okt 302009
 

Sinds kort is het verboden om fietsen te parkeren rondom het NS-station Brouwhuis. Mensen die hun fiets kwijt willen zijn verplicht de daarvoor speciaal bestemde fietsenstallingen te gebruiken.

Overlast
De reden voor dit stallingverbod is de wildgroei aan rondslingerende fietsen in de omgeving van het station. Mensen zetten hun fiets te pas en te onpas neer en niet zelden leidt dat tot overlast en hinderlijke situaties. Continue reading »

 Posted by at 13:08
okt 302009
 

Vrijdagavond 25 september werd bij woningen aan de Jan Bungenershof en de Baroniehof een boompje in de voortuin in brand gezet. Al een tijdje constateert de politie in Helmond Oost dat opvallend vaak op deze wijze brand wordt gesticht.
Rijpelberg
In Helmond Oost is in 2009 nu al zo’n 55 keer een brandje aangestoken. Het grootste gedeelte daarvan in de wijk Rijpelberg. Tot nu toe zijn er gelukkig geen gewonden gevallen, maar het is natuurlijk levensgevaarlijk. Als een brand overslaat naar een woning zijn de gevolgen niet te overzien. Continue reading »

 Posted by at 13:07
sep 232009
 

Een vrijliggend fietspad moet de weg tussen Ommel en de Helmondse wijk Brouwhuis veiliger maken voor fietsers.
De route wordt veel gebruikt door sluipverkeer dat vaak hard rijdt over de smalle wegen.
De gemeente Asten wil het bestaande fietspad langs de Kranenvenweg  doortrekken. Nu stopt het fietspad voor het recreatiepark Kranenven. Het nieuwe fietspad loopt straks langs de Oostappensedijk tot de Otterstraat. Ook komt er een fietsverbinding tussen de Dionysiusstraat en de Beekstraat in Ommel. Het stuk dat straks door de bossen loopt wordt voorzien van groene ledverlichting. Bosdieren hebben hier minder last van. De aanleg van het fietspad staat gepland voor het najaar.

Politie zoekt getuigen van schietincident Continue reading »

 Posted by at 21:10
jul 232009
 

De politie in Helmond maakt zich zorgen over de hobby van een aantal jongeren. Zij vinden het schijnbaar uitdagend om op bruggen te klimmen en er vanaf te duiken of te springen.
Nog los van het feit dat deze activiteit bijzonder hinderlijk is voor het scheepvaartverkeer, is het ook erg gevaarlijk voor de springers zelf. Vooral als ze tegelijkertijd of kort na elkaar springen kunnen er ongelukken gebeuren.

Strafbaar Continue reading »

 Posted by at 20:37
jul 232009
 

juli 010

De politie is nog steeds op zoek naar een kinderlokker die op verschillende plaatsen in de regio meisjes lastig valt. Hij spreekt hen aan en probeert ze mee te lokken met een smoes. De man probeert de meisjes mee te lokken door hen te vragen mee op zoek te gaan naar zijn mobiele telefoon of naar een puppy. Er zijn kinderen gekust en betast en als hij de kans krijgt randt hij ze ook aan.

Meerdere plaatsen
Eind mei pleegde de man ontuchtige handelingen met een 9-jarig meisje uit Heeze. Eerder kwamen er meldingen binnen in Son en Breugel, Nuenen en Geldrop. Begin juni kwam er bij de politie ook een melding binnen uit Helmond. De meisjes waren allemaal rond de 8 tot 12 jaar oud.
Signalement
In alle gevallen gaat het om een  blanke man in de leeftijd van 35 tot 40 jaar. Hij heeft een normaal postuur, maar wel een beetje een buikje en een lengte van ongeveer 1.80 meter. Verder heeft de man stoppeltjeshaar, is kalend en heeft een bol, rond gezicht. Mogelijk gebruikt hij een donkerkleurige 3-deurspersonenauto (hatchback). Hij was een paar keer gekleed in korte zwarte broek (net boven de knie) en een donker T-shirt. Soms droeg hij lange zwarte sokken (tot onder de knie) met hoge bruine bergschoenen. Maar hij is ook gezien in een donkere driekwart broek, donker T-shirt, zwarte  sportschoenen en een groene pet. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie op 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

