dec 202005
 

 

Sint_ontvangst_small-2.jpg

  

Sinterklaas in Rijpelberg

Op zaterdag 19 november brach-ten Sinterklaas en zijn pieten een bezoek aan Rijpelberg. Om 13:00 uur stonden heel wat mensen op het Wederhof in spanning te wachten op de aankomst van Sinterklaas. Het was mooi weer, maar wel erg fris. Gelukkig zorgde de hofkapel

dec 202005
 

Levensloop of spaarloon? Laat u goed informeren!
Per 1 januari 2006 zult u veel wijze keuzes moeten maken, bijvoorbeeld mbt ziektekosten en spaarloon of levensloop. In dit artikel gaan we op dat laatste in.

De keuzemogelijkheid is trouwens recent wettelijk verruimd: als u spaarloont, dan mag u deze keuze uiterlijk op 1 juli 2006 nog terug-draaien naar de keuze voor levensloop.¼br /> Als u niet spaarloont, dan mag u heel 2006 nog uw keuze kenbaar maken aan uw werkgever. U kunt helaas niet van beide regelingen tegelijk profiteren, dat wordt dus kiezen en dat mag elk jaar opnieuw.

We halen kort enige verschillen aan
– De inleg spaarloon is maximaal

dec 202005
 

Wanneer jullie deze brief lezen ben ik alweer in  Spanje aangekomen en geniet ik van een welverdiende rust. Ik heb in Nederland weer een geweldig verjaardagsfeest gehad. Vooral de ontvangst op zaterdag 12 november in Winkelcentrum Brouwhorst was als vanouds.
Gelukkig dat we Piet Lolbroek op tijd weer hadden gevonden met de zak vol  snoepzakken, stel je eens voor, dat ze echt weg waren geweest! !
Op de boot heeft Piet Lolbroek gelukkig geen lolletjes meer uitgehaald!
Wat was het dit jaar toch weer druk op het plein van Winkelcentrum Brouwhorst met allemaal lieve kinderen, papa

dec 202005
 

Wordt deze gemeenteraad nog wakker of slaapt ze verder?

Vanaf 2002 zou er veel veranderd moeten zijn in de gemeente-politiek. De gemeenteraad zet de kaders uit en het college van B&W voert uit wat de gemeenteraad wil. Vervolgens controleert de gemeenteraad weer of het college van B&W doet wat hen is opgedragen. Doen ze dat niet dan stuur je het college naar huis. Dat is heel simpel en heel kort hoe het zou moeten werken. Ja, met de nadruk op

dec 202005
 

 

Berry.jpg

  

Jeu de Boulesbaan Residentie-Brouwhorst

De donaties voor de baan beginnen binnen te komen. De eerste schenking kwam van de dhr.en mevr. Bouwman, Helmondse Belangen en de Weth. Van Deutekomstichting.
Het bedrag dat er tot heden is ge-doneerd bedraagt 1110 euro.
Wij zijn op de goede weg maar er is nog veel nodig. Toch hebben wij goede moed dat wij in het voorjaar de baan aan kunnen leggen.
Donaties kunnen gestort worden op giro rek: 0848322 t.n.v. mevr. T. van Montfort, onder vermelding van: Residentie-Brouw-horst.
Op bovenstaande foto ziet u van links naar rechts, Berry Smits Helmondse Belangen, mevr. Bouwman, mevr. Flapper,  voor-zitter mevr. Wilbers Peeters, secretaris mevr. v/d Kerkhof en penningmeester mevr. v Montfort.

dec 202005
 

 

PICT00191.JPG

 

Een andere aanblik voor de wijkbosjes in Rijpelberg

Begin volgend jaar zien de wijkbosjes er anders uit. Er worden onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd die nodig zijn voor het behoud van de bosjes. Dit betekent dat de komende jaren de bosjes er wat kaler uitzien, maar het bos hersteld zich zodanig dat er meer variatie in beplanting terugkomt.  Dit betekent een leuker bos om te zien en betekent ook iets voor de natuur. De bosjes worden interessanter voor bijvoorbeeld vogels en wellicht een eekhoorn.

