feb 012007
 

Het aantal diabetespatiënten in Nederland neemt alsmaar toe. Mensen die aan diabetes lijden, moeten hun levensstijl vaak drastisch wijzigen. Dat betekent insuline spuiten, tabletten slikken en een aangepast dieet. De Kring-apotheek kan veel voor diabetespatiënten betekenen door hen extra service te bieden. Bij veel Kring-apotheken is het bijvoorbeeld mogelijk om diabetestestmateriaal en insuline te bestellen via het internet. Continue reading »

 Posted by at 19:03
sep 202006
 

Vrouwen die in de overgang komen, werken en sporten meestal gewoon door. In veel gevallen verandert er niets als een vrouw in de overgang komt. Toch zien veel vrouwen ertegenop. Dit komt vaak doordat overgangsklachten bij iedereen bekend zijn, maar dat men vaak niet weet dat ze prima voorkomen én behandeld kunnen worden. Het is belangrijk dat vrouwen weten wat er met hun lichaam gebeurt voor, tijdens en na de overgang. Om klachten te begrijpen en ze proberen te voorkomen of behandelen. De overgang is geen ziekte, maar men kan zich er wel ziek door voelen. Continue reading »

jun 132006
 

Pas op voor zonnebrand
De Kring-apotheek adviseert

We worden al jaren gewaarschuwd voor de gevaren van de zon. De meeste vakantiegangers nemen dan ook een anti-zonnebrandmiddel mee en smeren zich hiermee in als ze op het strand gaan liggen. Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat bescherming ook van belang is tijdens het sporten, een wandeling of een fietstocht. Logisch, want ook dan schijnt de zon.
UV-stralen van de zon richten schade aan in de huidcellen. Om dit zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk de huid te laten wennen aan de zon. Door de blootstelling op te bouwen, krijgt de huid kans zich te verdikken en te herstellen. Eigenlijk moet smeren met anti-zonnebrandmiddel altijd met zonnig weer om de schadelijke UV-stralen tegen te houden. Voor een goede bescher-ming geldt: minimaal om de twee uur smeren. Continue reading »

mei 162006
 

Een wrat is een rond bobbeltje op de huid dat op het hele lichaam in wisselende aantallen en groottes kan voorkomen. Veel mensen hebben wel eens last van wratten. Ze zijn onschadelijk en verdwijnen vaak vanzelf. De Kring-apotheek adviseert wat u er zelf aan kunt doen.

Klachten en symptomen
Er zijn verschillende soorten wratten. De

apr 192006
 

Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Kloppende, zeurende, bonkende of stekende hoofdpijn heeft iedereen wel eens gehad. Hoofdpijn kan verschillende oorzaken en verschijningsvormen hebben. Elke vorm van hoofdpijn behoeft een specifieke behandeling. Welke soorten zijn er en hoe worden ze veroorzaakt?

Migraine
Migraine is een aanvalsgewijs optredende matige of heftige, bonzende hoofdpijn, die vaak gepaard gaat met misselijkheid en braken. Ook wordt licht en geluid tijdens een aanval slecht verdragen. Tijdens migraine zetten de grote slagaderen in de hersenen uit, terwijl de kleine bloedvaten samentrekken.

Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, de schouders en het hoofd; spierspanningen kunnen het gevolg zijn van een ongemakkelijke lichaamshouding, spanningen of vermoeidheid. Chronische spanningshoofdpijn komt zelden voor.

Clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn is een pijnlijke, maar zeldzame variant van migraine. Het komt voornamelijk voor bij volwassen mannen. De elkaar snel opvolgende aanvallen kunnen worden opgewekt door alcoholgebruik of onvoldoende zuurstoftoevoer. Een aanval begint vrijwel altijd plotseling en verdwijnt binnen een uur. De eerste symptomen zijn vaak jeuk of waterige afscheiding uit één neusgat; deze verschijnselen gaan vooraf aan intense pijn aan dezelfde zijde van het hoofd, die zich rond het oog verspreidt.

