nov 212005
 

 

Naamloos-1kopie7.jpg

 

Sinterklaasintocht Rijpelberg: 19 november 2005.
Zoals de voorgaande jaren zal ook dit jaar Sinterklaas en zijn Pieten Rijpelberg bezoeken.
Op zaterdag 19 november zal naar verwachting tegen 13:00 uur Sinterklaas aankomen op het Wederhof. Het bestuur van de Wijkvereniging Rijpelberg en burgemeester Jacobs zullen Sinterklaas officieel verwelkomen.
Van 13:15 tot 13:55 uur zal er een rondrit worden gemaakt door de wijk. De route zal dit jaar gaan door delen van Wederhof, Peelhof, Eymerickhof, Maurickplantsoen, Nemerlaerhof, Bouvignehof, Betuwehof, Veluwehof en Rijpelplein.
Om 13:45 uur begint het programma in wijkcentrum De Brem. De hofkapel

nov 212005
 
Jota 2005 (51).JPG

In het weekend van 14, 15 en 16 oktober was het weer tijd voor de jaarlijkse Jamboree On The Air. Tijdens dit weekend draait alles om het communiceren met andere scoutinggroepen over de hele wereld. Dit gebeurt met behulp van zendapparatuur.
Overdag hebben de jongste speltakken hier middels een spellencircuit aan meegedaan. Natuurlijk moesten alle groepjes proberen contact te leggen met een andere scoutinggroep. Dit is in totaal 25 keer gelukt. Ook hebben ze andere opdrachten moeten doen die in het teken van spionage stonden. Alle groepen kregen de opdracht om een bepaalde persoon te zoeken. Zodra ze deze gevonden hadden moesten ze eerst een opdracht uitvoeren, om zo een code te krijgen. Zo moesten ze bijvoorbeeld klompgolfen, een stuk achter spionnen aan steppen, via de telex communiceren, met een gps werken en nog meer leuke opdrachten. Zodra ze alle codes verzameld hadden moesten ze naar de berkendonk. Hier lag een kistal van een satelliet in het water. Gelukkig was er een professioneel duikteam dat ons hielp om dit kristal naar boven te halen. Dit kristal hebben we op de blokhut in veiligheid gebracht.

nov 212005
 

Milieu en vlees
Waarom vegetarisch eten?
Mensen die bewust vegetarisch eten hebben daarvoor één of meer argumenten. Daarover leest u meer in dit artikel.

Een van de duidelijkste redenen is de bescherming van dieren. In Nederland leven miljoenen dieren in de bio-industrie onder slechte omstandigheden, op elkaar gepropt, in kleine ruimten. Ook de transporten naar veemarkten of andere landen zijn over het algemeen een verschrikking om te zien. Als vegetariër neem je duidelijk stelling tegen deze vorm van dierenleed. Iemand die geen vlees eet, bespaart in zijn leven ongeveer 6 à 7 runderen, 45 varkens en enkele honderden kippen. Een andere reden om (vaker) vegetarisch te eten is de gezondheid. De gemiddelde consument eet veel te veel vlees. Vegetarische voeding is rijk aan vitaminen en mineralen en bevat veel voedingsvezels. Het bevat voornamelijk de gezondere, meervoudig onverzadigde vetzuren.
Vegetarisme is beter voor het milieu: de veehouderij draagt sterk bij aan de vervuiling van het milieu. Stoffen uit mest komen in regen, rivieren en drinkwater. In Nederland is de vervuiling door de veehouderij groter dan die door het autoverkeer.
Vleesproductie is verspilling van voedsel: 45% van de wereldgraanproductie voeren we op aan vee. Het zou economischer zijn, wanneer al deze producten rechtstreeks voor menselijke voeding worden benut. Bij de omzetting van plantaardig in dierlijk eiwit gaan namelijk veel voedingsstoffen verloren. Met 4 kilo plantaardig eiwit (veevoer) produceer je gemiddeld slechts 1 kilo dierlijk eiwit.
Tegenwoordig is het heel eenvoudig om vegetarisch te koken. Er zijn tal van vegetarische

