sep 162004
 

Het moest er een keer van komen! Het vervallen stokpaardje van de gemeente Helmond heeft het af laten weten. De stadsverwarming moest onderhouden worden en de levering van warmte werd van 9.00 tot 18.00 uur onderbroken. Wat schetst de verbazing van menig Rijpelberger, ook na 18.00 uur werd er nog steeds geen warmte geleverd en het duurde tot  tegen 23.00 uur voordat er weer in alle woningen warmwater was. Een wel heel vreemde gang van zaken. Je mag nu toch op zijn minst verwachten dat we één dag minder vastrecht in rekening gebracht krijgen.

sep 162004
 

Op zondag 19 september 2004 van 13.00–17.00 uur gaat deze nieuwe thematentoonstelling van start in het gebouw van Stg. Industrieel Erfgoed aan de Kanaaldijk 29A (hoek Eikendreef.)
Deze presentatie staat geheel in het teken van het verleden van de grafische industrie in Helmond. Een aantal drukkerijen heeft ons materiaal ter beschikking gesteld, dat een indruk Continue reading »

sep 162004
 

Met een recordaantal aan deelnemers ging de 10e Kindervakantieweek op maandag 30 augustus van start. Met ruim 300 enthousiaste kinderen, die nog ’n week plezier konden maken voordat hun scholen hun weer verplichtten tot wat serieuzere arbeid, gingen we van start. Het weer, aanvankelijk gevreesd, bleek toch niet de spelbreker van deze week. De eerste twee dagen viel er wel eens een buitje, maar erg veel hinder hadden we hier gelukkig niet van. Naar gelang de week vorderde werd het er zelfs steeds warmer op. Zo warm zelfs, dat op de laatste dag, tijdens het uitstapje naar Toverland, bij sommigen de bovenkleding uitging om verkoeling te zoeken bij de talrijk aanwezige waterpartijen.
Ook dit jaar hadden we weer een uitstekend team Continue reading »

sep 162004
 

Voor de kinderen in de jongere groepen begon deze week met het in elkaar zetten van een vlieger. In ons wijkhuis De Brem werden de dunne lichte stokken op het vliegervilt geplakt en werden de leukste tekeningen en teksten op de witte achtergrond gekleurd en geschreven. Een touw met handgreep maakte de vlieger compleet en luchtvaardig. In kolonne ging het vervolgens richting Berkendonk. Op het grasveld naast de thuislocatie van de scouting Continue reading »

sep 162004
 

Onze oudere deelnemers, dit jaar een recordaantal van ruim 170, moesten echt aan het werk. Toen zij aangekomen waren op het Peelhof troffen zij daar 30 onderstellen voor de zeepkisten aan. Het was hun taak om deze af te bouwen met de diverse zij- en achterdelen en deze vervolgens te schilderen in de kleuren van hun team. Ferrari-rood, Mercedus-zwartwit, Renault-geel en BMW-blauwwit waren geliefde kleuren. De gelagerde wielen Continue reading »

sep 162004
 

Om 9.30 uur was het in De Brem weer een drukte van belang. Op deze dag gingen we de velden van voetbalvereniging Rood-Wit ’62 testen op hun duurzaamheid. De van morgendauw nog natte velden bezorgde menig kind natte sokken in de open sandalen. Op enkele momenten op deze dag was er de competitie wie het eerst het gras bereikte, de regendruppels of de kleine kindervoeten. Het mocht de pret niet drukken, want op de momenten dat het regende konden we gelukkig gebruik maken van de overdekte tribune. Op deze dag hadden we Continue reading »

sep 162004
 

Voor de oudere kinderen was er naast de zeskamp ook nog een tocht in de bossen. En dit keer was het niet een tocht van eerste pad rechts en tweede pad links. Nee, men moest, heel avontuurlijk, de posten zelf zoeken met behulp van de uitgereikte  kompassen. Vond men een spellocatie, dan moest daar een opdracht tot een goed einde gebracht worden. Zo kon men een puzzel oplossen en was er een wedstrijd spijkerbroekhangen.

