okt 072004
 

Naamloos-1kopie36.jpg

Op deze streekkaart zijn de landings- en taxibaan goed te zien.

Precies 60 jaar geleden (16 oktober 1944) werd gestart met de aanleg van een vliegveld (airstrip), op de plaats waar nu de wijk Rijpelberg ligt. Voor veel inwoners van Brouwhuis en Rijpelberg is het totaal onbekend dat er in de oorlogsjaren 1944-1945, in wat nu de wijk Rijpelberg is, een vliegveld heeft gelegen.
In de komende uitgaven van Hofkompas zullen wij, aan de hand van oud-inwoners, hieraan twee artikelen wijden.

Vliegveld B86 Rijpelberg

Rijpelberg behoorde voorheen ook tot de parochie Brouwhuis. Er stond toen ongeveer een tiental huizen, voornamelijk door agrariërs bewoond. De grond bestond hoofdzakelijk uit

okt 062004
 

Gordelactie in Brabant succes
Ook controles in Rijpelberg, Dierdonk en Brouwhuis.

Tijdens autogordelcontroles in de provincie Noord-Brabant op maandag 13 september jl. zijn 713 mensen bekeurd. In de regio Brabant Zuid-Oost, waaronder Helmond valt, werden 356 mensen bekeurd omdat zij als bestuurder of passagier geen gordel droegen. Bij de controles ontvingen kinderen het gordeldier Goochem, de mascotte van de landelijke gordelcampagne.
De gezamenlijke gordelcontrole werd georganiseerd omdat er nog steeds mensen zijn die de gordel niet dragen, terwijl die wel degelijk levensreddend is. Gebruik van de gordel voor de achterpassagiers vermindert dodelijk letsel met naar schatting dertig procent en ernstig letsel met twintig procent. Voor de mensen voorin is dat respec-tievelijk 40 en 25 procent.
Ook in de wijken Rijpelberg, Dierdonk en Brouwhuis werd op 13 september gecontroleerd op het dragen van de autogordel. De controles vonden

okt 062004
 

 

Naamloos-1kopie40.jpg

  

Speeltuin de Rijpelroets mag terug kijken op een geslaagde Mini Miss en Mister verkiezing die gehouden werd op zaterdag 18 september jl.

Er waren 13 deelnemers die allemaal behoorlijk zenuwachtig waren.
Allemaal hadden ze hun best gedaan om er leuk, origineel en kleurrijk uit te zien. Een enkeling gaf acte de presence door iets voor te dragen. De jury had het er ook dit jaar weer heel moeilijk mee om de missen en misters te

okt 062004
 

Persoonlijk houd ik wel van kritiek, van (zelf)spot, van een scherpe penvoering. Het zijn vaardigheden die passen bij een columnist. Ik kan de meeste columns dan ook zeer waarderen. Een goede columnist voegt hier echter nog iets aan toe. Een goede columnist kiest zijn teksten zo dat ze een doel dienen en dat ze gebaseerd zijn op feitelijkheden. Een goede columnist biedt de lezer zijn mening aan in de kleur van zijn eigen stijl: kritisch, mogelijk laconiek, wellicht sarcastisch, cynisch. En een goede columnist doet niet aan stemmingmakerij en is niet suggestief, hij weet wel beter.

Uw columnist, J.E. Haer, heeft zich slecht geïnformeerd voordat hij zijn pen ter hand nam om over allerlei zaken te schrijven die met verkeersveiligheid te maken hebben. Hij refereert aan artikeltjes in De Trompetter over (verkeers)veiligheid en schrijft dan: (citaat)

okt 062004
 

Elke derde woensdag van de maand informatie-ochtend  in wijkcentrum de Brem
Van baby tot jongere. Opvoeden en groot worden in de Rijpelberg.