nov 212005
 

Politie zoekt getuigen zedenmisdrijf
In de nacht van zaterdag 8 op zondag 9 oktober 2005, tussen 3.00 uur en 5.30 uur, vond in het wijkpark in de wijk Brouwhuis te Helmond een ernstig zedenmisdrijf plaats.
Een 16-jarig meisje fietste, komende vanaf station Brouwhuis (Deltaweg), over een pad vanaf de Middenloop door het park in de richting van de Rupelstraat. Zij werd in het park gevolgd door een man op een fiets. Hij sprak haar aan. Het was een voor haar onbekende man van ongeveer 20 jaar. Op het moment dat zij deze man voorbijfietste, trok hij haar van de fiets. Ze kwam op de grond terecht,  waar de man het zedendelict pleegde. Hierna vertrok de man en liet het slachtoffer totaal ontredderd achter. De man reed op een herenfiets.
Uit het onderzoek is gebleken dat diverse mensen zich tussen genoemde tijdstippen in of nabij het genoemde park, bevonden. De politie zou graag in contact komen met deze mensen, of met mensen die mogelijk iets verdachts hebben gezien, zodat de dader van dit ernstige mis-drijf kan worden opgespoord.
Tevens is de politie zeer geïnteresseerd of er bewoners van Brouwhuis of Rijpelberg zijn die in betreffende nacht emballage vermissen (bijvoorbeeld ontvreemd uit de tuin).  

Mensen die iets meer kunnen vertellen over dit zedenmisdrijf kunnen contact opnemen met de Gezamenlijke Recherche Helmond via telefoonnummer 0900-8844.

nov 212005
 

Kenteken voor Bromfietsen
Zoals wellicht al bekend, zullen in de toekomst ook brom- / snorfietsen worden voorzien van een kenteken.
De regeling hieromtrent is al in een vergevorderd stadium. In het kort hieronder wat bijzonderheden:
Doel
Verhogen verkeersveiligheid.
Verminderen aantal diefstallen.
Afname kleine criminaliteit.
Eenvoudigere handhaving en opsporingsmogelijkheden.
Beter onderscheid tussen brom- en snorfietsen.
Een kwalitatieve koppeling tus-sen voertuig en houder.
Betere handhaving van de (WA) verzekeringsplicht.

Invoertermijnen
Vanaf de maand november 2005 is het voor brom- /snorfietsbestuurders mogelijk om een kenteken aan te vragen. Deze aanvraag blijft mogelijk tot de maand november 2006. Op 1 januari 2007 dient iedere brom-/ snorfiets op de weg voorzien te zijn van een kenteken.

Administratieve handeling
De kentekening van bromfietsen wordt een administratieve handeling. Dat wil zeggen, dat alleen wordt gekeken naar de identiteit van de bromfiets en de eigenaar.

Aanvraag in praktijk
Door de RDW zullen bromfietshandelaren in het land worden benoemd tot officiële aanmel-dingscentra. Hier kan de eigenaar van een brom-/ snorfiets een kenteken aanvragen. De handelaar zal de identiteit van de brom- /snorfiets controleren met behulp van het framenummer en de identiteit van de eigenaar middels een identiteitsbewijs. Klopt dit, dan zal hij de gegevens middels speciaal ontworpen formulieren doorgeven aan de RDW, die zal overgaan tot afgifte van een kentekenbewijs.

Kenteken
Het formaat van de kentekenplaat is gelegen tussen de huidige ver-zekeringsplaat en de kentekenplaat voor motoren.
De vorm is vierkant of rechthoekig. De plaat van een snorfiets is blauw met witte cijfers/letters.