sep 162004
 

Zonder meer een topdag was dit jaar Fitland in Gemert. Op deze geweldige locatie, waarheen we per bus afreisden, konden de kinderen zich uitleven op vele manieren. Zo stond er een stormbaan opgesteld, een levend voetbalspel en we hadden dit jaar ook de beschikking over een rodeostier. Helemaal toppie voor de kinderen was weer het klimmen. Het was ongelooflijk hoe sommige kinderen zonder angst de wand beklommen en op ruim 20 meter hoogte nog het lef hadden om even naar beneden te zwaaien en hun begeleiders toeriepen dat deze nog even hun dagelijkse portie fruit moest komen brengen.
In het programma was er ook ruimte voor de oudere kinderen om gebruik te maken van de vele fitnesstoestellen en de jongere kinderen konden onder deskundige leiding bewegen op muziek. Continue reading »

sep 162004
 

Vandaag stond er een door de kinderen zelf gekozen activiteit op het programma. We gingen goudzoeken in het Bakelse Bos. Om 9.50 uur hadden alle kinderen met hun begeleiders het pand aan het Rijpelplein verlaten en achter een rood shirt van onze organisatie gingen ze op zoek naar de goudvindplaats. Dit bleek lastiger dan we vooraf hadden ingeschat. Maar zoals altijd komt, ook tijdens deze kindervakantieweek, alles goed en om 10.45 uur waren alle schepjes en harkjes, omklemt door kleine kinderhanden, druk in de weer om tussen het vochtige zand Continue reading »

sep 162004
 

Evenals vorig jaar hadden wij voor de oudere kinderen een fietstocht uitgezet die leidde langs diverse locaties. Vooral het bezoek aan de brandweer werd als uitermate interessant en boeiend ervaren, maar ook bij de veehouder werd met veel belangstelling geluisterd naar de uitleg over de moderne manier van koeien houden. De melk, rechtstreeks uit de tank (na het melken), smaakte goed en werd, al dan niet voorzien van cacaopoeder, volop gedronken.
Het bezoek aan stichting Industrieel Erfgoed en het Jan Visser-museum, Continue reading »

sep 162004
 

Een kleine 400 deelnemers werden vandaag per touringcar vervoerd naar het Land van Toos Toverhoed, Toverland in Sevenum. Hoewel de bestemming van deze dag lange tijd geheim gehouden was, wisten toch veel kinderen wat ons reisdoel was. We hadden die dag prachtig weer met temperaturen die deden vergeten dat het eerder in deze week wat minder was. Keurig op tijd vertrokken we door de iets te nauwe straten van de Rijpelberg richting Limburg. Maar liefst zeven bussen hadden we nodig om al onze deelnemers te vervoeren.¼br /> Tegen tienen stond er een gele karavaan kinderen Continue reading »

sep 162004
 

Nou beste stemmers op CDA, VVD en D’66. Bedankt voor het feit dat u dit kabinet heeft gekozen.
Het enige wat dit kabinet over ons weet af te roepen zijn versoberingen van het leven. Voor sommigen onder ons kan dat wellicht nog wel, maar voor de meesten is dat niet weggelegd. Het één op één aanpassen van de prijzen in de winkel van gulden naar euro en het tegelijk halveren van het salaris of uitkering heeft het leven al erg duur gemaakt.

En dan de plannen. Een nieuwe ziektekostenverzekering met een premie die vanaf januari onbetaalbaar is. Dit kabinet wil zonodig het zoveelste plan doorvoeren. Wat echter telt als je ziek bent is maar één ding, beter worden en zo snel mogelijk.
Stoppen met werken voor je 65e levenjaar wordt uitgebannen en als we de pech hebben dat dit kabinet nog vier jaar mag blijven zitten dan voorspel ik dat ze deze leeftijd weten op te rekken tot 70 jaar. Het lijkt wel of ze in Den Haag denken dat we allemaal kamerlid zijn, met acht weken zomervakantie, twee weken herfstvakantie, twee weken kerstvakantie, één week met carnaval en twee weken met Pasen. Alleen noemen ze het daar geen vakantie maar reces.
De VUT wil men nog even in stand houden voor alle mensen die nu 57 jaar en ouder zijn. Daarna wordt die leeftijd 62 jaar. Dan ga je dus als mens in de VUT zonder fut.
We moeten langer gaan werken van dit kabinet, minimaal 40 uur per week en dat dan ook nog voor hetzelfde salaris. Op de eerste plaats zijn ze vergeten dat we het minder dan 40 uur werken zelf betaald hebben, daarvoor is in het verleden fors geld ingeleverd. Op de tweede plaats lees ik nog steeds in de krant dat al onze managers er nog geen euro op achteruit zijn gegaan. Wat zullen die zich in de handen wrijven, al die werknemers die voor nop vier uur per week meer moeten gaan werken. Gouden tijden breken aan voor de beheerder van de kantine van de plaatselijke golfclub. Al die vervelende 57 plussers verdwijnen en daarvoor in de plaats komen managers met een steeds dikker wordende beurs, vol met euro’s.