Wanneer er een baby wordt geboren in een gezin, dan betekent dat wellicht het mooiste wat de ouders kan overkomen. Het is in elk geval een heel grote verandering in het leven van deze nieuwe ouders.
Op woensdagochtend 20 oktober vindt er in de grote zaal van wijkcentrum

okt 062004
 

Om dit blad te vullen zijn woorden nodig. Liefst mooie woorden, stekelige zinnen of vermakelijke teksten. In het bijzonder de voorpagina moet aantrekkelijk zijn, want anders gaat dit druksel maagdelijk de papierbak in. Of, minder erg voor de ontvangers, maar zeker niet leuk voor onze zeer gewaardeerde adverteerders, die het mogelijk maken dat dit blad 11x per jaar bij u bezorgd kan worden, het Hofkompas wordt rechtstreeks van de deurmat naar het konijnenhok getransporteerd om daar te fungeren als lig- en opvangmat voor de dagelijkse behoefte van ons knagend huisdier. In dit laatste geval voorziet uw wijkblad toch nog in een primaire behoefte. Voor die laatste groep verbruikers mag dit blad wel een paar pagina

okt 052004
 

Brouwhuisseheide als uw achtertuin.
Inheems bos plantsoen 2
In het januarinummer uit 1997 heb ik het er over gehad dat de gemeente Helmond aan de toenmalige Vlierdense dijk, nu de Vlierdense bosdijk, van een bestaand perceel bos een zogenaamd Inheems bos plantsoen wilde maken.
Dat hield in dat er diverse bomen en struiken werden aangeplant tussen de bestaande dennen. Voorbeeld: Tamme kastanje, vuilboom, inlandse eik, en dergelijke. Met als hoofddoel het lokken van insecten, vogels en kleine zoogdieren. In dat artikel maakte ik de opmerking: als de konijnen deze opzet ook maar zullen begrijpen. Nou begrepen hebben ze het niet, want van de aanplant is niets meer over, verdwenen in de magen van de konijntjes.

Waarom deze inleiding:
Op uitnodiging van een inwoner van Rijpelberg ben ik in het zogenaamde Broedersbos gaan kijken, en we hebben daar een rondwandeling gemaakt. Voor mij een openbaring wat er zoal groeit en bloeit in dit Broedersbos. Mooie lanen en doorkijkjes. Mijn begeleider vertelde mij dat hij het plan opgevat heeft om van dit bos een voor een groot publiek toegankelijk geheel te maken via een nog op te richten stichting. Het bos is overigens nou ook al toegankelijk, maar gelet op de activiteiten die er nu gepleegd worden niet aantrekkelijk voor rust- en natuurminnende mensen. Uit dit bos zou een groot aantal Amerikaansekersen (de zogenaamde bospest) verwijderd dienen te worden, en er moet meer sociaal toezicht zijn. Verder natuurlijk opgeschoond van niet in een bos thuis horende rommel. Ook hier zou een aanplant zoals boven vermeld op haar plaats zijn, een vergelijking met de Warande in de stad is gemaakt. Het bos herbergt verschillende mooie, zelfs zeldzame bomen en struiken. Het is ten volle waard dat het behouden blijft, en niet ten prooi valt aan huizenbouw en dergelijke, ook al zijn huizen nog zo nodig. Wat mij opviel in dit bos, is dat er een groot aantal bomen met brandplekken waren. Vanzelf ontstaan? Nee, de mens heeft hier een handje geholpen. Als een den verminkt wordt met een scherp voorwerp, dan gaat hij bloeden!!! Er komt een hoop hars vrij. En wel in grote hoeveelheden, afhankelijk van de verwonding. En u weet het natuurlijk: hars brandt. Jammer, wellicht is er niet bij nagedacht dat het wel eens het einde van de boom kan betekenen. Het bos is een groene enclave in een wijk die al veel groene plekken kent. Voor onze insecten, vogels en kleine zoogdieren is er via de groene linten die door Rijpelberg lopen een pracht van een infrastructuur naar het Broedersbos. Het zal als het bos wordt opgeknapt, en er rust heerst, een fijne plek zijn voor onze fauna. Het is aan te bevelen dat de initiatiefnemers om dit bos te behouden en voor het publiek aantrekkelijk te maken worden ondersteund, zowel door de bewoners van Rijpelberg, Brouwhuis en door de van buiten afkomstige bezoekers.