Aanpassing wetgeving
In de wetgeving zullen een aantal bepalingen gewijzigd worden (VR / VWV / RVV) De definities zullen daarin eenduidig worden. Overigens zal de huidige

nov 212005
 

sfeerbeeld2.jpeg

 

Plannen voor overdekt subtropisch zwembad en speeltuin, health centre en horeca
Oostappen Groep maakt plan voor Berkendonk

De gemeente Helmond en Oostappen Groep uit Asten hebben een intentieovereenkomst gesloten om het gebied rondom de recreatieplas Berkendonk verder toeristisch en recreatief te ontwikkelen.
De gemeente is in gesprek geraakt met marktpartijen die interesse hadden in de ontwikkeling van Berkendonk. Tijdens die gesprekken hebben deze partijen hun visie op de toeristischrecreatieve ontwikkelingsmogelijkheden van Berkendonk en zijn omgeving aan de gemeente gepresenteerd. Naar aanleiding van die gesprekken is uiteindelijk de keuze gevallen op Oostappen Groep. Zij krijgt het komende jaar de gelegenheid om haar ideeën over de ontwikkelingsmogelijkheden van het gebied nader uit te gaan werken en op haalbaarheid te onderzoeken.
Het voorlopige plan van Oostappen Groep omvat een recreatiepark, bestaande uit verblijfseenheden die variëren van een hotel, kampeerplaatsen, luxe (drijvende) verhuureenheden tot groepsaccommodaties. Het geheel wordt ondersteund door diverse vrijetijdsvoorzieningen, waaronder een recreatief zwembad, een health centre, horeca en een overdekte speelvoorziening. De voorzieningen, het recreatiegebied zelf en de recreatieplas blijven grotendeels openbaar toeganke-lijk. Het recreatiestrand wordt opgeplust met bijvoorbeeld extra horecapunten en speelvoorzie-ningen. Of ook de toegang tot het Berkendonkstrand gratis blijft is niet duidelijk. Op vragen werd dat in het midden gelaten. Wel werd toegezegd dat het gebied voor een deel toegankelijk zal blijven voor wandelaars. Verder zijn de voorzieningen niet alleen bedoeld voor de gasten maar ook voor wat men noemt dagtoeristen.
De gemeente Helmond en Oostappen Groep streven ernaar om binnen een jaar overeenstemming te krijgen over de inhoud van een nog te ontwikkelen Masterplan voor de ontwikkeling van het gebied. Dan moet ook duidelijk worden of er tussen partijen een definitieve samenwerkingsovereenkomst gesloten kan worden.

nov 212005
 

Grootse kerstbomen actie W.C. Brouwhorst
Ook met de feestdagen kunt u weer terecht in het winkelcentrum. Bent u diegene die een ouderwetse kerstboom in de huiskamer wenst?  Welnu, het winkelcentrum houdt dit jaar een grote kerstbomen actie. Door middel van een bonnenactie, waarbij u 3 bonnen op een kaart moet verzamelen, kunt u een gratis kwaliteits kerstboom in pot winnen. Deze bonnenactie begint op 12 november en uiteraard ook nu kunt u zo vaak mee doen als u wilt.
De prijswinnaars worden vanaf 3 december bekend gemaakt via de etalage van Florado. Indien u een boom gewonnen heeft kunt u zich hier melden en ontvangt u een prijsbevestiging. Met deze bevestiging kunt u later uw boom afhalen. In totaal worden er 400 bomen weggegeven, dus de kans dat u na Sinterklaas een boom van het winkelcentrum ontvangt is groot. Sinterklaas wordt overigens 12 november weer in het winkelcentrum verwacht.
Ook dit jaar wordt er een kerstlichtjesroute gehouden, hiervoor kunt u zich inschrijven bij kinderboetiek Pupil.

nov 212005
 

 

Naamloos-1kopie8.jpg

 

Brouwhuisseheide als uw achtertuin
Onrust of Meekrapvlinder
In deze donkere dagen is de mens meestal onrustig, en dat gaat weer over zo rond de kerstdagen, we zien dan het licht, in twee betekenissen. Ten eerste de kerstdagen zelf, ten tweede we gaan weer naar een nieuw jaar.