En wat doen we met alle mensen die geen baan hebben, die werkloos zijn?  Kijk, die zitten volgens dit kabinet al te riant in de bijstand, die mogen dus ook wel gekort worden want dan gaan ze actiever op zoek naar werk. Maar dat werk is er niet en zal er ook niet komen zeker nu ook al die mensen die 57 jaar en ouder zijn van dit kabinet gewoon moeten blijven werken.

Jammer dat een meerderheid van de kiezers juist dit asociale beleid mogelijk hebben kunnen maken.
De Naald.

sep 162004
 

Hout is een natuurproduct; wat is er nou natuurlijker dan werken met hout zou je misschien denken. Als je veel tijd steekt in een timmerklus is het een prettig idee om goed hout te gebruiken. Maar wat is goed en hoe kom je eraan? Er kan veel mis zijn met het hout dat in de handel is, vandaar dat dit artikel gaat over illegale houtkap, verantwoord hout en over keurmerken. 
Verantwoord hout
Om te kunnen begrijpen wat verantwoord hout is praten we over de grote natuurwaarde die bossen, in het bijzonder oerbossen, hebben voor het leven op aarde. Teveel hectares van deze bossen zijn in de afgelopen tientallen jaren verloren gegaan om hout te winnen. Een kale vlakte bleef over zonder toekomst. Gelukkig komt er steeds meer hout uit duurzaam beheerde bossen in de handel. Bomen worden in deze bossen selectief gekapt, er worden voldoende nieuwe bomen geplant en de bosarbeiders werken bovendien onder behoorlijke omstandigheden.
Verantwoord hout is in de winkel te herkennen aan keurmerken als het FSC- en/of Keurhout-logo. Het aandeel van FSC-hout op de Nederlandse markt stijgt gestaag, maar het overgrote deel van het verkochte hout heeft nog altijd geen keurmerk. En daaronder zitten grote partijen die uit illegaal gekapte bossen of illegale handel afkomstig zijn, zo bleek uit onderzoek.

Keurmerken voor hout
De volgende keurmerken kunt u aantreffen op hout of houtprodukten.
1.   FSC-hout voldoet aan een aantal strenge eisen. Het is het bekendste en waarschijnlijk beste keurmerk van een internationale, onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk waarin alle Continue reading »

sep 162004
 

Mijn Column

(Verkeers)veiligheid is bij onze gemeente helaas niet in de beste handen. Tenminste als we het hebben over de daden. Aan de goede bedoelingen en voornemens ligt het niet. Vrijwel wekelijks werden we de afgelopen tijd overspoeld door artikelen, in met name de Trompetter, waarin ons de goede bedoelingen van de gemeente werden meegedeeld. We lazen teksten over veiligheid, betrokkenheid en plannen die niets aan duidelijkheid over lieten. De mooiste was nog wel “Gemeente verhoogt verkeersveiligheid voor kinderen”. Prachtige woorden allemaal, maar men schijnt nog steeds niet door te hebben dat het niet gaat om woorden, maar om daden. Zomaar enkele voorbeelden.
Een boom die midden voor een oprit in een drukke straat staat, maar daar uit esthetische overwegingen moet blijven staan. De afstand tussen de verschillende bomen is even groot en als er een wordt weggehaald, is het evenwicht verstoord, volgens de gemeente. Drie jaar duurt de discussie hierover al, maar binnenkort zal men het weer eens bekijken. Herinnert u zich het steile pad bij de vijver bij de Vondellaan nog. Of de nieuwe steile stoep bij de Havenbrug. Het wordt volgens onze gemeente de hoogste tijd dat we eens wennen aan wat hoogteverschil in ons platte land. En als het kalf verdronken is zullen we de zaak nog eens bekijken. Ook onveilige verkeerssituaties bij basisscholen. Denk hierbij aan bs De Vlier en bs De Zevensprong. Die situaties komen bij bijna elke basisschool voor aldus de laconieke reactie van onze bestuurders. Er zijn hier helaas al ernstige ongelukken gebeurd. Het wachten is op meer ongelukken. Een van onze bestuurders zei, waarschijnlijk spontaan en ondoordacht, dat men iets moest doen aan de voertuigen die bij die situatie betrokken zijn! En weer het bekende “maar binnenkort zal men de zaak nog wel eens bekijken”. Wanneer zijn er ook alweer verkiezingen. We zullen dan nog eens bekijken waar we de stemmen heen laten gaan.