Medicatieafhankelijke hoofdpijn
Medicatieafhankelijke hoofdpijn is een hoofdpijn die optreedt bij dagelijks gebruik van hoofdpijnmedicatie of bij langdurige inname van andere middelen. Bepaalde geneesmiddelen tegen hoofdpijn (ergotamines) en ook gewone pijnstillers (aspirine, ibuprofen, paracetamol), kunnen hoofdpijn veroorzaken als ze te vaak worden gebruikt. Wie drie keer per week een geneesmiddel tegen hoofdpijn gebruikt, loopt het risico om medicatieafhankelijke hoofdpijn te krijgen.

Behandeling
Hoofdpijn is over het algemeen goed te behandelen met pijnstillers. Het is echter belangrijk de oorzaak van de hoofdpijn aan te pakken en de pijn niet regelmatig te onderdrukken met pijnstillers. Overmatig gebruik van pijnstillers kan hoofdpijn veroorzaken. Vaak vermindert hoofdpijn namelijk al door het even rustiger aan te doen. Bij een griepje of een kater is een simpele pijnstiller inderdaad een prima oplossing, maar wie regelmatig ernstige hoofdpijn heeft, kan beter niet zelf gaan dokteren. De huisarts kan dan adviseren en de juiste medicijnen of behandeling voorschrijven. En Kring-apotheek de Rijpel biedt daarbij als geneesmiddelenspecialist informatie en advies over zelfzorg- en receptmedicijnen.

Het is soms moeilijk vast te stellen om welk soort hoofdpijn het gaat. De huisarts heeft dan ook zo veel mogelijk informatie nodig. Vertel de arts hoe de hoofdpijn voelt en wanneer deze optreedt. Met die informatie kan de huisarts een diagnose stellen. Vraag voor meer informatie bij Kring-apotheek de Rijpel naar de informatiefolder over hoofdpijn.

mrt 062006
 

De Kring-apotheek geeft advies

Cholesterol is een onmisbare stof voor het menselijk lichaam. Het is nodig voor de opbouw van lichaamscellen, de productie van hormonen en voor de spijsvertering. Een teveel aan cholesterol is echter slecht voor de gezondheid. Het kan zich ophopen in de binnenzijde van de wanden van bloedvaten. Deze kunnen hierdoor dichtslibben, waardoor hart- en vaatziekten kunnen ontstaan.

Cholesterol is een vetachtige stof, waarvan 70% door de lever wordt gemaakt. Daarnaast halen we cholesterol uit onze voeding. Er wordt gesproken over twee soorten cholesterol. HDL is het

feb 082006
 

In het belang van de patiënt:
Kring-apotheek werkt nauw samen met andere zorgverleners
Bij de Kring-apotheek staat het verlenen van de best mogelijke farmaceutische zorg centraal. Deze kwalitatieve zorg kan vaak slechts verleend worden in samenwerking met andere zorgverleners.
Zo voert Kring-apotheek de Rijpel regelmatig overleg met de huisartsen. Tijdens dit overleg wordt bijvoorbeeld besproken welke medicijnen goed werken én bovendien redelijk geprijsd zijn. Ook nieuwe geneesmiddelen komen aan de orde en er worden afspraken gemaakt welke me-dicijnen de voorkeur hebben bij een bepaalde ziekte. De apotheker brengt tijdens dit overleg zijn of haar specifieke kennis over geneesmiddelen in en adviseert de huisarts over de voor te schrijven medicatie. Dit helpt artsen om een gerichte keuze te maken uit het grote aanbod van geneesmiddelen. En dat is weer in het belang van de patiënt!

Apothekers en apothekersassi-stenten hebben ook tijdens de dagelijkse werkzaamheden regelmatig contact met de arts. Soms kan het namelijk voorkomen dat de huisarts een geneesmiddel voorschrijft dat niet gecombineerd kan worden met andere geneesmiddelen, die bijvoorbeeld door de specialist zijn voorgeschreven. In de apotheek wordt precies bijgehouden welke geneesmid-delen iemand gebruikt, zodat men altijd kan controleren of een ge-neesmiddel veilig gebruikt kan worden. Daarom is het ook belang-rijk om geneesmiddelen altijd bij dezelfde apotheek te halen.