In januari 2006 begint de gemeente met onderhoudswerkzaamheden in de wijkbosjes van Rijpelberg. Een en ander wordt uitgevoerd volgens het beheerplan voor de wijkbosjes zoals dat door de wijkraden is gezien en goed-bevonden.
In het beheerplan voor de wijkbosjes is aangegeven dat het voor de bosjes noodzakelijk is om er bomen tussenuit te zagen. Deze bomen worden gerooid om te zorgen dat de bosjes in de nabije toekomst meer afwisseling krijgen in boom- en struiksoorten. Deze werkwijze heet in de vakwereld

dec 202005
 

Je kunt van ons stadsbestuur zeggen wat je wilt. Je kunt ze ophemelen en je kunt kritiek op ze hebben. Maar één ding kun je ze niet verwijten en dat is daadkracht. Als we het ene ambitieuze plan nog nauwelijks verwerkt hebben, dan ligt het andere nog grootsere voornemen alweer klaar om aan het publiek te tonen. De stroom ideeën om Helmond op de kaart te zetten lijkt onuitputtelijk. In bijna glossy magazines worden de creaties over de stad uitgespreid. Helmond lijkt soms wat te klein voor ons projectcollege. Een van de nieuwste plannen en natuurlijk al weer meteen speerpunt van beleid, is het voornemen om Helmond binnen te loodsen in het rijtje van de top tien van sportsteden in Nederland. Een nieuwe sporthal in Suytkade, een sportpark in Brouwhuis en prestigieuze sportvoorzieningen op Brandevoort. Op Berkendonk zal een recreatievoorziening komen waar heel Nederland trots op zal zijn. Een aanlegsteiger in de binnenstad en megalomane jachthavenfaciliteiten behoren eveneens tot het wensenpakketje, evenals een nieuwbouw voor het voetbalgebeuren. We moeten straks, als het aan dit college ligt, niet alleen interlands kunnen spelen op het gebied van alle mogelijke balsporten die er wereldwijd maar te bedenken vallen, maar ook dient er een wedstrijdturnhal op het gemeentelijke grondgebied te verrijzen. Maar als men deze plannen wil realiseren, dan lijkt het niet verstandig om hogere zaalhuren te gaan vragen aan de actieve sportbeoefenaars. Want wat hebben we aan deze mooie voorzieningen als te weinig mensen er gebruik van kunnen maken. En waarom verhogen ze de zaalhuren? Het antwoord zou kunnen zijn dat deze voorzieningen niet bestemd lijken te zijn voor de lokale sporters. Als we al deze voorzieningen onder handbereik hebben, dan hoeft de burgemeester voor zijn interlandbezoek niet meer af te reizen naar elders en kunnen de raadsvergaderingen ook gewoon doorgang vinden. Een win-win-situatie. Het inschrijfformulier om de Olympische Spelen te mogen organiseren is al, zo verwacht ik, ingevuld. Het is alleen sneu dat als De Spelen hier daadwerkelijk starten, de burgemeester hier geen burgemeester meer zal zijn.

J.E. Haer

dec 122005
 

Graag wil ik reageren op de Naald van november. Ik begrijp al jaren niet waarom ik zoveel moet betalen voor de stadsverwarming. Alles heb ik geprobeerd om de kosten omlaag te krijgen, niets lukt, zelfs een nieuwe installatie. Die heeft mij wel geld gekost, maar geen verlaging van het verbruik. In het artikel

dec 122005
 

Ik ben enkele jaren geleden naar Rijpelberg gekomen. Een belangrijke reden daarvoor was het vele groen in de wijk Rijpelberg. Ik kan iedere dag heerlijk wandelen en de hond uit laten.