Onrust
Op een van de laatste mooie dagen van september werd mijn aandacht getrokken naar een insect dat onrustig, dan weer vooruit, achteruit danweer vliegend met haar snuit naar voren een wilde bloem bezoeken. Maar wel met een grote snelheid. Het leek wel een kolibrie.

De plant waar dit insect op vloog is een hybride: blauwe bloemen, maar wel een lipbloemige. Bij nader beschouwing was het een Meekrapvlinder, ook wel onrust genoemd (Macroglossum stella-tarum L). Ze zuigt ook aan Verbena

nov 202005
 

Kat & Hond
Beste dierenvrienden
De vraag: Frans klopt het dat katten veel melk moeten drinken?

Naast alle voeding hoort steeds vers drinkwater beschikbaar te zijn. Katten vinden melk over het algemeen erg lekker, maar het is een voedingsmiddel en geen vervanger van water. Melk kan diarree veroorzaken wanneer een kat niet van jongs af aan gewend is dit te drinken. Dan is het enzym dat het melksuiker verteert uit de darm verdwenen. Gewone (koe)melk bevat nogal wat melksuiker. Een prima vervanger is speciale kattenmelk. Hier is de melksuiker uitgehaald en de meeste katten vinden het lekker.

Ook zijn er ongewenste zaken omtrent het voer.
1.(Orgaan)vlees, vooral van het varken. Mag niet rauw gegeven worden en moet dus altijd goed gekookt worden.
2.Beschimmeld of bedorven voedsel, en voedsel met een verlopen houdbaarheidsdatum.
3.Onvoldoende ontdooid diepvriesvoer of direct uit de koelkast.
4.Botjes van wild en gevogelte zijn scherp en kunnen ernstige verwondingen veroorzaken.
5.Ongekookte vis of een rauw ei kan vitaminentekort veroorzaken.
6.Toevoegen van vitaminen is niet nodig en kan zelfs schadelijk zijn.
7.Hondenvoer als hoofdvoedsel: dit geeft soms tekorten.
8.Te veel lever of levertraan:
geeft een overdosis vitamine A.

Tandenpoetsen
Het beste is

nov 202005
 

Even prikken

Wanneer je als columnist in Helmond zelfs in het antwoord van het college wordt genoemd tijdens de begrotingsbehan-delingen is er toch echt iets aan de hand. Ja sommige dingen zijn moeilijk uit te leggen.
Zo ook het volgende.
Met stomme verbazing heb ik een ingezonden artikel in het Eindhovens Dagblad zitten lezen van de woordvoeder van het CDA voor economische zaken in de 2e Kamer, Jan ten Hoopen.
De titel prikkelde direct.

nov 202005
 

Marco Polo Instituut bestaat 10 jaar!

Het jeugdtheater Marco Polo Instituut viert dit jaar haar 10-jarig bestaan.
Dit willen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan, maar daar hoort en leest u binnenkort meer over. Inmiddels zijn we op 4 oktober gestart met het nieuwe seizoen en we kunnen in alle groepen nog toneelspelers gebruiken.

Ons toneelseizoen loopt van 4 oktober 2005 tot en met 22 april 2006 en de jongeren van het Marco Polo Instituut oefenen elke dinsdagmiddag/ avond in Wijk-centrum de Brem (Rijpelberg) en zullen op 21 en 22 april 2006 een theaterproductie uitvoeren. Daar kan jij, uw zoon of dochter bij zijn. Er zijn nog enkele plaatsen in de drie groepen vrij. De tijden zijn: groep 1: 17.00-18.30; groep 2: 18.30-20.00; groep 3: 18.30- 20.00 uur. De groepen zijn in principe ingedeeld naar leeftijd en die ligt tussen 8 en 18 jaar. Je krijgt toneelles en daarna wordt er een stuk ingestudeerd, dat is hartstikke leuk. De kosten zijn 80 euro per seizoen, dit kan in 2 keer worden voldaan. De regisseurs Guusje Staring en Danielle Stolwijk vinden het leuk als je eens komt kijken. Kijk ook op onze website:
www.marcopolohelmond.tk; verdere informatie bij onze secretaris: Maarten van der Zanden, tel. 511248.

