okt 302006
 

Prestige. Dat is het allesomvattende sleutelwoord waar het college zich mee bezig houdt. En dan met name prestige in het centrum. Eerst vernieuwen we het centrum, daarna restylen we het centrum en als we daar mee klaar zijn dan kijken we nog eens, wat er nog meer kan veranderen om het centrum nog meer de uitstraling en de allure te geven van een wereldstad. Zo vindt men nu dat twee openluchtgaleries niet voldoende zijn. Nee, er is dringend behoefte aan een derde en over een vierde en vijfde wordt nog nagedacht. En het mag wat kosten. Het akelige steegje “Het Hool” moet broodnodig omgetoverd worden tot een fotoalbum. Een nader punt van aandacht is nog wel de verlichting. De stichting Openlucht Galeries Helmond wil eerst zeker zijn dat deze in orde is. Verlichting is ook zo’n onderwerp waarbij vooral gedacht wordt aan het centrum en de nabije omgeving. Zo’n 1,5 ton mag besteed worden aan het verlichten van een aantal opvallende gebouwen in de Helmondse kanaalzone.
Maar er zijn ook plaatsen in Helmond waar het wellicht geen prioriteit is om de lampen te laten branden. Bijna de helft van de 23.000 openbare lichtpunten in Helmond moeten worden vervangen of zijn toe aan een ingrijpend onderhoud. Maar hier is helaas te weinig geld voor, op de begroting voor het komende jaar. De stijging van de energiekosten baart de gemeente extra zorgen, want daardoor wordt het budget voor de openbare verlichting alleen maar krapper. Het informatieve politiekrantje vermeldt op de voorpagina dat fietsen zonder licht niet cool is. Dat is te begrijpen, want zonder een deugdelijke openbare verlichting kan dit een gevaarlijke en kostbare bezigheid zijn. Je moet er toch niet aan denken dat de verantwoordelijke wethouder, staande rijdende op de Personal Transporter (de elektrisch aangedreven yuppencarrier), als gevolg van het ontbrekende licht, het apparaat in de vernieling rijdt. Dat is pas verspilling van overheidsgeld.
Begrijpt u de verlichtingspolitiek van onze bestuurders nog? Ik denk dat de verantwoordelijken nog niet allemaal het juiste licht hebben gezien. Dus gemeente: “licht aan. Daar kun je mee thuis komen.”
J.E. Haer.

okt 302006
 

Zaterdag 21 oktober neemt Scouting Rijpelberg weer deel aan de “Jamboree On The Air”. Alle activiteiten staan deze dag in het teken van communiceren op allerlei manieren. Ook probeert Scouting Rijpelberg, met behulp van zendamateurs, contacten te leggen met scouts over de hele wereld. Kom gerust eens een kijkje nemen.

okt 302006
 

Dit jaar zijn we met onze welpen naar een kampeerboerderij in Heeswijk-Dinther geweest.
Het thema was Samoerai. De leiding had zich aardig aangepast met de kledingstijl aan het thema. Ook hebben de welpen een outfit voor het kampthema geknutseld.
We hebben tijdens het zomerkamp diverse activiteiten gedaan zoals o.a. een bijenimker bezocht, naar een openluchttheater geweest, lekker afkoelen in het zwembad en diverse spellen en speurtochten erom heen gedaan.Natuurlijk boften we dit jaar met het mooie weer, af en toe wat te warm maar we mochten niet klagen.
We hadden een bijzondere leuke locatie, midden in de bossen en vlakbij het zwembad. Continue reading »

okt 302006
 

Heb jij dat nou nooit? Je kijkt naar een documentaire op Discovery Channel die je wel heel bekend voorkomt. Dat komt omdat zij hun programma elke 3 maanden herhalen. Of je ziet een herhaling van een voetbalwedstrijd waarvan je de uitslag al kent. Déjà Vu, heet dat gevoel in vaktermen. En scouting Rijpelberg heeft daar het medicijn voor uitgevonden: vrijwilligerswerk.

NEE!! Niet meteen wegrennen naar de volgende bladzijde. We hebben het niet over een vacature als strenge Akela die gillend met een doos Kleenex achter een kudde welpen aanrent. Het gaat over Grolsch functies, dus in de trant van Vakmanschap is Meesterschap. In het scouting lokaal zit een mooi keukentje. Erg mooi zelfs maar het ziet er wel wat pips uit. Het moet eigenlijk geschilderd worden. En buiten is er een kampvuurplaats. Daar hangt nog net niet het bordje “Bouwterrein: betreden op eigen risico” maar dat scheelt niet veel. Er moet dus een nieuwe kampvuurplaats gemetseld worden.