Wat mij echter van het begin af aan heeft gestoord zijn de belachelijk hoge energierekeningen. Ik stook bijna niet, ga vroeg naar bed, zet de kachel altijd heel laag, overdag en

dec 122005
 

Kring-apotheek geeft advies op maat

Steeds meer Nederlanders gaan op wintersport. Actief bezig zijn in de frisse buitenlucht, temidden van een schitterend landschap en een dik pak sneeuw. Met de juiste voorbereiding kan een terugkeer met de eerstvolgende gipsvlucht naar huis worden voorkomen.

Voorbereiding

Om de spieren aan alle skibewegingen te laten wennen, is het verstandig om in Nederland vast te oefenen op een kunstskibaan of speciale skifitlessen te volgen bij een sportschool. Op de vakantiebestemming is het ook verstandig eerst skilessen te nemen, om de technieken onder de knie te krijgen. Wie gaat skiën moet ervoor zorgen voldoende uitgerust te zijn. Ook het opwarmen van de spieren voor het skiën kan blessures voorkomen. De kans op een blessure is twee tot vier uur na aanvang van het skiën het grootst, omdat de coördinatie dan minder wordt, de energie afneemt en de spieren vermoeid raken.

Smeer vooral neus, oren en lippen in met een beschermende crème. Let erop dat de crème geen water bevat, want dit kan bevriezen. Vraag bij Kring-apotheek de Rijpel welke producten het beste gebruikt kunnen worden tijdens wintersport. Draag altijd een skibril of goede zonnebril, zelfs als de zon niet schijnt. Sneeuw staat namelijk garant voor een sterke reflectie van zonlicht. Draag bovendien altijd handschoenen, ook als het met de kou wel mee lijkt te vallen.

Materiaal op maat

Slecht materiaal geeft onnodig risico op blessures. Te lange ski

dec 122005
 

Beste dierenvrienden. Nu wij weer in december 2005 zijn aangeland en dus bij de laatste Kat & Hond van dit jaar, kunnen wij u vertellen dat wij weer veel dierenvrienden hebben kunnen helpen.
Kinderen hadden nog al wat vragen over hond, kat, konijnen, hamsters en ook vissen. Ook nieuwe bewoners van Brouwhuis en Rijpelberg hadden wat vragen omtrent het aanschaffen van hond of kat en adressen van dierenartsen. Wij zijn blij dat wij ook deze mensen hebben kunnen helpen.
In juni 2005 was er de vraag:

dec 122005
 

 

Naamloos-1kopie6.jpg

 

 

Zomaar een dagje in dierenkliniek Brouwhuis (79)
Het verhaal van Aquin
Maandagochtend half negen, de eerste patiënten zijn al geweest, de week is begonnen. Vandaag belooft een drukke dag te worden, zoals de meeste maandagen.
De vierde patiënt voor vandaag is Aquin, een Oosterse halflanghaar kat van vier jaar oud. Een mooie, maar vooral erg lieve kat met een bezorgd baasje. Aquin is vorige week al geweest met klachten van misselijkheid en braken.
Ondanks de medicatie die hiervoor werd gegeven en het speciale voer is Aquin nog niet lekker: hij braakt weliswaar niet meer, maar voelt zich duidelijk nog niet

dec 122005
 

Bloemen en bollen, liever zonder gif.
Bloemen, weelde met een geurtje.
Bloemen zijn een belangrijke bron van inkomsten voor Nederland, mede door onze rol in de internatio-nale bloemenhandel.
Ook veel zuidelijke landen zoals Kenia, Zimbabwe, Tanzania, Zam-bia, Colombia, Ecuador, Costa Rica, India, Oeganda exporteren bloemen en zijn daardoor minder afhankelijk van andere handelsproducten. De bloementeelt heeft echter ook een aantal schaduwzijden. Behalve dat ze over de hele wereld getransporteerd worden komen er ook bestrijdingsmiddelen en chemicaliën aan te pas. De arbeiders, voornamelijk vrouwen, werken dikwijls onder slechte omstandigheden. Wat kan de consument nu doen? Zolang we voor bloemen in ons land nog geen milieulabels hebben kan de koper alleen vragen naar het land van herkomst en de omstandigheden waaronder ze zijn geteeld.

