feb 102006
 

Op woensdag 1 februari hebben raadsleden van de gemeente Helmond de bezwaren van diverse verenigingen kunnen aanhoren als het gaat om “een hek om Berkendonk”.

Op deze druk door de raadsleden bezochte avond, georganiseerd door Wijkvereniging Rijpelberg en de SWBR, vertelden Scouting Rijpelberg, de reddingsbrigade en de WVR hun problemen met een vercommercialisering van deze nu nog openbare recreatieplas.
Raadsleden in blokhut van scouting Rijpelberg

Ook wijkraad Brouwhuis was aanwezig om met name ook voor de jeugd en jongeren uit Brouwhuis een openbare openstelling te bepleiten.

Verder was er een vertegenwoordiger aanwezig van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Helmond. Deze vereniging heeft de afgelopen twee jaar uitgebreid onderzoek gedaan naar de natuur om de recreatieplas Berkendonk. Door deze vertegenwoordiger werd deze natuurwaarde als zeer bijzonder aangemerkt. Op en rond de plas treft men zelfs een aantal beschermde vogels aan. In onze volgende editie zullen wij daar nadere aandacht aan besteden.

Of al deze informatie voldoende is om op 14 februari a.s. een wijs besluit te nemen is nog even afwachten.

feb 102006
 

Januari stond in het teken van het installeren van nieuwe Bevers en alle leden die in september naar een nieuwe speltak zijn overgevlogen. Installeren betekent dat je het uniform en de bijbehorende insignes van de nieuwe speltak mag gaan dragen. Samen met de groepsdas en de groepspet is het geheel compleet. Bij alle speltakken is het installeren een feestelijke gebeurtenis waarbij ook ouders uitgenodigd worden. Bij de Bevers waren er dit jaar 16 nieuwe kinderen van 5 of 6 jaar die voor het eerst geïnstalleerd zouden gaan worden, spannend dus! Alle ouders, broertjes en/of zusjes, opa

feb 082006
 

Ook dit jaar zal de WVR weer een kindermiddag verzorgen in wijkhuis de Brem. Dit zal plaatsvinden op maandagmiddag 27 februari 2006. De middag zal net als voorgaande jaren bestaan uit een aantal grandioze optredens van dansmarietjes, dj Niek Seegers and friends, de jeugdraad

feb 082006
 

Elke woensdag- en donderdagavond is er een hobbyclub in De Brem. Op de woensdag van 19:15 tot 20:45 uur De Knutselende Dieren voor 11 tot 15 jaar.Op de donderdag van 18:30 tot 20:00 uur De Papagaaien voor 5 tot 11 jaar. Wil je mee doen? Bel dan met Jolanda Saelmans op 511344. We zoeken voor beide avonden nog begeleiders. Lijkt dit wat voor u? Neem dan contact op met bovenstaand nummer.

feb 082006
 

Wilt u ook weer eens gezellig kienen? Nee niet voor die grote (geld)prijzen, maar gezellig voor een pakket levensmiddelen of andere hebbedingetjes. Om met een pak koffie aan de haal te gaan aan het einde van een gezellige middag geeft toch ook genoeg voldoening.Heeft u ook zin om op dinsdagmiddag van 14:00 tot 16:30 uur in de Brem onder het genot van koffie of iets anders al keuvelend uw kaart vol te leggen. Kom gewoon eens binnen en doe mee. Kunt u niet tegen rooklucht. Geen probleem in de grote zaal van de Brem mag niet gerookt worden. Kunt u niet zonder uw sigaret, daar doen we niet moeilijk over. In de pauzes kunt u naar een speciaal rookvertrek. Zelfs aan een goed doel hebben we gedacht. We sponsoren de kinderactiviteiten zoals de kindervakantieweek. Wij zien u graag komen, iedere dinsdagmiddag in wijkhuis De Brem van 14.00 tot 16.30 uur.

feb 082006
 

000_0100.JPG

Hans van Dalen, bestuurslid van de WVR, is voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger en bestuurslid van de WVR onderscheiden met de zilveren roos door de PvdA Helmond. Hans is mede oprichter van Wijkvereniging Rijpelberg en is daarvan vanaf het begin bestuurslid, de laatste jaren vice-voorzitter.