Natuurlijk is het van belang dat andere zorgverleners, als dat nodig is voor de behandeling, ook inzage hebben in de medische gegevens die bij de apotheek zijn opgeslagen. Zo moet men in het ziekenhuis weten welke medicij-nen nog meer worden gebruikt om te kunnen controleren of gebruik van nieuwe medicijnen geen risico voor de gezondheid opleveren. En de huisarts kan hierdoor bijvoorbeeld zien welke medicijnen zijn voorgeschreven door de waarnemend arts in het weekend. Deze inzage valt onder het beroepsgeheim dat apothekers, assistenten, huisartsen en specialisten hebben. Uiteraard gaan al deze zorgverleners zeer zorgvuldig met de gegevens om.

Bij ontslag uit het ziekenhuis is het eveneens belangrijk dat er afstemming plaatsvindt, zodat bijvoorbeeld bijzondere medicatie tijdig besteld en afgeleverd kan worden. Tenslotte kunnen ook patiënten die thuis of in een verpleeghuis verpleegd worden, rekenen op farmaceutische zorg van Kring-apotheek de Rijpel. De apotheek heeft in dit kader een adviesfunctie als het gaat om speciale voeding, medicijnen, incontinentiemateriaal en wondverzorging.

dec 122005
 

Kring-apotheek geeft advies op maat

Steeds meer Nederlanders gaan op wintersport. Actief bezig zijn in de frisse buitenlucht, temidden van een schitterend landschap en een dik pak sneeuw. Met de juiste voorbereiding kan een terugkeer met de eerstvolgende gipsvlucht naar huis worden voorkomen.

Voorbereiding

Om de spieren aan alle skibewegingen te laten wennen, is het verstandig om in Nederland vast te oefenen op een kunstskibaan of speciale skifitlessen te volgen bij een sportschool. Op de vakantiebestemming is het ook verstandig eerst skilessen te nemen, om de technieken onder de knie te krijgen. Wie gaat skiën moet ervoor zorgen voldoende uitgerust te zijn. Ook het opwarmen van de spieren voor het skiën kan blessures voorkomen. De kans op een blessure is twee tot vier uur na aanvang van het skiën het grootst, omdat de coördinatie dan minder wordt, de energie afneemt en de spieren vermoeid raken.

Smeer vooral neus, oren en lippen in met een beschermende crème. Let erop dat de crème geen water bevat, want dit kan bevriezen. Vraag bij Kring-apotheek de Rijpel welke producten het beste gebruikt kunnen worden tijdens wintersport. Draag altijd een skibril of goede zonnebril, zelfs als de zon niet schijnt. Sneeuw staat namelijk garant voor een sterke reflectie van zonlicht. Draag bovendien altijd handschoenen, ook als het met de kou wel mee lijkt te vallen.

Materiaal op maat

Slecht materiaal geeft onnodig risico op blessures. Te lange ski

okt 222005
 

Zet op de kalender: griepprik halen!
Griep is een acute infectie van de bovenste luchtwegen (neus, keel, longen) die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Griep is erg besmettelijk en iedereen kan griep krijgen. Elk jaar krijgt vijf tot tien procent van de Nederlandse bevolking griep. Dit zijn één tot anderhalf miljoen mensen. Het griepvirus verandert regelmatig. De antistoffen die het lichaam het ene jaar aanmaakt, herkennen niet automatisch het virus van het jaar daarop. Hierdoor verrast het ons afweersysteem opnieuw. In tegenstelling tot een verkoudheid, is griep voor sommige mensen een gevaarlijke infectie. Elk jaar worden 20.000 mensen uit de zogenoemde risicogroepen in het ziekenhuis opgenomen en er overlijden 2.000 mensen per jaar aan de gevolgen van griep.

Hoe verspreidt griep zich?
Het griepvirus verspreidt zich vooral in de winter en het begin van de lente. Omdat het besmettelijk is, komt griep vaak als epidemie voor. Griep verspreidt zich via speekseldruppeltjes in de lucht (niezen, hoesten). Ook via direct contact (hand geven) of indirect contact (deurkruk) kunt u het virus oplopen. Het griepvirus gebruikt de slijmvliescellen van mond, neus, keel en longen om zich te vermenigvuldigen. Deze cellen sterven af, waardoor onze afweer afneemt en we bevattelijker zijn voor luchtweginfecties.

