUURTPREVENTIE DRENTHEHOF / LIMBURGHOF & OVERIJSSELPLANTSOEN.
Beste mensen,
In het kader van de verkeersveiligheid was Drenthehof uitgekozen om de straatspeeldag te organiseren, omdat hier toch opvallende verkeersproblemen zijn en dan vooral het harde rijden in de bochten, terwijl we in een 30 km zone liggen! Helaas zijn dit bijna altijd mensen die zelf in de straat wonen. Ook het verkeerd en op de stoep parkeren van (bedrijfs)auto’s, is bij de meeste bewoners een doorn in het oog.
Dit betekent vaak dat mensen moeten uitwijken over de weg, of dat het zicht belemmerd is en al met al levert dit gevaar op voor bewoners en zeer zeker voor onze kinderen. Bij deze doen we dan ook een oproep om auto’s, bedrijfswagens enz. niet half op de stoep te parkeren en houdt u aan de snelheid. Er zijn voldoende parkeerplaatsen achter een aantal woningen op het Drenthehof die niet of nauwelijks gebruikt worden. Doe er uw voordeel mee, ze zijn er niet voor niets!! Het maakt het er voor iedereen beter op en neemt veel ergernis weg. Het gaat per slot om uw eigen woonomgeving!

bp-2-juli-2007.jpg

Vandaar nu de straatspeeldag om de aandacht hierop te vestigen. Continue reading »

 Posted by at 16:57
jul 062007
 

Deze keer een artikel van wel een heel rare situatie, namelijk het fietsen op het Utrechtplein wat officieel verboden is. De politie moet haar aantallen schijnbaar halen en gaat kinderen bekeuren. Ze weten waarschijnlijk niet waarom het Utrechtplein ooit voetpad is geworden. Dat was omdat de brommers daar geluidsoverlast veroorzaakten.
Maar opgeschreven worden nu schoolkinderen, op weg naar de basisschool.

Beste wijkbewoners,
Vandaag was het zover. Op het Utrechtplein mag je officieel niet fietsen, want het is een voetpad. Maar het is tevens de verbinding naar 3 scholen, namelijk De Rakt (2x) en de Zevensprong. Veel kinderen fietsen via het Utrechtplein naar school, omdat dit veilig is en omdat je dan meteen op het fietspad zit. Maar vandaag (19 juni) rond 12.00 uur werden er veel fietsers bekeurd, waaronder veel kinderen. Ik vind dit nogal makkelijk verdiend door de politie. Die arme kinderen weten niet beter. Ik zeg het eerlijk: al 10 jaar fiets ik via het Utrechtplein naar de fietspaden die overal op uitkomen. Ik heb nooit tegen mijn kinderen gezegd, dat dit eigenlijk niet mocht, omdat ik er nooit bij stilgestaan heb. Dus de kinderen moeten afstappen en mogen dan verderop weer verder fietsen. Of ze moeten via de gevaarlijke Weg door Rijpel fietsen naar het volgende veilige fietspad. Is hier nou niks aan te doen, door het Utrechtplein op te splitsen in een fiets- en voetgedeelte of dat het gewoon wel mag.
Is dit niet bespreekbaar in de Gemeenteraadvergadering?
MF

(reactie gepubliceerd in septembernummer)

Fietsen over Utrechtplein

Beste Wijkbewoners,

Even een reactie op een artikel geplaatst in het Hofkompas van juli 2007.
Hierin geeft een medebewoner van de wijk commentaar op het verbaliseren van fietsende kinderen op het Utrechtplein, waar toch al heel lang niet gefietst mag worden.
Ook ik vind het direct verbaliseren van fietsende kinderen niet nodig, het had afgedaan kunnen worden met een waarschuwing, maar als bewoner aan het plein kan ik u wel vertellen dat er vaak kritieke situaties ontstaan door het fietsende verkeer. Zo zit er o.a. een kinderopvang waarvan de kinderen regelmatig op het plein spelen en ook onze kinderen spelen op het plein. Verder, als ik vanuit mijn appartement direct achter de kapper de hoek omga, moet ik eerst voorzichtige de hoek omkijken of er niet toevallig een fietser (zowel kinderen, opgeschoten jeugd als volwassenen) aankomt, omdat deze vlak langs dat hoekje alvast insturen. Mijn partner is al eens geschampt door een fietser en een excuus kon er zelfs niet af. Ze kreeg zelfs een verwijtende blik van deze persoon. Alsof zij beter had moeten uitkijken!!!!

