dec 162004
 

Door de overvloedige regenval de dagen voorafgaand aan het geplande avondspel zag de organisatie zich genoodzaakt het programma van donderdagavond met dat van dinsdagavond te wisselen. Op deze avond was De Brem omgetoverd tot een heuse filmzaal, genaamd BiosBrem. De kinderen uit de oudere groepen konden hier, onder het genot van een drankje en een snoepje, kijken naar de animatiefilm.

dec 052004
 

 

Naamloos-1kopie19.jpg

 

Hallo allemaal,
Als u dit leest is de drukke decembermaand alweer van start gegaan.
Sinterklaas bezocht ook dit jaar weer onze blokhut en had voor
de jongste speltakken een cadeautje meegenomen. In de weken voor zijn bezoek bleek dat vergeetpiet de weg kwijt was geraakt. Hij had zelfs in een tentje geslapen bij de blokhut! Wij hebben hem geholpen door hem een routebeschrijving naar het Sinterklaaspaleis in Nuenen te geven. Gelukkig had vergeetpiet de weg terug gevonden en was ook hij bij het bezoek aanwezig!
Tja en als sinterklaas weer op de terugweg naar Spanje is verschijnen de eerste kerstbomen alweer in huis en op straat. En ook aan de kerst besteedt Scouting Rijpelberg aandacht. Onze sfeervolle kerstmarkt is inmiddels een traditie in de wijk geworden. Wij nodigen ook dit jaar weer iedereen van harte uit om een kijkje te komen nemen en de gezellige sfeer te komen proeven. Wij zetten daarom de belangrijkste dingen nog even voor u op een rijtje:

Datum: zaterdag 18 december
Plaats: Blokhut Scouting
Rijpelberg Berkendonk 91
Tijd:  U bent van harte welkom van 17.00 tot 20.00 u
Voor wie? Wij nodigen iedereen, jong en oud uit om een kijkje te komen nemen. Er zijn diverse activiteiten voor de kinderen en voor de ouderen zijn er allerlei hapjes en drankjes te verkrijgen tegen een kleine prijs. Ook kunt u genieten van live-muziek en een warm kampvuurtje.

U komt toch zeker ook?

Leiding en bestuur van
Scouting Rijpelberg wenst iedereen alvast prettige kerstdagen en een
voorspoedig 2005!

dec 052004
 

Bureau HALT Helmond e.o. is ook in 2004 weer gestart  met een vuurwerkactie. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de 3 Helmondse politieafdelingen.
De politie gaat in december en begin januari 2005 extra controleren op het buiten de toegestane tijd afsteken van vuurwerk. Vele mensen vinden vuurwerk leuk en spannend, vooral kinderen. Jammer genoeg zitten er een aantal vervelende kanten aan het afsteken van vuurwerk en kan het heel gevaarlijk zijn.
Denk er aan dat: 100% veilig vuurwerk niet bestaat en koud vuur al helemaal niet bestaat.
Verknal het niet dus houd je aan de volgende regels;
Blijf af van illegaal vuurwerk.
Houd je aan de toegestane tijden: voor alle gemeente geldt dat je vuurwerk mag afsteken:
op 31 december 2004 vanaf 10.00 uur tot 1 januari 2005 02.00 uur.
Ga niet experimenteren met vuurwerk. Veroorzaak geen overlast (geen rotjes naar mensen en dieren gooien).
Een boete kan al vlug oplopen tot

dec 052004
 

Op 12 december 2004 zal onze solodanseres Melissa Pantjes, haar eerste tournooi gaan dansen. Melissa begon 4 jaar geleden bij dansgarde de Rijpeliertjes in Rijpelberg. Haar instelling was: Ik wil solo worden. En daar bleef ze bij. Na 4 jaar trainen heeft ze eindelijk haar doel bereikt en dat zullen we zien op 12 december.
Melissa gaat jeugddivisie vrije klasse  dansen. Ze traint nog elke week hard op dinsdagavond en woensdagmiddag in wijkhuis de Brem. Natuurlijk laten wij in het volgende Hofkompas het  resultaat weten en natuurlijk wat foto