Wat zijn de symptomen van griep?
In Nederland zeggen we al snel dat we griep hebben, maar het merendeel van de mensen heeft dan in werkelijkheid een verkoudheid. Griep onderscheidt zich van een verkoudheid doordat de klachten in een zeer korte tijd sterk toenemen. Wie griep heeft, voelt zich binnen een paar uur doodziek, krijgt hoge koorts, koude rillingen, bonzende hoofdpijn, keelpijn, spierpijn over het hele lichaam, een heftige droge hoest en de eetlust verdwijnt. Pijn en koorts zijn het gevolg van de reactie van het afweersysteem op het griepvirus.
Bij griep zijn gezonde mensen al snel een week ziek. De koorts is binnen één dag na het begin van de klachten het hoogst en duurt één tot vijf dagen. Het duurt vaak nog twee weken tot een grieppatiënt zich weer helemaal de oude voelt.

Wat is de griepprik?
Bij mensen die tot de risicogroepen behoren, kan griep tot ernstige complicaties leiden, zoals bronchitis en longontsteking. Ook kunnen bijkomende bacteriële infecties optreden. 65-plussers, chronisch zieken, zoals hartpatiënten, suikerpatiënten, longpatiënten en nierpatiënten en mensen met een verminderde afweer vallen onder deze risicogroepen. Zij krijgen elk jaar een oproep om de griepprik te gaan halen. Het griepvirus verandert elk jaar en het is dus elk jaar opnieuw nodig deze vaccinatie te halen.

Wat te doen bij griep
Uitzieken is de beste remedie tegen griep. Zorg voor voldoende nachtrust, warmte en ontspanning. Als u te vroeg weer aan de slag gaat, kunnen de ziekteverschijnselen terugkeren. Er bestaan geen geneesmiddelen tegen griep. Bij Kring-apotheek de Rijpel zijn wel verschillende middelen te krijgen om de klachten, die bij griep horen, te verlichten.

Meer weten?
Wilt u meer weten over griep of over de griepprik? Kom dan eens langs bij Kring-apotheek de Rijpel en vraag naar onze informatiefolder

sep 222005
 

De Kring-apotheek adviseert over het medicijnkastje
Uw huisapotheek op orde

Iedereen zou zo min mogelijk medicijnen in het medicijnkastje moeten bewaren. Maar toch is het wel makkelijk om, naast de chronische medicatie die dagelijks gebruikt wordt, een aantal zelfzorgmiddelen in huis te hebben, die veelvoorkomende ongemakken kunnen verhelpen. Een zelfzorgmiddel is een medicijn waar geen recept voor nodig is. Het kan zo in apotheek of drogisterij gekocht worden. Voorbeelden zijn pijnstillers, hoestdrank, neusdruppels en middelen tegen jeuk bij insectenbeten. Welke zelfzorgmiddelen zijn om in huis te hebben, hangt onder andere af van de gezinssamenstelling. Vraag gerust om advies bij Kring-apotheek de Rijpel

Waar hangt het medicijnkastje?
In de meeste huishoudens is een medicijnkastje aanwezig. Hierin worden vaak ook verbandmiddelen en cosmetica bewaard. Het is het beste om alleen medicijnen in het medicijnkastje te bewaren. Daarnaast staat of hangt het medicijnkastje bij veel mensen in een warme en vochtige badkamer. Dat is absoluut geen goede plaats. Geneesmiddelen moeten koel en droog bewaard worden.
Zorg ervoor dat kleine kinderen niet bij het medicijnkastje kunnen. Geneesmiddelen zien er soms uit als snoepjes en als kinderen ze innemen kan dat gevaarlijk zijn. Laat geneesmiddelen om diezelfde reden nooit in huis rondslingeren. Ook een goed gevulde verbanddoos is onontbeerlijk. In tegenstelling tot een medicijnkast moet iedereen de verbanddoos snel kunnen pakken. Gebruik dan ook een herkenbare verbanddoos die goed gevuld is. Meer weten over de inhoud van een verbanddoos? Kom dan eens langs bij de Kring-apotheek.