 Posted by at 20:36
mei 232009
 

Politie pakt woninginbraken aan
De aanpak van woninginbraken staat voor de politie  hoog op de prioriteitenlijst. Een inbraak of een insluiping in een woning is namelijk een ingrijpende gebeurtenis.
Aangifte van groot belang
Mocht u toch slachtoffer worden van een woninginbraak dan is het van groot belang dat u  altijd aangifte doet. De politie moet natuurlijk eerst op de hoogte zijn voordat een onderzoek opgestart kan worden. Zelfs als een inbraak niet opgelost kan worden is het voor de politie van groot belang dat zij deze gegevens wel heeft. Aan de hand van die informatie kan de politie bijvoorbeeld zien of in een bepaalde wijk meer inbraken worden gepleegd dan elders. Continue reading »

 Posted by at 14:40
jan 212009
 

Het gebeurt regelmatig dat mensen met verkeerde bedoelingen met een smoesje aanbellen en zo een huis weten binnen te komen.
Ook in Helmond wordt de politie daar  wel eens mee geconfronteerd. In november van het vorige jaar waarschuwde de politie bijvoorbeeld voor een neppakketbezorger die langs de deuren ging. Hij liet mensen een klein bedrag pinnen en kreeg zo hun bankgegevens in handen.

Smoezen
De oplichters gebruiken verschillende smoezen: soms vragen ze u om een glaasje water of om pen en papier en glipt een handlanger uw huis binnen, terwijl u hiermee bezig bent. Ook doen ze zich wel voor als meteropnemer of reparateur. De dieven kunnen mannen, vrouwen of kinderen zijn.
Vaak zijn oudere mensen slachtoffer van deze praktijken.

Preventietips
Om te voorkomen dat u hier het slachtoffer van wordt, biedt de politie Helmond Oost een aantal preventietips:
– Laat nooit zomaar een  onbekende binnen;  Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten     staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt  geven (een pen of een glas water bijvoorbeeld); Dieven en oplichters komen in alle vormen en maten en dragen vaak keurige pakken. Continue reading »

 Posted by at 22:20
sep 122008
 

De laatste tijd worden veel kleine brandjes gesticht in de wijk Rijpelberg. De politie roept bewoners van de wijken Brouwhuis en Rijpelberg op om extra alert te zijn.

Kliko’s en coniferen
Het komt de laatste maanden vaker voor dat op achterplaatsen en tuinen van woningen brandjes worden gesticht. Met name coniferen en kliko’s worden daarbij in brand gestoken.

Alert
De politie vraagt buurtbewoners extra alert te zijn en verdachte situaties direct door te geven aan de politie. Denk bijvoorbeeld aan verdachte personen die ‘s nachts door de brandgangen lopen.

Altijd melden
De politie vraagt ook de slachtoffers van deze branden zich altijd bij Politie Helmond Oost te melden. Dit kan ook telefonisch. Op deze manier kan de politie een overzicht krijgen van het aantal incidenten en de daders van deze brandstichtingen sneller opsporen.

 Posted by at 20:04
jul 102008
 

Politie Helmond waarschuwt: ‘brugspringen’ wordt dure grap
De politie in Helmond maakt zich zorgen over de hobby van een aantal jongeren. Zij lijken er plezier in te scheppen om op bruggen te klimmen en van daar af in het water te duiken of te springen. Nog los van het feit dat deze activiteit bijzonder hinderlijk is voor het scheepvaartverkeer, is het ook erg gevaarlijk voor de springers zelf. Vooral als ze tegelijkertijd of kort na elkaar springen.

