mrt 222009
 

maart 004

Wie houdt er niet van een wandeling in het bos of in het park? Vooral met mooi weer valt er genoeg te beleven. Neem daar bij nog 2 natuurgidsen die er heel veel van af weten  en al uw vragen worden beantwoord. Daarom heb ik hier een wandelschema gemaakt voor  2009 , zodat u zelf kunt kijken of er iets voor u bijzit om een gezonde en frisse neus te halen.
Zondag 5 april
Voorjaarswandeling in het Coovelsbos. Dit natuurgebied kunt u vinden in de eerste bocht in de Burgemeester Krollaan, komende vanaf de Mierlose weg bij het kerktorentje aan de rechterkant.
Dit is een wandeling waarbij verteld wordt wat er zoal te zien is als het lente begint te worden. De gidsen zullen u vertellen  (en laten zien) over het ontluikende groen, de bomen en struiken, alsmede de verschillende soorten mos.
De vertrektijd is 14.00 uur.

Zondag 26 april Continue reading »

 Posted by at 18:08
jun 102008
 

Eigenlijk is het maar wat raar dat veel inwoners van onze wijk eigenlijk niet weten dat we zo dichtbij ons eigen huis zoveel natuur hebben. Hadden we het in de vorige uitgave nog over de ontwikkelingen rondom Berkendonk, deze keer wat meer over de Brouwhuise Heide en het daaraan grenzend bos nabij Vlierden.
Van oorsprong is Brouwhuis eigenlijk een deel van Vlierden. In 1926 fuseerde de gemeente Vlierden met de gemeente Deurne en Liessel. De gemeente Deurne liep toen tot aan het oude deel van Brouwhuis. Door de groeistadplannen van de gemeente Helmond verloor de gemeente Deurne het oude Vlierdense deel (Brouwhuis) aan de gemeente Helmond.
De Brouwhuise Heide en de daaraan vastliggende Vlierdense bossen zijn een uitgesterkt bosgebied. In dit gebied leven veel vogels, reeën, vossen en konijnen. Van oorsprong was dit gebied een  zandverstuiving met hier en daar wat begroeiing.
Omdat er voor de mijnbouw in Limburg veel vraag was naar naaldhout werden veel Brabantse zandverstuivingen vol geplant met dennenbomen, zo ook dit gebied.
Wat echter behouden is, is het 5,6 hectare groot gebied met jeneverbesstruiken. Dit gebied is te vinden bij bospark De Bikkels in Vlierden.

De jeneverbes is de enige boomsoort in Nederland die op de Nederlandse Rode lijst van planten staat. De jeneverbes is een in Nederland wettelijk beschermde boom. Voor het voortbestaan van de jeneverbes is het belangrijk dat er voldoende exemplaren in de buurt staan en dat ze vrij staan; de wind moet met name tijdens de bloei vrij spel hebben. Continue reading »

 Posted by at 19:32
mei 102008
 

Ook dit jaar zet Natuurtuin “De Robbert” in Helmond weer een aantal zondagen haar poort open.
Dit jaar is een speciaal jaar, daar het 25 jaar geleden is dat deze tuin door vrijwilligers werd ingericht.
Men wilde een stukje verloren natuur weer terugkrijgen. De grote vijver werd uitgegraven. Er werd bewust hoogteverschil in de weilandjes gemaakt. Paden werden
aangelegd tussen de weilandjes en de bosjes door. Het beheer werd en wordt nog steeds gedaan zoals het eeuwen geleden gedaan werd. Dus maar één keer per jaar maaien en het maaisel afvoeren. De grond op de hooiveldjes wordt daardoor steeds schraler en de bloemenrijkdom neemt daardoor dan toe. Veel verschillende wilde bloemen lokken veel meer verschillende insecten. Elke keer weer zijn bezoekers verrast als ze weer iets nieuws zien. Continue reading »

 Posted by at 15:12
jan 232008
 

Een cijfer voor hoe zuinig uw woning met energie kan zijn.
Het laatste artikel in de serie “Een beter milieu? Daar zorgen we samen voor!!” kijkt vooruit. Binnenkort krijgen kopers en huurders van woningen te maken met het energielabel. Het is een certificaat waarin staat hoe zuinig of verspillend uw huis is met energie: rood, groen of een kleur ertussenin.
Het label geeft informatie over de hoeveelheid energie die bij gemiddelde bewoning nodig is. Net zoals bij apparaten varieert het label van A tot en met G, waarbij klasse A een energiezuinig huis kenmerkt, en klasse G een huis waar het energieverbruik hoog ligt. De bewoner bepaalt echter de werkelijke energierekening door het woongedrag en stookgedrag. Het huis en de bewoners samen zorgen voor het uiteindelijke resultaat.
Achter op het energielabel staat een aantal adviezen om het huis te verbeteren. Voor een advies op maat kunt u een EPA, een energie prestatie advies, laten uitbrengen. Continue reading »