Houdbaarheid
Het is goed om de huisapotheek regelmatig te controleren op oude medicijnen en aan te vullen als dat nodig is. Op de verpakking van elk geneesmiddel staat een vervaldatum. Deze datum geldt alleen als de verpakking nog ongeopend is. Zodra de verpakking geopend is, neemt de houdbaarheid af. Zorg ervoor dat tubes en potjes altijd goed worden afgesloten. Het is ook verstandig om de verpakking niet direct weg te gooien en naast de vervaldatum de datum van opening te zetten. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

* Zetpillen en zalven: 1 jaar   houdbaar
* Tabletten, capsules en poeders: 3 jaar houdbaar
* Geconserveerde dranken: 6 maanden houdbaar
* Niet-geconserveerde dranken: 2 weken houdbaar
* Crèmes: 1 jaar houdbaar
* Oogdruppels: na openen 1 maand houdbaar
* Neus- en oordruppels: na openen 3 maanden houdbaar

Ook bij geneesmiddelen die in de apotheek worden bereid, staat een vervaldatum vermeld. Kom bij twijfel over de houdbaarheid altijd naar Kring-apotheek de Rijpel. Daar liggen ook de infor-matiefolders

jul 232005
 

Reisziekte kan begin vakantie behoorlijk in de war schoppen!
De vakantiepret begint voor veel mensen op het moment dat ze in auto, vliegtuig, bus of boot stappen. Bij sommige mensen wordt dit gevoel al snel bedorven door misselijkheid, duizeligheid en overgeven. Zij hebben last van bewegingsziekte. Door de schommelingen van rijden, varen of vliegen kunnen deze klachten ontstaan.
Oorzaken, klachten en symptomen
De hersenen krijgen op drie manieren signalen om het lichaam in evenwicht te houden. Wanneer de hersenen tegenstrijdige signalen ontvangen, kan reisziekte ontstaan. Het evenwichtsorgaan geeft impulsen aan het braakcentrum in de hersenen. Het gevolg is (hevige) aandrang om te braken. Ook buikpijn, hoofdpijn, zweetuitbraken in handen en gezicht, bleekheid en duizeligheid zijn symptomen van reisziekte. Tijdens reizen met auto, boot of vliegtuig is het lichaam nauwelijks in beweging, in tegenstelling tot het voertuig. De horizon blijft stil en toch voelt het lichaam beweging. De ogen melden geen beweging, maar het evenwichts-orgaan meldt schommeling. Daardoor raakt het brein in de war. De klachten verdwijnen zodra de beweging van het vervoermiddel stopt. Sommige mensen hebben ook last van deze bewegingsziekte in speeltuin, pretpark of in een kermisattractie.

Kinderen hebben er vaker last van!
Waarom niet iedereen er last van heeft, is onbekend. Reisziekte komt het meeste voor bij kinderen, omdat bij hen het evenwichtsorgaan nog onvoldoende is ontwikkeld. Er zijn speciale kindertabletten tegen reisziekte. Vraag bij gebruik van geneesmiddelen tegen reisziekte altijd bij de Kring-apotheek om advies.

Tips tegen reisziekte
*Vertrek goed uitgerust en ontspannen
*Gebruik voor vertrek een lichte maaltijd
*Drink liever geen koffie, alcohol of koolzuurhoudende dranken
*Doe geen intensieve dingen, zoals lezen
*Kijk bij voorkeur recht vooruit
*Probeer zoveel mogelijk frisse lucht binnen te krijgen
*Rijd bij voorkeur zelf of ga voorin naast de bestuurder zitten
*Ga bij een bootreis in het midden van de boot buiten op het dek zitten
*In het vliegtuig is een plek boven de vleugels het beste
*Kies in een bus een plek voorin of in het midden
Wie tijdens de reis misselijk wordt, kan het beste een koekje of een stukje droog brood eten. Doordat de maag het voedsel moet verteren, vermindert het gevoel van misselijkheid. Sommige mensen hebben baat bij het innemen van een theelepel gemberpoeder, eventueel vermengd met wat water, een half uur voor vertrek.
Er wordt vaak gedacht, dat een strook onder de auto helpt tegen reisziekte. Zo

mei 072005
 

Het is voorjaar! En dat betekent languit in het gras genieten van de voorjaarszon, rondspringende lammetjes, de geur van pas gemaaid gras en lentekriebels. Voor één op de vijf Nederlanders heeft dit laatste wel een heel letterlijke betekenis: hooikoorts! Om de beurt zullen bomen, grassen en planten bloeien die de welbekende hooikoorts kunnen veroorzaken.