Het is al weer oktober, de herfst doet haar intrede (een deel van de zomer was al van dien aard dat het herfst was) de bijen zijn in gewinterd, en hebben rust nodig, de imker trouwens ook. Het was een mager jaar wat honing betreft, en heidehoning al helemaal niet. Op de Strabrechtse heide was volop het Heidehaantje aanwezig, en de medewerkers van S.B.B. vonden het beter om geen bijen toe te laten op de heide. De heide moet zich eerst herstellen van de aanslag door het heidehaantje.
Wordt vervolgd.
Imker J.Beekman
Tel. 514106
E.mail: jbeekman1@freeler.nl

okt 052004
 

Donderdag 14 en 21 oktober
Djembé workshop
De Djembé; misschien wel de meest bekende trommel uit Afrika. Een muziekinstrument waar je je echt op kunt uitleven! Mooie en harde ritmes slaan en lekker uit je dak gaan op je eigen gemaakte stuk muziek!
Dat kun je nu een keer proberen! Op donderdag 14 en 21 oktober van 16.30 tot 18.00 uur organiseert het jongerenwerk van SWH namelijk een workshop Djembé. Voor alle jongeren van 11 t/m 17 jaar uit Rijpelberg en Brouwhuis.
Voor

okt 052004
 

Even prikken.

De arrogantie ten top?
Zaterdag 2 oktober 2004 was het goed weer. Het was er gezellig. Het was een uitje. Gratis treinkaartje van de FNV. Samen met 300.000 andere mensen naar Amsterdam, slechts 200.000 mensen kwamen aan. Velen moesten een feestje bouwen op één van de tussenliggende stations waar de trein maar niet meer stopte omdat er geen haring meer in kon.
De reis naar Amsterdam en terug was met al die overvolle treinen wel afzien. Maar het afbraakbeleid van dit VVD

okt 052004
 

Kat & Hond
Beste dierenvrienden
Frans mijn zus heeft pas een baby en ook een hond.
Dat gaat heel goed samen, maar nu ik ook een baby verwacht is mijn vraag, wij hebben geen hond maar een poes. Gaat dat ook samen met de baby?
In principe is daar weinig op tegen. Katten zijn zindelijke, schone dieren en uit onderzoek is gebleken dat het hebben van een of meer huisdieren zelfs gunstig kan zijn voor de ontwikkeling van een jong kind.
Katten liggen graag op warme, zachte plekjes en vrijwel niets is knusser dan een babybedje. Als u niet wilt dat uw kat het bedje met de baby deelt, hoeft u er alleen maar voor te zorgen dat ze niet op eigen houtje in de babykamer kan komen.
U kunt de kat ook steeds uit het bedje pakken en naar haar eigen mandje brengen. Als u tegelijkertijd “nee dat mag niet!” zegt en haar even knuffelt als u haar in haar mandje legt, zal ze al gauw begrijpen dat ze niet in het babybedje mag springen.
Toch kan er in principe weinig gebeuren als uw kat en de baby samen eens een uiltje knappen. Katten zijn erg gevoelige dieren, ze gaan meteen verliggen als ze voelen dat er druk op hun lichaam wordt uitgeoefend. Uiteraard moet u wel één en ander in de gaten houden: een kat die zich in het nauw gebracht voelt, zal haar nagels gebruiken om zich te bevrijden. Het risico op krabben blijft dus altijd bestaan!
Ook is het natuurlijk niet verstandig om een kater van een kilo of vijf te laten slapen bij een pasgeboren baby.
Katten vinden het niet erg om alleen te zijn, maar voelen zich wel beter in gezelschap. Dus beste dierenvrienden kat en baby kan net zo goed als hond en baby.
Heeft u nog vragen, indien mogelijk helpen wij u graag.

