mei 072005
 

 Naamloos-1kopie21.jpg

In het vorige Hofkompas heeft u uitleg gekregen over de Regionale Scouting Wedstrijden. Wij beloofden u toen om de behaalde resultaten te vermelden en dat doen wij met trots!!
*5e plaats: Verenigde Gidsen Compagnie
*10e plaats: VOC of the Caribbean
*20e plaats: De Arenden (Verken-ners)
Onze scouts hebben zeer zeker hun best gedaan en mogen trots zijn op het behaalde resultaat!
Al dat oefenen is dus niet voor niets geweest! (Foto

mei 072005
 

Hoi jongens en meisjes.
Heel fijn dat jullie weer komen spelen dit seizoen. Zoals velen van jullie al gezien hebben is de speeltuin weer klaar, maar moeten er hier en daar nog wat klusjes geregeld worden, maar dat mag de speelpret niet drukken.
Natuurlijk zijn jullie nu vast al hartstikke nieuwsgierig geworden wat we nog meer gaan doen dit seizoen. Voor de maand mei en juni zullen we dat maar vast gaan verklappen.

ZATERDAG 14 MEI:
Dan is er weer poppenkast en voorlezen. Dit is van 14.00 tot 15.30 uur. Je hoeft hier verder niets voor te doen, alleen maar gezellig binnen te komen en te genieten van Jan Klaassen en Katrijn.

ZONDAG 22 MEI:
Dan is er weer de kinderrommelmarkt. Hier moet je even voor komen inschrijven in de speeltuin. Heb je een pasje, dan mag je gratis bij ons een plekje komen uitzoeken om je spulletjes te verkopen. Heb je GEEN pasje, dan betaal je 0.70 entree en kun je ook mee doen. Iedereen die de speeltuin deze dag bezoekt om te kopen en/of te spelen betaalt 70 cent entree (vanaf 2 jaar) ook als je een pasje hebt.
De markt duurt van 11.00 tot 15.00 uur en als je mee gaat doen, moet je zeker wel tot 14.30 uur blijven, als je eerder weggaat verkoop je minder en is het voor ons ook niet leuk.

WOENSDAG 1 JUNI:
Dan zijn jullie weer welkom en zal er van 14.00 tot 15.30 uur weer geschminkt gaan worden. Als je binnenkomt, meldt je dan even in de winkel, dan krijg je een bonnetje. Alleen als je een bonnetje hebt kun je geschminkt worden.

ZATERDAG 11 JUNI:
Daar is hij dan eindelijk!!! De langverwachte
KIDS WILD WEST dag.
Even alles op een rijtje!!
*Je moet inschrijven voor deelname aan die dag, ook als je een pasje hebt.
*Inschrijven kan t/m 4 juni.
*Dit doe je door een formulier in te vullen dat je in de SPEELTUIN en in de BREM kunt krijgen, en ook weer kunt inleveren.
*Als je internet hebt kun je het formulier downloaden, of je rechtstreeks op deze manier aanmelden via www.25jaarrijpelberg.nl
*Er is die dag plaats voor 300 kinderen.

WAT IS ER DAN TE DOEN?
-*Vanaf 11.00 uur is de speeltuin open, en kun je, verkleedt als cowboy of indiaan de speeltuin bezoeken, die voor alle kinderen die ingeschreven hebben gratis is.
-*Vanaf 13.00 uur zal er een echte huifkar vertrekken vanaf de speeltuin naar de Brem en terug, en bij de Brem kunnen pappa