Hij heeft samen met de buurtconciërge Wim van de Heuvel veel werk verzet, bijvoorbeeld elk voor- en najaar alle 40 bloembakken die in de wijk Rijpelberg staan, opnieuw vullen en van nieuwe plantjes en potgrond voorzien. Bij veel activiteiten staat Hans altijd klaar om te helpen.

Ook had hij jarenlang een nauwe band met het asielzoekers-centrum, maar dan vooral met de mensen die daar gehuisvest waren. Samen met drie mensen uit Kosovo en een Somaliër van het AZC heeft Hans een

feb 082006
 

Brouwhuisseheide als uw achtertuin.
De wind is oost
De wind is oost, daar dacht ik aan toen ik langs een afgemaaid, maar nog niet geploegd maïsveld aan het einde van de Vlierdense Bosdijk, aan het wandelen was.
Waarom deze gedachte?
Ik zal het u vertellen.
Het was één van die sombere koude dagen, eind december, het regende nog net niet, en er blies een koude oostenwind. Het zou vroeg donker zijn.
De titel van dit schrijven komt uit het boek DE WINDROOS, uitgegeven in het jaar onzes Heren 1940 door uitgeverij het Spectrum te Utrecht. Het was een jaarboek voor de katholieke jeugd. Met veel verhalen en tekeningen over heilig verklaarde personen. Op de windroos voeren onze voorvaderen uit, op houten zeilschepen, om de wereld te gaan verkennen en han-del te drijven. Bij iedere windrichting, oost, zuid, noord en west, zijn verhalen over deze gewesten in het boek opgenomen.
De zeevarenden gingen op pad met gebrekkige navigatiemiddelen. Ik dacht aan het bovenstaande toen er een grote vlucht zacht gakkende ganzen overtrok. Het waren, grof geteld, een honderdvijftig stuks. Deze vogels kwamen uit het noorden en vlogen richting het zuiden. Zonder windroos, of sextant vliegen ze naar het zuiden, naar hun overwinteringgebieden.
Zo nu en dan wisselend van kop, maar ze bleven in een v-vorm bij elkaar. Kennelijk zijn ze allemaal geprogrammeerd, en dat zonder computer. De natuur zit knap in elkaar. Ik was eigenlijk op zoek naar goudhaantjes en staartmezen, die ieder jaar hier ook door trekken op weg naar warme streken. Het is een lust om deze beestjes voedsel te zien zoeken in dennen en sparren. Beweeglijk, en niet schuw.
Een tegemoetkomend stel, man en vrouw, ook natuurminnend, had de vogeltjes al wel gezien. Het is mij tot nu toe niet gelukt. Maar gelet op de vlucht ganzen was mijn dag toch goed, ondanks de koude en de wind. We gaan geleidelijk naar het voorjaar toe en dan weet u het wel:
Bij overlast van bijen, wespen en hommels de imker waarschuwen.
Wordt vervolgd
Door Imker: J. Beekman
Tel . 514106 E.mail: j.beekman10@chello.

feb 082006
 

C.V. De Spekzullekes
Carnavalsprogramma 2006

Zondag 12 februari
Rode Neuzen Bal
Speciale kindermiddag voor de jeugd van de basisschoolgroepen 1 t/m 7. Voor de ouders of verzor-gers is een plaatsje gereserveerd in het cafégedeelte van Zalencentrum Vissers, waar de middag op een groot scherm is te volgen.
Kaartjes verkrijgbaar aan de zaal, bij Z&Z, W.C. Brouwhorst en bij mevr. den Ouden tel. 510140.
Vrijdag 24 februari
50 + Bal
Grandioze avond, speciaal voor mensen van 50 jaar en ouder.