Wij als bewoners zijn trots op ons pleintje en willen het graag zo houden, dus geen doorgaand fietspad langs onze deur.
Stap a.u.b. even af en loop een klein stukje als u het te gevaarlijk vind om over de Weg door de Rijpel te fietsen met uw kinderen. Wij zijn u daarvoor bij voorbaat dankbaar.

Voorzitter VvE Utrechtplein 1&2

 Posted by at 23:13
jul 062007
 

Het zijn zware tijden voor een columnist. Er gebeurt zo weinig in het Helmondse, de laatste maanden.
Nog steeds geen plan voor Christus Koning, alhoewel men beloofd had daar al bezig te zijn met de verbouwing tot een appartementsgebouw voor jongeren.
Op het sportveld langs de Jan van Brabant aan de Deltaweg moet ook een appartementsgebouw komen. Al een jaar staat er een heel groot bord, maar wat je ook afzoekt op internet, er is schijnbaar nog steeds geen plan.
Tja, het Tienerhuis, daar kunnen we het nog wel even over hebben. De skatebaan die daarbij ligt is door SWH en de Stichting Tienerhuis gesloten. De hele zomervakantie lang mag er niet geskate worden. Er was één of andere malloot die wat ruzie had gemaakt met een vrijwilliger. Niet die malloot de toegang verbieden maar gewoon het hele skatepark sluiten. Jammer voor al die jongeren (99%) die goedwillend zijn.
Maar ja, dit is eigenlijk helemaal geen stof voor een columnist.
Dan maar wat plannen van Balkende 4 of 5 onder de loep genomen.
Één van die plannen is het aan gemeenten vrijgeven van de verhogingen die men wil berekenen van wat heel duur heet de onroerende zaakbelasting (OZB). Mijn moeder noemde dat vroeger de onroerend goedbelasting en omdat wij thuis geen onroerend goed (huis, grond) hadden vond ze het ieder jaar weer een afpersertje van de gemeente. Maar dit terzijde. Het Kabinet wil deze belasting helemaal vrijgeven. De gemeenten mogen voortaan zelf beslissen met hoeveel procenten zij die OZB willen gaan verhogen. Nou, Helmond kennende, weet ik het wel. Dat worden jaar op jaar vele procenten, want in Helmond is al altijd een chronisch gebrek aan euro’s. Vlug de eigen woning verkopen en gaan huren (de appartementen langs aan de Deltaweg zullen hard nodig zijn!) want als je huurt betaal je (nog?) geen OZB.
Dan nog zo’n malloot plan. In 2020 moeten alle woningen in Nederland op en top geïsoleerd zijn. Op die manier weet men uit te rekenen, besparen we tonnen CO2. Nu is het doel om de CO2 uitstoot te verlagen op zich nobel. Van de andere kant heb ik als Naald daar altijd een dubbel gevoel bij. Als woningeigenaar wil dit Kabinet mij verplichten 6000 harde euro’s aan extra isolatie in mijn woning te stoppen. Ja, roepen ze daar in Den Haag in koor, die verdien je op termijn gewoon terug. “Nee”, roep ik dan, die verdien ik nooit terug, ik heb namelijk stadsverwarming en daar worden we al vanaf 1980 mee voor de gek gehouden.
Een ander malloot voorbeeld. De vleesindustrie. Aan de fabrikanten is het toegestaan (het zal wel door de EU zijn) liters water door het gehakt te mengen en kip met water in te spuiten. Voor iedere liter water betaal je dan wel de kiloprijs van het vlees, maar dit even terzijde. En ja, ik weet wel, die kipfilet ziet er dan wel opgeblazen uit, maar als je die gaat bakken, sta je tenminste 10 minuten al dat water weer te verdampen. Dat is dus twee keer energieverspilling. De eerste keer die fabrikant, die er water in (moet) spuiten (maar dat verdient hij royaal terug) en de tweede keer ik, als klant, die op een elektrisch fornuis vele kilowatten er moet doorjagen om al dat water weer verdampt te krijgen. Wat wordt het, water met kip of kip met water. Ik weet het, veel energie die nutteloos verbruikt wordt om water te verdampen.