mei 072005
 

Even prikken

Koorts.
Onder koorts verstaan we doorgaans een verhoging van de lichaamstemperatuur bij ziekte. Een afgeleid woord daarvan is koortsachtig. Dan heb je geen temperatuursverhoging maar dan ben je onrustig of opgewonden.
Als je koorts hebt kun je koortsdromen krijgen. Dat zijn veelal verwarde verhalen en voorstellingen bij ijlende koorts. Ook het woord koortsen bestaat, maar omdat dat een werkwoord is kennen velen dat woord niet.
En dan is er nog een heel speciale koorts. Die koorts kunnen alleen politici krijgen. Juist ja, verkiezingskoorts.
De dames en heren politici hebben dan geen temperatuursverhoging van het lichaam maar wel een verhoging in hun activiteiten. Ze weten de meest gekke dingen uit te halen om maar in de krant te komen. Ook hebben ze stuk voor stuk prachtige verhalen dat het allemaal wel goed komt.
Verkiezingskoorts is eigenlijk vanuit Jan met de pet gezien wel een heel prettige koorts. Politici gaan dan meestal cadeautjes weggeven. Zo heeft Zalm al aangekondigd dat we er in 2006 eindelijk weer eens een keer niet op achteruit zullen gaan in financiële zin. (Dat is overigens iets anders dan er op vooruit gaan). Dat moet ook wel, want in 2007 zijn er weer verkiezingen en de regerende partijen hebben aangekondigd met dezelfde samenstelling verder te willen gaan. Dan moet er wel een

mei 072005
 

Avontuurlijk leuk, gezellig spannend en uitdagend amusant

11e Kindervakantieweek van 15 t/m 19 augustus 2005

Van maandag 15 augustus tot en met vrijdag 19 augustus 2005 organiseert Wijkvereniging Rij-pelberg weer haar jaarlijkse kindervakantieweek. Ook dit jaar zijn we er weer in geslaagd om voor onze deelnemers een aantrekkelijk programma samen te stellen. De deelname staat vrij voor alle kinderen van 5 t/m 14 jaar. Er zijn aparte programma

mei 072005
 

Naamloos-1kopie17.jpg 

1e  PINKSTERDAG ZONDAG 15 MEI 2005 BOEREMERT BROUWHUIS

Voor iedereen die in Brouwhuis woont, maar ook voor heel veel mensen uit de wijde omgeving is het een traditie geworden: een bezoek aan de

mei 072005
 

Zaterdag 4 juni 2005 van 14.00 uur tot 19.00 uur
De Breakdance groep NEOS (New elements Of Style)

Op deze dag zijn er Break-dance demonstraties te zien.
Breakdance bestaat uit o.a. Hiphop, Streetdance en Human Beatboxing. Ook van Rappen, Beatboxen en Scratchen kunt u getuige zijn, mogelijk ook van regionale of zelfs landelijke breakdancers. Een manier van dansen die vooral bij de jeugd heel erg in trek is, het is een soort van dans waarbij de jongeren op

mei 072005
 

Tien tips hoe je een fiets goed op slot zet!
Over deze tips geeft de Fietsersbond ook een mooie folder uit met (voor)beelden hoe het wel / niet moet. Ook via de site www.fietsersbond.nl is deze informatie verkrijgbaar.
1. Zet je fiets met een goed slot altijd ergens aan vast, de

mei 072005
 

Het is voorjaar! En dat betekent languit in het gras genieten van de voorjaarszon, rondspringende lammetjes, de geur van pas gemaaid gras en lentekriebels. Voor één op de vijf Nederlanders heeft dit laatste wel een heel letterlijke betekenis: hooikoorts! Om de beurt zullen bomen, grassen en planten bloeien die de welbekende hooikoorts kunnen veroorzaken.

Oorzaken
Het afweersysteem van iemand met hooikoorts denkt dat de stuifmeelpollen gevaarlijke indringers zijn. Het produceert daarom snel een antistof. Zodra deze zich heeft genesteld, is het lichaam klaar voor de volgende

mei 072005
 

Kat & Hond
Beste dierenvrienden
Karin (zie vorig Hofkompas) belde me of ik kwam kijken naar haar konijn en zijn buitenhok. Nou Karin, mijn complimenten want je hebt het heel keurig voor elkaar!
Zo zie je dat de een blij is met een hond of kat en de ander blij is met een konijn of cavia. En nu dan de vraag:

mei 072005
 

 

Naamloos-1kopie16.jpg

 

Verbouwing EDAH eindelijk gestart

Jaarverslag 2004.
Jaarvergadering WVR.
Dit jaar zal de jaarvergadering van de WVR op donderdag 26 mei plaatsvinden. Aan de orde komt het jaarverslag, begroting, jaarrekening en de bestuurs-verkiezingen. De invloed van het RSP, Bose en andere verkeers-invloeden. Als u mee wilt praten moet u wel lid zijn van de WVR. Dit kost slechts 5 euro per jaar.