Dat schilderen en metselen hoeft niet te gebeuren onder de keurende blikken van ontelbare scouts die met hun vingers wel even de kwaliteit van het schilderwerk willen testen. Of hun voetdruk tot in de eeuwigheid willen achterlaten in een stuk metselwerk, al dan niet inclusief schoen. Nee, deze werkzaamheden kunnen gewoon door de week gebeuren. Zonder scouts maar met een lekker bakje koffie. En het werk hoeft niet meteen af, alles op zijn tijd. Koffie genoeg. Voor de handige klusser met sterke maag is er misschien zelfs een zelfgebakken broodje bij de koffie. Speciaal voor u gebakken door de leden van scouting Rijpelberg want pas op, de scouts zullen u dankbaar zijn voor het verrichte werk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de voorzitter: Arie Opam 06 – 208 238 92

okt 302006
 

Tijdens de klankbordgroep Rijpelberg werd één ding heel duidelijk. De Provincie is bezig met een onderzoek naar het dubbelbaans maken van de N-279 ook wel aangeduid als de PW 205, zo vertelde burgemeester Jacobs. Hoewel Laarbeek nog dwars ligt, is er een gerede kans op verdubbeling. Dat zou namelijk het wegennet om Eindhoven ontlasten. Bijkomend “voordeel” voor de gemeente is dat dan ook BZOB beter bereikbaar wordt en de grond daar beter verkocht kan worden.
Een dergelijke verbreding van deze weg zal grote gevolgen hebben voor de leefbaarheid in de wijk Rijpelberg, met name aan de oostzijde. Denk alleen al maar eens aan de stank- en geluidsoverlast. Ook zal het gevolgen hebben voor de natuur op de Brouwhuise heide. Na die mededeling van de burgemeester werd ook duidelijk waarom de gemeente Deurne, die het MOB complex heeft gekocht dat langs de Deurneseweg ligt, nog net in de wijk Rijpelberg, op die locatie een groot logistiek centrum wil laten aanleggen.
Wat met de aanleg van een snelweg wel op losse schroeven komt te staan is de aanleg van een camping op Berkendonk. Wat dan weer wel het gevaar met zich meebrengt, dat Helmond Sport daar toch een stadion gaat bouwen

okt 302006
 

Heeft u ook al die prachtige borden zien staan langs de Europaweg in Helmond? Die borden met de tekst “met 50 km/u meer kans op groen”. Nee, ben je ze nog niet tegengekomen, want dat is pas echt lachen.
Sinds enkele weken is men in Helmond alle verkeerslichten aan het vervangen. Let op er komen zelfdenkende stoplichten. Nee, geen verkeerslichten, want stoppen moet je nog steeds bij ieder zwart-witte paal zoniet dan maken ze gewoon een foto van je kenteken en valt er enkele weken daarna vanzelf een acceptgirootje binnen van de brigade met dezelfde naam.
Nu moet het zo zijn, dat het deel van de Europaweg al klaar is en je daar dus met 50 km / u meer kans maakt op groen. Nou vergeet het maar. Kon je voorheen nog eens een groen stoplicht halen als je 70 km / u reed (nee, ik weet dat mag niet) nu kun je je klok er op gelijk zetten dat je nooit meer een groen licht haalt. Niet met 70 maar ook niet met 30 km / u.
Dit soort zelfdenkende stoplichten staan al bij de kruisingen van onze wijk met de Deurneseweg op.
Deze stoplichtinstallaties zijn volgens de gemeente Helmond zelfdenkend. Nu staan die er al enkele jaren dus mag je verwachten dat de kinderziektes er wel uit zijn.
Niets is minder waar, ze zijn al bijna weer aan vervanging toe en vertonen nog steeds puberaal gedrag. Minuten lang sta je soms te wachten, terwijl de kruising door niet één voertuig wordt gebruikt. Als dat het lot is voor de hele route van onze wijk naar Eindhoven, sta dan iedere ochtend nog maar een half uur eerder op.
En als je dan de pech hebt dat er voor de zoveelste keer weer een aanrijding plaatsvindt op de A67 (en dat is bijna wekelijks), dan kun je het helemaal schudden.
De kolonne vrachtwagens slaat af bij Asten en rijdt vrolijk door Helmond naar Eindhoven om daar weer de snelweg op te gaan.