Oorzaken
Het afweersysteem van iemand met hooikoorts denkt dat de stuifmeelpollen gevaarlijke indringers zijn. Het produceert daarom snel een antistof. Zodra deze zich heeft genesteld, is het lichaam klaar voor de volgende

apr 152005
 

Kring-apotheek adviseert over eczeem.
In Nederland hebben 400.000 mensen constitutioneel eczeem. Daarmee staat het op de vierde plaats in de top 10 van chronische aandoeningen. Bij kinderen is het na astma zelfs de meest voorkomende aandoening. Het belangrijkste kenmerk van eczeem is jeuk, daarom deze tips om jeuk zoveel mogelijk te verminderen. De tips helpen niet tegen het eczeem, maar kunnen wel de klachten verlichten.
 
Constitutioneel eczeem is een chronische huidaandoening die gepaard gaat met een rode huid, zwellingen, blaasjes, vochtaf-scheiding, kloofjes en littekens. Wie last heeft van eczeem doet er verstandig aan naar de huisarts te gaan. Die kan een zalf voorschrij-ven om de verschijnselen van eczeem tegen te gaan. Onderstaande tips kunnen krabben en verergering van de klachten voorkomen.

Tips tegen jeuk
Jeukprikkels worden aan de hersenen doorgegeven via dezelfde zenuwen als pijnprikkels. Pijnstillers gebruiken tegen de jeuk ligt dan ook voor de hand. Bij hevige jeuk, zoals bij eczeem, is het effect van pijnstillers echter niet groot. Er zijn wel enkele praktische tips om  er voor te zorgen dat de jeuk vermindert of in ieder geval niet erger wordt. Jeuk wordt veroorzaakt door verschillende factoren:
*droge huid (kou, centrale verwarming)
*warmte (zon, centrale verwarming, transpiratie
*emotie (stress, nervositeit, angst, opwinding, verveling)
*beschadiging van de huid (genezende wondjes, littekens, zonnebrand, krabsporen)
*allergie (huisstofmijt, pollen, dierlijke of plantaardige eiwitten, haren en huidschilfers van dieren)
*overgevoeligheid (chemicaliën, parfum, zeep, cosmetica, inkt, wol, rubber, nylon)

Tip 1. Droge huid
Om een droge huid tegen te gaan, is het verstandig de huid regelmatig in te smeren met een neutrale zalf. Advies over zalf die hier geschikt voor is, is verkrijgbaar bij Kring-apotheek de Rijpel. Ook na baden of douchen de huid invetten, helpt tegen uitdroging. Het is daarnaast belangrijk de huid te beschermen (nagels kort, glad en schoon houden, huid bedekken met dunne katoenen kleding).

Tip 2. Warmte
Warmte vermijden en verkoeling zoeken helpt tegen jeuk. Dit kan door het nemen van een korte lauwe douche, het blazen op een jeukende plek, schaduw op te zoeken, de verwarming niet te hoog te zetten en niet te warm gekleed te gaan.

Tip 3. Emotie
Zoek rust, ontspanning en afleiding (spelletjes doen, een praatje maken, wandelen).

Tip 4. Allergie
Jeuk die wordt veroorzaakt door allergie kan het beste worden bestreden door het allergeen te vermijden. Soms kunnen bepaalde geneesmiddelen (antihistaminica) allergische klachten verlichten. De Kring-apotheek heeft verschillende middelen in het assortiment die met of zonder recept verkrijgbaar zijn.

