apr 022007
 

UITVOERING IN ‘DE BREM’ OP 20 EN 21 APRIL
AANVANG: 19.30 UUR
Toegangsprijs : 7 euro, voor kinderen tot 12 jaar: 4 euro
Zoals ieder jaar heeft Jeugdtheater Marco Polo in april haar uitvoering. De laatste jaren voeren wij de drie toneelstukken van ruim een half uur op, met een korte pauze tussen de stukken. De uitvoeringen worden gegeven in Wijkhuis de Brem, Rijpelplein 1 in Rijpelberg.
De stukken zijn gemaakt door 15 jongeren waarvan een flink deel woonachtig is in Brouwhuis en Rijpelberg.

marco-polo-april.jpg

Groep 1 en groep 2 brengen ‘Oliver Twist’ en ‘In het holst van de nacht’, dit tweede stuk is een eenakter. Het geheel staat onder leiding van onze regisseur Marie Thérèse Verbruggen.
Groep 3 staat onder leiding van Anne Cathrien den Breejen-Jacobs en Rob Samuels en heeft het karakter van een musical.
Wat kunt u van ons verwachten?
Continue reading »

 Posted by at 16:12
apr 022007
 

kvw-01.jpg

Onze 14e kindervakantieweek (KVW) gaat van start op maandag 06 augustus om 13.00 uur en eindigt op vrijdag 10 augustus. Deze week wordt, zoals gebruikelijk, gehouden in de laatste week van de basisschoolvakanties. We gaan in deze week weer 300 kinderen een leuke, gezellige, maar zeker ook een uitdagende week aanbieden, onder toezicht van gemiddeld 70 vrijwilligers per dag. Van deze laatst genoemde groep hangt het grootste deel van het succes af. Het aantal kinderen dat mee kan doen aan deze kindervakantieweek is om veiligheid- en organisatorische redenen gemaximeerd op 300. En vol is helaas vol.

De organisatie van onze KVW is in handen van de werkgroep KVW 2007. Deze groep bestaat uit 8 personen. In oktober 2006 zijn we weer enthousiast gestart met de voorbereidingen voor KVW 2007.

Geschiedenis
In 1993 nemen enkele bestuursleden van de toen net opgerichte Wijkvereniging Rijpelberg (WVR) het initiatief om voor de kinderen uit Rijpelberg een week met activiteiten te organiseren. Na een korte voorbereidingstijd volgt een oproep tot deelname in het wijkblad voor Rijpelberg. Ongeveer 30 kinderen namen deel aan deze eerste kindervakantieweek. Het jaar daarop was het aantal deelnemers al verdubbeld.

Enkele cijfers
Door elk jaar een aantrekkelijk programma aan te bieden blijft  onze KVW  populair. De deelnemersaantallen bevestigen dit. 240 kinderen in 2002, 270 kinderen in 2003, 300 kinderen in 2004, 330 kinderen in 2005 en 315 in 2006. 95% van onze deelnemende kinderen komt uit Rijpelberg en Brouwhuis. 65% bezoekt de scholen De Rakt, De Vlier en De Korenaar.
Oorspronkelijk kwamen onze deelnemers alleen uit de wijk Rijpelberg, maar de laatste jaren is er een evenwicht tussen de deelnemers uit de wijken Rijpelberg en Brouwhuis. De groei zit echter in het aantal deelnemers uit Brouwhuis. Van 2002 naar 2004 steeg het aantal deelnemers uit Brouwhuis met maar liefst 50%. Onze KVW is ook al jaren populairder bij meisjes dan  bij jongens. In de afgelopen jaren bestond onze populatie voor 60% uit meisjes.

kvw-02.jpg

De groepen
De opsplitsing in drie groepen is succesvol gebleken. Vandaar dat we deze indeling ook dit jaar aanhouden. We hebben dus weer drie leeftijdsgroepen. Jongeren van 5 t/m 7 jaar. Midden van 8
t/m 10 jaar en de Ouderen van 11 t/m 14 jaar. De leeftijden binnen de groepen liggen bij deze indeling dichter bij elkaar en we gaan er vanuit  dat dit ook dit jaar weer leuker is voor onze deelnemers.
Continue reading »