De Naald.

okt 302006
 

De Holten’s molen in Deurne is een uniek museum van kleinschalige agrarische dorpsindustrie.
Het is een graanmaalderij en een olieslagerij op windkracht.
In 2007 zullen de mulders van Hol-ten’s molen ook houtzagen op windkracht. De bouw van de zagerij is inmiddels in volle gang.
Holten’s molen staat aan de Veldstraat in Deurne is op de volgende tijden geopend voor het publiek.
* Zondags van 13.00-16.00 uur.
* Maandag van 20.00-22.00 uur.
Bij voldoende wind kunt u de molen in werking zien. De mulders geven uitleg en regelmatig vinden demonstraties graanmalen en olieslaan plaats. Op bovenstaande tijden is de toegang gratis.
Op de molen zijn diverse soorten meel en lijnolie te koop.
Bedrijven, scholen, verenigingen e.d. kunnen ook buiten de genoemde tijden een bezoek brengen aan de molen. Afspraken kunnen gemaakt worden via: 0493-316348.
Verder informatie: www.holtensmolen.nl

okt 302006
 

Inmiddels is het alweer bijna een jaar geleden dat ik 3 maanden naar Thailand gegaan ben. Naast het vele rondreizen heb ik daar 4 weken als vrijwilliger gewerkt in een opvangcentrum voor  wilde dieren.
Het Wildlife Rescue Centre in Kao Look Chang is in 2001 opgericht door de Nederlander Edwin Wiek. Het centrum biedt verwaarloosde en mishandelde dieren vanuit heel Thailand een goed onderkomen. De meeste dieren die hier zitten zijn van oorsprong huisdieren of dieren die gebruikt zijn als toeristische attractie. Het doel is om zoveel mogelijk dieren terug te plaatsen in de natuur. Helaas zijn veel dieren zo erg getraumatiseerd dat terugplaatsen niet meer mogelijk is. Het rescue centre wordt vrijwel geheel gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van sponsoren en giften. Continue reading »

okt 302006
 

Dinsdag 19 september jl. was er een zeer feestelijke inloopochtend in het wijkgebouw van de Zorgboog aan het Twijnsterhof 161 in Rijpelberg!
Aanleiding was het 5-jarig bestaan van deze inloopochtend. Vijf jaar geleden hebben Humanitas Home-Start en de Zorgboog het initiatief genomen om een wekelijkse inloop-/koffieochtend te organiseren voor ouders met jonge kinderen. Aanleiding hiertoe was dat beide organisaties signalen kregen van ouders met jonge kinderen en erg weinig sociale contacten. Voor deze ouders is de inloopochtend een manier om andere ouders te ontmoeten met kinderen in de dezelfde leeftijd. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kunnen ouders ervaringen over o.m. de opvoeding uitwisselen, terwijl de kinderen spelen. Continue reading »

okt 302006
 

Het is alweer herfst, de zomer met al haar nukken is weer achter de rug. Een zomer met extreme hitte en uitzonderlijk veel regen. Of de hitte die ook nog lang aanhield met het volgende onderwerp te maken heeft is wellicht mogelijk.
Een buurvrouw, haar man heeft een volkstuin, vertelde mij dat ze op de volkstuin een rups gevonden hadden die wel 8  tot 10 centimeter
lang was, en voorzien was van een paar horentjes. Jammer dat ik deze rups zelf niet gezien heb, maar ik kon mij aan de hand van haar verhaal wel een voorstelling maken van welke vlinder dit een rups was. Ik heb haar verteld dat het de rups was van de Koninginnepage (Papillio machaon). Deze komt in heel Europa voor, in midden Europa meestal in twee generaties, de eerste al in april en mei en de tweede in juli en augustus, in het zuiden tot in oktober. De vlinder van deze rups heeft een spanwijdte van wel 80 millimeter, en kan goed vliegen. De pas uitgekomen rups is zwartachtig, later lichtgroen met zwarte dwarsstrepen en lichtrode vlek-ken. Als de rups zich gaat verpoppen, bevestigt die zich aan een stengel met de kop naar boven. Sommige poppen overwinteren twee keer. Deze vlindersoort is beschermd!!! De mensen hebben de gevonden rups netjes in de struiken teruggezet. Het is bekent dat deze vlinder ook in ons land gevonden wordt. Het kan dus best zijn dat, gelet op de warmte van het begin van de zomer deze vlinder haar leefomgeving naar ons heeft uitgebreid. Continue reading »