okt 052004
 

Jaar van de parochie
H . Gerardusnoveen
“Jaar van de Parochie”. WOW! ’n hele mond vol. Nog ’n keer. “Jaar van de Parochie” Oh! ’n heel jaar? In onze parochie? Ja, jazeker, geloof het of niet. Het is ongelofelijk maar waar. Één jaar lang feest met leuke activiteiten en gezellige vieringen.
Ja, niet te geloven.
Op zondag 26 september jl. is het begonnen toen hebben we intercultureel Eucharistie gevierd.
En waar? Vertel, zeg nou. In de Edith Stein op de Rijpel. Je weet wel. Dat is die kerk, waar God in de kracht van de heilige Geest parochianen bijeenbrengt uit alle naties en rassen en talen.
Ach, daarom ook het interculturele. Wat modern! De pastor verwelkomde de kerkgangers in 12 talen.
We hebben geluisterd naar de lezingen en de voorbeden, gelezen in het Roemeens, Pools, Indonesisch, Vietnamees, Arabisch en Perzisch. We hebben parochianen liederen horen zingen in het Armeens, Filippijns, Portugees en in een Afrikaanse taal.
Daarna hebben we onze neus gevolgd naar basisschool “De Zevensprong”. Want het smaakte naar meer, ’n brunch met hapjes uit landen als Azië, Afrika en Europa. Allen hebben genoten.
En? Wat staat er binnenkort op het programma?
Nou, iets heel anders. Iets traditioneels. ’n Noveen, beginnend op donderdag 7 oktober a.s. om 19.00 uur. In de O.L.V. Middelares te Brouwhuis zullen we dat doen;
op voorspraak van Gerardus Majella, ’n geliefde volksheilige.
Aan de hand van ’n gebedsprentje bidden we voor onze parochie.
En waar kun je dat doen? Thuis, of in de kerk van Brouwhuis.
In die kerk eindigt op zaterdag 16 oktober om 19.00 uur de noveen.
Voor een mooie afsluiting zorgt een feestelijke Eucharistieviering,
verzorgt door het O.L.V.-koor.
Reguliere Eucharistievieringen
Brouwhuis
Dinsdag 19.00 uur
Donderdag 19.00 uur
Zondag 9.30 uur
H.Edith Stein Rijpelberg
Vrijdag 9.00 uur
Zondag 11.00 uur

Bereikbaarheid
Rector Heuvelsstraat 2 5704 AN Helmond tel: 0492-511394 www.parochie.brouwhuis-rijpelberg@hetnet.nl
Spreekuur pastor H.Spiertz: Dinsdag en donderdag tussen 18.00 uur en 18.30 uur.
In dringende noodgevallen (bij uitvaart of ziekenzalving) tel: 06-12356973.