De Naald.

 Posted by at 23:12
jul 062007
 

In de maanden juli en augustus heeft de SWOH een zomerprogramma voor iedereen van 55 jaar en ouder.
Het is de tijd van vakanties, mooi weer en alles is anders dan anders.
Ook is het voor ouderen soms een tijd, waarin veel vaste activiteiten wegvallen. De kinderen en kleinkinderen zijn met vakantie, de wekelijkse clubs en ontspannings-middagen en – avonden gaan pas na de zomer weer van start en soms duren de dagen lang. Continue reading »

 Posted by at 23:09
jul 062007
 

ivn-juli-2007.jpg

In samenwerking met het Regionaal Historisch Centrum organiseert het IVN-Helmond een cursus over landschap en cultuurhistorie. De cursus omvat zes lesavonden en twee wandelingen. De lesavonden zijn op dinsdag 4, 11, 18, 25 sept. en 2 okt. van 20.00u tot 22.00u in het verenigingsgebouw van het IVN-Helmond, Postelstraat 31.

De laatste lesavond, 9 okt., is in Eindhoven bij het Regionaal Historisch Centrum, Raiffeisenstraat 18, waar we een rondleiding krijgen en de originele historische kaarten kunnen zien. Continue reading »

 Posted by at 23:07
jul 062007
 

Onze gemeente timmert stevig aan de weg. Fysiek is dit dagelijks te merken. Dit gaat helaas en onvermijdelijk gepaard met kleine ongemakken. Deze tijdelijke ongemakken lijken noodzakelijk te zijn voor de veiligheid, de doorstroming en de bereikbaarheid in en van onze stad. Voor het autoverkeer worden gelukkig tijdig wegomleidingen aangegeven, maar onze fietsers hebben in onze stad minder geluk. Zij worden helaas halverwege de weg plotseling geconfronteerd met een wegafsluiting en moeten dan maar zien hoe ze dit oplossen. Vrij baan voor fietsers is ook niet vanzelfsprekend op met name wegen, met fietspad, waaraan ook industrie gevestigd is. Vrachtwagencombinaties blokkeren meer dan eens het fietspad en de fietser is ook hier genoodzaakt de groenstrook, dan wel de rijbaan te kiezen om de weg te vervolgen. De kwaliteit van het Helmondse fietsklimaat wordt onderzocht. Een met meetapparatuur uitgeruste hightechfiets legt onder meer de kwaliteit van het wegdek, van de lucht en het geluidsniveau vast. Dit lijkt me allemaal prima, maar nog belangrijker lijkt mij of de Helmondse fietser veilig van a naar b kan. Een voorbeeld. In de wijk Helmond-Noord bestond grote reserve tegen de nieuwe oversteekplaats voor fietsers op een T-kruising. Wijkbewoners vreesden dat die nieuwe oversteekplaats de veiligheid van de fietsers in gevaar zou brengen. Volgens de Helmondse verkeersdeskundige was er echter helmaal niets aan de hand. “Als alle weggebruikers zich keurig aan de regels houden hoeven er helemaal geen ongelukken te gebeuren!” Natuurlijk, als iedereen zich aan de regels houdt wordt het een stuk veiliger. Maar niet iedereen houdt zich altijd aan de regels en daarom moeten verkeerssituaties zodanig zijn dat de kans op een ongeluk geminimaliseerd wordt. Gelukkig heeft de wethouder goed geluisterd naar de bezwaren uit de wijk en geconcludeerd dat het niet verstandig is het oorspronkelijke plan uit te voeren. Dit is dus geheel te danken aan de actie van de wijkbewoners. In het najaar van 2008 wordt voor de derde keer de titel Fietsstad uitgereikt. Ik hoop voor Helmond dat de deskundigheid van de afdeling verkeer geen selectiecriterium is.
J.E. Haer.