Tip 5. Overgevoeligheid
Prikkels die jeuk veroorzaken moeten zoveel mogelijk worden vermeden (in plaats van zeep ongeparfumeerde badolie gebruiken, handschoenen dragen tijdens bepaalde klussen, katoenen kleding dragen). Bij Kring-apotheek de Rijpel zijn verschillende PH-neutrale en hypo-allergene producten verkrijgbaar.

Meer weten?
Vraag dan naar de Kring-folder

feb 012005
 

Met geneesmiddelen dient u altijd voorzichtig om te gaan. Een foutief gebruik van een geneesmiddel kan problemen met zich meebrengen. Daarom is het van groot belang dat instructies van arts en apotheker worden opgevolgd. Dit kan vervelende bijwerkingen voorkomen.

Zo voorkomt u problemen
Het is dus erg belangrijk om verstandig met geneesmiddelen om te gaan. Maar wat houdt dat dan precies in? De volgende tips en adviezen kunnen u daarbij helpen:
* Lees voor gebruik van een geneesmiddel altijd de bijsluiter.
* Neem een geneesmiddel in volgens de aanwijzingen die op het etiket staan en verander nooit zomaar op eigen houtje de dosering.
* Gebruik geen geneesmiddelen waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken.
* Raadpleeg bij twijfel of vragen uw huisarts of Kring-apotheker.
* Bepaalde geneesmiddelen kunnen de rijvaardigheid of het reactievermogen beïnvloeden. Wees extra voorzichtig bij dit soort geneesmiddelen. Ze hebben vaak een gele sticker en/of een extra waarschuwing op het etiket.
* Gebruik nooit geneesmiddelen van iemand anders.

Als u meerdere medicijnen tegelijk gebruikt
Sommige geneesmiddelen gaan niet zo goed samen omdat ze elkaars werking beïnvloeden. Daarom controleert de Kring-apotheek altijd of een nieuw geneesmiddel problemen op kan leveren. Dit is vooral belangrijk wanneer de geneesmiddelen worden voorgeschreven door verschillende artsen. De ene arts weet niet altijd wat de ander voorschrijft en kan een ongewenste wisselwerking niet signaleren. In de apotheek kan dat wel, omdat in de computer precies wordt bijgehouden welke geneesmiddelen worden gebruikt. Voorwaarde hiervoor is natuurlijk wel dat de geneesmiddelen zoveel mogelijk bij één apotheek worden gehaald.

Verschillende toedieningsvormen
Neusdruppels, neusspray, oogdruppels, oogzalf, oordruppels, zetpillen

okt 052004
 

Hoge bloeddruk: geen ziekte, wel een risicofactor
Het hart pompt bloed in de bloedvaten door zich samen te trekken en dan weer te ontspannen. De hoogte van de bloeddruk is afhankelijk van de weerstand die het bloed ondervindt als het wordt rondgepompt. De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter en wordt uitgedrukt in twee getallen. Als het hart samentrekt wordt er veel bloed door de slagaders geperst en wordt de druk hoger. Dit noemt men de bovendruk. Vervolgens ontspant het hart zich, waardoor de druk op de vaatwanden afneemt. Dit is de onderdruk. We spreken van hoge bloeddruk als de bovendruk gemiddeld 140 of hoger is, of als de onderdruk gemiddeld 90 of hoger is. De bloeddruk van gezonde mensen schommelt. Zo is de druk
’s morgens en ’s avonds lager dan ’s middags. De bloeddruk kan ook stijgen als gevolg van lichaamsbeweging of door emoties zoals angst en boosheid. Daarom is één bloeddrukmeting niet voldoende om vast te stellen of iemand hoge bloeddruk heeft.

Oorzaak
Hoge bloeddruk is geen ziekte en het geeft vrijwel nooit lichamelijke klachten. U merkt er dus zelf meestal niets van. Meestal is er ook geen oorzaak voor hoge bloeddruk te vinden. In sommige families komt hoge bloeddruk vaker voor. Verder kunnen overgewicht en het gebruik van veel zout, veel drop en veel alcohol de bloeddruk verhogen. De bloeddruk kan ook stijgen door gebruik van bepaalde medicijnen, zoals sommige pijnstillers (zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac) of corticosteroïden (prednison). Met vragen hierover kunt u altijd terecht bij de Kring-apotheek.