Strafbaar
Voor de gemeenteraad van Helmond was dit reden genoeg om het brugspringen strafbaar te maken. Dat gebeurde in een zogenoemde Algemene Plaatselijke Verordening (APV), waarvan de letterlijke tekst luidt:
1.  Het is verboden op bruggen en fonteinen te klimmen en/of hiervan af te springen
2.   Het verbod geldt niet voor zover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door het Wetboek van Strafrecht, het Binnenvaart politiereglement en de Wet beheer Rijkswaterstaatswerken.

Meldingen
Nu de zomer op het punt staat te beginnen en we al weer enkele lekkere dagen achter de rug hebben, zijn bij de politie ook weer de eerste meldingen van brugklimmers en – springers binnen gekomen. De politie zal daar repressief tegen op gaan treden. Dat wil zeggen dat we ze gaan controleren en dat jongeren die bij het brugspringen betrapt worden een boete kunnen verwachten. Dat doet ze niet om te pesten, maar om te voorkomen dat er (ernstige) ongelukken gebeuren.

 Posted by at 21:27
jun 102008
 

Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer wordt gepleegd.
Hierbij rekenen we de (ex)partner, gezinsleden, familie en huisvrienden. Zowel kinderen als volwassenen kunnen hier het slachtoffer van worden. Huiselijk geweld onderscheidt zich in geestelijk geweld en lichamelijk geweld (met inbegrip van seksueel geweld).
Seksueel geweld wordt altijd behandeld door de afdelingen Jeugd en Zeden.

Huiselijk geweld is een strafbaar feit
Politie en justitie beschouwen huiselijk geweld niet als een privéprobleem. Het gaat om strafbare feiten. Vooral bij kinderen zijn de gevolgen groot, ze presteren minder op school, isoleren zich van andere kinderen of gaan zelf over tot geweldgebruik. In het verdere leven blijken ze vervolgens vaak moeite te hebben met (intieme) relaties en de opvoeding van hun eigen kinderen. Continue reading »

 Posted by at 19:27
mei 102008
 

Politie Brabant Zuid-Oost waarschuwt, evenals de Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten, voor nepgoudverkopers die actief zijn op toeritten, parkeerplaatsen en tankstations langs de snelwegen A2, A58 en A67 in Zuid-Oost Brabant.
Ook kwamen meldingen binnen vanaf de N279 in Deurne en Asten. De politie kreeg in april tientallen vergelijkbare meldingen binnen.
De nepgoudverkopers hanteren verschillende manieren om mensen geld afhandig te maken.
Ze wenken naar bestuurders en geven de indruk dat ze pech hebben. Ze stoppen daarbij niet alleen op parkeerplaatsen en tankstations, maar ook op op- en afritten en vluchtstroken. In eerste instantie komen ze met een zielig verhaal bijvoorbeeld dat ze geen brandstof meer hebben en op weg zijn naar zieke familie. Als er geld gegeven wordt geven ze daarvoor in ruil nepgouden sieraden. Als men niet snel genoeg met geld over de brug komt gaan ze intimiderend te werk en proberen ze onder dwang de nepgouden sieraden te verkopen.
Mochten mensen benaderd worden door dit soort ‘goudverkopers’ dan is het raadzaam niets aan te pakken en zeker de sieraden niet te kopen. Bel direct de politie op 0900-8844 en probeer zoveel mogelijk vast te stellen welke personen de (verkoop)handelingen verrichten. Probeer een duidelijk signalement van de personen op te nemen en noteer de kentekens van de voertuigen waarmee zij zich verplaatsen.

Bent u deze fiets kwijt?