 Posted by at 23:03
jul 062007
 

Niezen, tranende ogen, jeukend gehemelte, een loopneus en vermoeidheid. Als de berkenbomen  in bloei staan en een maand later de grassen weer volop groeien, ondergaan veel  mensen klachten van pollen die door de lucht zweven.
Bepakt met pakjes papieren zakdoekjes, medicijnen en een zonnebril ‘geniet’ men van de heerlijke voorjaarszon. Maar hoe zit het met onze huisdieren: vertonen zij ook allergische reacties?

Allergie
Een allergie is een heftige reactie van het lichaam door overgevoeligheid op bepaalde stoffen in de omgeving, waardoor uiteenlopende verschijnselen ontstaan.

Vormen en verschijnselen
Vormen van allergieën bij onze huisdieren zijn bijvoorbeeld: Continue reading »

 Posted by at 23:01
jul 062007
 

Wonen, zorg en recreatie alles onder een dak
Zondag 26 augustus.
Op zondagmiddag hebben we een Franse middag georganiseerd. Op deze middag is er van alles te doen zoals een demonstratie van jeu de boulles, lekkere hapjes,en een grandioos optreden van een Franse artiest. Wie ? Dat is een verrassing. U bent hierbij van harte welkom om deze middag bij te wonen.
Aanvang: 14.30 uur, entree  € 1.50.

In de maanden juli en augustus is er geen prijskienen.
In september beginnen we weer, en wel op
dinsdag 11 september. Aanvang: 19.00 uur.
Natuurlijk bent u in de vakantieperiode van harte welkom voor een kopje koffie in de recreatie zaal.
Openingstijden:
Ochtend: 9.30 tot 11.15 uur.
Middag: 14.00 tot 15.45 uur.
Avond: 19.00 tot 20.30 uur.
Wij wensen u fijne vakantiemaanden en graag tot ziens.

Team welzijn

 Posted by at 23:00
jul 062007
 

Aan de ouders en verzorgers van onze leden.
Mijn naam is Ingeborg Schrama, ik ben teamleider bij de Stichting Welzijn Helmond en vanuit die functie  o.a. verantwoordelijk voor het werk dat we vanuit het Tienerhuis/skatepark doen.
De afgelopen jaren hebben we als team tienerhuis (vrijwilligers, beheer, jongerenwerk) hard gewerkt om het Tienerhuis/skatepark op een positieve manier op de kaart te zetten in de wijken Brouwhuis en Rijpelberg. Als we kijken naar de groei in het aantal bezoekers in de afgelopen jaren (in 2006 zijn
ruim 6700 bezoekers geweest in het tienerhuis/skatepark) en de positieve reacties die we krijgen van jongeren, ouders en buurtbewoners is dat ook zeker gelukt.
Als jongerenwerk streven wij er altijd naar om jongeren zelf verantwoordelijkheid te geven en ze te ondersteunen in hun ontwikkeling. Dit is ook terug te vinden in het beheer van het skatepark. De opening in de avonduren en de weekenden wordt in belangrijke mate gerealiseert door 3 verantwoordelijke jongeren (assistent skatepark beheerders) die samen met een volwassen vrijwilliger het skatepark beheren. Rekenig houdend met de leeftijd van onze vrijwillige beheerders (de jongeren zijn allemaal tussen de 15-18) gaat dit erg goed.
Belangrijk voor ons bij alle activiteiten die wij organiseren is dat jong en oud zich prettig voelt in ons Tienerhuis. Zoals u misschien weet hebben we sinds enige tijd een groep jongeren die graag elkaar op het skatepark en om het Tienerhuis ontmoeten. We hebben met deze groep herhaaldelijk afspraken gemaakt over gedrag rondom het Tienerhuis, vooral na sluitingtijd. De jongeren zijn ondersteund bij verschillende (prachtige) initiatieven en bijeenkomsten met o.a. buurtbewoners en wethouder Boetzkes. Ondanks onze inspanningen en die van verschillende leden binnen deze hanggroep blijft er sprake van overlast door een beperkte groep jongeren. Overlast in de vorm van geluidsoverlast o.a. door brommers en muziek, rotzooi en vernielingen. Een erg ongewenst neveneffect is dat vooral de jongere kinderen zich af en toe minder prettig gaan voelen in en rondom het Tienerhuis.
We hebben samen met onze partners, politie, straathoekwerk en gemeente alles gedaan wat mogelijk is om de situatie op een positieve en constructieve manier om te buigen. Continue reading »