nov 202005
 

Mijn Column
Ze zou maar burgemeester zijn in een stad zonder eigen identiteit, in een stad zonder eigen huisstijl. Een stad met bijna nog meer verschillende beeldmerken dan stations. Een ratjetoe is het, al die verschillende publieke uitingen, aldus een boze burgemeester. De grote problemen worden dan ook pas echt zichtbaar als er verslagen, brieven en overige stukken ondertekend moeten worden. De ene keer moet er links ondertekend worden, de andere keer rechts. Het zal misschien ook wel eens voorkomen dat er in het midden de sierlijke krul gezet moet worden. Om gillend gek van te worden. U begrijpt geachte lezers, dat dit ondoenlijk, onprofessioneel en dus onacceptabel is. Dit probleem vroeg dus om een adequate oplossing. En men liet er dus ook geen gras over groeien. Een selecte ambtelijke werkgroep zal ongetwijfeld vrijgemaakt zijn van haar dagelijkse beslommeringen om zich met hart en ziel te bekommeren om het geschetste probleem. Uiteindelijk en wellicht na felle discussies, overleg en compromissen is er besloten om een ontwerper op deze zaak te zetten. Na lang nadenken resulteerde dit in een “strakke H” op een rood schildje. Geniaal. Deze “strakke H” in een krachtig lettertype staat volgens de ontwerper voor stevig, daadkrachtig, met de vuist op tafel, zo mochten wij vernemen uit het plaatselijke dagblad. Een ⿿harde H⿝ hoort bij Helmond, zo heeft deze ontwerper, natuurlijk in ruil voor de nodige euro⿿s, het college wijs kunnen maken. Het nieuwe logo staat ook voor uniek, snel en herkenbaar. Geniaal. Met dit beeldmerk kan de burgemeester dan ook al op afstand zien dat “iets” uit Helmond komt. Dan ziet hij tenminste direct en duidelijk of het wel een stuk betreft waaronder zijn signatuur gezet behoeft te worden. Jammer van de voorlopig afgeblazen burgemeestersverkiezing. We zouden met z’n allen onze burgemeester van de ingewikkelde ondertekeningsproblematiek af kunnen helpen. Ja, dat hebben wij wel voor hem over. Onze eerste burger zou dan, na jarenlange intensieve arbeid voor stad en samenleving, van zijn welverdiende rust kunnen genieten in het huis dat reeds naar hem genoemd is, zorgcentrum Alphonsus.

J.E. Haer.

nov 202005
 

Hallo jongens en meisjes,

Het is dan zover. Ik ben weer bij jullie in Nederland. De boten zitten afgeladen vol met allemaal cadeautjes, pepernoten en speculaas. Jullie weten inmiddels al dat ik meteen na mijn aankomst in Nederland doorreis naar Brouwhuis.
De reis is altijd lang, helemaal van Spanje naar Nederland.
Regelmatig krijg ik op de boot post van Postpiet Anflop. Hij leegt steeds weer de

nov 202005
 

 

IMG_2114.JPG

 

Het Kasteel van Sinterklaas open op dinsdag 15 november
Op zondag 13 november arriveert Sinterklaas in het centrum van Helmond. Op uitnodiging van Stadspromotie Helmond neemt hij vervolgens drie weken lang zijn intrek in het kasteel. In de periode voorafgaand aan 5 december zal de Sint hier vele kinderen welkom heten.