dec 052004
 

Donderdagochtend  16 december informatieochtend  in wijkcentrum de Brem
Van baby tot jongere. Opvoeden en groot worden in de Rijpelberg.
Opvoeden is voor een groot gedeelte het zoeken naar een evenwicht tussen het stellen van grenzen en het kind de ruimte geven. Dat valt in de praktijk niet altijd mee. Het is van belang het kind zelfvertrouwen en zelfbewustzijn te laten ontwikkelen. Probeer het kind een goede basis te geven. Hoe belangrijk is spelen voor het kind. Welke keuzes maak je als ouders voor wat betreft het speelgoed? Laat u uw kind buiten spelen en wat voor rol speelt de computer en de televisie in het leven van het kind? Wat is verstandig om te doen en te laten als kinderen voortdurend onderling ruzie lopen maken. Je wordt er als ouder soms radeloos van.
Op donderdagochtend 16 december vindt er in de grote zaal van wijkcentrum

dec 052004
 

Even prikken

Koopkrachtplaatjes.
In ons polderlandje is altijd veel te doen over de koopkrachtplaatjes. Batterijen ambtenaren proberen iedere keer weer koopkrachtplaatjes te berekenen. Wie gaat er volgend jaar op vooruit en wie  op achteruit.
Als uit zo

dec 052004
 

Naamloos-1kopie18.jpg 

Van gehucht tot stadswijk
Vliegveld Rijpelberg B86
De voorgaande twee delen over het vliegveld Rijpelberg gingen over de bewoners van Brouwhuis, maar het vliegveld was natuurlijk niet voor die bewoners, maar voor hen die het ‘vuile werk’ moesten opknappen om Duitsland zo snel mogelijk, en met zo weinig mogelijk slachtoffers, op de knieën te krijgen. Hierbij de geschiedenis van vliegend personeel en  materieel.
Kort overzicht van de geschiedenis van de

dec 052004
 

Naamloos-1kopie13.jpg

Burgemeester Jacobs samen met oud burgemeester Geukers tijdens de feestavond ter gelegenheid van 25-jaar Rijpelberg in wijkhuis De Brem.

Op zaterdag 20 november verraste het Eindhovens Dagblad de hele wijk Rijpelberg met een krant ter gelegenheid van het feit dat het op 30 november 2004 precies 25 jaar geleden was dat er gestart werd met de bouw van Rijpelberg.
Ter gelegenheid van dit heuglijke feit was er op 30 november 2004 een bijeenkomst in wijkhuis De Brem met genodigden waaraan op passelijke wijze aandacht werd geschonken aan dit heuglijke feit.
Tijdens die bijeenkomst werd ook het onderstaande programma bekend gemaakt. Een programma voor alle inwoners van Rijpelberg. Dit programma is samengesteld door een werkgroep die is voortgekomen uit de Stichting Wijkbelang Rijpelberg (SWBR).
Er is bij het opstellen van dit programma intensief samengewerkt met vele andere organisaties die zowel in als buiten Rijpelberg actief zijn. Tevens is in het programma aandacht geschonken aan alle leeftijdsgroepen.

Het programma van en voor Rijpelbergers ziet er als volgt uit:

December 2004 t/m september 2005: kleurwedstrijd (iedere maand).
Februari 2005 t/m juni 2005): Voortuinenwedstrijd.
5-6 mei 2005: Voetbaltoernooi Rood-Wit

dec 052004
 

 

Naamloos-1kopie12.jpg

 