Een man werd enkele weken geleden aangehouden bij het NS-station Helmond-Brouwhuis in het bezit van een afgesloten fiets die vermoedelijk gestolen is.
Tot nu toe is geen aangifte gedaan van diefstal van deze fiets.
De eigenaar van deze fiets verzoeken wij om zich bij Politie Helmond-Oost te melden.
Geen eigendomspapieren
De aangehouden verdachte kan geen eigendomspapieren van de fiets overleggen. Aan zijn verklaring over hoe hij aan deze fiets is gekomen, wordt ernstig getwijfeld. Het is daarom van groot belang dat de eigenaar zich meldt bij de politie en aangifte doet. De aangifte is nodig om de verdachte strafrechtelijk te kunnen vervolgen.
Politie zoekt eigenaar tuinkabouter

De politie van Helmond is op zoek naar de eigenaar van een tuinkabouter, een fiets en een tuinbankje.
Aangetroffen spullen
De tuinkabouter, de fiets en het tuinbankje werden door de politie aangetroffen in het bosgebied achter de Dongenstraat in Helmond. De fiets (merk: Locomotief) is flink vernield en voorzien van een overgeschilderde postcode. De politie vermoed dat de tuinkabouter afkomstig is uit een tuintje in de omgeving.
De politie roept de eigenaar van de spullen op om zich te melden, zodat er aangifte gedaan kan worden. Contact opnemen met Politie Helmond Oost kan via telefoonnummer 0900-8844

 Posted by at 15:07
apr 102008
 

Woensdagavond 5 maart jl. rond 20.15 uur is een 33-jarige Helmonder overvallen door twee mannen met een vuurwapen en een mes. Dit gebeurde op de Berkelstraat.

De Helmonder zat daar in een geparkeerde auto. Vervolgens openden twee mannen het portier en het slachtoffer werd met een vuurwapen op zijn hoofd geslagen. De andere man dreigde met een mes. Het slachtoffer raakte door de klap gewond aan zijn hoofd en gezicht en heeft zich hiervoor laten behandelen in een ziekenhuis. De verdachten zijn er met enkele honderden euro’s vandoor gegaan in de richting van de Rijnlaan. De daders zijn getint (vermoedelijk Antilliaans), tussen de 18 en 20 jaar oud en een tenger postuur. Eén van de daders droeg een lange jas in de kleur rood en een muts, eroverheen een capuchon.
De politie is op zoek naar getuigen of mensen die weten wie en/of waar de daders zijn. Zij kunnen bellen met de politie in Helmond-Oost via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Fietsendief aangehouden Continue reading »

 Posted by at 14:33
mrt 102008
 

De politie regio Brabant Zuid-Oost gaat haar service op het internet uitbreiden. Om te beginnen kunnen burgers in een viertal gemeenten en wijken (ook in Rijpelberg) terecht voor lokale politieinformatie via internet.

Surfen naar politie
In Bergeijk, Waalre, Gemert-Bakel en in stadsdeel Helmond Oost kunnen burgers surfen naar lokale politiewebsites. Daar vinden bezoekers lokaal politienieuws, opsporingsberichten en informatie over  politieactiviteiten in hun directe woonomgeving. De politie wil op die manier dichter bij burgers komen. Om mensen te informeren over wat de politie doet en om burgers hulp te vragen.

Meer veiligheid
Contact tussen politie en burger is goed voor de veiligheid. Continue reading »

 Posted by at 12:40
feb 012008
 

De politie wil graag in contact komen met getuigen van een vernieling op zondag 25 november. Een 62-jarige Helmonder reed rond 14.00 uur met zijn auto over de Rijpelbaan.
Bij het viaduct van het Sjef de Kimpepad over de Rijpelbaan merkte de man dat er iets op de auto werd gegooid. De man stopte en zag vijf jongeren weglopen. Op de motorkap van de auto zat een beschadiging, vermoedelijk veroorzaakt door een steen. Op het viaduct stond ook een echtpaar dat de jongeren waarschijnlijk heeft gezien. De politie van Helmond-Oost wil graag met dit echtpaar of andere getuigen in contact komen. Zij kunnen bellen met 0900-8844.