Bestuur.
Tijdens de jaarvergadering werden Koen Bos en Louise Aksoy als bestuursleden gekozen.

Overleg met anderen.
Ook in 2004 had het bestuur van onze vereniging weer vele externe contacten. De contacten met onder andere wijkraden, de SWH, actiegroep niksweg en de gemeente Helmond verliepen in een goede sfeer. Ook werd er samen met de wijkraad Brouwhuis een manifestatie (de slinger) in winkelcentrum Brouwhorst georganiseerd. De klankbordgroep Rijpelberg  heeft als secretaris R. v.d. Zanden wat de communicatie tussen beide organisatie een-voudig maakt.

Leegstand.
De leegstand van woningen in onze wijk is gestaag afgenomen en inmiddels niet meer verontrustend. Het probleem van het leegstaande Edahpand leek opgelost. Vanuit het bestuur zijn diverse acties ondernomen om hier iets aan te doen. Mede daardoor is er nu begonnen met de bouw van twee appartementen. In 2004 is het huisvesten van gastarbeiders (Polen) in woonhuizen een zaak die enige aandacht verdient van de gemeente. Wij blijven dit volgen.

Anti-graffiti-actie.
Dit in 1996 gestarte project onder de naam

mei 072005
 

MILIEU EN VAKANTIE
Met gezond verstand op vakantie

Ga je als toerist nog op een zonovergoten strandvakantie in Brazilië als je weet dat de plaatselijke milieuorganisaties massaal protesteren tegen de vernietiging van kwetsbare schildpadeieren door toeristen? Is dat reisje naar Birma nog wel zo leuk als je weet dat er duizenden mensen gemarteld worden in gevangenissen en de bevolking voortdurend in angst leeft? Natuurlijk kun je een goede reden hebben om een bepaald land of gebied te bezoeken, maar wat goede informatie zou niet misstaan bij het maken van je keuze. Als oplossing voor dit soort dilemma

mei 072005
 

Mijn Column

De  Helmondse raadsfracties hebben het schijnbaar nog niet druk genoeg met het regelen van zaken die echt belangrijk zijn voor de burger. Met name op het gebied van leefbaarheid en lokale lasten. Neen, er kunnen nog best onderwerpen aan de lijst toegevoegd worden waarover dan weer eindeloos en soms uitzichtloos gepraat kan worden. Public relations heet het pas ontdekte toverwoord. Er zijn in de raad partijen die vinden dat de politiek te weinig aandacht krijgt in de media. Dit is natuurlijk niet de complete waarheid. Als het echt ergens om gaat, dan lezen we dit wel. Slaat u er de dag- en weekbladen maar eens op na. Het probleem zit hem niet in de aandacht in kwantitatieve zin, maar in kwalitatieve zin. Er wordt in de diverse columns en opinies wel eens negatief geschreven over de politiek. Ook lijkt het erop dat sommige politici graag wat meer het eigen verhaal onder de aandacht willen krijgen. “We gaan vanavond maar niet naar dat feest vrouw, want straks komt de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester en van raadslid Praasterink op de Stadsradio”. Zij die serieus denken dat het wel zo zal gaan staan pas echt ver van de gemiddelde burger af. De raadsleden zouden eens een workshop public relations kunnen gaan volgen bij de afdeling Communicatie van de gemeente. Zij weten wel hoe het moet. In de week dat in Nederland de tweede Nationale Sportweek gehouden wordt en er ook in Helmond de nodige aandacht aan wordt geschonken deelt de gemeente ons mede dat de huur van sportvelden en gymzalen met gemiddeld 15% gaat stijgen. Kijk dat is pas lef, onbenul of een onvoldoende afstemming. Als onze gewaardeerde raadsleden bedenken dat ze in de raad de vertegenwoordiger zijn van de Helmondse bevolking en in al hun beraadslagingen en beslissingen deze burger, van wie zij tenslotte het mandaat gekregen hebben, centraal stellen, dan hebben ze niet al te veel public relations nodig. Af en toe een fotootje in de krant van een lachende blije vertegenwoordiger, al dan niet met ballon, kind of een te overhandigen enveloppe en de buit is binnen. Of geef de burgers € 50 van hun eigen geld terug. Zo doet ons college het namelijk ook.
J.E. Haer.