Op 20 november was het weer zover, Sinterklaas bracht met maar liefst 17 zwarte pieten een bezoek aan Rijpelberg. De weergoden hielden het tot het laatste moment spannend, maar één  minuut voor 13.00 uur stopte het met regenen en kwam Sinterklaas een klein beetje te laat aan op het Wederhof. Sinterklaas komt altijd, die laat kinderen niet in de kou en regen staan, die is wel wat gewend op al die daken! Sinterklaas werd op het Wederhof welkom geheten door de Wijkvereniging Rijpelberg en door onze stadspromotor Peter Paul van Meerwijk. Daarna volgde een korte rondrit per koets door een deel van de Weg door de Rijpel, Volderhof, Scheerderhof, Kaarderhof en het Twentehof. Dit alles onder begeleiding van de Stadswacht en showband Helmond, die er geweldig op los speelden en ze liepen er bij als kieviten, geweldig en bedankt! In de Brem werd Sinterklaas welkom geheten door Koen Bos, de voorzitter van de WVR en door onze burgemeester Fons Jacobs. De kinderen die vanaf 14.00 uur in de Brem aanwezig waren (en de zaal zat bom vol) hebben er van genoten. Onder het genot van een glaasje ranja werd vervolgens naar een prachtig poppenkastspel van de Hofspelers gekeken en geluisterd over Jan Klaassen en Cathrijn die op zoek waren naar een schat en uiteindelijk Sinterklaas naar binnen riepen in de grote zaal. Ook het decor was goed verzorgd door Maarten van der Zanden en in een week in elkaar gezet, een ware tovenaar, bedankt namens de kinderen, de Hofspelers, de WVR en niet in de laatste plaats van Sinterklaas. Ook de muziek en het geluid waren in goede handen bij Theo en Hennie, dank!
Dan waren er drie gast zangeressen van jeugdige leeftijd, zo uit de zaal geplukt, waarvan we helaas de namen niet weten die geweldig gezongen hebben, bedankt. De prijzen voor de diverse categorieën voor de kleurplaten zijn verder uitgereikt door Sinterklaas die er duidelijk zin in had. Sinterklaas oogstte niets dan lof, voor elk kind was er veel aandacht, hij wordt elk jaar ouder en lijkt toch alleen maar vitaler te worden! Dat belooft nog wat voor de komende jaren. De werkgroep bestaande uit Wim van den Heuvel, Riek Robins, Jolanda Saelmans, Lambert Kreekels en Lodewijk den Breejen kunnen terugzien op een geslaagde middag. Ook Peter van het beheer van SWH/ de Brem willen we bedanken voor de geweldige medewerking.

dec 052004
 

De voorbereidingen zijn weer gestart. Na de geslaagde kindervakantieweek 2004 is de werkgroep in oktober weer gestart met de voorbereidingen voor 2005. De Kindervakantieweek houden we traditiegetrouw in de laatste week van de basisschoolvakantie, te weten van 15 t/m 19 augustus.

De vertrekkende en nieuwe werkgroepleden
De organisatie is in handen van de werkgroep KVW 2005. Onze organisatie is dynamisch en ook dit jaar zijn er leden vertrokken en zijn er leden bijgekomen.
Angelie van der Zanden, Coen van der Zanden en Louis van Laarschot maken dit jaar geen deel meer uit van de werkgroep. We bedanken hen voor hun inzet. Als nieuwe leden hebben we Angela Swinkels, Louise Aksoy, Anthony Huybers, Ronald de Cortie en Piet Seelen mogen verwelkomen.

De deelnemersvragenlijsten 2004
Aan het eind van de kindervakantieweek 2004 zijn er aan de deelnemers vragenlijsten over onze kindervakantieweek uitgereikt. We hadden hierop een respons van 50%. Uit de vragenlijst kwam naar voren dat Fitland, Goudzoeken en Speeltuin, de Filmavond en Toverland de absolute toppers waren. Deze activiteiten zorgden voor een leuk/zeer leuk score van bijna 100%.
Onze deelnemers hebben graag vertier buiten onze wijk. Maar liefst 97% is deze mening toegedaan. Zo’n 95% vindt dat we genoeg aandacht besteden aan spel- en speelactiviteiten. Het kindervakantieweek-T-shirt moet eigendom blijven van de Wijkvereniging, 88% voelt er niets voor om dit zelf aan te kopen. Het lopen in onze kindervakantieweek stond ook als vraag op de lijst. Naar voren kwam dat de kinderen geen problemen hebben met het beperkte aantal kilometers dat gewandeld moest worden. De begeleiding denkt er iets anders over. Van de jongere kinderen vindt 78% dat er niet teveel gelopen moest worden. Voor de oudere ligt dit percentage op 71% en de begeleiding scoorde hier 50%.
In het algemeen vindt men dat jongere kinderen (8 jaar) niet thuishoren in de oudere groepen. Ook het inschrijfgeld (indien dit verhoogd zal worden ten gevolge van het wegvallen van subsidies) ziet men niet als een probleem. De prijs/kwaliteit verhouding scoorde maar liefst 96%.  Een zeer goed resultaat voor de werkgroep. Op de vragenlijst kon men ook een waardering geven voor onze kindervakantieweek. Op een schaal van 3 tot 8 scoorden we een ruime 7,5.
De werkgroep houdt natuurlijk rekening met de uitslag van de vragenlijst en zal het programma en de organisatie hierop aanpassen. Bij die vragen waarbij door de deelnemers geen duidelijke voorkeur uitgesproken wordt zal de werkgroep een passende oplossing formuleren en invoeren. Dit is met name het geval voor bij de drank en snoepvoorziening.