 Posted by at 21:24
feb 012008
 

De gemeente en de politie willen de bewoners van Helmond helpen auto-inbraken zoveel mogelijk tegen te gaan. Daarom is er een speciale spiegelhanger gemaakt.
Aanleiding campagne
Het aantal auto-inbraken in Helmond blijft stijgen. In 2007 is het aantal inbraken in auto’s aan het einde van het jaar 778. In 2006 was er sprake van 995 auto-inbraken, in het jaar daarvoor was dat aantal 678, een afname ten opzichte van 2004 toen het ging om een aantal van 871.
Wanneer speciale aandacht wordt gevraagd voor het terugdringen van auto-inbraken, blijkt het aantal terug te lopen.

Spiegelhangers
De gemeente en de politie willen de bewoners van Helmond helpen auto-inbraken zoveel mogelijk tegen te gaan. Daarom is er een speciale Continue reading »

 Posted by at 21:22
jan 202008
 

Om beter aan te sluiten op de bezoekersstroom hanteren de politiebureaus vanaf 2 januari 2008 andere openingstijden.
Openingstijden
Openingstijden zijn voor Helmond Oost (Deltaweg 185) en Helmond West (Steenovenweg 40-42).
Werkdagen: 09.00-17.00 uur.
zaterdag en zondag: gesloten.
Openingstijden voor Helmond Centrum (Kasteel Traverse 101) zaterdag t/m donderdag 09.00-21.00 uur en op vrijdag 09.00-22.00 uur. zondagen: HCE open 09.00-21.00 uur.

Bezoekersstroom
Uit eigen onderzoek blijkt dat het aantal bezoekers op zondagen Continue reading »

 Posted by at 12:04
dec 142007
 

Ernstige verwondingen en schade aan handen, armen, huid, ogen of andere lichaamsdelen en aan luchtwegen.
Ernstige verbranding van huid en ogen.
Ernstige verwondingen door rondvliegend puin.
Nee, dit zijn geen vuurwerk verwondingen. Dit zijn verwondingen die men op loopt als men een Croftybom afsteekt.
Een Croftybom is, net als alle andere thuis gemaakte bommen, gevaarlijk en onvoorspelbaar.
Het maken van een bom is levensgevaarlijk dat weet (bijna) iedereen.Toch gebeurt het dagelijks, ook in uw buurt en misschien wel bij u thuis. Het knallen met oud en nieuw zit er weer aan te komen en veel jeugdigen zullen weer op zoek gaan naar een mooie gelegenheid om een feestje te bouwen.
Valt u iets bijzonders op of ziet u iets vreemds wat niet in uw wijk thuis hoort, laat het de politie weten.Tel: 0900-8844 bij spoed 112.

Fietsverlichting controle
Tot 13 januari 2008, zal de politie weer extra controleren op Continue reading »

 Posted by at 19:28
nov 092007
 

Van 29 oktober 2007 tot 13 januari 2008, zal de politie weer extra controleren op het gebruik maken van de fietsverlichting. De politie controleert in deze extra op het gebruik maken van de fietsverlichting omdat de dagen weer korter worden en veel mensen die in de ochtend naar hun werk gaan, en jeugd die naar school gaat, deze reis in het donker zullen maken. Jaarlijks vallen er veel slachtoffers onder de verkeersdeelnemers op de fiets. Eén van de redenen hiervan is dat men op de fiets niet goed zichtbaar is in het verkeer. Continue reading »

 Posted by at 11:48
sep 082007
 

Bureau Halt en politie zetten jeugd aan het denken
Bureau Halt en de politie werken samen om beginnende jeugdcriminaliteit aan te pakken. De politie verwijst jongeren door naar bureau Halt als ze in aanmerking komen voor een alternatieve straf.
Ook kinderen jonger dan twaalf jaar kunnen een doorverwijzing naar bureau Halt krijgen.
Het is een vrijwillig aanbod voor ouders om ondersteuning te krijgen bij bespreking van het gepleegde feit met hun kind. In Helmond-Oost verwees de politie dit jaar van januari tot en met augustus 23 jongeren door naar Halt, waarvan een aantal kinderen jonger dan twaalf jaar.