 Posted by at 22:26
dec 142007
 

Kies uw eigen weg tegen verspilling.
Soms is de tijd tussen aankoop en wegwerpen erg kort; dat is jammer van het geld en het materiaal. Het heeft vaak meer energie gekost om een nieuw product te maken en te vervoeren dan u denkt.  Niet te snel wegwerpen is weer eens een andere manier om zuinig te zijn met energie!
Milieubewuste klanten zijn erg belangrijk voor bedrijven. Er komt meer vraag naar duurzame, “groene”  producten en bedrijven zullen daarop inspelen.
U kunt de onderstaande punten als voorbeeld gebruiken om uw eigen invulling te geven aan een duurzaam lang leven. Veel succes!

1. Papier: bijvoorbeeld een brievenbussticker bespaart 34 kg per jaar. Papier kan heel vaak tweezijdig bedrukt of beschreven worden.  Wegwerpen?  Bij het oud papier.
2. Batterijen: stroom uit batterijen is milieubelastend en duur. Koop ze niet te lichtvaardig.
Wegwerpen?  Aparte inzameling is de enige manier om de waardevolle stoffen opnieuw te kunnen gebruiken.
3. Verpakkingen: er is vaak weinig keuze en verpakking heeft ook de functie om het product te beschermen tegen bederf of beschadiging. De hoofdlijn is om onnodige verpakkingen en, ja heus, plastic draagtasjes te vermijden. Neem liever grootverpakking dan kleine pakjes. PET-flesjes, plastic bekers of glas zijn milieuvriendelijker dan blikjes (van ijzer en/of aluminium) voor frisdrank en bier.
Wegwerpen?  Blik en PET-flessen in hun “eigen bak”, anders in de vuilnisbak.
4. Voedselverspilling: een huishouden gooit gemiddeld 140 kg voedsel weg per jaar! Het is meer dan 10% van de inkopen.
Het bereiden van een kant-en-klaar-maaltijd kost nauwelijks energie. Maar voordat zo’n maaltijd in huis is, is er al zoveel in gaan zitten, dat hij drie keer zoveel energie kost als een gewone maaltijd.Wegwerpen? Naar behoefte inkopen en op maat koken, niet weggooien.
5. Huisraad, kleding en schoenen: duurzame spullen kopen die lang meegaan, is het beste voor het milieu. Goed onderhouden en tijdig repareren helpen ook.
Wegwerpen?  Wilt u ze afdanken geef ze dan een tweede leven via de kringloopwinkel.

Spreekt u dit aan ga dan naar www.milieucentraal.nl of naar www.hier.nu voor meer achtergronden en informatie.

 Posted by at 19:58
nov 092007
 

Met een abonnement op een biologische groente- / fruittas bent u elke week, het hele jaar door, verzekerd van verse en gezonde producten die volledig biologisch geteeld zijn.
Er komen geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen aan te pas, de tas voldoet aan het EKO-keurmerk. Zo’n vaste afspraak stimuleert de verdere ontwikkeling van de biologische land- en tuinbouw. In de tas zit verder nauwelijks verpakkingsmateriaal.
Naast de afhaalpunten in natuurvoedingwinkels en groentespeciaalzaken zijn er ook groente- en fruittelers die in het seizoen, van mei tot december, biologische producten leveren.
Op het internet kunt u terecht voor een adres bij u in de buurt: Continue reading »

 Posted by at 12:15
nov 092007
 

 ivn-nov-2007.jpg

Op 7 oktober jongstleden was er weer een wandeling georganiseerd door het IVN, met als thema “paddestoelen”. Er waren opvallend veel wandelaars uit Rijpelberg en Brouwhuis, dus er is zeker interesse.
Het was mooi weer en er waren volop paddestoelen te zien. Er werd zelfs een biefstukzwam ontdekt, en die zijn niet vaak te vinden. Er waren volop aardappelbovisten te zien, u weet wel, die aardappelachtige knollen waar een poeder uit komt als je er een schop tegen geeft. Continue reading »