feb 082006
 

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 februari organiseert carnavalsvereniging De Spekzullekes wederom hun welbekende Kletszullekesavonden. Amusement Dit jaar zijn er twee gelijksoortige avonden. Voor u zullen optreden: Spoit Elluf. De Sjawi

feb 082006
 

12 februari RODENEUZENMIDDAG
Hallo carnavalsvierdertjes
Op zondag 12 februari 2006 is het weer zover; de RODENEUZENMIDDAG bij carnavalsvereniging de Spekzullekes in zaal Vissers.
Onder begeleiding van onze prins, de Raad van Elf en hun dames, belooft het weer een fantastische middag te worden. DJ.Stefan zorgt voor de muziek en de dans-mariekes zullen hun nieuwste dans showen.
Er is een tekenhoek, gratis chips en limonade, we gaan dansen en hossen en natuurlijk zullen de clowns Spekkie en Zullie ook weer van de partij zijn. En dit jaar is er een verrassingsoptreden!! Voor de leukst verklede kinderen heeft de prins enkele leuke prijsjes en iedereen kan zich laten schminken! Aan het einde van de middag krijgt iedereen een leuk cadeautje mee naar huis! Deze middag, van 14.00 uur tot 16.30 uur, is speciaal voor kinderen van groep 1 t/m 7. Voor u als ouder is er een plaatsje gereserveerd in het café alwaar u via een videoscherm uw kinderen kunt volgen.
Wat moet je doen om erbij te zijn?
Koop een kaartje voor maar

feb 082006
 

In 2006 bestaat het IVN-Helmond 25 jaar. Het IVN is een landelijke vereniging op het gebied van natuur en milieu met plaatselijke afde-lingen waaronder Helmond.
In het kader van het 25-jarig bestaan zijn er allerlei activiteiten waaronder een fotowedstrijd met als thema

feb 082006
 

Stadsverwarming.

Steeds lees ik weer over die dure stadsverwarming, maar heb nu ook zelf ondervonden en vergeleken dat het inderdaad een dure vorm van verwarmen is, met slechts een jaarverbruik van rond de 8 GJ. Mogelijk voor sommigen die er vanaf zouden willen is er een oplossing, gewoon laten afsluiten. Heb het zelf ook gedaan door dat ik getipt werd door anderen die zich ook al hebben laten afsluiten. Natuurlijk moet je persoonlijke situatie er wel bij passen, maar ben je alleen, ben je veel van huis en helemaal als je in een appartement woont en een beetje tegen de kou kan, laat je afsluiten, kost ongeveer 70 euro. Monteer vervolgens een gebruikte boiler(marktplaats) in de meterkast,(heb er zelf een van 15 ltr.) en warm water is voorhanden en is voldoende om lekker te douchen. Monteer een straalkachel in de badkamer, 24 euro bij Praxis, en neem evt. een elektrische verwarming voor waar je het meeste bent, maar heb die zelf niet. Als je vervolgens berekend wat de toename zal zijn in de kosten van elektriciteit, dan staat die in het niet tot de besparing van alleen al het vastrecht van zo

feb 082006
 

Wat maakt de Stadsverwarming onredelijk duur?
Aantal m³ gas in 1 GJ.
* Volgens EnergieNed is dat 41,8 m³ (1443 m³ : 34,58 GJ) cv ketelrendement van 67,9%
* Volgens oude formule is dat 33,1 m³ gas (28,4 : 0,857) cv ketelrendement van 85,7%
* Volgens EnergieNed is de penetratie HR ketels 100% zodat voor verwarming en warmtap water dat een gemiddeld rendement van 85,7% geeft
Vastrecht.
* Aardgasgebruikers betalen

feb 082006
 

Beste dierenvrienden. Wij hebben bezoek gehad van Karin (11) en Tim (9); ze vroegen mij of ik ook advies had omtrent konijn en cavia. Zij willen graag een van deze knaagdieren aanschaffen.