J.E. Haer.

sep 162004
 

De kinderwijkraad heeft het afgelopen schooljaar hard gewerkt aan de veiligheid van de schoolroutes in Rijpelberg. Marco gebruikte de woorden ‘Een kind heeft er toch recht op om veilig op school te kunnen komen!’ Toen een van zijn klasgenootjes werd aangereden op een kruising waar al vaker ongelukken waren gebeurd was voor hem en de andere kwr-leden de maat vol. Er moest wat gebeuren.

We hebben gebeld met alle schooldirecteuren in Brouwhuis en Rijpelberg met de vraag of we een brief mochten uitdelen aan de kinderen uit groep 6,7 en 8 (dat zijn de kinderen die het meest zelf naar school komen). Op de meeste scholen was dat geen enkel probleem. In de brief werden de kinderen gevraagd om op een kaartje aan te geven welke route zij meestal fietsten of liepen om naar school te gaan.

De brieven werden weer opgehaald en de routes werden bekeken en samengevat in grote routes. Deze hebben we gefietst en gelopen en onderweg is er goed opgelet waar gevaarlijke punten zaten.
Daarna moesten er oplossingen bedacht worden!!! En dat viel nog niet mee. We hebben o.a. de hulp ingeroepen van buurtbrigadier Bert van Rixtel die ons uit heeft gelegd wat je allemaal kunt doen om gevaarlijke verkeerssituaties op te lossen en welke dingen het beste helpen.
Ook onze eigen fantasie is volop gebruikt. Zo kwamen we op o.a. smurfenhuisjes rondom een gevaarlijke zandbak, omhoogklappende verkeersdrempels, elektrische slagbomen die naar beneden klappen als iemand te hard rijdt, babysits op speelplekken en nog veel meer!

Uiteindelijk hebben we geprobeerd om voor een aantal plekken verstandige en goede oplossingen te bedenken. Die hebben we in de klankbordgroep van 1 juli gepresenteerd aan het college. Wethouder Van de Heuvel vond onze presentatie zo goed dat hij z.s.m. ruimte maakte in zijn agenda om er met ons nog eens goed over te praten.

Op 12 juli is de wethouder komen vergaderen met de kinderwijkraad. Hij had Frank Rietveld en Pieter Klumpers bij zich die als verkeerskundige veel verstand heeft van gevaarlijke verkeerssituaties en wat daarvoor de beste oplossingen zijn.
We zijn samen naar het kruispunt bij het Kempenhof/Twijnsterhof geweest omdat ter hoogte van het kruisgebouw de situatie erg onoverzichtelijk is. De auto’s kunnen gemakkelijk (te) hard rijden en zien verkeer op het fietspad pas heel erg laat. Ook de mensen die in de buurt wonen waren het met ons eens. Ingeborg vertelde ons dat de leden van het buurtpreventieproject KempenhofTwijnsterhof het ook een heel gevaarlijk punt vinden.
Wij hadden als kinderwijkraad de oplossing om het hele fietspad op een drempel te leggen zodat auto’s wel moeten remmen.
De wethouder en de verkeersdeskundige waren het met ons eens en hebben beloofd om er zo snel mogelijk een verhoogd kruispunt van te maken.
Geweldig!!!

Na de vakantie nemen we contact op met scholen om nog een keer duidelijk te maken dat het echt veel veiliger is voor iedereen als zoveel mogelijk ouders hun kinderen met de fiets of te voet naar school brengen. Hoe minder auto’s hoe meer je kunt zien! Wij zijn supertrots op wat we bereikt hebben en zijn blij dat de wethouder zo serieus naar ons heeft willen luisteren.