 Posted by at 12:02
okt 082007
 

aaaaaa1.jpg

De herfst is weer begonnen, het weer wordt kouder en natter, en dat is overal aan te merken. Vooral in het bos, de bladeren en takken vallen weer naar beneden .
Als je er van houdt en een beetje om je heen kijkt , vooral bij en rond de bomen vallen deze “sieraden” meteen op. Soms spier-wit of felgeel en als je een beetje geluk hebt de overbekende Vliegenzwam, rood met witte stippen. Er zijn ontelbare soorten en ze werden vroeger vaak geassocieerd met sprookjes en duivels of bosgeesten. Denk maar aan de bekende Heksenkring, Drakenbloedzwam en het Elfenbankje. Of aan Satansboleet en de Dodemansvingers. Als je ze niet herkent is dat geen ramp, het zijn er teveel en sommige soorten komen niet overal voor. Enkele bekendere soorten zijn vaak te herkennen aan de vorm, kleur of de geur. Continue reading »

 Posted by at 22:53
okt 082007
 

Het autoverkeer draagt bij aan ons milieuprobleem. Als automobilist kunt u toch iets doen: een zuinige rijstijl toepassen (zie www.- hetnieuwerijden.nl) en de auto selectief gebruiken. Speciaal voor de korte ritten (tot 7 km) loont het erg om de auto te laten staan en te voet of op de fiets te gaan. Hier is een duwtje in de rug voor opstappers.
Drie fietssmoezen ontmanteld
Wat is er nou lekkerder dan in je auto naar je werk te gaan? Muziekje aan, beetje mijmeren over de dag, lekker relaxed door het landschap rijden, nog relaxter, nog relaxter: stilstaan, file. Oké, da’s minder. En ja, een parkeerplekje bij het werk is ook steeds lastiger te vinden en het is natuurlijk vervelend dat benzine zo duur is. Misschien is fietsen toch zo gek niet. Sommige mensen bedenken van alles om niet te fietsen, maar vaak zijn het smoezen. Continue reading »

 Posted by at 22:12
sep 082007
 

Zuinig zijn met energie spaart het milieu. Dat geldt helemaal voor het elektriciteitsverbruik. Na het gasverbruik en de autobrandstof staat het stroomverbruik van huishoudens op de derde plaats bij de veroorzakers van de CO2-uitstoot (broeikaseffect).
Het gemiddelde energieverbruik van huishoudens gaat nog steeds omhoog en daar kunnen we wat aan doen. Zoals: een apparaat de deur uitdoen, een apparaat vervangen door een energiezuiniger type, vaker stilstaan bij het gebruik en bij ingesleten gewoonten en vaker de knop uitzetten!
Thema’s van de site milieucentraal.nl  bieden uitkomst met veel tips en informatie: Energie en energie besparen, producten kopen en gebruiken, wasmachine en apparaten.

Energiebesparing loont!
Direct gas en elektriciteit besparen gaat gratis door goede gewoontes, zoals: ’s avonds op tijd de thermostaat zes graden lager zetten, naar 13 tot 15.  Continue reading »

 Posted by at 19:43
jul 062007
 

milieu-juli-2007.jpg

Een goed verpakt product gaat langer mee.
De kunststofverpakkingen van voedingsmiddelen helpen tegen beschadiging, bederf en verspilling. Bovendien zijn de materialen dun en licht. Toch gooien we jaarlijks per persoon zo’n 30 kg kunsttof weg, dat is 500 miljoen kilogram in Nederland. Ligt het eenmaal tussen het huisvuil, dan is er weinig meer mee te doen. Laat staan met het plastic zwerfafval.

De milieubelasting van kunststofverpakkingen zit in de productie, het beperkte hergebruik en de verbranding. De grondstof is aardolie, een eindige en daarmee niet duurzame bron. De productie en transport van het materiaal kosten energie en verhogen de hoeveelheid broeikasgas CO2. Continue reading »

 Posted by at 22:46
jun 062007
 

In een diervriendelijke tuin met voldoende beschutting, voedsel en water voelen vogels en vlinders zich goed thuis. Een bijkomend voordeel daarvan is dat u minder last zult hebben van ziekten en plagen.
Deze komen in een natuurrijke tuin weinig voor.
Op de site van www.milieucentraal.nl onder de rubriek “Tuinieren” en bij “Laat uw tuin leven” of “Natuurrijk tuinieren” staan praktische tips en adviezen die eenvoudig uit te voeren zijn.