Ze kunnen dan een kijkje nemen in de vertrekken waar tientallen Pieten druk bezig zijn met de voorbereidingen voor 5 december. Vóór 5 december moeten er immers duizenden pepernoten worden gebakken, rijmpjes gemaakt, pakpapier ontworpen en talloze cadeautjes uitgezocht. Tussen de bedrijven door neemt Sinterklaas de tijd om duizenden kinderen te ontvangen.
Het Kasteel van Sinterklaas straalt een sprookjesachtige sfeer uit door o.a. het gebruik van wapperende vlaggen, fraaie decorstukken, indrukwekkende kleding en het geloofwaardige toneelspel van talloze vrijwilligers. Bezoekers krij-gen in kleine groepjes een rondleiding van een Wegwijspiet.
In het kasteel bekijken zij de diverse werkkamers zoals o.a. de bakkerij, de Schatkamer en natuurlijk de werkkamer van Sinterklaas zelf. Het feest begint echter al buiten. Voor het kasteel staat het paard van Sinterklaas, Americo. Tevens lopen er enkele Zwarte Pieten rond die liedjes zingen en er zijn lekkere hapjes en drankjes verkrijgbaar.

Openingstijden
Het Kasteel van Sinterklaas is voor publiek geopend van 15 november t/m 4 december op de volgende dagen en tijden:
Dinsdag & donderdag  van 14.00

nov 202005
 

Zomaar een dagje in Dierenkliniek Brouwhuis (78).
Winter
De dagen worden korter, de temperatuur daalt en de regen dient zich steeds vaker aan, kortom: het wordt winter.

Zowel honden als hun baasjes komen minder makkelijk hun

nov 202005
 

Beste hypotheek laagste maandlast, of huren?
Alhoewel een huuradvies nu niet direct onze business is, komt dit onderwerp bij de  Hypotheek Adviseur toch regelmatig ter sprake. Wij vatten hier eens wat uitgangspunten samen voor uw afwegingen bij de keuze van een huis huren of kopen.

Een huurpijs zal in 30 jaar bij 3% stijging stijgen van

nov 202005
 

Kevin van Hout is de gelukkige winnaar van een ware Rolls Royce.

 

PICT0033.JPG

 

Kevin wist door het goed beantwoorden van vragen in een spel van radio Q-music deze door HypotheeQ.nl beschikbaar gestelde Rolls te winnen.

nov 202005
 

WOONZORGCENTRUM RIVIERENHOF
Wonen, zorg en recreatie
Alles onder één dak
Voor november en december hebben wij de volgende activiteiten voor u gepland
Dinsdag 15 november: Prijskienavond,
Aanvang: 19.00 uur
Woensdag 16 november: Zonnebloemkien,
Aanvang: 14.30 uur
Donderdag 24 november: Voordragen gedichten
Aanvang: 14.00 uur
Dinsdag 29 november: Sinterklaaskienmiddag Aanvang: 14.00 uur

Vanaf oktober zijn wij van start gegaan met ons restaurant, ook voor u is de mogelijkheid om hieraan deel te nemen voor . 4,95 per maaltijd.
Voor informatie kunt u contact opnemen met Emana of Kitty (530310).

De dinsdagmiddagen hebben wij gereserveerd voor het bridgen. U kunt hieraan vrijblijvend deelnemen van 14.00 tot 16.30 uur.
Contactpersoon hiervoor is Ton Roelen (515101)

nov 202005
 

 

Naamloos-1kopie9.jpg

 

Een uit de hand gelopen hobby
Stichting Reptielenvrienden Helmond
Bernd Newisil begon ongeveer 30 jr. geleden met een hagedis die hij gevangen had. Hij kocht een terrarium en kreeg plezier in deze hobby.