 Posted by at 16:08
apr 022007
 

Tjé zeg, weer een nieuwe combinatie.
We kennen al zo veel combinaties. De combinatie Asten. Een leuke schaakvereniging in Asten natuurlijk. We kennen de progressieve combinatie, dan hebben we het meestal over een samenwerking van PvdA, Groen Links en D’66. Ook de combinatie Nuenen bestaat al geruime tijd, in die gemeente hebben ze vier raadszetels.
Ook (en het is niet gelogen) bestaat er: “De combinatie caviawereld”, waarachter een sprookjesachtige vereniging schuilt die zich bezig houden met het welzijn van cavia’s.
Dichter in “ons Helmond” (ja, helaas tussen aanhalingstekens, want dat “ons” lijkt meer op dat van hun) kennen we ook combinaties. Combinatie Jeugdzorg is er zo één maar ook de combinatie Stam en De Koning (een mogelijke projectontwikkelaar voor De Braak volgens het ED). Maar ook veel bedrijven in Helmond bieden combinaties aan. Een combinatie van vertier met eten bijvoorbeeld. Maar wat is nu eigenlijk ‘De combinatie Helmond’? Een combinatie is iets anders dan een compliment. Volgens het woordenboek van de Nederlandse taal is een combinatie een verbinding maar ook een tractor met een oplegger. Over deze laatste combinatie wil ik het niet hebben, alhoewel “de combinatie Helmond” meer op een tank lijkt.
Nee, Naald wil het alleen hebben over ‘De combinatie Helmond’. De combinatie Helmond is een verbinding tussen drie Helmondse politieke partijen die één ding met elkaar gemeen hebben. Ze hebben alle drie de afgelopen verkiezingen stemmen verloren. Het gaat hier om Helmondse Belangen van Berry Smits, Democraten ’66 van Sytze Ferwerda (oud directeur van SWH) en Sociaal Democraten Ondernemend Helmond van Peter Tielemans (oud wethouder en mede ondertekenaar van het contract van de gemeente Helmond met de Oostappengroep waarin een verborgen hoofdstuk zat dat aangaf dat helmond Sport een nieuw stadion kon gaan bouwen op Berkendonk).
Over die combinatie heb ik het. “De combinatie Helmond” noemen ze zich zelf. Continue reading »

 Posted by at 16:00
apr 022007
 

1e Pinksterdag zondag 27 mei; Jubileum 25 jaar Boeremèrt Brouwhuis
Voor de 25ste keer wordt op 1e pinksterdag de traditionele “Boeremèrt” in de oude dorpskern van Brouwhuis gehouden. In de voorbije jaren heeft menig bezoeker kennis gemaakt met het oud-Brabantse plattelandsleven.
Ook dit jaar kan iedereen weer een hele dag genieten van vele en zeer gevarieerde oude ambachten, straattheater, diverse kinderattracties, muziekgroepen en allerlei optredens. Er zijn weer vele marktkraampjes, met allerlei producten van hobbyisten, waar je lekker kunt rondsnuffelen.
Uiteraard wordt ook de inwendige mens niet vergeten.
Tussen 11.00 en 18.00 uur zijn alle kramen en activiteiten geopend voor jong en oud. De entree bedraagt € 2,50, kinderen tot 12 jaar zijn gratis.
De Boeremèrt wordt georganiseerd door en voor acht Brouwhuisse verenigingen.
Voor inlichtingen kunt u bellen naar:  Julia, tel 51 28 67.

 Posted by at 15:58
apr 022007
 

Frans onze dochter wil een kat maar wel een
Perzische, hoe zijn deze katten als huisdier?
Perzische katten worden al langer dan 100 jaar gefokt als huisdier en zijn de meest opvallende uit de kattenwereld. Niet voor niets zijn zij erg populair bij raskatten fokkers, want als zulke in volle glorie “in de vacht zijn” zijn het bijzonder luxueuze katten. Perzen zijn aanhankelijk, zacht, meestal rustig en toch speels. In de regel hebben zij een nauwe band met hun eigenaar en zijn, ondanks de mening van veel mensen die niet van dit type kat houden, beslist niet saai. De Pers is dus een heel aantrekkelijke kat. Omdat hij in een bijna oneindige serie variëteiten wordt gefokt zijn ze alle anders van kleur. Ze zijn er van roet zwart met fonkelende ogen tot zuiver wit. Ze zijn er met de kleuren van de siamees (coloutpoint); ze zijn er in roomkleur (carmeo) en crème,  met strepen (tabby) en twee kleurig (wit gevlekt). Continue reading »