okt 302006
 

De ambitie om per 1 januari 2007 een bestuurlijke fusie aan te gaan tussen De Zorgboog (regio Helmond) en Land van Horne (regio Weert) blijkt gaandeweg het proces te hoog gegrepen.
Een aantal factoren ligt hieraan ten grondslag, waarbij met name niet te overbruggen verschillen in de bestuurscultuur een belangrijke rol hebben gespeeld. Daarnaast vraagt bij beide organisaties een aantal omvangrijke ontwikkelingen veel energie en aandacht.
Dat alles heeft ertoe geleid dat het fusietraject tussen De Zorgboog en Land van Horne beëindigt. Continue reading »

okt 302006
 

De gemeente Helmond gaat binnenkort de inmiddels vervallen voetgangersbrug over de geluidswal aan de achterkant van het Jan Visserhof vervangen.
Dat vervanging tijd wordt maakt bovenstaande foto wel duidelijk.
In het kader van deze vervanging heeft de gemeente aan Wijkvereniging Rijpelberg de vraag gesteld of de trap die gelegen is naast deze brug behouden dient te worden. De gemeente heeft de indruk dat deze trap bijna niet gebruikt wordt. Omdat het bestuur daar geen duidelijkheid over kan geven, deze oproep in het wijkblad.
Heeft u redenen (welke?) om deze trap wel te behouden, mail deze dan naar:
wvr-rijpelberg@zonnet.nl
Schrijven kan natuurlijk ook naar WVR p.a.
Rijpelplein 1 5709 BT  Helmond.
Bestuur WVR.

okt 302006
 

Het is bijna weer zover!  Op zaterdag 18 november komt Sint-Nicolaas aan in Nederland. De Sint reist na aankomst meteen door naar Brouwhuis waar hij om 14.00 uur met zijn Pieten zal aankomen in Winkelcentrum Brouwhorst. Voor Sint en zijn Pieten is de reis elk jaar weer ver.
Natuurlijk hopen we dat alles goed gaat en dat Sint-Nicolaas weer veilig in Nederland aankomt.
Of er dit jaar weer iets spannends gebeurt is natuurlijk weer de vraag.   We wachten maar af!
De “Sint verveelt zich niet meer doos”,  waar allerlei tekeningen en werkjes voor de Sint
in kunnen, staat vanaf zaterdag 4 november tot vrijdagavond 17 november weer bij meneer Gerrit
van het postkantoortje bij Z&Z.
Postpiet Anflop zal ervoor zorgen dat de doos regelmatig geleegd wordt en brengt de tekeningen
naar de boot. We hopen jullie allemaal weer te zien op zaterdag 18 november om 14.00 uur winkelcentrum Brouwhorst.

okt 302006
 

Zoals aangekondigd in de vorige editie is er op zaterdag 28 oktober een open dag in wijkcentrum De Brem van 10.00 tot 16.00 uur. Naast de vele demonstraties en informatiekraampjes zal er ook een discussie plaatsvinden over het jongerenwerk in Rijpelberg.
Wie kan er mee discussieren?
Alle buurtbewoners van 25 tot 80 jaar oud. Dus….heeft u een uitgesproken mening over dit onderwerp, heeft u zelf kinderen, wilt u met ons mee denken en discussiëren over welke rol het jongerenwerk/jongerencentrum binnen de wijk kan vervullen. Kom dan op 28 oktober om 13.00 uur naar De Brem en laat uw mening horen!
Voor meer informatie kunt u bellen met Maarten Bevers of Meta Gortemuller, tel: 510690 of 556957.