Het gaat om de vijf groene vingers, een tip voor elke vinger van uw hand:
1.    Plant een boom
2.    Plant een struik
3.    Maak een bloemenborder
4.    Breng water in de tuin
5.    Creëer extra voorzieningen voor dieren Continue reading »

 Posted by at 22:15
mei 022007
 

Met de dagelijkse beslissingen over het eten dat we inkopen drukken wij allemaal een belangrijke stempel op het energieverbruik en het milieu; de actuele thema’s van vandaag. Elke maaltijd en alle tussendoortjes hebben energie gekost voordat ze op tafel staan: voor de teelt, het wassen, snijden, verpakken, vervoeren en bewaren van de voedingsmiddelen.
Deze “indirecte energie” hangt vooral samen met de herkomst. Van plant of dier, van dichtbij of uit een ver land en van de volle grond of uit de kas?

a. Dierlijke versus plantaardige voeding
De belangrijke voedingsstoffen, de eiwitten zitten in dierlijke producten. Maar we vinden ze ook in granen, noten, peulvruchten en soja. Het fokken van vee voor de productie van voedingsmiddelen is niet zo efficiënt. Vlees heeft een hoge indirecte energie, omdat slechts een klein deel van het veevoer wordt omgezet in vlees en melk. Voor 1 kilo vlees is 5 tot 12 kilo veevoer nodig! Als eiwitbron zijn eieren, sojaproducten en andere vleesvervangers, noten en peulvruchten goede vervangers voor vlees en vis. Continue reading »

 Posted by at 22:39
apr 022007
 

Als we iets willen doen tegen de klimaatverandering en de opwarming van de aarde, dan zijn zuinig stoken, minder autorijden en minder vliegen de stappen waar veel mee te verdienen is.
Het vakantieverkeer, dus het reizen naar de vakantiebestemming en weer terug naar huis, belast het milieu, of u nu met de touringcar, de trein, de auto of het vliegtuig gaat. Een voorbeeld van Milieu Centraal laat zien dat vliegvakanties en autoreizen met de caravan de grootste boosdoeners zijn. Wijze adviezen, die via de site van www.milieucentraal.nl zijn op te vragen kunnen u verder op weg helpen. Zie ook onderaan. Continue reading »

 Posted by at 15:16
mrt 022007
 

In deze tijd ontkomt niemand er meer aan: de berichten over de opwarming van de aarde (het broeikaseffect) en de gevolgen voor natuur en milieu.
Onze leefwijze en consumptie met het hoge energieverbruik zijn alleen maar te verbeteren door kritische consumptie, hergebruik en recycling. Goed voor gezondheid, milieu en vaak ook goed voor uw portemonnee.
Met de onderstaande tips valt er in het huishouden “voor elk wat wils” veel CO2 te besparen. De macht van het kleine kan met uw wil heel groot worden!
1. Afval vermijden. Gun uw spullen een lang leven. Koop goede kwaliteit, onderhoud en repareer ze. Koop ook tweedehands, b.v kringloopwinkel.
2. Let op verpakkingen. Flessen of flesjes in plaats van blikjes voor frisdrank en bier. Neem een eigen tas mee naar de winkel; beperk het gebruik van aluminium(folie). Continue reading »

 Posted by at 11:42
feb 012007
 

Met luchten en ventileren het vocht verdrijven.
Per dag produceren de bewoners, huisdieren en planten ongeveer 10 liter vocht in een huis. Bij alles waar water voor nodig is, ontstaat waterdamp: bij douchen, afwassen, de was drogen, koken en schoonmaken. Ventilatie voert de vochtige lucht af. Gebeurt dit niet dan ontstaan er vochtproblemen, die bij veel mensen tot gezondheidsklachten leiden. Dat kan komen door allergenen, zoals schimmels en mijten die goed gedijen in een vochtige omgeving. Ook andere schadelijke stoffen afkomstig uit verven, lijmen en  plaatmaterialen, alsmede rook, cosmetica en luchtverfrissers leiden bij veel mensen tot lichamelijke klachten. Droge lucht is natuurlijk ook beter voor het behoud van uw huis. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60%. Tussen september en december mag dat oplopen tot 70%. Een hygrometer geeft u de informatie hierover. Continue reading »