Werkwijze
De buurtbrigadier of politieagent stemt met de ouders en het kind af hoe medewerking wordt verleend aan een alternatieve straf. Vaak zijn ouders blij met de ondersteuning en handreiking van Bureau Halt. Alle betrokkenen gaan onder begeleiding van Bureau Halt aan de slag met een aanpak op maat. Kinderen tot twaalf jaar krijgen te maken met een zogenaamde Stopreactie. Jongeren tussen de twaalf en achttien jaar krijgen te maken met een alternatieve strafafdoening. Continue reading »

 Posted by at 19:12
jul 062007
 

De zomervakantie staat weer voor de deur. Misschien dat u voor korte of langere tijd weggaat. Houd er rekening mee dat het dievengilde juist in zomermaanden actief is! Per jaar slaan inbrekers zo’n 100.000 keer toe in Nederland!

Verzeker u ervan dat al uw ramen en deuren zijn gesloten, dat het huis er bewoond uit ziet tijdens uw afwezigheid en spreek met uw buren af dat zij een oogje in het zeil houden. Berg buitenmeubilair op en zet kliko’s (leeg) in de afgesloten schuur, dat zijn immers handige hulpmiddelen voor inbrekers om op een plat dak te kunnen klimmen.
Zo kunt u met een gerust en veilig gevoel een dagje weg of met vakantie. Check of u uw huis goed verzorgd achterlaat en doe de inbraaktest op www.politie.nl/brabant-zuidoost. Kijk bij special inbraaktest aan de rechterkant van de site. Op de website www.politiekeurmerk.nl staan meer handige inbraakpreventietips.
Bron: Politieblauw

 Posted by at 22:46
jul 062007
 

politie-juli-2007.jpg

 ‘s Avonds blijft het langer licht en de avonden zijn vaak lekker warm. We zitten dan meer buiten. Barbecue, biertje erbij, muziek en gezellig ‘buurten’. Soms wordt het wat te luidruchtig en hebben de buren er last van. Ook omdat iedereen de ramen open heeft staan.
Lawaai van de buren komt niet alleen áltijd ongelegen; als het regelmatig voorkomt, kan het zelfs voor een belangrijk deel uw leven gaan bepalen. Vaak hebben buren zelf niet in de gaten dat ze luidruchtig zijn geworden en vinden ze het helemaal niet erg als u aanbelt om te vragen of het wat zachter kan. Andersom kunt u zelf ook veel doen om overlast voor uw buren te voorkomen. Hoe zou u het zelf vinden als de stereo van de buren urenlang staat te dreunen? Er samen over praten helpt vaak al.

Wanneer bellen?
Probeer altijd eerst om er samen met de buren uit te komen. Soms lukt dat niet en loopt een ruzie hoog op. In dat geval kunt u de politie bellen via 0900-8844. Vaak om te bemiddelen, want wetten en regels geven niet altijd een duidelijke definitie van overlast.
Overigens heeft de politie een geheimhoudingsplicht en maakt daarom nooit de naam van een klager kenbaar. Wel wordt iedere melding vastgelegd in het politiesysteem.

Adviezen Continue reading »

 Posted by at 22:43
mrt 022007
 

zwerfvuil-maart-2007.jpg

Politie en McDonalds slaan handen ineen
Zwerfvuil is helaas ook in Helmond geen ongewoon beeld.
Uit de inwonersenquête blijkt dat rommel op straat al jaren de tweede grootste ergernis in de stad is. Het geeft de stad een verloederde en onveilige indruk. Helaas zijn er nog altijd mensen die de vuilnisbakken op straat niet weten te vinden. Zo ook bij restaurant McDonalds aan de Deltaweg.
Op en in de omgeving van het terrein staan meer dan voldoende vuilnisbakken waar men zelfs vanuit de auto eenvoudig het afval kwijt kan. Het personeel spant zich ook extra in om het eigen terrein goed schoon te houden.
Ondanks deze maatregelen wordt er veelvuldig afval op straat gegooid, met name in het weekend en in de avonduren.
Continue reading »