 Posted by at 15:22
apr 022007
 

Als men ook maar enigszins in de veronderstelling leeft dat er ergens geld te vangen valt, dan probeert men natuurlijk al het mogelijke te doen om deze euro’s ook te scoren. En lukt dit, om een of andere reden, dan niet, dan is men teleurgesteld of zelfs verontwaardigd. Zo is wethouder Boetzkes onaangenaam verrast door het mislopen van gelden, van het Rijk, voor probleemwijken. In Helmond kunnen de wijken Binnenstad en Helmond-West extra geld goed gebruiken, zo luidt zijn betoog. Het argument: “kunnen dit extra geld goed gebruiken”, is natuurlijk geen al te sterk verhaal, want noemt u eens een gemeente die een extra donatie afwijst. De selectiemethode die de minister van Wonen, Wijken en Integratie hanteert voor de verdeling van deze pot van maar liefst 400 miljoen voor de komende jaren, noemt de wethouder dan ook onrechtmatig. Dat lijkt vreemd, want de lijst is samengesteld na onderzoek. Het moesten wijken zijn met een opeenhoping van problemen. In Brabant met, ongeveer 2,4 miljoen inwoners, zijn door de minister slechts maar een paar wijken geselecteerd als probleemwijk. Degenen die er buiten vallen, zijn niet gehoord en zullen vast niet blij zijn, veronderstelde de minister. De wijkenaanpak betekent extra investeringen, budget en aandacht. Andere wijken kunnen echter aanhaken, maar dan moeten ze een overtuigend verhaal hebben. Normaal gesproken ben je opgelucht als je niet behoort tot de slechtste leerlingen van de klas. Maar in plaats van trots, heerst er ontevredenheid. Mocht het zo zijn dat de tweede geldbinnen-smeek-poging, die de wethouder gaat ondernemen, succesvol is, dan is het nog maar de vraag of dit geoormerkte geld ook daadwerkelijk terecht komt op de plaats waarvoor het bedoeld is. Tenslotte is de genoemde wethouder ook verantwoordelijk voor het onderwijs en onlangs hebben twee schoolbesturen een rechtzaak aangespannen tegen de gemeente Helmond, omdat zij van mening zijn dat Helmond al jaren rijksgeld, bedoeld voor het onderwijs, in onvoldoende mate doorgeeft aan het onderwijs. Of we probleemwijken hebben is dus nog maar de vraag, maar scholen met problemen lijken we in ieder geval wel te hebben.
J.E. Haer.

 Posted by at 15:19
apr 022007
 

Als we iets willen doen tegen de klimaatverandering en de opwarming van de aarde, dan zijn zuinig stoken, minder autorijden en minder vliegen de stappen waar veel mee te verdienen is.
Het vakantieverkeer, dus het reizen naar de vakantiebestemming en weer terug naar huis, belast het milieu, of u nu met de touringcar, de trein, de auto of het vliegtuig gaat. Een voorbeeld van Milieu Centraal laat zien dat vliegvakanties en autoreizen met de caravan de grootste boosdoeners zijn. Wijze adviezen, die via de site van www.milieucentraal.nl zijn op te vragen kunnen u verder op weg helpen. Zie ook onderaan. Continue reading »

 Posted by at 15:16
apr 022007
 

plankaart-berkendonk-april-2007.jpg

 