okt 052004
 

IVN
Natuurbelevenissen.
Op een van de warme avonden in augustus liep ik langs het sportveld bij Berkendonk.Het was erg warm geweest die dag, de maan stond vol te schijnen en legde een blauwe gloed op het gras en tussen de bomen.
Ik stond zo maar wat naar de sterren te staren toen ik plotseling een aantal schaduwen door de nachtlucht zag fladderen.Er vlogen warempel vier vleermuizen. Het waren twee soorten. Dat zag je meteen, aan de grootte. De grootste was ongetwijfeld de rosse vleermuis, een zeer goede vlieger met een vleugelspanwijdte van zo’n 36 cm.De kleinere kon ik niet thuisbrengen, want deze beestjes wenden en keren zo snel dat het zelfs bij zo’n heldere nachtlucht als deze avond had, vrijwel onmogelijk is om voldoende lichaamskenmerken waar te nemen waardoor je ze op naam kunt brengen.Maar ook al ken je de naam niet, je kunt toch wel genieten van het onhoorbare vliegen en fladderen van deze behendige vliegers.Het is dan ook prachtig om te zien hoe deze dieren op het gehoor hun prooi weten te vinden.Via hun bek stoten ze zeer hoge, voor de meeste mensen niet waarneembare geluiden uit. Deze worden dan door het prooidier weerkaatst en aan de door de vleermuis opgevangen echo kan deze bepalen hoe snel zijn prooi vliegt en waar ze zich zal bevinden op het moment dat de vleermuis toe wil slaan.Weer een van de voorbeelden uit de natuur die de mens in de techniek is gaan gebruiken is bijvoorbeeld met echolocalisering duikboten op sporen. Deze avond had ik nog meer geluk, want terwijl ik bezig was met het kijken naar de vleermuizen, vloog er een uil over het veld. Ze tekende zich mooi scherp af tegen de heldere nachtlucht.Het was een bosuil.Dat kon ik zien aan het silhouet met korte massief bolle kop en aan de manier waarop ze vloog. Ze zette koers naar de bossen achter Brabanthof en Zeelandhof.Net als vleermuizen vangt ook de uil zijn prooidieren, zoals muizen, op het gehoor.Geluiden bereiken namelijk niet precies op hetzelfde moment de oren van de uil en door dit hele kleine tijdsverschil weet de uil precies de plaats te bepalen waar zijn prooi zich bevindt.Bovendien kan ze in het donker uitmuntend zien.Het was de tweede uilensoort die ik in korte tijd zag.Want een tijdje terug reed ik over de Traverse en toen vloog op de hoogte van het voormalig kerkje waar nu een advocatenkantoor zit , een kerkuil door de straten.Dat zijn van die toevallige ontmoetingen die je wekenlang bijblijven.
Langzamerhand gaan we weer de herfst in.In de natuur is dit al volop te merken.Verschillende bomen en struiken beginnen al flink blad te verliezen of zijn al mooi aan het verkleuren.De zaden beginnen te vallen.Heeft u ook gemerkt dat de wilde kastanjes dit jaar aan de kleine kant zijn.Ik vraag me af hoe dit komt.De zomer is goed nat geweest en ook de temperatuur was toch redelijk normaal.Dus ik verwachtte eigenlijk een normale grootte. De natuur stelt je toch steeds weer voor raadsels.
Trouwens, door de natte en warme zomer zijn er nu al veel paddestoelen te zien. Ook van die typische herfstverschijnselen.
Wanneer je door de bossen loopt zijn er trouwens af en toe ook een stel goed te ruiken.Dan ruik je een lucht als van rottend vlees.Die wordt verspreid door de grote stinkzwam.Deze paddestoel komt boven de grond in de vorm van een kippenei. Door de “schaal” heen is de lucht dan al te ruiken.Na korte tijd barst dit ei open en groeit er een lange ,heel broze steel uit met een slijmerige groenzwarte hoed. De lucht die dan wordt verspreid is op tien meter afstand al te ruiken.Tenminste door ons.Ik denk dat vliegen het al veel eerder ruiken.En daar is het om begonnen.Aangelokt door de bedorven vleeslucht strijken de vliegen neer op de hoed van de stinkzwam. Ze eten van het slijm en aan hun poten nemen ze bij het wegvliegen de sporen van de paddestoel mee. Deze worden zo verspreid waardoor de nakomelingen van de stinkzwam betere groeikansen krijgen. Immers waar de moederplant stond is de grond al van de benodigde groeistoffen ontdaan en zijn de overlevingskansen dus kleiner geworden.

De komende weken worden er door de verschillende IVN-afdelingen weer regelmatig herfst- en paddestoelenwandelingen gehouden.Houdt u de krant maar in de gaten.Veel natuurplezier gewenst.

Henk van den Brule (natuurgids)

okt 052004
 

Zomaar een dagje in Dierenkliniek Brouwhuis (66)
Het verhaal van Jack.