 Posted by at 22:55
jul 062007
 

Parkeren.
De krant kopte het onlangs, Helmonders vinden massaal het parkeren in het centrum veel te duur. Nu betaal je al 1 euro per uur en dit gaat men in 2 jaar optrekken naar 2 euro per uur. Belachelijk, bijna 5 gulden per uur! Er is overi-gens, en zeker voor de mensen in Rijpelberg, iets heel eenvoudigs tegen te doen. Je gaat niet meer met de auto naar het centrum en als je al met de auto moet, ga je toch gewoon naar Deurne. Leuke winkels en geen gemeente die je weer uitkleedt.
CvM

Slimme verkeerslichten.
Hebt u ook al ervaringen met onze zg. slimme verkeerslichten. U weet wel die van bij 50 km / uur meer kans op groen? Na tig keren me netjes aan de snelheid te hebben gehouden, meer te hebben stilgestaan dan dat ik door kon rijden kom ik tot de volgende slotsom. Moem deze installaties maar gewoon STOPLICHTEN want dat zijn ‘t.
JdB

 Posted by at 22:54
jul 062007
 

Tot mijn grote verrassing ontving ik de nieuwe verhoogde tarieven van de Wamob. Lezende de krant zie ik dat iedere Nederlander lagere kosten krijgt te betalen voor energie. Schijnbaar gaat dit buiten de Wamob om, die ons inwoners van Helmond toch wel weet te vinden met kostenverhogingen.
Toen de Gemeente Helmond besloot om in de jaren tachtig woningen te bouwen zonder gasaansluiting heeft hij nooit de kopers van deze woningen geïnformeerd over de extra kosten die aan die gemeentelijke beslissing vastzaten.
Vastrecht Wamob: Zonder gasaansluiting  € 21,96.
Met gasaansluiting € 7,96.
Plus als extra toetje daarbovenop een milieutoeslag op elektraverbruik, zijnde meer als normaal verbruik per gezinswoning. Want wij hebben alleen elektra en kunnen dus geen gebruik van gasverwarming maken. Kunnen die extra kosten als rekening naar de gemeente worden gestuurd? Die heeft ons hiermee opgescheept. Maar ja, de politiek leert nooit en iedere 4 jaar komt er wel een ander met lumineuze ideeën die de belastingbetaler moet betalen.
NV

Stadsverwarming.
“Meevallers voor huishoudens door lagere energieprijzen” kopten enige tijd terug sommige kranten.
Alleen voor klanten van Wamob is ‘t ’n ander verhaal. Betaalden we in 2006 € 23,96 per Giga Joule inclusief BTW. Per 1 januari 2007 wordt dit € 24,88 per Giga Joule inclusief BTW. Continue reading »

 Posted by at 22:52
jul 062007
 

De parochie Brouwhuis-Rijpelberg zal op 8 en 9 september a.s. deelnemen aan het Open Kerkweekend 2007.
Op zaterdag 8 en zondag 9 september a.s. openen de kerken in Brouwhuis en Rijpelberg hun deuren van 10.00 tot 16.00 uur. Bezoekers zullen gastvrij worden ontvangen en krijgen de gelegenheid de kerkgebouwen te bezichtigen en kennis te nemen van de ontstaansgeschiedenis van de kerken in Brouwhuis en Rijpelberg.
Het Open Kerkweekend is een initiatief van het bisdom van ‘s-Hertogenbosch in het kader van het vijfjarig jubileumprogramma rond evangelisatie (van 2004 tot 2009). Het doel is mensen te trekken die niet of nauwelijks in de kerk komen. Het Open Kerkweekend valt samen met Open Monumentendag dat sinds 1987 ieder jaar plaats vindt in het tweede weekend van september.Sinds 1996 zorgen thema’s voor inhoudelijke verdieping van het evenement. In 2007 staat Open Monumentendag onder de titel ‘Moderne monumenten’ in het teken van de twintigste eeuw. Continue reading »

 Posted by at 22:49
jul 062007
 

milieu-juli-2007.jpg

Een goed verpakt product gaat langer mee.
De kunststofverpakkingen van voedingsmiddelen helpen tegen beschadiging, bederf en verspilling. Bovendien zijn de materialen dun en licht. Toch gooien we jaarlijks per persoon zo’n 30 kg kunsttof weg, dat is 500 miljoen kilogram in Nederland. Ligt het eenmaal tussen het huisvuil, dan is er weinig meer mee te doen. Laat staan met het plastic zwerfafval.