okt 302006
 

Speciaal voor kinderen van 9 t/m 11 jaar uit Rijpelberg en Brouwhuis organiseert het kinderwerk van SWH maandelijks een thema avond.  Deze zijn op de laatste woensdagavond van de maand van 18.30 tot 20.30 uur in O.J.C Teenage Area. De entree is gratis en iets te drinken of wat lekkers zijn aan de bar te verkrijgen a € 0,50 per stuk. Een overzicht van de komende activiteiten:
Woensdag 25 oktober: Knutselavond
Woensdag 29 november: Filmavond
Woensdag 20 december: Kerst Disco
Voor meer info en/of vragen kunt u contact opnemen met: Meta of Ingeborg, tel:510690.

okt 302006
 

Voor de maand oktober hebben wij de volgende activiteiten.
Disco Tienerhuis
Zoals jullie gewend zijn, is er de eerste vrijdag van de maand weer disco in het Tienerhuis voor iedereen van 10 t/m 17 jaar uit Rijpelberg/Brouwhuis. De volgende disco’s zijn weer op vrijdag 3 november en 1 december 2006 van 19.00 tot 22.30 uur.
De entree is gratis en iets te drin-ken of iets lekkers is te verkrijgen aan de bar voor € 0,60.

Actie Skate Pool
Op zaterdag 16 september was het dan zover; de sponsor skatetocht en de trekking van de loterij. Daar gaat heel wat aan vooraf!
Op 13, 14 en 15 september zijn jongeren de wijk ingegaan om lootjes te verkopen. Dat hebben ze hartstikke goed gedaan en bij deze willen wij iedereen daarvoor bedanken! Zonder jullie hadden we nooit zoveel lootjes kunnen verkopen (1380). Zaterdag was ook de sponsor skatetocht die door jongeren geskated werd door Helmond. Helaas op het laatste moment nog afmeldingen gehad, maar dat mocht de pret niet drukken. Degenen die mee hebben gedaan; PETJE AF!!!! En heel erg bedankt voor jullie inzet, het was kei leuk! Ook willen wij de vrijwilligers en politie bedanken voor hun medewerking en geweldige inzet! Aansluitend op de skatetocht was de trekking van de loterij. De winnende lotnummers zijn:
1ste prijs fiets: 2917
2de prijs Senseo apparaat: 3736
3de prijs waardebon €.35,00: 4309
4de prijs waardebon €.20,00: 3008
5de prijs waardebon€20,00: 00324

De prijswinnaars kunnen de prijzen afhalen in het Tienerhuis. Vergeet niet om je winnende lot mee te nemen! Continue reading »

okt 302006
 

De vraag, deze keer vanuit school. Frans kan er bij honden gesproken worden van dunne darmdiarree en ook van dikke darmdiarree? Het antwoord is “ja”.
Deze beide vormen van diarree hebben elk hun specifieke kenmerken. Continue reading »

okt 202006
 

WONINGISOLATIE EN MILIEU
Kosten snel terugverdiend en uw comfort verhoogd met isolatie.
Een slecht geïsoleerd huis verbruikt per jaar 2200 m3 gas voor de centrale verwarming. Door goed te isoleren is dit terug te brengen tot ongeveer 700 m3 . In dit uiterste geval scheelt dat maar liefst 1500 m3. Met een gasprijs van € 0,57 vermindert de jaarlijkse energie-rekening met € 855! Het isoleren van uw woning is dus een goede manier om uw energieverbruik te verlagen. De ervaring is dat u daarbij comfortabeler woont.
Nieuwe woningen zijn standaard goed geïsoleerd en steeds meer eigenaren van oudere woningen treffen ook maatregelen. Continue reading »

okt 202006
 

Het Instituut Voor Natuurwetenschappen viert dit jaar het 25-jarig jubileum. In deze en volgende Hofkompassen wil ik u kennis laten maken met de werkgroepen van het IVN.
Deze eerste aflevering gaat over de vogelwerkgroep. De VWG telt momenteel circa 10 leden die actief zijn in de Helmondse natuur. Deze groep is 1 oktober gestart met een grote schoonmaak actie. Dat houdt in dat zij begonnen zijn met het onderhoud van nestkasten in Helmond.
De gebieden zijn; het Groot en Klein Goor (bij appelboer Jurriaans aan het kanaal), de Warande en verder op Noordeinde en Mierlo-Hout. De leden gaan gewapend met ladders, hamers, plamuurmessen en stoffers deze gebieden af om alle nestkastjes schoon te maken d.w.z. de oude nestjes er uit, noteren of  deze bewoond waren en hoeveel eitjes erin lagen en van welke vogel. Zonodig worden de rotte, en/of slechte kastjes van de boom afgehaald en vervangen door nieuwe. Je moet geen hoogtevrees hebben. Continue reading »