Samenvatting
deelnemersvragenlijsten 2004
We willen graag uitstapjes. Er zitten voldoende spelmomenten in onze kindervakantieweek. We willen geen eigen T-shirt. Met de instructie zit het wel goed. 1 of 2 dagdelen knutselen vinden we voldoende. De jongere kinderen worden niet te zwaar belast door  het lopen. Jongere kinderen horen niet thuis in de oudere groepen. Het inschrijfgeld is geen probleem. Waardering (schaal 3 tot 8) 7,5.

Werkgroep KVW 2005.

dec 052004
 

De kop “Videowall langs Traverse met Helmregelposter”, op de voorpagina van de Trompetter van 19 november 2004 maakte me nieuwsgierig. Een duidelijke en aansprekende kop die ook nog eens de lading dekt is aandacht waard. Waren onze tien Helmregels deskundig gecomprimeerd tot één allesomvattende meer aansprekende stelling? Waren er wellicht negen regels, die achteraf toch niet zo zinvol bleken, reeds binnen één jaar na introductie, geschrapt? En welke regel zou dan overblijven? Waren misschien alle tien de regels verbannen en vervangen door de zin: “wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”? Zat ik op het verkeerde spoor? Moest ik het zoeken in het woord “Wall”? Betrof het hier een replica van de befaamde Chinese Muur? Een muur langs de Traverse met hierin de tien stellingen op ludieke wijze uitgebeeld? Een eigentijdse statiemuur? Waren het de opnieuw geconstrueerde ingezamelde delen van de 15 jaar geleden gesneuvelde Berlijnse Muur? Of was het toch een westerse variant van de Israëlische Klaagmuur? Voor alle drie de varianten viel wel iets te zeggen. Ons gemeentebestuur zou er niet voor terug deinzen om een prestigieus en grootschalig project zoals de Chinese Muur te laten realiseren door een dik betaalde buitenlandse architect. Om een duidelijke en afdoende scheiding tussen arm en rijk binnen onze gemeentegrenzen te bewerkstelligen zouden de resten van de Berlijnse Muur ook goed van pas kunnen komen. Om enigszins de kosten te beperken kunnen doorgeefluiken voor voedselpakketten achterwege blijven. Tenminste als de gemeenteraad uiteindelijk niet dwars ging liggen. Tenslotte kan niet alles gerealiseerd worden. Maar misschien vindt ook onze lokale overheid dat haar beleid zodanig is, dat klagen bij een echte Helmondse Klaagmuur er nu eindelijk maar eens van moest komen. Niets van dit alles, zo begreep ik uit het artikel. Het betrof hier een reclame voor een reclamebord waarop één van de Helmregels prominent te zien is en die de aandacht afleidt van de drukke verkeersstroom op de Traverse. Jammer, het had zo spectaculair kunnen worden.

dec 052004
 

Beste dierenvrienden
Weer een interessante vraag van een mevrouw. Haar hond krijgt voor kerstmis voor de eerste keer een nestje.
Frans, moet ik nog ergens op letten voordat het zo ver is?
1. Zorg voor een goede kwaliteit en goed uitgebalanceerd dierenvoedsel met als aanvullingen voedsel met een hoog eiwitgehalte (melkproducten, gekookte eieren).
2. Verdeel de dagelijkse voedsel hoeveelheden in 3 of 4 kleinere porties.
3. Bespreek toediening van extra vitaminen met uw dierenarts!
4. Maak halverwege de zwangerschap een afspraak met uw dierenarts voor bevestiging van de zwangerschap en gezondheidscontrole.
5. Laat uw hond lichaamsbeweging nemen, maar niet zonder toezicht.
6. Geef geen medicijnen.
7. Zorg voor een goede werpdoos.
8. Zorg dat u weet wat u in geval van nood moet doen.
Daar uw hond rond kerstmis moet bevallen, kunt u aan uw dierenarts vragen wie met kerstmis dienst heeft. Laat ook geen vreemde bij de werpkist tijdens de  bevalling.
Zorg ervoor dat u de teef vanaf drie dagen voor