De plannen die de gemeente Helmond heeft met de recreatieplas Berkendonk zijn op een druk bezochte informatiebijeenkomst in Deurne erg kritisch ontvangen.
In het plan is een gedeeltelijk vrij (voor het zwemmen) toegankelijk gedeelte opgenomen. Dat ligt aan de westkant (kant van Rijpelberg).
De strook die gelegen is tussen de Deurneseweg en de Raktweg tot aan de oude Aa zal intensief bebouwd gaan worden, zo wordt de aanwezigen uitgelegd. Wat er precies gaat komen is nog niet bekend. Dat zou kunnen variëren van een zwembad tot een nieuw stadion voor Helmond Sport. Verder is er sprake van Kinderlandgoed, dat is zoiets als een overdekte speeltuin. Alles bij elkaar moeten er per jaar tussen de 150.000 en 200.000 bezoekers getrokken worden. De wegenstructuur wordt echter niet aangepast.
Op het stuk land waar nu de reddingsbrigade, surfvereniging en zeilvereniging hun accommodatie hebben, zullen huizen gebouwd worden, dicht op elkaar om er zoveel mogelijk te kunnen bouwen. Continue reading »

 Posted by at 15:12
apr 022007
 

Voorwoord
2006 is een bewogen jaar geweest. Onze jaarlijkse evenementen: kindercarnaval, de straatspeeldag, de kindervakantieweek en het sinterklaasfeest waren erg succesvol.
Daarnaast speelde een aantal belangrijke zaken in onze wijk, zoals de plannen met Berkendonk en de parkeerproblemen. Verder is de fusie met de SWBR in 2006 afgerond, zodat per 1-1-2007 een herstart is gemaakt met de Wijkraadvereniging Rijpelberg.

Bestuur
Het bestuur van de WVR bestond uit Koen Bos (voorzitter), Pierre Verheijen (secretaris), Rene v.d. Zanden (penningmeester), Hans v. Dalen, Sjaak v.d. Putten, Lodewijk den Breejen, Jolanda Saelmans en Wichard Vleugels. Riek Robbens en Wim van den Heuvel,  zijn adviseur van het bestuur van de WVR.

Overleg met anderen
De WVR heeft regelmatig contact met andere wijken, de Stichting Welzijn Helmond en de Gemeente Helmond. Daarnaast is zij een actieve deelnemer in de Stichting Wijkbelang Rijpelberg. In diverse overleggen proberen we, ook vaak samen met andere verenigingen, onderwerpen die voor onze wijk van belang zijn onder de aandacht van de Gemeente Helmond en andere professionals te brengen. Afgelopen jaar stond wederom de toekomst van Berkendonk hoog op onze agenda.

Berkendonk
Er zijn grootse plannen met Berkendonk, maar wat betekent dat nu voor Rijpelberg? Wat zijn de gevolgen en wat vinden wij belangrijk? Als wijkvereniging vinden wij dat ook de belangen van de bewoners mee moeten worden genomen in de ontwikkeling van Berkendonk. Blijft de plas straks nog (deels?) vrij toegankelijk en hoe zit dat met de mogelijke parkeeroverlast? Hoe verenigt men de plannen van een voetbalstadion en een recreatiepark met de natuur die men nu ontwikkeld. Ook de Deurnese plannen hebben we gevolgd. Continue reading »

 Posted by at 15:06
apr 022007
 

dieren-april-2007.jpg

Vandaag heb ik als gastdocent een verhaal verteld over mijn favoriete diersoort “fretten” op de Helicon opleiding. Dit is een opleiding op MBO niveau 4 tot paraveterinair: dierenarts assistente.
Ik was uitgenodigd om daar twee keer gedurende een uur over de fret en zijn medische verzorging te vertellen. Ik was erop voorbereid dat mogelijk niet iedereen geïnteresseerd zou zijn in dit onderwerp, want lang niet iedereen krijgt te maken met deze bijzondere dieren. Dat viel gelukkig heel erg mee.
Toch viel ik deze middag van de ene in de andere verbazing en besefte ik dat ik in mijn eigen wereldje  -de dierenkliniek-  kennelijk een beschermd, prettig en goed georganiseerd leventje leid. Continue reading »