Giftige bloemen?
Van www.milieuloket.nl haalt u meer informatie over het gifgebruik in de bloementeelt. Hier noemen we slechts enkele getallen. De volgende soorten scoren redelijk goed (0-20 kg gif per ha per jaar): amaryllis, aster, fresia, gerbera, narcis en sering. Een matige score (20-50 kg gif per ha per jaar) hebben de anemoon, anjer, iris, lelie, roos en tulp. De chrysant scoort het slechtst op het gebied van gifgebruik (50-125 kg per ha per jaar).

Biologische bloemen en bloembollen.
Biologische telers werken zonder kunstmest en zonder syntheti-sche bestrijdingsmiddelen. Het gebruik van plantaardige en dier-lijke meststoffen en een ruime vruchtwisseling zijn de basis voor sterke en gezonde bloemen. Daarnaast kiest een biologische teler alleen voor sterke rassen die niet zo snel ziek worden. Komt er toch een ziekte of plaag in het gewas, dan zet de tuinder natuurlijke bestrijders in. Problemen met ziekten worden ook voorkomen doordat er geen jaar hetzelfde product wordt geteeld, er is dus sprake van een ruime vrucht-wisseling. Biologische bloemen en Eko-bollen, herkenbaar aan het EKO-keurmerk, zijn inmiddels verkrijgbaar bij meer dan 80 natuurvoedingswinkels, bij een GEA- bloemenwinkel of een tuincentrum. Kijk voor adresgegevens op www.denatuurwinkel.com en klik op biologische bloemen.
Of kijk op www.ecobulbs.nl.

Wist u dat

dec 122005
 

Het weer is niet zo mooi als in de zomer, het is nu lekkerder om binnen te zijn, vandaar dat we weer extra aandacht aan het binnenprogramma hebben besteed, want je wilt toch nieuwe mensen leren kennen en oude bekenden treffen in het Tienerhuis en OJC Teenage Area. Deze maand gaan we veel doen op groot scherm, want zo ervaar je de beelden van games en film pas echt!

Filmavond Woensdag 7 december:
Filmavond in het Tienerhuis 18.00-21.00 uur. Kom kijken en laat je verrassen!

Donderdag 8 december: Filmavond in OJC Teenage Area. 19.00-21.30 uur. Kom kijken en laat je verassen!
Woensdag 14 december: BIG SCREEN GAMING in het Tienerhuis 18.00-21.00 uur. Deze woensdagavond gaan we de strijd met elkaar aan! De Play-Station 2 wordt weer aangesloten op de beamer en op groot scherm kun je de tegenstander verslaan.
Woensdag 28 december: Kerstvakantie zaalvoetbal. Sportvrienden opgelet: Woensdag 28 december heeft jongerenwerk Rijpelberg/Brouwhuis de hele VEKA sporthal tot haar beschik-king en organiseren we samen met een groep vrijwilligers een zaalvoetbaltoernooi. Je kunt je inschrijven in 2 categorieën: 1: vanaf 11 tot en met 14 jaar, 2: vanaf 14 jaar tot en met 17.
Dit betekent dus voor de 14 jarigen dat ze kunnen kiezen, of je sluit je aan bij een team dat ouder is dan 14 of bij een team tot 14 jaar. Om een compleet team te hebben moet je met minstens 5 en maximaal 7 jongens en of meiden zijn. Er wordt gespeeld met 5 personen in het veld. Iedere ploeg moet een aanvoerder hebben die als aan-spreekpunt fungeert voor het hele team. Het telefoonnummer en e-mailadres van de aanvoerder moet worden doorgegeven voor het aanmelden. Inschrijven: 0492-510690 of Maartenbevers@brem-swhhelmond.nl

Terugblik Area51:
“Samen in beweging” uitstapje naar Eindhoven een groot succes!
Vrijdag 28 oktober zijn we met 17 jongeren van Skatepark een uitstapje wezen maken naar Area 51 in Eindhoven. Met vier auto

dec 122005
 

Wonen, zorg en recreatie, alles onder één dak Dinsdag 13 december. Verkoop van Mobeline ondergoed en nachtkleding. Aanvang: 10.00 uur. Toegang: gratis. Avond Prijskienen. Aanvang: 19.00 uur.Woensdag 14 december: We draaien een gezellige kerstfilm in de recreatiezaal. Aanvang: 10.30 uur. Toegang: gratis.