De milieubelasting van kunststofverpakkingen zit in de productie, het beperkte hergebruik en de verbranding. De grondstof is aardolie, een eindige en daarmee niet duurzame bron. De productie en transport van het materiaal kosten energie en verhogen de hoeveelheid broeikasgas CO2. Continue reading »

 Posted by at 22:46
jul 062007
 

De zomervakantie staat weer voor de deur. Misschien dat u voor korte of langere tijd weggaat. Houd er rekening mee dat het dievengilde juist in zomermaanden actief is! Per jaar slaan inbrekers zo’n 100.000 keer toe in Nederland!

Verzeker u ervan dat al uw ramen en deuren zijn gesloten, dat het huis er bewoond uit ziet tijdens uw afwezigheid en spreek met uw buren af dat zij een oogje in het zeil houden. Berg buitenmeubilair op en zet kliko’s (leeg) in de afgesloten schuur, dat zijn immers handige hulpmiddelen voor inbrekers om op een plat dak te kunnen klimmen.
Zo kunt u met een gerust en veilig gevoel een dagje weg of met vakantie. Check of u uw huis goed verzorgd achterlaat en doe de inbraaktest op www.politie.nl/brabant-zuidoost. Kijk bij special inbraaktest aan de rechterkant van de site. Op de website www.politiekeurmerk.nl staan meer handige inbraakpreventietips.
Bron: Politieblauw

 Posted by at 22:46
jul 062007
 

politie-juli-2007.jpg

 ‘s Avonds blijft het langer licht en de avonden zijn vaak lekker warm. We zitten dan meer buiten. Barbecue, biertje erbij, muziek en gezellig ‘buurten’. Soms wordt het wat te luidruchtig en hebben de buren er last van. Ook omdat iedereen de ramen open heeft staan.
Lawaai van de buren komt niet alleen áltijd ongelegen; als het regelmatig voorkomt, kan het zelfs voor een belangrijk deel uw leven gaan bepalen. Vaak hebben buren zelf niet in de gaten dat ze luidruchtig zijn geworden en vinden ze het helemaal niet erg als u aanbelt om te vragen of het wat zachter kan. Andersom kunt u zelf ook veel doen om overlast voor uw buren te voorkomen. Hoe zou u het zelf vinden als de stereo van de buren urenlang staat te dreunen? Er samen over praten helpt vaak al.

Wanneer bellen?
Probeer altijd eerst om er samen met de buren uit te komen. Soms lukt dat niet en loopt een ruzie hoog op. In dat geval kunt u de politie bellen via 0900-8844. Vaak om te bemiddelen, want wetten en regels geven niet altijd een duidelijke definitie van overlast.
Overigens heeft de politie een geheimhoudingsplicht en maakt daarom nooit de naam van een klager kenbaar. Wel wordt iedere melding vastgelegd in het politiesysteem.

Adviezen Continue reading »

 Posted by at 22:43
jul 062007
 

Sinds 1 januari 2007  zijn de huisartsen Dr. Dams, Dr. Somers, Dr. Scholten en Dr. v.d. Nieuwenhof en de dokters uit Helmond en Bakel bereikbaar onder nummer 0900-8861.
In geval van spoed kan een patiënt nu voorrang krijgen op andere bellers door de 1 in te toetsen.

De Zorgboog Kruiswerk
Voor kraamzorg, jeugdgezondheidszorg 0-4 jaar, verpleging en verzorging thuis, voedingvoorlichting en dieetadvisering, uitleen van hulpmiddelen en gezondheidsservice belt u de zorgcentrale telefoon 0900-8998636.
Acute zorg thuis
Voor acute zorg thuis binnen 20 min. voor iedereen, 24 uur per dag, 7 dagen per week:
telefoon nummer 0900-8998636
Bellen met het 0900-nummer kost 10 cent per minuut

Gratis cursus Eerste Hulp bij Sportletsels.