okt 202006
 

Bij het vergelijken van de hypotheek wordt door de gemiddelde consument nogal eens gemakkelijk alleen naar de rente gekeken, en dat is niet verstandig!
Want soms zijn er kosten versleuteld in de “bijproducten”. De slimme marketeers van geldverstrekkers kennen natuurlijk dat consumentengedrag en ze weten dus wat het eerst positief opvalt. Een mindere marge op de rente, kan handig gecompenseerd worden door een toeslag op een min of meer verplicht bijproduct.
Sommige aanbieders eisen voor het toekennen van een rentekorting bijvoorbeeld een minimale afdekking van een eigen product. Continue reading »

okt 202006
 

Parochie Brouwhuis-Rijpelberg
Introductie nieuwe pastor
Met tevredenheid wil ik mij aan U met enkele woorden introduceren. Ik ben pater Benjamin Simon en ben geboren op 13 oktober 1973 in India, in de plaats Nangathur. Mijn ouders zijn mijn vader Arulan-du Simon, technisch engineer van beroep, en mijn moeder Annama-ry, respectievelijk 83 en 74 jaar. Op 13 juni 1991 ben ik toegetreden tot de congregatie ‘Heralds of Good News’ hetgeen vertaald betekent ‘Boodschappers van het Goede Nieuws’. Deze congregatie werd op 14 oktober 1984 gesticht door Dr. Jose en heeft nu 200 priesters.
Daarna volgde ik in de jaren 1992 tot en met 1995 mijn universitaire studies. Na de afronding van mijn studie Filosofie heb ik de theologie studies gevolgd van 1997 tot en met november 2001. Mijn priesterwijding volgde op 28 december 2001. Hierna werd ik benoemd tot secretaris van de Directeur Generaal van onze congregatie. Tegelijkertijd was ik parttime professor voor de priester studenten in de filosofie. Continue reading »

okt 202006
 

Aanmelding Helmonder van het jaar 2006
Voorafgaand aan de nieuwjaarsreceptie 2007 van de gemeente Helmond wordt opnieuw een Helmonder van het Jaar benoemd. Kandidaten voor deze uitverkiezing kunnen schriftelijk aangemeld worden. Een jury zal uit de aanmeldingen drie genomineerden en uiteindelijk een winnaar kiezen. Het is alweer de twaalfde keer dat er een Helmonder van het Jaar wordt benoemd. Het gaat om een persoon of instelling die zich op cultureel, sociaal of maatschappelijk gebied verdienstelijk heeft gemaakt voor de stad. Continue reading »

okt 202006
 

Ik wil middels dit berichtje een oproep doen.
Er zijn in de wijk Rijpelberg erg veel mensen die katten hebben. Ik zelf heb er ook een paar. Het is nu eenmaal zo dat katten vaak los lopen en bij andere mensen in de tuin zitten. Ik snap best dat er mensen zijn die daar een hekel aan hebben en ik zou dan ook willen vragen om te kijken, samen met de kattenbezitter, of er niet samen iets aan te doen is.
De reden waarom ik dat vraag is dat er de laatste weken erg veel katten “verdwijnen”. De verdwijningen vinden over de hele wijk plaats. Het is zo dat er in een wijk met katten wel eens één verdwijnt, maar niet zoveel als de laatste tijd hier het geval is. (in andere wijken worden veel katten vergiftigd)
Het vermoeden is dan ook dat er iemand moedwillig katten laat verdwijnen. Vraag is dan ook namens alle kattenbezitters of als iemand een vermoeden heeft of er iets meer vanaf weet, het, namens alle kattenbezitters, te melden bij de wijkagent of de dierenambulance (anoniem), zodat er niet nog meer katten verdwijnen. Zo kan duidelijk worden waar de katten gebleven zijn en kan de dader(s) gepakt worden.
Ook zou ik willen vragen aan mensen die wel eens katten voeren en ze dan binnenhouden (omdat ze denken met een zwerfkat te maken te hebben) deze katten te melden bij de dierenambulance (513971) en katten niet binnen te houden. Laat ze gewoon los, zodat ze eventueel weer naar huis kunnen.
(NAW gegevens bekend bij redactie)