Risicofactor
Hoge bloeddruk is geen ziekte, maar verhoogt wel de kans op hart- en vaatziekten (bijvoorbeeld een beroerte of een hartinfarct). Dit wordt echter niet alleen door de bloeddruk bepaald. Andere risicofactoren zijn roken, een te hoog cholesterolgehalte, overgewicht, suikerziekte en het voorkomen van hart- en vaatziekten in de familie. Bij meerdere van dit soort risicofactoren is de kans op hart- en vaatziekten extra groot.

Medicijnen
Niet iedereen met een hoge bloeddruk hoeft medicijnen te nemen. Soms is het voldoende de adviezen op te volgen om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen. Op het spreekuur wordt bekeken of medicijnen nodig zijn. Bij die beslissing spelen naast de andere risicofactoren ook leeftijd en geslacht een rol. Als blijkt dat het risico op (verdere) hart- en vaatziekten extra is verhoogd, krijgt u medicijnen om de hoge bloeddruk te verlagen. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk zijn deze medicijnen beslist nodig. Kring-apotheek de Rijpel kan meer vertellen over medicijnen die gebruikt worden bij een hoge bloeddruk.

Leefregels
Leefregels zijn net zo belangrijk als medicijnen. Daarmee kan de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleind worden, omdat ze ook de andere risicofactoren aanpakken. We zetten de belangrijkste leefregels op een rijtje.
-Stop met roken. Roken is de grootste veroorzaker van hart- en vaatziekten
-Drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag
-Als u te zwaar bent, probeer dan af te vallen
-Eet gevarieerd en niet te vet. Gebruik veel plantaardige voedingsstoffen
-Wees zuinig met zout en eet niet te veel drop
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en ontspanning (vijf keer per week een halfuur)

sep 162004
 

Voor een optimale werking van geneesmiddelen is het erg belangrijk dat ze goed worden gebruikt. Daarom geeft de Kringapotheek altijd extra uitleg als ze een medicijn voor het eerst meegeven. De belangrijkste informatie staat ook op het etiket en elk medicijn heeft een bijsluiter met informatie over het gebruik, eventuele bijwerkingen en interacties (wisselwerkingen met andere middelen) of bijvoorbeeld met alcohol.

Bijwerkingen
Een geneesmiddel kan verlichting brengen, maar soms ontstaat er een nieuwe klacht, als bijwerking van het geneesmiddel. Meestal zijn ze onschuldig, maar ze kunnen ernstig zijn. Door altijd zorgvuldig het etiket en de bijsluiter te lezen, kunnen bijwerkingen worden voorkomen.
Medicijnfabrikanten moeten de belangrijkste bijwerkingen Continue reading »

jul 272004
 

Wuivende palmbomen en vreemde culturen verleiden steeds meer Nederlanders om hun vakantie door te brengen in tropische streken. Warme gebieden zijn echter ook een paradijs voor bacteriën en parasieten. Niet voor niets komen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië ziekten voor die in Europa niet meer voorkomen of onbekend zijn.

De hygiëne  in niet-westerse landen is over het algemeen een stuk slechter dan in Nederland. Leidingwater en voedsel kunnen besmet zijn met bacteriën, virussen en parasieten, die infectieziekten kunnen veroorzaken. Let daarom extra op voedsel en Continue reading »

jun 272004
 

De Kring-apotheek adviseert over zwangerschap en geneesmiddelen

Tijdens de zwangerschap proberen de meeste vrouwen zo gezond mogelijk te leven. Stoppen met roken, gezond eten en voldoende rust zijn hierbij belangrijk. Maar het is  ook belangrijk dat zwangere vrouwen zo min mogelijk medicijnen gebruiken. Veel geneesmiddelen passeren via het bloed de placenta en komen dus ook bij het ongeboren kind terecht.

In de eerste vier maanden van de zwangerschap worden alle orgaansystemen van het kind aangelegd. Bij gebruik van bepaalde medicijnen, kunnen deze organen beschadigd worden. Na de derde maand kunnen geneesmiddelen bovendien een schadelijke invloed hebben op de groei en de functie van organen. Continue reading »