 Posted by at 11:32
dec 162006
 

‘Laat je zien!’ Dat is ook het motto van de nieuwe fietsverlichtingscampagne van de Verenigde Verkeers Veiligheid.
Fietsers zijn extra kwetsbaar in het donker. Voor een betere herkenbaarheid en zichtbaarheid laten de verlichting en reflectie op fietsen vaak veel te wensen over.
Vorig jaar kwamen 226 fietsers in het verkeer om het leven en raakten er ongeveer 7.000 ernstig gewond. Bijna een kwart van hen was betrokken bij een verkeersongeval tijdens schemer en duisternis. Omdat op gewone kruispunten bestuurders van rechts -dus vooral fietsers – voorrang hebben wordt in de campagne niet alleen extra aandacht besteed aan deugdelijke fietsverlichting, maar ook aan de verplichte cirkelvormige zijreflectie op de fietsbanden. Fietsers die niet tijdig worden gezien krijgen geen voorrang. Bijna de helft van alle fietsers rijdt zonder verlichting en reflectie. In sommige steden en delen van het land is er sprake van nog grotere aantallen fietsers zonder licht. Van de fietsers boven de 12 jaar zegt zelfs 60% wel eens in het donker zonder licht te fietsen. Het grote belang van zien en gezien worden blijkt uit wetenschappelijke berekeningen: elk procent meer fietsers met licht aan scheelt jaarlijks 25 slachtoffers!
Vanaf 13 oktober zal door de politie extra aandacht worden besteed aan de verlichting. Er zullen op verschillende locaties gerichte acties gehouden worden. Continue reading »

nov 162006
 

Gekken en dwazen schrijven hun naam op muren en glazen. Kent u die leuze nog? U misschien wel, u loopt waarschijnlijk ook niet rond met een spuitbus om links en rechts allerlei teksten en afbeeldingen op muren te spuiten.
Er zijn echter mensen die de leuze niet lijken te kennen. Kijk maar eens rond in de wijk, overal zie je bekladdingen. Niet alleen op gebouwen, zelfs treinen lijken op rijdende schilderijen.
Daders
De her en der gespoten graffiti maakt de wijk er niet mooier op en het is verboden. Daarom probeert de politie graffitispuiters, met andere woorden vernielers, te pakken. Zo zijn in de afgelopen tijd vier Helmonders gepakt. Zij hebben in augustus en september op allerlei plaatsen in Helmond graffiti aangebracht. Ze gingen soms alleen op pad maar ook met elkaar. Zo was het NS-station in Brouwhuis hun doelwit. Maar ook een supermarkt aan de Wederhof en de fietsbrug van het Sjef de Kimpepad en vooral veel muren, deuren en elektriciteitshuisjes in de stad.

Schoonmaakkosten
Om even een idee te geven wat het kost om een en ander schoon te maken, een paar voorbeelden.
Schoonmaken van:
• een tuinmuur 322 euro
• de fietsbrug 104 euro
• een geluidswal 322 euro
• een airco-unit 148 euro
Op zijn minst kost een schoonmaakactie 70 euro.

4000 euro
In totaal lag de schade die deze vier Helmonders veroorzaakten boven de 4000 euro. Deze onkosten worden uiteraard op hen verhaald. Maar als u in de wijk om u heen kijkt, ziet u ook graffiti van ‘kunstenaars’ die de politie niet te pakken krijgt. Ook hiervoor moet de schoonmaakploeg komen. En die komt echt niet voor niks.

Leuke dingen
U en ik betalen deze schoonmaakkosten. Dat is toch jammer dat er zo veel geld besteed moet worden aan het reinigen van al die gebouwen en muren. Bedenk eens wat voor leuke dingen je voor dat geld in uw buurt kunt doen.

Dus, spreek mensen aan als ze de boel bekladden of bel de politie.