De dinsdagmiddag hebben we voor het bridgen gereserveerd. U kunt hieraan vrijblijvend deelnemen van 14.00 tot 16.30 uur. Contactpersoon hiervoor is Ton Roelen (515101). Heeft u geen zin om te koken en wilt u voor een hele redelijke prijs van een lekkere maaltijd gebruik maken? Dan kan dat zondermeer bij woonzorgcentrum Riverenhof. Wilt u hierover meer weten, bel dan gerust naar de receptie voor meer informatie (530300).

Wij wensen u geweldig fijne feestdagen en voor 2006 een prachtig jaar.

dec 122005
 

Gratis Consultatiebureau voor ouderen
Ouderen hebben vaak veel vragen over hun gezondheid en welbevinden, en wat ze daar zelf aan kunnen doen. Juist om deze redenen zijn de GGZ Oost Brabant Regio Helmond en De Zorgboog in samenwerking met de Stichting Welzijn Ouderen Helmond onlangs gestart met een consultatiebureau.
Bij het consultatiebureau voor ouderen kunt u terecht voor een gratis en deskundig gezondheidsonderzoek. Er wordt aandacht besteed aan lichamelijke problemen, gehoor en gezichtsvermogen, bloeddruk, bloedsuiker, cholesterol, lengte en gewicht, geheugen, stemming en sociaal welbevinden. Op basis van de onderzoeksresultaten krijgt u informatie en advies over uw gezondheid. Ook kunt u bij het consultatiebureau terecht voor al uw vragen op het gebied van gezondheid, psychisch welbevinden, voeding, hulpmiddelen en de mogelijkheden voor dagin-vulling en sociale contacten.
55+ ers kunnen zich vrijwillig aanmelden bij het consultatiebureau voor een gratis gezondheidsonder-zoek. U kunt daarvoor terecht bij de Stichting Welzijn Ouderen Helmond, Penningstraat 55, elke dinsdagmiddag, tussen 13.00 uur en 16.00 uur.
Het consultatiebureau is dit jaar nog geopend op 13, 20 en 27 december.

NOODKREET
Stichting De Noodkreet start 30 januari 2006 met een lotgenotencontactgroep voor ouders waarvan de kinderen uit huis geplaatst zijn en in een pleeggezin of internaat verblijven.
Stg. De Noodkreet wil de ouders van deze kinderen bij elkaar brengen om te praten. Tijdens de bijeenkomsten worden verschillende thema

dec 122005
 

Seniorenvereniging 50+ KBO-Brouwhuis Belangenorganisatie
voor senioren
Zilveren speld met goud voor Mevrouw T. Konings-van Herpen
Door de Katholieke Bond van Ouderen (KBO)-Brabant is, op verzoek van de KBO Kring Helmond, aan onze secretaris mevrouw T. Konings-van Herpen een onderscheiding (met oorkonde) in zilver met goud uitgereikt.
Dit gebeurde tijdens de bestuurs- en kaderdag op 14 november 2005 door de heer B. van Lieshout als voorzitter van de KBO Kring Helmond.

Mevrouw Konings kreeg deze onderscheiding vanwege haar vele verdiensten, taken en functies die zij verricht op Kring- en Afdelings-niveau.
Al deze activiteiten zijn nu gehonoreerd met dit ereteken, waarmee wij haar proficiat wensen.

KBO Brouwhuis-Rijpelberg.