dec 052004
 

Hallo carnavalsvierdertjes
WE HEBBEN FEEST!!
Wij zijn jarig en bestaan 22 jaar.
Dat willen wij graag met jullie vieren op zondagmiddag 16 januari 2005 tijdens onze RODENEUZENMIDDAG in zaal Vissers.
Speciaal voor jullie komt kindercircus JACONA optreden.
Samen met onze Prins, de Raad van Elf en hun dames, belooft het weer een fantastische middag te worden. De dansmariekes dansen hun nieuwe dans en  kapel Vur Spek en Zoole zorgt samen met d.j. Stefan voor de muziek.
Er is een tekenhoek, gratis chips en limonade, we gaan dansen en hossen en natuurlijk zullen de clowns SPEKKIE en ZULLIE komen meefeesten. Voor de leukst verklede kinderen heeft de prins een leuke prijs en iedereen kan zich laten schminken! Aan het einde van de middag krijgt iedereen een leuk cadeautje mee naar huis!
Deze middag, van 14.00 uur tot 16.30 uur, is speciaal voor kinderen van groep 1 t/m 7. Voor u als ouder is er een plaatsje gereserveerd in het café van zaal Vissers, alwaar u via een videoscherm uw kinderen kunt volgen.
Wat moet je doen om erbij te zijn????
Koop een kaartje voor maar

dec 052004
 

 

Naamloos-1kopie11.jpg

 

Zomaar een dagje in dierenkliniek Brouwhuis (68)

Nog een paar weken en de jaarwisseling staat alweer voor de deur. De jaarwisseling is voor u waarschijnlijk erg gezellig, maar voor onze huisdieren is dit helaas niet altijd zo. Om er voor te zorgen dat het ook voor uw hond zo gezellig mogelijk wordt geven we u alvast enkele tips.
Al lang voor de jaarwisseling klinkt hier en daar geknal. Verboden natuurlijk maar wel te gebruiken in de voorbereiding of training van uw hond voor de

dec 052004
 

Soms heb je in je leven van die ontmoetingen die je je hele leven bijblijven.Dat geldt niet alleen voor ontmoetingen met mensen, maar ook voor die in de natuur.
Zo was ik een paar weken geleden bij een goede kennis in Oss, die het geluk heeft te wonen in een wijk waar enorm veel groen aanwezig is in de vorm van veel vruchtdragende bomen en struiken, letterlijk een oase voor eekhoorns en diverse vogelsoorten.
Hij vertelde me dat er regelmatig een eekhoorn met volledig witte staart in de omgeving werd waargenomen. Natuurlijk keken we tijdens de visite regelmatig naar buiten en plotseling zagen we hem. Het was echt een schitterend gezicht zoals dat bruine beestje met de witte pluim achter zich aan,  zich door de bomen bewoog. Het was een echt opvallende verschijning .Toch zijn dergelijke uitzonderingen voor het dier in kwestie levensgevaarlijk want zoiets valt niet alleen ons mensen op, maar natuurlijk ook zijn natuurlijke vijanden die hem op deze manier veel eerder in de gaten hebben.
Gelukkig voor de eekhoorn in kwestie komt in het betreffende gebied de boommarter niet voor, zodat de kans dat hij het er  levend van af zal brengen redelijk groot zal zijn. Regelmatig zie je echter in de tuin ook merels met witte veren en die hebben veel minder kans om te overleven met katten en sperwers in de buurt, dan hun normaal gekleurde soortgenoten.
Diezelfde dag had ik eerder ook al een leuke waarneming. We waren naar de tuinen van Appeltern geweest. Iets wat ik iedereen aan kan raden want in welk jaargetijde je daar ook komt, altijd is er volop te genieten van de aanwezige bloemenpracht en de heerlijke rust die er heerst.Op de terugweg stonden we op de pont naar Megen en vlak voor ons vloog een groepje van  zeven ooievaars over de rivier, die neer streken op de oever. Dat is ook iets wat je in ons land niet al te vaak ziet; want in tegenstelling tot de reigerstand is de ooievaarstand nog steeds niet hersteld van het gebruik van de zware bestrijdingsmiddelen in de zestig- en zeventiger jaren. Momenteel (half november) is er weer een kans om een bijzondere waarneming te doen.Van de week werd ik gebeld door een heel enthousiaste man. Hij vertelde me dat hij, zoals zo vaak, naar buiten zat te kijken en plotseling in een lijsterbes in de tuin, vogels zag die hij op het eerste gezicht absoluut niet thuis kon brengen. Ze hadden een kuif op de kop, een rossige schijn over de veren en veel geel en wat wit en rood in de staart. Volgens het vervolgens door hem geraadpleegde boek waren het pestvogels. Van de vereniging vogelbescherming vernam ik later op de dag dat er op het ogenblik een kleine invasie van deze vogels plaatsvindt. Als namelijk de voedselsituatie in de Scandinavische landen niet al te best is, trekken de pestvogels veel verder door naar het zuiden en worden ze ook bij ons gezien. Het is een schitterende vogel, die ik tot nu toe zelf nog maar één keer in mijn leven heb gezien. Wat bijzondere waarnemingen aangaat, leven we momenteel toch in een spannende tijd. Door de aan de gang zijnde klimaatverandering zijn er allerlei grenzen aan het verschuiven.Sommige soorten zijn aan het verdwijnen andere daarentegen worden meer waargenomen.
Henk van den Brule (natuurgids)