Maar er waren twee kleine probleempjes; de flora- en faunawet verbood het vangen van reptielen en het was moeilijk om aan voed-sel te komen. Maar er volgden toch wat meer terraria en beestjes en algauw was er een tentoonstelling bij  Europatuin. Dat was het begin van een ware rage. Er werd zoveel informatie gevraagd en de vraag naar deze dieren was enorm. Behalve de hagedis waren inmiddels ook kameleons, legua-nen, veranen en aganen komen wonen bij Bernd en Hannelore. In 1999 werd de stichting een origineel feit. De beesten worden vaak aangeleverd door de dierenambulance of mensen die geen raad meer weten met hun huisdier. Het is ook een hobby die veel werk en aandacht vergt.
De temperatuur van een terrarium moet constant 28-30 graden zijn. En de kooien elke keer schoonmaken valt ook niet mee. Maar ze krijgen elke dag hulp.
Enkele stagiaires van Helicon (opleiding voor dierenverzorging) zijn gemiddeld 7 á 8 uur bezig met de kooien zuiver maken en alle reptielen te voeren met muizen, ratten, krekels en sprinkhanen. Het aantal dieren is door de jaren heen uitgegroeid, er zijn nu ongeveer 30-35 kooien. Inmiddels is er ook een jonge brilkaaiman bij gekomen die Bernd ooit (uitgehongerd en heel mager) op een Duitse beurs had gekocht. Het is tevens ook een soort asiel geworden. Mensen die op vakantie gaan, kunnen hun reptielen daar onderdak geven. Buiten in de achtertuin is er ook een waar paradijs gemaakt voor schildpadden; de roodwangschildpad is de meest voorkomende soort, maar er leven ook andere soorten in de tuin. En weer zijn dit weggelopen en verwaarloosde dieren.

Regelmatig worden alle dieren gecontroleerd op ziekten of andere afwijkingen. Dit gebeurt onder begeleiding van en in dierenkliniek Brouwhuis. Ook zijn alle dieren geregistreerd. Van schildpad tot en met de krokodil en de slangetjes. Al zijn er bijna geen slangen in huizen Newisil. De slangen zitten bij hun zoon. Enkele huizen verderop. Wat ik wel bewonderenswaardig vind, is dat alle onkosten die gemaakt worden betaald worden uit vrijwillige bijdragen en door donateurs. En ze kunnen er net mee rond komen, ook door verstandige beslissingen, en daarmee wordt het voedsel bedoeld. Voor kaaiman, vogelspinnen en slangen halen ze het voedsel zoals konijnen, muizen en ratten uit Duitsland. Dit is meestal diepvries. Maar krekels, sprinkhanen en dergelijke is vers en kweekt Bernd zelf in een klein fabriekje ergens in Nuenen. Daarom is dit net dekkend voor de onkosten. Inmiddels hebben Bernd en Hannelore gedurende de laatste dertig jaar vreselijk veel kennis opgedaan wat betreft verzorging, ziekten,gedrag en voedselproducten. Ook praktijkervaring uit Engeland, Duitsland en België telt hier mee. De stagiaires bijvoorbeeld krijgen ook opleiding bij hen voor wat betreft het verzorgen van de reptielen. Deze stagiaires blijven soms niet langer dan 4 weken, om weer plaats te maken voor nieuwe.

Voor wie geïnteresseerd is in de reptielenwereld van Bernd en Hannelore; ze kunnen elke zaterdag even binnenkijken van 11:00-17:00 uur in de Dinkelstraat 40. Tevens kan men er terecht voor  voedsel voor reptielen. Zodra je binnenkomt, valt het direct op dat je hier te maken hebt met echte dierenvrienden, die weten ver-draaid goed waar ze mee bezig zijn. En gezien de strenge wetten is het eigenlijk maar goed ook want niemand zit te wachten op loslopende leguanen of ontsnapte slangen in en rond het huis.
Maar bij de familie Newisil is dit vrijwel onmogelijk want de aandacht en verzorging  van de dieren is hier optimaal.
Hans Choufoer