Sporten is een gezonde bezigheid. Toch krijgen jaarlijks meer dan 1 miljoen sporters ook met sportletsels te maken. Een belangrijke taak van de eerste hulp verlener is om de schade te beperken. Goede eerste hulp voorkomt erger. Het herstel van een sportblessure begint al op het moment dat de eerste hulp wordt geboden.
Vrijwilligerscentrale Helmond organiseert daarom een cursus Eerste Hulp bij Sportletsels. Deze cursus wordt gratis aangeboden aan vrijwilligers in Helmond.
Deelnemers aan deze cursus dienen in het bezit te zijn van een officieel EHBO-diploma, een certificaat EHBO van de Vrijwilligerscentrale of een diploma BHV.
In 4 avonden leert u de gevolgen van sportletsels beperkt te houden en krijgt u inzicht in de wijze waarop letsels voorkomen kunnen worden. De cursus start op donderdag 6 september
Voor meer informatie en/of inschrijven kan men terecht bij:
Vrijwilligerscentrale Helmond
Stationsplein 15-21
5701 PE  HELMOND
tel. 0492-535574

Het project Burenhulp van de Vrijwilligerscentrale Helmond zoekt met spoed vrijwilligers
die hun oudere stadsgenoten in de tuin willen helpen met o.a. opruimen, planten, snoeien etc.
Informatie:Gilde/Burenhulp Helmond, Stationsplein 15-21, Helmond, tel. 0492-53 73 30

Geheugenspreekuur ook tijdens de zomervakantie!
Ook in de maanden juli en augustus gaat het wekelijkse geheugenspreekuur van de Stichting Welzijn Ouderen Helmond gewoon door. Op iedere dinsdag tussen 10.00 en 11.00 uur kunt u vrijblijvend binnenlopen.
Dit spreekuur is er voor iedereen die vragen of twijfels heeft over vergeetachtigheid bij zichzelf of bij iemand in zijn/haar omgeving. Het is er dus niet alleen voor ouderen. Een afspraak maken is niet noodzakelijk.
Het spreekuur is gratis en voor ieder toegankelijk.
Wat kan men op het spreekuur voor u doen?
–    een luisterend oor bieden voor uw persoonlijke vragen
–    informatie en voorlichting geven over het geheugen en vergeetachtigheid,
–    tips of adviezen geven de mogelijkheid bieden om direct een eenvoudige geheugentest te doen
–    behulpzaam zijn bij mogelijke verwijzing indien u dat wenst
–    zonodig kan er een vervolgafspraak worden gemaakt.
Het geheugenspreekuur vindt plaats bij Stichting Welzijn Ouderen Helmond
Penningstraat 55 (oude belastingkantoor)
Telefoon (0492) 54 11 81 E-mail:     info@swohelmond.nl

MANTELZORG
“Hoe versterk ik mijn sociale contacten” in Helmond voor mantelzorgers
Iedereen heeft contacten met mensen. Men noemt dit het sociale netwerk van iemand.
Veel mantelzorgers zien in de loop der tijd hun sociale netwerk kleiner worden: mensen komen niet meer op bezoek of de mantelzorger neemt zelf niet meer de tijd en moeite om nog ergens naar toe te gaan.
Deze cursus is voor mantelzorgers en vindt plaats op:
woensdag 26 september en 10 oktober van 19.30-21.30 u
Informatie tel: 0492-554586

In september starten wij weer met een nieuwe EHBO cursus
De cursus zal  worden gegeven
op donderdag van 20.00 uur tot 22.00 uur.
Locatie: wijkhuis “de Brem”
Rijpelplein 1 te Helmond.
Indien u nog interesse heeft om ook een EHBO cursus te volgen, kunt u informatie inwinnen op onze website. Via onderstaand  telefoonnummer of emailadres, kunt u zich hier ook aanmelden.
Bent u al in het bezit van een geldig EHBO diploma, dan kunt u bij ons ook lid worden en de herhalingslessen volgen.
Willy van Stiphout
Secretariaat E.H.B.O. vereniging Brouwhuis
Jan de Withof 8
5709 AJ Helmond
Tel: 0492-514096
E-mail ehbo-brouwhuis@planet.nl
Website www.ehbo-brouwhuis.nl
Brouwhuis, Rijpelberg en Dierdonk

 Posted by at 22:35