dec 052004
 

Gezichtsbedrog van ogenschijnlijk goedkope hypotheken.Spiegelt uw hypotheekadviseur u een wel heel verleidelijk aanbod voor? Check dan of de maandlasten door misverstanden abusievelijk te laag zijn gehouden. In de praktijk blijkt u nà passeren namelijk heel wat duurder uit te kunnen zijn. Hier wat misverstanden op een rij:
1. Oversluiten vaak toch te duur
Het oversluiten van een hypotheek is niet altijd verstandig, ook al is de rente op dit moment op

dec 052004
 

Kies je eigen positie in de wegwerpmaatschappij. Glas, blik, papier, kunststof, elk materiaal heeft een eigen gezicht, een eigen gevoel en een eigen verhaal. Bij de meeste artikelen is er geen keus. Maar wanneer er wel iets te kiezen valt is het nuttig om iets over het verpakkingsmateriaal te weten. De meeste verpakkingen komen in het afval terecht. Onze afvalberg is enorm, 500 kg p.p. per jaar, dus 10 kg per week. Glas, drankenkartons, papier en kunststoffen maken daarvan  40% uit. Met name hergebruik helpt om de afvalstroom te beperken. Bovenaan het wensenlijstje van de overheid staat echter preventie: hoe minder verpakkingen consumenten in huis halen, hoe beter. De  overheid maakt ook met  producenten afspraken om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal te beperken. De lopende discussie over het invoeren van eco-belasting dan wel statiegeld op petflessen en -flesjes moet nog uitwijzen welke kant het uitgaat: kiest de overheid ervoor om het zwerfafval in de hand te kunnen houden?

Verpakkingsmateriaal: GLAS
Glas heeft als voordeel dat het geen smaak geeft aan de inhoud en dat je kunt zien wat erin zit. Nadeel is het relatief grote gewicht. In Nederland komt zo

dec 052004
 

Brouwhuisseheide als uw achtertuin

Entomofobie is een fobie die mensen ondervinden als ze in contact komen met insecten en andere dieren zoals spinnen.
En natuurlijk horen daar de honingbijen en wespen bij. Nu is het niet zo moeilijk om te begrijpen waarom mensen schrik hebben van bijen, hommels en wespen. Deze insecten zoemen en brommen, wat al een onrustwekkend geluid geeft. Ze cirkelen om je heen en ze kunnen steken. Soms doen ze dat inderdaad en de meeste mensen houden daar geen prettige herinneringen aan over. Sommige houden er een blijvende angst aan over, een sterke weerzin ten aanzien van alle insecten, zeker als ze vliegen, brommen en kunnen steken. De partner van onze dochter reageert met afschuw op  spinnen. Een man van bijna twee meter! Spinnen die wel een vlieg kwaad doen, maar een mens beslist niet.  In de  Afrikaanse landen komen wellicht spinnen voor waar de mens last van heeft. Maar hier in ons kikkerlandje heeft de mens er geen last van. Hooguit met de webben, die vooral in de herfst duidelijk te zien zijn. Heeft u er wel eens op gelet hoe mooi getekend de kruisspin is? Toch zijn voor bepaalde mensen spinnen iets griezeligs, iets buitenaards, zou ik zeggen. Je ziet dan ook dat in griezelfilms en zelfs in kinderspeelgoed de spin een rol vervult. Terug naar bijen, hommels en wespen. De wespenplaag van afgelopen zomer was een hot item in de media. Zowel in de pers als op de nationale en regionale TV-zenders. Beelden van mannen in witte pakken die halsbrekende toeren uithaalden om een wespennest  te verwijderen. De nieuwslezer bracht dit nieuws met een gezicht of hij een wereldramp aankondigde,  voor het ongemak dat van deze insecten zou uitgaan. Ziekenhuizen werden overspoeld met patiënten die gestoken waren door wespen en of bijen. Insecticiden werden beter verkocht dan ijsjes en frisdranken. Maar in het leven van alle dag kunnen veel mensen niet het onderscheid maken tussen wespen en (honing) bijen. Dus worden imkers meer nog dan in andere jaren, met argwaan bekeken of ten onrechte aangezien als mede verantwoordelijken voor dat ongemak. Imkers geven immers onderdak aan dat gele gevaar, en houden de zaak niet of onvoldoende onder controle.