 Posted by at 23:50
jan 302007
 

Met goede wil en kennis is in ieder huis wat mogelijk!
Bij goede milieuzorg hoort verantwoord watergebruik. Schoon kraanwater is kostbaar. Het wordt gemaakt van grondwater en oppervlaktewater. Door de toenemende vervuiling hiervan kost het steeds meer energie en chemicaliën om er schoon drinkwater van te maken. Daarnaast veroorzaakt het oppompen van grondwater verdroging van natuurgebieden. Continue reading »

 Posted by at 22:58
dec 162006
 

 

aaaaaaaaa.jpg

 

Onlangs ervoer ik weer eens hoezeer toevallige waarnemingen je enthousiasme voor de natuur een impuls kunnen geven.
Op een warme nazomeravond zat er een indrukwekkende nachtvlinder tegen de muur onder de buitenlamp. Eerst voorzichtig kijken, van een afstand, om hem niet te verstoren. Dan langzaam dichterbij komen. “Wat een mooie, wat een gróte.” Snel de camera halen.
Foto’s maken. Opluchting, “Als hij nu wegvliegt, heb ik hem in ieder geval.” Dan aanraken met een aarzelende vinger. Hij kruipt fladderend opzij. Ik houd m’n hand voor hem. Hij kruipt erop. Weer de camera richten. “Flits.”En achteraf de foto’s bekijken. Dan pas letten op de details. Boeken openslaan. ‘t Moet een pijlstaart zijn. “Ja, dat is-em!” Een windepijlstaart.
Als je de plaatjes in de gids bekijkt, het verhaal leest, is dat boeiend, maar blijft het buiten jezelf; is het leerzame, maar droge kennis.

Continue reading »

dec 162006
 

Afvalpreventie: met betere koopgewoonten is veel afval te vermijden.
Per jaar komt er per persoon 550 kilo huishoudelijk afval vrij. Dat is ruim anderhalve kilo per dag! Ook al scheiden we een deel (rond 50%) van ons afval en is de afvalverwerking goed geregeld, het is voor het milieu beter om minder weg te gooien. Als ieder van ons
op eigen wijze en naar eigen inzicht meehelpt dat er minder afval ontstaat dan sparen we veel grond-stoffen en energie.

Gun uw spullen een lang leven.
Kwalitatief goede spullen gaan langer mee, zeker als u ze goed onderhoudt en zonodig laat repareren. Veel oude, nog bruikbare spullen kunnen naar de kringloopwinkel.  Continue reading »

nov 162006
 

We zijn een gezellige groep vrijwilligers die er regelmatig op uit trekt om te ontdekken welke bloemen of planten er groeien.
Maandelijks bezoeken wij een natuurgebied in Brabant om op zoek te gaan naar allerlei bloei- en groeiwonderen. We brengen regelmatig onze vondsten en ontdekkingen in kaart en werken vaak met diverse boeken over het plantenrijk. Zo bezoeken we ook regelmatig kruiden-, natuur- en landschapstuinen, want ook de kruiden die door ons gevonden worden brengen we in kaart om de groeigebieden te catalogiseren.

We leren allemaal van deze ontdekkingtochten en maken zo ook kennis met experts en wetenschappers. Continue reading »

nov 162006
 

Energie besparen met hulp van de Groente- en Fruitkalender.
Door te letten op de voedingsmiddelen die u koopt kunt u energie besparen, veel energie zelfs.
Voor het invliegen van één kilo groente of fruit uit een ander continent is bijvoorbeeld een hoeveelheid energie nodig vergelijkbaar met 2 tot 3 liter brandstof. Groente en fruit groeien in Nederland alleen in bepaalde perioden op het land, de “volle grond”. Daarom worden groente en fruit geïmporteerd of in kassen gekweekt.Vervoer per vliegtuig en verwarmen van kassen kosten veel energie, tien tot twintig keer zoveel als de vollegronds teelt. Het gebruik van energie belast het milieu en draagt bij aan verzuring, smogvorming, het versterkte broeikaseffect en de uitputting van grondstoffen.

Schrikt u van deze feiten?
De Groente- en Fruitkalender van Milieucentraal geeft u in één oogopslag de informatie om te kunnen zien wat een goede keuze is in welk seizoen. Het is een nieuw jasje voor het aloude “Hier en Nu principe”. De prachtig afgebeelde groenten en fruit hebben per seizoen een bepaalde energieklasse, A voor de laagste en E voor de hoogste milieubelasting.