Naamloos-1kopie34.jpg

Misschien is het sommigen van jullie al opgevallen:
We hebben een nieuwe collega. Matthijs is zijn naam en hij begint zich al behoorlijk thuis te voelen in de praktijk.
Matthijs gaat zorgen voor extra hulp als Leonieke met zwangerschapsverlof gaat. Hij is afgelopen jaar afgestudeerd en inmiddels goed ingewerkt in onze kliniek. Ook goed ingewerkte dierenartsen echter komen regelmatig voor verrassingen te staan, zo ook Matthijs en ik.
Ik word door hem gevraagd eens naar een patiëntje te kijken. Het hondje Jack. Het baasje van Jack vindt dat ze de laatste tijd wat moeite heeft met plassen en ze verliest af en toe een plasje in huis, samen met wat bloed. De eigenaar heeft eerst wat urine gebracht om te laten nakijken of er sprake kon zijn van een blaasontsteking. Dit is bevestigd, maar omdat we Jack nog niet eerder onderzocht hadden leek het ons raadzaam om een afspraak te maken om haar te laten onderzoeken. Mijn collega heeft dit inmiddels gedaan en vond dat de blaas wat vreemd aanvoelde. Tot zover niets schokkends zou je zeggen. Dat klopt, maar deze blaas voelde wel extreem hard!
We besluiten dat dit onmogelijk een simpele blaasontsteking kan zijn en we nemen het hondje op om een foto van haar buik te maken. De eigenaar gaat naar huis met de mededeling dat we bellen als we meer weten.
Nou en of we meer te weten zijn gekomen! Op de foto is in plaats van de blaas een grote witte vlek te zien! Het lijkt wel of er een grote steen in de buik ligt. Het kan dan ook niet anders of dit is de oorzaak van het moeilijke plassen van Jack. Jack heeft een blaassteen. Het is echter niet zomaar een steentje, het exemplaar is zo groot dat we onmiddellijk besluiten te opereren. De eigenaar van Jack wordt gebeld en gaat akkoord.
Tijdens de operatie wordt al snel duidelijk dat dit een vervelende zaak moet zijn geweest voor het beestje. De steen is zo�??n 7 x 3 cm, en dat in een blaasje van een hondje van amper 7 kg! Het ding lijkt veel weg te hebben van een versteende kroket en de grapjes hierover doen al snel de ronde in de kliniek. Gelukkig krijgen we de steen relatief gemakkelijk uit de blaas en nadat ik de blaas en de buik heb gesloten mag het hondje weer wakker worden. Ze kan opgelucht ademhalen, of moet ik zeggen opgelucht plassen?
Als het baasje �??s avonds zijn diertje komt ophalen kan hij zijn ogen bijna niet geloven. Zo�??n grote steen in zo�??n klein beestje, tja, dat verklaart een hoop van de klachten van de afgelopen tijd. Ik vraag hem grinnikend of het hondje nog wel kon zwemmen met deze ballast. Gelukkig weet de man een grapje te waarderen en kan hij er ook om lachen. Jack�??s baasje wil de steen graag hebben als aandenken. Dit is natuurlijk geen probleem, maar eerst heb ik er nog wat foto�??s van gemaakt voor het rariteitenkabinet.

Naamloos-1kopie35.jpg

Gelukkig gaat het met Jack al weer veel beter, haar medicijnen slaan goed aan, de blaasontsteking is onder controle en ze plast weer normaal.
En wij? Wij zijn weer een (vreemde) ervaring rijker.

okt 052004
 

Hoge bloeddruk: geen ziekte, wel een risicofactor
Het hart pompt bloed in de bloedvaten door zich samen te trekken en dan weer te ontspannen. De hoogte van de bloeddruk is afhankelijk van de weerstand die het bloed ondervindt als het wordt rondgepompt. De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter en wordt uitgedrukt in twee getallen. Als het hart samentrekt wordt er veel bloed door de slagaders geperst en wordt de druk hoger. Dit noemt men de bovendruk. Vervolgens ontspant het hart zich, waardoor de druk op de vaatwanden afneemt. Dit is de onderdruk. We spreken van hoge bloeddruk als de bovendruk gemiddeld 140 of hoger is, of als de onderdruk gemiddeld 90 of hoger is. De bloeddruk van gezonde mensen schommelt. Zo is de druk
’s morgens en ’s avonds lager dan ’s middags. De bloeddruk kan ook stijgen als gevolg van lichaamsbeweging of door emoties zoals angst en boosheid. Daarom is één bloeddrukmeting niet voldoende om vast te stellen of iemand hoge bloeddruk heeft.