Groetjes

Marco, Rik, Tamara, Robin, Dennis, en Ingeborg
De kinderwijkraad in Rijpelberg/Brouwhuis wordt begeleid door het kinderwerk van SWH.

sep 162004
 

De Erkend Hypotheek Adviseur zal bij zijn financiële analyse en advies ook aandacht schenken aan uw pensioen. Al is het maar om te berekenen hoe uw lasten uitpakken tijdens pensioensituatie.
Als u het normpensioen van 70% al haalt, is er sprake van 30% minder inkomsten. Maar daardoor kan uw aftrekpost ook minder opbrengen: als immers uw oudedagsinkomen in een lagere belastingschijf terecht komt, levert de aftrekbare hypotheekrente daardoor minder belastingteruggave op (bijvoorbeeld 42% in plaats van 52% !). Lagere inkomsten, minder belastingteruggave en dus hogere woonlasten, dat is dus dubbelop slecht nieuws. Bovendien is de renteaftrek beperkt tot maximaal 30 jaar, kijkt u dus eens kritisch naar uw aflossingsvrije hypotheekdeel! Bij echtscheiding komen met betrekking tot pensioen en oversluiten van de hypotheek, wel heel bijzondere zaken aan de orde. Continue reading »

sep 162004
 

Beste Edzo,
Als verzekerden bij Dela krijgen wij het periodiek DELA Kroniek. In het laatste nummer konden we kennismaken met jou als nieuwe directeur. We lazen dat je vanaf 1 januari 2004 in dienst bent getreden bij Dela als ‘algemeen’ directeur. Dus gingen we er vanuit dat je behalve over de verzekerden ook over de beleggingen, de ‘spaar-pot’ van Dela, gaat. Als je als verzekerden, zoals wij dan ook nog in Helmond en met name in de wijk Brouwhuis wonen, dan let je extra op de  informatie van Dela. Immers, Dela heeft in Brouwhuis drie bezittingen: een crematorium, een mortuarium en een winkelcentrum met woningen. Dat laatste is toch wel mede gezichtsbepalend voor Continue reading »

sep 162004
 

Zaterdag 18 sept  is het weer zover. Er worden weer mini Miss en Mister Rijpelroetsverkiezingen georganiseerd.
We hebben de volgende leeftijdscategorieën:
–    2 t/m  4 jaar
–    5 t/m  9 jaar
–  10 t/m 13 jaar
Heb je zin om mee te doen aan dit knalspektakel, geef je dan op
in de speeltuin. tel: 0492-512331
of bij mw. Huizinga tel::  559991.
Durf je mee te doen:
Trek dan mooie, sjieke,gekke of speciale kleding aan, verzin een dansje, gedicht, liedje, lees iets voor of bedenk iets anders wat je wilt doen. Er zal door de jury overal op gelet worden, er zijn  weer mooie prijzen te winnen, en natuurlijk de titels Miss en Mister Rijpelroets.

sep 162004
 

Buurtpreventie Twijnsterhof / Kempenhof
Op donderdag 15 juli jl. vond in buurthuis De Brem in Rijpelberg de feestelijke prijsuitreiking plaats van de in april gestarte voortuinwedstrijd georganiseerd door het Buurtpreventieproject Kempenhof/Twijnsterhof. Aanleiding was het tweejarig bestaan van het project.
Een deskundige jury onder leiding van medewerkers van Europatuin, het Buurt Preventie Project Twijnsterhof/Kempenhof en dhr. Wim v.d. Heuvel van de Stadswacht Continue reading »

sep 162004
 

De meesten van u zijn weer terug van vakantie. En het is te hopen dat u beter weer heeft gehad dan wij hier in de omgeving van Helmond. Het was dan warm, dan weer regen, zelfs noodweer hebben we gehad. En juist dit wisselvallige weer was kennelijk voor de wespenpopulatie goed.
Velen van u zijn dan ook geplaagd door deze dieren. Op te merken is dat niet het huidige weertype de schuld van de wespenplaag was, maar het weer van 2003. Lang lekker warm weer, Continue reading »