Groente en fruit kopen van klasse A of B is de manier om energie te sparen. De volledige kalender staat op de site www.milieucentraal.nl onder de G: Groente en fruit kopen.
 
Een paar voorbeelden zijn:
Aubergine mrt -okt -NL klasse D
Tomaten mrt -nov-NL klasse D
Bospeen ½ mei – ½ nov NL-klasse A

Vuistregels
Vervoer per vrachtauto vanuit Zuid-Europa of vervoer per schip vanuit andere continenten kost relatief weinig energie. Dat geeft u veel mogelijkheden om gevarieerd te eten en toch rekening te houden met het milieu. Bederfelijke producten van een ander continent worden vaak per vliegtuig geïmporteerd.
Voorbeelden zijn asperges, boontjes, peultjes, verse kruiden, exotisch fruit en rijp geplukt fruit. Groente en fruit dat minder snel bederft, wordt vaak per boot vervoerd. Denk aan appels, peren, druiven, bananen, avocado’s, uien, knoflook en suikermaïs

okt 202006
 

WONINGISOLATIE EN MILIEU
Kosten snel terugverdiend en uw comfort verhoogd met isolatie.
Een slecht geïsoleerd huis verbruikt per jaar 2200 m3 gas voor de centrale verwarming. Door goed te isoleren is dit terug te brengen tot ongeveer 700 m3 . In dit uiterste geval scheelt dat maar liefst 1500 m3. Met een gasprijs van € 0,57 vermindert de jaarlijkse energie-rekening met € 855! Het isoleren van uw woning is dus een goede manier om uw energieverbruik te verlagen. De ervaring is dat u daarbij comfortabeler woont.
Nieuwe woningen zijn standaard goed geïsoleerd en steeds meer eigenaren van oudere woningen treffen ook maatregelen. Continue reading »

okt 202006
 

Het Instituut Voor Natuurwetenschappen viert dit jaar het 25-jarig jubileum. In deze en volgende Hofkompassen wil ik u kennis laten maken met de werkgroepen van het IVN.
Deze eerste aflevering gaat over de vogelwerkgroep. De VWG telt momenteel circa 10 leden die actief zijn in de Helmondse natuur. Deze groep is 1 oktober gestart met een grote schoonmaak actie. Dat houdt in dat zij begonnen zijn met het onderhoud van nestkasten in Helmond.
De gebieden zijn; het Groot en Klein Goor (bij appelboer Jurriaans aan het kanaal), de Warande en verder op Noordeinde en Mierlo-Hout. De leden gaan gewapend met ladders, hamers, plamuurmessen en stoffers deze gebieden af om alle nestkastjes schoon te maken d.w.z. de oude nestjes er uit, noteren of  deze bewoond waren en hoeveel eitjes erin lagen en van welke vogel. Zonodig worden de rotte, en/of slechte kastjes van de boom afgehaald en vervangen door nieuwe. Je moet geen hoogtevrees hebben. Continue reading »

sep 172006
 

Apart inzamelen blijft noodzakelijk, batterijen horen niet bij het grijze afval.
Wist u dat:
* er vorig jaar in Nederland bijna 90 miljoen lege batterijen ingeleverd zijn om te recyclen?
* er gemiddeld 16 lege batterijen in een huishouden liggen? Dit betekent dat er ruim 100 miljoen lege batterijen in laatjes, doosjes en in kasten liggen.
* er 11.000 locaties zijn om lege batterijen in te leveren?
* stroom uit batterijen milieubelastend en duur is?
* het Europees parlement definitief de schadelijke stof cadmium heeft verboden in draagbare batterijen, ingaande in 2008? Continue reading »

aug 232006
 

Minder auto’s, minder kosten, minder zorgen.
Een auto delen met anderen kan grofweg op twee manieren

Een deelauto regelt u gewoon zelf met buren of kennissen, autodaten gaat met een abonnement bij een commerciële aanbieder. Hoe dan ook, u spaart het milieu daarmee.
Hoewel nieuwe auto⿿s minder vervuilen dan oudere, belast iedere gereden kilometer het milieu. De praktijk leert dat autodelers minder kilometers rijden en vaker gebruik maken van het openbaar vervoer of de fiets. Autodelen is vooral geschikt als u minder dan 12.000 tot 15.000 kilometer per jaar rijdt en de auto niet vaker dan twee tot vier keer per week nodig heeft. Continue reading »