 Posted by at 15:01
apr 022007
 

Meidenmiddag: ‘’Girls Special’’
Voor alle meiden uit Rijpelberg en Brouwhuis van 7 t/m 11 jaar organiseren wij een “girls special’’!  Dat doen we met 5 meiden vanuit het project ‘’De Uitdaging’’ en we worden gecoacht door Meta en Jolanda van Stichting Welzijn Helmond (SWH).
De “girls special” is een meidendag, dus zonder jongens ! Je kunt er onder andere je haren, make-up & nagels laten doen. Ook kun je koude hapjes en sieraden maken. Er wordt ook nog gedanst! Maar als toppunt van de dag organiseren wij een modeshow in samenwerking met Jillies Kinder-kleding Brouwhorst, die je zeker niet wilt missen! Waar? in het Tienerhuis Rivierensingel 752 tel: 556957. Wanneer? op zaterdag 21 april van 12.00 tot 17.00 uur
Wat kost het? € 2,00 (je krijgt een stempelkaart, daarmee kun je alles 1 x doen).
We organiseren de “girls special’’, omdat er voor meiden van 7 t/m 10 jaar weinig te doen is. Continue reading »

 Posted by at 14:58
apr 022007
 

In een door de combinatie Helmond (SDOH, D’66 en HB) ingezonden stuk in het Eindhovens Dagblad van zaterdag 24 maart worden de wijkbewoners van Rijpelberg afgeschilderd als een stel onbenullen die niet met de tijd willen meegaan en alles bij het oude willen houden.
Tussen de regels door was echter wel duidelijk dat deze politieke partijen hun pijlen hadden gericht op de Wijkvereniging. Zij  verzetten zich namelijk tegen de plannen ten oosten van de wijken. Of het nu Berkendonk betreft of een industrieterrein op het MOB-complex, beide plannen zijn slecht voor de leefbaarheid in onze wijk en ontnemen wijkbewoners wederom een stuk rust. Continue reading »

 Posted by at 14:56
apr 022007
 

Begin maart werd het nieuwe kantoor van de Stadswacht geopend door Burgemeester Jacobs. Het  is van Mierlo-Hout naar het centrum verhuisd om de laatste beter te kunnen bedienen. Voorafgaand aan die plechtigheid waren de stadswachten zelf enkele uren present in het centrum, voor het uitdelen van “dubbele bonnen”, onder het motto “Twee bonnen halen, geen betalen”. De “bonnen” bleken luxe bonbons te zijn, rijkelijk gevuld met kersenlikeur. Na de opening vroeg ik centrummanager Thieu de Wit zijn mening over het nieuwe pand. De Wit: Continue reading »

 Posted by at 14:55
apr 022007
 

Op donderdag 26 april om 20:00 uur houdt de WVR haar jaarlijkse ledenbijeenkomst. Deze zal zoals gebruikelijk plaatsvinden in wijkcentrum De Brem.
De agenda luist als volgt:
1. Opening door de voorzitter
2. Vaststellen verslag jaarvergadering 10 april 2006
3. Jaarverslag WVR 2006 (staat in deze uitgave van Hofkompas)
4. Financieel jaarverslag 2006
5. Begroting 2007
6. Verslagen van de werkgroepen
7. Status fusie WVR/SWBR
8. Voorlichting over de wet WMO
9. Berkendonk
10. Rondvraag
11. Sluiting
De leden die graag het financieel verslag vooraf willen ontvangen kunnen deze aanvragen per e-mail (wvr-rijpelberg@zonnet.nl) of door te bellen met het nummer 510952 en op het antwoordapparaat duidelijk uw naam en adres in te spreken. Op de avond zelf zijn deze stukken ook beschikbaar voor de leden. Continue reading »

 Posted by at 14:53
apr 022007
 

In het Tienerhuis werd er op 16 maart j.l. begonnen met een reeks debatten tussen jongeren en ouderen. Er waren ook gemeenteambtenarenen en jongerenbegeleiders aanwezig. De organisatie was in handen van het SWH, het Tienerhuis en de Jongerenwerkgroep Salaam die vooral de allochtone jeugd wilde stimuleren om zijn zegje te doen.

Onder leiding van Mw. Joke de Bruyn, lid bestuur Tienerhuis en CDA -raadslid, waren er enkele uitspraken opgesteld waarop de deelnemers konden reageren. In het begin werd er heftig gereageerd en waren de ouderen het meest aan het woord, maar na verloop van tijd kwam er meer evenwicht in de discussie.

Bij de stelling dat “de partij van Wilbers er een was voor rassendiscriminatie” werd er door een jongere gevraagd wie Wilbers was. Pas later werd er door jongeren inhoudelijk op gereageerd. Bij het onderwerp “Lonsdale jongeren” laaide de discussie toch nog een keer op.