sep 162004
 

Met het ‘Jaar van de Parochie’
willen we terug gaan in de tijd, in de geschiedenis van de twee wijken, willen we de jubilea van de twee parochiekerken vieren, willen we de verbondenheid met God en met elkaar versterken en verdiepen, willen we werken aan en op weg gaan naar de toekomst.
Tijdens het ‘Jaar van de Parochie’ vinden er vieringen en activiteiten plaats. Op zondag 12 september wordt het ‘Jaar van de Parochie’ geopend. Er zal een spetterende presentatie met tekst en muziek door jong en oud plaatsvinden,
en wel om 9.30 uur in Brouwhuis en om 11.00 uur in Rijpelberg.
Continue reading »

sep 162004
 

Beste dierenvrienden
Nu een vraag die ik niet verwacht had, n.l. Frans ik heb kanaries en die zitten samen in een kooitje, maar ik wil ze ook wel eens op het balkon zetten. Het kooitje moet dan van de standaard af, voor mij,  daar ik al wat ouder ben, is het lastig. Wat kan ik daar aan doen?
Ik ben voor deze mijnheer even naar de dierenspeciaalzaak voor advies gegaan. En jawel hoor de oplossing die is er!  Er zijn diverse soorten verrijbare volières, erg gemakkelijk en ruim. Vraag wel even welke voor u geschikt is.
De volgende vraag was: Frans vers vlees voor onze honden, welk advies kun jij geven?
Mocht u uw hond toch af en toe vers vlees willen geven, geef dan NOOIT rauw, maar altijd gekookt of gebraden vlees. Vooral rauw (of niet gaar) varkens- en kippenvlees kunnen levensgevaarlijke bacteriën bevatten.
Kip kan besmet zijn met de beruchte salmonellabacterie en varkensvlees met de ziekte van Aujeszky. De ziekte is niet te behandelen en lijdt binnen korte tijd tot de dood van uw huisdier. Ook met botten moet men opletten. Er is een uitgebreid aanbod aan gerookt, gekookt en gedroogd slachtafval zoals varkensoren, bullepezen, pensstaafjes, runderstaarten, slokdarmen, gedroogd spiervlees, bokkenpoten en kauwhoeven.
Vraag altijd om advies wat het beste is voor uw huisdier.

Heeft u nog vragen, indien mogelijk helpen wij u graag.
Frans en Betsie Tel. 510513

sep 162004
 

Het is al laat en ik lig net in bed, als de telefoon gaat.  De mevrouw aan de andere kant van de lijn vertelt dat haar vriendin net in paniek is binnen komen rennen met haar hondje Doerak.
Doerak is gebeten en heeft volgens haar al veel bloed verloren en ziet nu erg bleek. Nou, dat kan natuurlijk niet tot de volgende dag wachten, dus met een bezorgd gevoel trek ik mijn kleren aan en rij snel naar de praktijk.
Kleine hondjes die door een grote hond gebeten worden kunnen namelijk nogal wat inwendig trauma oplopen. Doerak is een kleine Yorkshire terrier en hij doet zijn naam eer aan; hij voelt zich eerder een  grote  Rottweiler. En ja, dat pikt niet elke grote lobbes…
Al snel arriveert ook de eigenaar met het hondje.  Voorzichtig legt ze hem op tafel. Continue reading »

sep 162004
 

22 x brons en 5 x zilver door leerlingen van het Jan van Brabant College, vestiging Deltaweg !!
Het Jan van Brabant College aan de Deltaweg doet sinds 2 jaar mee aan het internationale project “The international Award For Young People”. Het project stamt uit Engeland waar het door prins Philip opgericht is in 1956. Nu doen er over de hele wereld 80 landen met meer dan 110.000 deelnemers per jaar mee.Leerlingen doen hier vrijwillig aan mee en het doel is om jonge mensen (nieuwe) vaardigheden en talenten te laten ontwikkelen die bijdragen aan het ontplooien van een goede persoonlijkheid. In de leeftijd van 14 t/m 24 jaar kan men deelnemen aan dit project waarbij men op drie niveau’s kan eindigen nl. brons, zilver en goud.

Het programma bestaat uit 4 onderdelen:
1.Maatschappelijke betrokkenheid. 2. Individueel talent.  3. Sport. 4. Expeditie.
Van de eerste drie onderdelen moeten er (naar keuze) twee onderdelen een tijdsduur hebben van 3 maanden en één van 6 maanden. Alle activiteiten moeten buiten de schooltijden om Continue reading »