Nu is het voor een leek ook moeilijk om onderscheid te maken tussen een bij en een  wesp.  Ze zijn haast even groot, zien er bijna hetzelfde uit en helaas ze steken ook. Met name de reputatie van deze vliesvleugelige insecten heeft deze zomer beslist een deuk gekregen. Erger nog: ze werden door een grote groep  mensen verafschuwd.  Deze afschuw kan soms de vorm aannemen van een buitensporige weerzin en angst voor deze insecten. Dit is dan een angst voor alle insecten.  De imker zal er alles aan doen om zijn/haar bijen onder controle te houden. Gelukkig gebeurt er hier maar weinig op het gebied van bijenhouden, zo dat er weinig mensen zijn die van honingbijen last hebben. Is dat wèl zo, dan kent u de zin:
Bij overlast van wespen en bijen de imker waarschuwen.
Het jaar 2004 loopt ten einde, een jaar waarin weer van alles gebeurde op het gebied van de natuur.
Wij wensen u en uw gezin een fijne kerst en oudejaarsdag toe en een goed 2005 met veel aandacht voor de natuur.
Wordt vervolgd.

dec 052004
 

Aan de hand van de ontstoken kaarsjes van de adventskrans
bereiden we ons voor op Kerstmis, op de geboorte van Jezus, de Zoon van God, Vredevorst, het Licht van de wereld.

Eerste kaars: Het begin van alle vuur. We verlangen naar licht, we verlangen naar vreugde en warme vriendschap. We willen samen op weg gaan om Jezus te ontmoeten. Eerste kaars, ik steek je aan, want het nieuwe licht breekt door. De belofte ons gegeven, doet ons alle dagen leven.
Tweede kaars: En langzaam wordt het licht! Geen duisternis! Wel licht! Geen angst! Wel warme vrede! Tweede kaars, ga nu maar je gang, want het wachten duurt te lang. Maar we blijven zeker weten: God zal ons toch niet vergeten!
Derde kaars: Driekwart Kerstmis! Gedoopt worden door de heilige Geest en vuur, geroepen om enthousiaste christenen te zijn: solidair, met zorg voor elkaar! Derde kaars, schenk ons je licht, God geeft ons beter zicht. Het donker kan niet meer verhullen wat Gods dag ons gaat onthullen.
Vierde kaars: Nog even geduld. De vierde kaars brandt! Het licht verlicht ons. Op onze gezichten is er hoop en vertrouwen te zien. Met de heilige maagd Maria en met Jozef verwachten we het Kind Jezus. Vierde kaars, nu jij ook schijnt, zien we hoe de nacht verdwijnt, want jouw vlam is ons een teken dat de vrede aan gaat breken.