mei 072005
 

Brouwhuisseheide als uw achtertuin
Wreed (deel 2)
In mijn artikel van april 2005 heb ik u het verhaal verteld van de vos en de haan en dat ook in de natuur om ons heen geldt: eten of gegeten worden. Hier komt een vervolg.

Sijsje (Spinus spinus)
Dit vogeltje vloog in het najaar van 2003 bij ons buiten tegen het raam en bleef voor dood liggen. Nadat ik hem, want het was een man-netje, even in mijn hand gehouden had, ging een oog open. Hij deed het meteen weer dicht, dacht ken-nelijk:

mei 072005
 

Als u een ander huis wilt kopen, dan komt het dilemma om de hoek dat uw oude woning nog verkocht moet worden. Nadat de woningmarkt enkele jaren geleden veranderde van verkopersmarkt naar kopersmarkt, is het algemeen advies om eerst uw eigen huis te verkopen voordat u een nieuwe woning aankoopt. Plaatselijke makelaars kunnen goed inschatten hoe groot de vraag naar uw huis zal zijn, maar zelf weet u natuurlijk ook hoelang het huis van de buren te koop heeft gestaan. Als uw huis goed in de markt ligt, dan is het minder risicovol om eerst aan te kopen. Het notarieel passeren van de aankoop zou u dan eventueel iets uit kunnen stellen, zodat de aan- en latere verkoop toch bijna gelijk lopen. Valt de verkoop echter toch tegen, dan krijgt u alsnog met dubbele maandlasten te maken. Hierin is gelukkig gemakkelijk te voorzien met een overbruggings-hypotheek of een andere kredietvorm. Een overbruggingshypotheek is mogelijk als u uw huidige woning met winst kunt verkopen. De te verwachten verkoopwinst, het bedrag boven de hypotheekschuld dus,  dat is maximaal te financieren. Maar als uw woning nog niet verkocht is, of als een ontbindende voorwaarde (bijvoor-beeld eerst een positief luidend grondonderzoek) nog niet is verstreken, dan zal de geldverstrekker zich wapenen tegen een te hoge financiering. Bijvoorbeeld door niet 100% van de te verwachten verkoopwinst te financieren, maar slechts maximaal de te verwachten winst op basis van de executiewaarde of een gedeelte daarvan. Dat zijn dus wel cruciale verschillen, die u in uw financiële afwegingen goed in kaart moet brengen om de financieringen goed op elkaar te laten aansluiten. De overbrugging kan meestal voor 24 maanden geregeld worden, en is er dan nog steeds niet verkocht dan kan de financierder u dwingen om beide onderpanden ter verkoop aan te bieden, zodat met de meest courante woning het uitstaande krediet kan worden gesaneerd.

Als u dit allemaal te spannend vindt, dan kiest u ervoor om éérst uw huidige woning te verkopen. Zodra dat spannende moment zich aandient, kan het handig zijn om in de koopakte als extra voorwaarde op te nemen dat kopers pas in uw woning kunnen, zodra u zelf over een nieuwe woning beschikt. Normaal gesproken zal er wel een maximale oplevertermijn worden vastgelegd, de koper wil immers ook een beetje weten waar hij aan toe is!  Zo heeft u dus weinig of geen dubbele maandlasten, en alle rust en zekerheid. Alhoewel het uitstellen van het notarieel passeren van uw verkoop natuurlijk wel enig risico inhoudt, want met het notarieel passeren is de transactie definitief afgerond en zijn de centjes binnen. Maar tijdens een uitstelperiode kan er nog van alles gebeuren, bijvoorbeeld een overlijden