Als dierenliefhebber heb ik beloofd dat ik advies zou gaan vragen en dit is eruit gekomen. Bij het kopen is het nuttig goed te letten op de gezondheidstoestand van het dier. Het dier moet een schone, glanzende pels hebben, heldere ogen en een schone neus. Controleer ook of het dier niet mager is en een schone anus en achterkant heeft. Koop nooit te jonge dieren. Bij de aanschaf van een konijn is het bovendien aan te bevelen om de binnenzijde van de voorpoten te controleren op vuilresten, de pootjes kunnen vies zijn bij een konijn met de ziekte snot door het wrijven van de pootjes langs de neus. Het maakt niet veel uit of je een mannetje of een vrouwtje koopt. De meeste mannetjes zijn van nature wat ondernemender. Konijnen, Syrische hamsters (goudhamsters) en Chinese dwerghamsters kunnen in de meeste gevallen het beste apart worden gehouden om onnodige vechtpartijen te voor-komen. Over het algemeen kunnen meerdere volwassen knaagdieren niet in één hok gehouden worden, maar wel met vrouwtjes en koppels. Hierop zijn uitzonderingen, dus goede informatie hierover is heel belangrijk.

Bij gerbils en chinchilla

feb 082006
 

Mijn ColumnBomen over bomen. Urenlang is gesproken over de Leihaagbeuken op de Markt met als resultaat dat deze prachtige bomen, die destijds door de wethouders Van der Zanden en Jonkers geplaatst zijn, het veld moeten ruimen. De oud-bestuurder dhr. J. van der Zanden is het er niet mee eens dat deze bomen verdwijnen. In Helmond, een stad die meer bomen dan inwoners telt, is er een BoomBeschermBeleid (BBB). Dit is natuurlijk een goede zaak. Vroeger moesten Helmonders voor het kappen van bijna elke boom een vergunning bij de gemeente aanvragen. Dit vergunningenstelsel is afgeschaft en men heeft hiervoor een bomencatalogus in het leven geroepen. Alle beschermwaardige bomen waarvoor een kapverbod geldt zijn hierin opgenomen. Waardevolle bomen worden zo goed beschermd en voor de overige bomen wordt de bureaucratie weggenomen. Om toch voor enige compensatie te zorgen, na alle ophef over het kappen van de bomen op de Markt en om de introductie van het BBB enige glans te geven, heeft onze wethouder een specifieke boom naast zichzelf in het zonnetje gezet en hij onthult daar ook nog even een bordje in het bijzijn van de media. Het gaat hier om een unieke moeraseik. De boom, die al vijftien jaar geleden ontdekt is door een boomkweker, heeft de naam “Quercus Palustris Helmonds Red Globe”. De Nederlandse boomkwekerijsector benoemt jaarlijks een boom van het jaar. Het jaarthema voor 2005 was: “Bomen voor parkeerplaatsen”. Omdat de “Quercus Palustris” uitermate geschikt is voor de aanplant op een parkeerplaats, is deze boom dan ook uitgeroepen tot boom van het jaar. Ook in onze wijk is er boom- en groenproblematiek. De zes berken aan het Baroniehof, die beeldbepalend zijn en dus wel degelijk waardevol zijn, staan namelijk ook ter discussie. De bewoners van deze buurt zijn het beu dat er steeds meer groen verdwijnt. De zes berken moeten verplaatst worden en de groenstrook waarop de bomen staan wordt opgeheven om extra parkeerplaatsen aan te leggen. De Helmondse variant van het thema “Bomen voor parkeerplaatsen” is hier dus creatief omgevormd tot “Parkeerplaatsen voor bomen”. Een foutje? Welnee, er zijn wel hogere bomen gevallen.

feb 082006
 

Disco in het Tienerhuis:
Vrijdag 24 februari een Carnaval Party! Tussen 19.00 en 23.00 uur kun je weer uit je dak gaan!
Toegang is voor iedereen van 11 t/m 17 jaar uit Rijpelberg en Brouwhuis. De entree is gratis en consumpties kosten 0,50.
Bij deze disco