Oorzaak
Hoge bloeddruk is geen ziekte en het geeft vrijwel nooit lichamelijke klachten. U merkt er dus zelf meestal niets van. Meestal is er ook geen oorzaak voor hoge bloeddruk te vinden. In sommige families komt hoge bloeddruk vaker voor. Verder kunnen overgewicht en het gebruik van veel zout, veel drop en veel alcohol de bloeddruk verhogen. De bloeddruk kan ook stijgen door gebruik van bepaalde medicijnen, zoals sommige pijnstillers (zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac) of corticosteroïden (prednison). Met vragen hierover kunt u altijd terecht bij de Kring-apotheek.

Risicofactor
Hoge bloeddruk is geen ziekte, maar verhoogt wel de kans op hart- en vaatziekten (bijvoorbeeld een beroerte of een hartinfarct). Dit wordt echter niet alleen door de bloeddruk bepaald. Andere risicofactoren zijn roken, een te hoog cholesterolgehalte, overgewicht, suikerziekte en het voorkomen van hart- en vaatziekten in de familie. Bij meerdere van dit soort risicofactoren is de kans op hart- en vaatziekten extra groot.

Medicijnen
Niet iedereen met een hoge bloeddruk hoeft medicijnen te nemen. Soms is het voldoende de adviezen op te volgen om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen. Op het spreekuur wordt bekeken of medicijnen nodig zijn. Bij die beslissing spelen naast de andere risicofactoren ook leeftijd en geslacht een rol. Als blijkt dat het risico op (verdere) hart- en vaatziekten extra is verhoogd, krijgt u medicijnen om de hoge bloeddruk te verlagen. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk zijn deze medicijnen beslist nodig. Kring-apotheek de Rijpel kan meer vertellen over medicijnen die gebruikt worden bij een hoge bloeddruk.

Leefregels
Leefregels zijn net zo belangrijk als medicijnen. Daarmee kan de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleind worden, omdat ze ook de andere risicofactoren aanpakken. We zetten de belangrijkste leefregels op een rijtje.
-Stop met roken. Roken is de grootste veroorzaker van hart- en vaatziekten
-Drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag
-Als u te zwaar bent, probeer dan af te vallen
-Eet gevarieerd en niet te vet. Gebruik veel plantaardige voedingsstoffen
-Wees zuinig met zout en eet niet te veel drop
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en ontspanning (vijf keer per week een halfuur)

okt 052004
 

Beste ouders en kinderen.

Zoals jullie wellicht weten hebben we twee hobbyavonden voor de kinderen van de leden van Wijkvereniging Rijpelberg  in De Brem. Voor de grote kinderen van 11 t/m 15 jaar is dat op woens-dagavond van 19.15 tot 20.45 uur. De kosten bedragen voor deze groep 5 euro per maand. Voor de jongere kinderen van 6 t/m 11 jaar is de hobbyavond op donderdag van 18.30 tot 20.00 uur. De kosten voor deze groep bedragen 4 euro per maand.
We hebben in beide groepen weer enkele plaatsen vrij, dus heb je zin om bij ons te komen knutselen dan kun je eens een avond bij ons komen kijken.
Voor het aanmelden van nieuwe deelnemers kun je contact opnemen met Wichard Vleugels of Jolanda Saelmans tel 511 344 of bij Riek Robins tel. 518 181. Je  moet wel lid zijn of worden van de Wijkvereniging.

En dan nog dit: Heeft u kleine of grote luciferdoosjes of ronde camembertdoosjes dan kunt u ons daar mee helpen door ze af te geven in De Brem. Wij maken daar weer een mooi knutselwerkje van.