mei 072005
 

Sinds eind december woon ik in de wijk Rijpelberg, dit tot volle tevredenheid van heel het gezin.
In ons gezin hebben we ook een hond en vandaar ook de keuze om op de Rijpelberg te komen wonen, lekker dicht bij de bossen waar onze hond en wijzelf de nodige inspanningen en ontspanningen aan beleven.
Wat mij echter stoort zijn de vele brandjes die men in de bossen sticht. Loopt u eens door de bossen en u zult er versteld van staan hoeveel brandjes er al zijn gesticht. De angst dat zo

mei 072005
 
skatebaan.jpg

Iedereen, van 11 t/m 17  jaar uit Rijpelberg en Brouwhuis, mag t/m april 2006 gratis naar het Tienerhuis komen! Voor de Skatebaan geldt dat ook! Dus wat houd je tegen?

Disco:
Elke eerste vrijdag van de maand is het feest in het Tienerhuis en in O.J.C. Teenage Area! De volgende disco is weer op vrijdag 3 juni.
In het tienerhuis is er dan disco voor iedereen van 11 t/m 17 jaar
uit Rijpelberg en Brouwhuis.
Deze disco begint om 19.00 uur
en duurt tot 23.00 uur. In O.J.C. Teenage Area (bij de Brem) is het dan ook feest, maar dan voor de wat jongeren, namelijk voor iedereen van 9 t/m 11 jaar uit Rijpelberg en Brouwhuis.
Toegang voor beide disco

mei 072005
 

In de vier maanden dat de KLEURWEDSTRIJD loopt zijn er elke maand zeer weinig kinderen geweest die een kleurplaat hebben ingeleverd. Hierdoor kan het voorkomen dat kinderen in meerdere maanden in de prijzen vallen. Daarom willen we vragen laat uw kinderen een kleurplaat inleveren.
We weten dat er voldoende platen bij mensen thuis zijn en mocht u er geen hebben dan kan u op verschillende manieren er een verkrijgen. Een manier is het printen van internet op de site www.25jaarrijpelberg.nl en dan kleurplaat maar u kunt ze ook verkrijgen bij wijkhuis de Brem, cafetaria de Bonte Plu en in speeltuin De Rijpelroets. De kleurplaten kunt u daar ook weer inleveren in de speciaal doos die er staat.

DE PRIJWINNAARS VAN APRIL.
De jury had het niet moeilijk mede door de lage deelname, maar de volgende kinderen hebben op zaterdag 7 mei hun prijs afgehaald in Speeltuin de Rijpelroets.
In de leeftijd groep van 0 t/m 6 jaar: Suzan van Lierop, Rick v.d. Heijden en Mats v.d. Boogert.
In de leeftijd van 7 t/m 9 jaar, Bram Weijgers, Jeffrey v. Eyck en Marijn van Reek.
In de leeftijd van 10 t/m 13 jaar, Luke Vehorenvoort, Robin Marsman en Jan

mei 072005
 

EHBO-CURSUS
Ook dit jaar kun je bij onze EHBO vereniging een ehbo-cursus en/of herhalingslessen volgen. De cursus zal in het september starten en bestaat uit 16 lesavonden van 20.00 uur tot 22.00 uur. Locatie: wijkhuis De Brem, Rijpelplein 1 te Helmond.
Het cursusgeld bedraagt 

mei 072005
 

Informatie ochtenden
Kindervakantieweek WVR

De komende informatieochtend op donderdag 19 mei heeft een actueel onderwerp; de kinder-vakantieweek. 
Aan de hand van fraaie filmop-names zal de beken de spelleider Piet Boogaarts, samen met Evert Rovers, u van de parel in het Rijpelbergse verenigingsleven laten genieten.

Dus tot ziens op 19 mei a.s. Deuren open op 9.30 uur. Vervolgens uitleg en film van het vakantiewerk van het afgelopen jaar.
Daarna gezellig nakletsen tot ongeveer 12.00 uur.
Werkgroep Informatieochtenden.