feb 082006
 

Papier, hout of stro beter dan kleikorrels.
In Nederland wonen naar schatting 2,2 miljoen katten. Per kat wordt ongeveer 45 kg kattenbakvulling per jaar gebruikt. Veel van de kattenbakvullingen zijn gemaakt van klei uit het buitenland, met als groot nadeel dat het afgraven van kleigronden het landschap kan aantasten. Korrels op basis van klei zijn afkomstig uit de VS, Senegal, Israël, Spanje, Cyprus, Bulgarije en Denemarken. Door het gewicht en de vaak lange transportafstanden kost het vervoer bovendien veel energie. Kleikorrels kunnen niet worden gecomposteerd en de korrels verbranden niet in de afvalverbrandingsinstallaties. Er blijft dus veel restafval over. Beter is het daarom om voor een kattenbakvulling te kiezen op basis van papier, hout of stro.
Papier- en houtkorrels zijn gemaakt van reststoffen uit de papier- resp. houtindustrie. Stro, papier en hout zijn goed afbreekbaar en verbranden probleemloos in afvalverbrandingsinstallaties.
Korrels met Milieukeur of EKO-keur zijn composteerbaar en kunnen na gebruik bij het groente- en tuinafval worden gedaan. De andere kattenbakvullingen horen bij het gewone huisvuil.
Spoel kattenbakvulling nooit door het toilet, ook al vermeldt de verpakking dat het wel kan. De riolering kan verstopt raken en kattenbakvulling in het riool veroorzaakt onnodige watervervuiling.
Bron: www.milieucentraal.nl.

Kattenbaktips
Door dagelijks de uitwerpselen uit de bak te scheppen hoeft de bak minder te worden verschoond;
Gebruik kattenbakvulling met Milieukeur of EKO-keur, deze is goed composteerbaar en kan worden weggegooid bij het groente-, fruit- en tuinafval;
Als uw kat een nieuw soort korrels niet accepteert, laat hem/haar dan geleidelijk wennen door steeds wat meer van de nieuwe vulling door de oude te mengen.

feb 082006
 

De organisatie van de Automobilisten Opfriscursus is een samenwerking tussen de Stichting Welzijn Ouderen Helmond en 3VO afdeling Helmond. Jaarlijks wordt deze Automobilisten Opfriscursus aangeboden.

De opfriscursussen bieden 55-plussers de gelegenheid om de rijvaardigheid te testen. Diverse deskundigen zijn aanwezig om de deelnemers van nuttige tips te voorzien. De cursus bestaat uit vier onderdelen:

Een theoretisch deel:
men volgt een uitgebreide theorie-voorlichting gericht op de nieuwe regelgeving.
Een ogen- en/of gehoortest:
dit deel bestaat uit een lezing en de mogelijkheid om een gehoor- en/of zichttest te doen.
Bewegingstherapeut:
in dit onderdeel wordt aandacht besteed aan het belang van bewegen.
Tot slot een rijvaardigheidsrit:
onder begeleiding van een gediplomeerde ritadviseur maakt men een rit van 45 minuten met daarin aandacht voor de manier van rijden, het verrichten van handelingen en verkeersgedrag.
De resultaten worden na afloop besproken met de deelnemers, waarbij zonodig advies wordt gegeven. De cursus is bedoeld als opfrissing en wil de deelnemer een hart onder de riem steken. Het heeft geen gevolgen voor het behoud van het rijbewijs. U kunt zich aanmelden voor de cursus waarvan de theorieles is op 12 april en de praktijkdag op 25 april.

Scootmobielen opfriscursus
Iedereen wil graag zelfstandig zijn en blijven. Men wil zich veilig en zelfverzekerd op de weg voelen. Het aantal scootmobielgebruikers is de laatste jaren sterk toegenomen en zal naar verwachting nog verder toenemen. Een scootmobiel is een vrij nieuw vervoermiddel. Het is niet voor iedereen duidelijk hoe iemand op een scootmobiel zich dient te gedragen. Voor de scootmobieler betekent dit dat men zich aan moet passen aan de verkeersregels die gelden op het weggedeelte waarop men rijdt. Op de stoep gelijk aan een voetganger, op het fietspad gelijk aan een fietser en op de straat gelijk aan een fietser of brom-fietser. Voor het gebruiken van een scootmobiel is geen rijbewijs nodig. Iemand die nooit heeft gefietst of een auto heeft bestuurd, mag op een scootmobiel rijden.
Het doel van de cursus is de scootmobiel gebruiker de gelegenheid te bieden om op een plezierige, leerzame en aangename manier kennis eigen te maken.

Fiets veilig en gezond