VIERINGEN ROND KERST EN NIEUWJAAR
Kerstnacht
Vrijdag 24 december 2004 Rijpelberg  22.30 uur Kerstnachtmis m.m.v. Edith Steinkoor
Eerste Kerstdag
Zaterdag 25 december 2004 Rijpelberg  11.00 uur H.Eucharistie
Tweede Kerstdag
Zondag 26 december 2004 Rijpelberg 11.00 uur  H.Eucharistie
Nieuwjaar
Zaterdag 1 januari 2005 Brouwhuis 11.00 uur  H.Eucharistie m.m.v. O.L.V.koor en nieuwjaarsreceptie

BEREIKBAARHEID
Adres: Rector Heuvelsstraat 2  5704 AN  Helmond
tel: 0492-511394 of e-mail: parochie.brouwhuis-rijpelberg@hetnet.nl

Spreekuur pastor H.Spiertz:
dinsdag en donderdag tussen 18.00 uur en 18.30 uur.
In dringende noodgevallen (bij uitvaart of ziekenzalving) tel: 06-12356973.

Website: www.home.hetnet.nl/~parochie.brouwhuis-rijpelberg
(bezoek onze website en klik bijv. op

dec 052004
 

Vrijdag 7 januari  (Nieuwjaars Party)
Tienerhuis disco
Het galafeest van 3 december was weer een succes. Heel veel mooie jongeren en een hoop gezelligheid! De volgende disco is weer op vrijdag 7 januari van 19.00 tot 23.00 uur voor iedereen van 11 t/m 17 jaar uit Rijpelberg en Brouwhuis. Dit is een Nieuwjaars Party.  De entree is gratis. Iets lekkers is te verkrijgen aan de bar voor

dec 052004
 

Nederland heeft een slinger nodig.
Wijkraden Rijpelberg en Brouwhuis komen in actie

Het doel van deze actie is een sein af te geven dat wij geen IK maatschappij zijn maar voor Wij gaan. De insteek voor onze actie is dat het niet alleen gaat om verschillen, om wrijvingen e.d. tussen autochtoon en allochtoon, maar over het IK gevoel in het algemeen. Voorbeelden van misstanden die ook in Brouwhuis en Rijpelberg spelen zijn onder andere ergernis tussen omwonenden en jongeren op hangplekken; omwonenden kunnen jongeren irriteren doordat sommige buurtbewoners weinig tolereren maar andersom is er vaak ook iets mis. Onveiligheid op straat door het gedrag van individuele. Verdraagzaamheid tussen gemotoriseerd en fietsend / lopend verkeer. Het accepteren van een ander. Rivaliserende groepen, zowel jongeren maar ook oudere  groepen. Verbroedering die soms ver te zoeken is in de sport. Een ieder kan de lijst zelf verder aanvullen.

De wijkraden Brouwhuis en Rijpelberg willen samen met de mensen in deze wijken hier iets aan doen door op een dag navol-ging te geven aan de landelijke actie: Nederland heeft een slinger nodig. Door een slinger te vormen symboliseren we het WIJ zijn.

Actie.
Basisscholen:
Vragen aan de basisscholen om het probleem in de lessen aan te snijden. Verder door de leerlingen te vragen een tekening of slogan of kreet te bedenken ter verbetering van de IK maatschappij. Deze tekeningen en/of slogans kunnen worden ingeleverd op zaterdag 18 december, tussen 11.30 en 13.30 bij een centrale kraam in het winkelcentrum Brouwhorst. Van deze tekeningen en/of slogans wordt een grote slinger gemaakt, die opgehangen wordt in het winkelcentrum.

Stoeptekenen.
Op 18 december kunnen de kinderen in het winkelcentrum een stoeptekening maken die ook weer samen een slinger vormt.

A4 poster.
Bekeken wordt of er een A4 poster gemaakt kan worden die bij voorkeur liefst huis aan huis verspreid wordt met het verzoek deze op 18 december op te hangen aan de voorraam. Aan de achterkant zal een korte toelichting komen op de actie. Ook zal de poster via wijkhuizen, winkels clubgebouwen verspreid worden.

Overig:
Sommige verenigingen en organisaties zijn nog aan het kijken of en hoe zij op 18 december kunnen deelnemen aan de actie. Mocht u nog ideeën hebben, mail deze dan naar:  wijkraad@wijkraadbrouwhuis.nl of  WVR-Rijpelberg@zonnet.nl

Heel belangrijk is dat er over gesproken wordt waardoor het WIJ gevoel niet alleen beperkt wordt tijdens de actie, maar dat het zoals kerstdagen, het vredefeest, een continu vervolg krijgt. Het moet toch altijd vrede zijn.

Wijkraden Brouwhuis en
Rijpelberg, WVR
KBO Brouwhuis
AZC Helmond
Politie Helmond Oost
Rood-Wit