Tot slot constateerde mevr. De Bruyn dat het duidelijk was dat de jongelui deze avond eerst de kat uit de boom hebben gekeken, maar ook dat deze avond zeker voor herhaling vatbaar is.

H. Choufoer

 Posted by at 14:52
apr 022007
 

Pasen
Pasen, feest van liefde en trouw tot de dood, de twee hoogtepunten van Jezus’ leven uit Gods Geest, datgene waarvoor het allemaal begonnen is, hebben wij eerder herdacht. Enggeestig onbegrip, pijnlijke verdeeldheid, afgunst en wreedheid zijn overwonnen.  Vrede en verzoening zijn verworven.  Hij is verrezen, Hij is opgestegen, Hij zit aan de rechterhand van God.  Het zijn de vaste uitspraken die de overwinning van Gods Geest over de wereld van onenigheid en kwaad uitdrukken.
‘Laten we blij zijn en ons verheugen!’.  De kerk zingt het ons met Pasen toe of zegt het met even veel woorden.  En ze geeft ook de reden aan waarom we verheugd mogen zijn: ‘Want vandaag is het de dag die de Heer heeft gemaakt en gegeven’.
“Bij Pasen zal ieder zo het zijne denken.  Als ik daarbij aan mijn eigen kinderjaren denk en probeer af te zien van veel vrome franje, dierbaar Latijn en onbegrijpelijke formuleringen, dan komt uit het graf van mijn herinneringen iets naar boven dat bijna sentimenteel is: het vermoeden dat het hele bestaan een onbegrijpelijk geschenk is, zo onbegrijpelijk dat we het maar beter kunnen vergeten en inmetselen om geen dagtaak te hebben aan onze dankbaarheid” (Cornelis Verhoeven). Continue reading »

 Posted by at 14:47
apr 022007
 

De Vriendendienst slaat een nieuwe weg in!
De Vriendendienst heeft als doel het sociale isolement van (ex-)psychiatrische patiënten (boven18 jaar), die zelfstandig wonen of in een beschermde woonvorm, te doorbreken. Een vrijwilliger wordt gekoppeld aan een deelnemer en gezamenlijk ondernemen zij allerlei activiteiten. Zij drinken bijvoorbeeld samen koffie in de stad of thuis, doen spelletjes, gaan samen winkelen, tuinieren of wandelen in de bossen.

Daarnaast zal het project een nieuwe weg inslaan door het aanbieden van ondersteunende diensten bij de koppeling, waarbij de deelnemer een grote mate van problemen bij het leggen van contact ondervindt. De nadruk wordt minder op het verbale contact gelegd en juist meer op de activiteit, waardoor de mogelijkheid tot het koppelen van deze mensen groter wordt. De vrijwilliger is er dus niet alleen om een praatje te maken met mensen of om leuke activiteiten te ondernemen, maar ook om de deelnemers te stimuleren tot het ondernemen van een activiteit op het gebied van zelfredzaamheid en zorg voor de eigen omgeving. Denk hierbij aan huishoudelijke taken, tuinieren, boodschappen doen, uiterlijke verzorging, koken, etc.

Stichting Subsidiefonds Kruisvereniging Helmond heeft voor het aanvullende project van De Vriendendienst een financiële injectie geboden, aangezien zij inzagen dat de ondersteuning en het bevorderen van activiteiten bij mensen met psychische c.q. psychiatrische problematiek van groot belang is.
Bent/kent u iemand die in een sociaal isolement is geraakt of dreigt te geraken en/of een ondersteunende dienst kan gebruiken, neemt u dan contact op met de coördinator van De Vriendendienst.
0492 – 56 44 71 of 06 – 27 51 82 12.

Consultatiebureau voor ouderen
Voor een gratis en deskundig gezondheidsonderzoek
Het bureau biedt mensen vanaf 55 jaar een gratis en deskundig gezondheidsonderzoek aan. Dit wordt aangeboden door De Zorgboog en de GGZ, in samenwerking met de Stg. Welzijn Ouderen Helmond. Continue reading »

 Posted by at 14:42