dec 302009
 

Beste dierenvrienden“Frans, mijn hond heeft diarree, wat kan ik daar tegen doen?”Het is erg vervelend voor zowel de hond als zijn eigenaar als het dier diarree heeft. Diarree kan het gevolg zijn van een tijdelijke of permanente spijsverteringsstoornis, of een afwijking of ziekte. Het spreekt van zelf dat als uw hond – ondanks uw ingrijpen –  na  één of  twee dagen nog steeds diarree heeft, de dierenarts wordt ingeschakeld. Continue reading »

 Posted by at 14:23
nov 302009
 

Beste dierenvrienden
Deze keer kwamen er drie vragen over het zelfde onderwerp binnen.“ Frans, mijn kat heeft last van tranende ogen; wat kan er met hem aan de hand zijn?”
Als de ogen van een kat tranen kan dat verschillende oorzaken hebben. Katten zijn niet verkouden zoals mensen. Als katten kuchen, niezen of hoesten betekent dat meestal dat ze een aandoening van de ademhalingswegen hebben, zoals longontsteking of kortweg ‘niesziekte’ wordt genoemd. Continue reading »

 Posted by at 13:53
okt 302009
 

Beste dierenvrienden
Frans: “Hoe gaan wij om met allergieën voor huisdieren en huisstofmijt?”
Een allergie voor huisdieren en/of huisstofmijt is niet gevaarlijk, maar wel heel vervelend!  Rode bultjes, jeuk, een ellendig moe gevoel, een loopneus of niezen. Deze verschijnselen komen u vast en zeker bekend voor.  Veel mensen hebben last van een zogenaamde niet-seizoengebonden allergie.
Een veel voorkomende oorzaak is contact met huisdieren en stofmijt. Als u  ’s ochtends uit bed stapt, is het vaak al raak, laat staan als u met een huisdier in contact komt.

Allergische klachten!
Allergieën voor huisdieren en huisstofmijt komen steeds vaker voor. Geschat wordt dat maar liefst  5 tot 10 % van alle Nederlanders  deze klachten heeft.
Wat kunt u zelf doen om uw allergische klachten zoveel mogelijk te beperken?
1.Houd uw huisdier in elk geval buiten de slaapkamer.
2.Stofzuig uw huis bij voorkeur elke dag, liefst met een lekvrije stofzuiger voorzien van een speciaal filter.
3.Neem meubels regelmatig vochtig af, gebruik zoveel mogelijk gesloten kasten en vermijd gestoffeerd meubilair. Een gladde vloer – bijvoorbeeld parket of zeil – is veel beter schoon te houden dan gewoon tapijt. Verkiest u toch tapijt, neem dan een zo “laagpolig” mogelijke soort.
4.Zorg voor een droog huis: ventileer zo vaak mogelijk, beperk de vochtproductie in huis en zorg in de winter voor matige verwarming.
5.Stop knuffels van kinderen overdag in de vriezer: huisstofmijten zijn niet bestand tegen deze lage temperaturen.
6.En tenslotte: was uw beddengoed vaker dan gebruikelijk, op minimaal 60 graden.

Heeft u nog vragen,
indien mogelijk helpen wij u graag.
Frans en Betsie

 Posted by at 12:12
sep 232009
 

De vraag: “Frans, moet mijn kat worden ingeënt?”
Het maakt niet uit hoe hij er aan komt, maar degene die een katje koopt of degene die een nest katjes van zijn poes heeft, moet het laten inenten! Katten kunnen o.a. tegen de volgende besmettelijke ziekten worden ingeënt: Kattenziekte, niesziekte en leukemie. Continue reading »

 Posted by at 21:46
jul 232009
 

Beste dierenvrienden
“Mijnheer Frans, wij willen onze hond graag meenemen op vakantie. Kan dat”?
Er bestaan eigenlijk weinig redenen waarom u uw hond niet zou kunnen meenemen op vakantie, tenzij het soort vakantie dat u houdt de aanwezigheid van een hond absolut niet toestaat. Als u echter in een hotel of appartement verblijft waar een hond welkom is, dan kan het dier best mee. Continue reading »

 Posted by at 20:15
jun 232009
 

Beste dierenvrienden
Vooraf eerst een tip voor onze hondenvrienden.
Houd uw hond aan de lijn als u deze uitlaat! In onze wijk is de laatste tijd veel gespoten tegen ongedierte, vooral  onder de bomen en struiken. Laat uw hond dus niet snuffelen daar de neus heel gevoelig is zodat uw hond geen niesziekte kan oplopen. Ook teken zitten graag op struiken. Dus mijn advies, houd uw hond aan de lijn.   Continue reading »

 Posted by at 15:35
mei 232009
 

Beste dierenvrienden
Allereerst namens Kat en Hond de felicitatie voor het bestuur en alle medewerkers van onze “Corridor”vanwege het 25-jarig jubileum.
Ook de Zonnesteen namens Kat en Hond van harte gefeliciteerd.

En dan nu de vraag: “Frans, hoe leer ik mijn hond correct te lopen aan de lijn?” Continue reading »

 Posted by at 14:45
apr 222009
 

Beste dierenvrienden
“Frans, kun je ons iets vertelen over de gezondheidsproblemen van katten?”

Door je kat goed te bekijken, leer je niet alleen veel over haar gedrag en karakter, maar heb je ook snel in de gaten als er iets verandert. Dat is belangrijk want soms kan dat betekenen dat je de dierenarts moet inschakelen. Let daarom goed op de volgende dingen!
Oren: Krabben, schudden met de kop, uitscheiding, evenwichtstoornissen of zwellingen kunnen betekenen dat ze ziek zijn.
Ogen: Afscheiding, zwelling, irritatie of een ontsteking zijn vaak symptomen van gezondheidsprobleem.
Neus/huid: Hard niezen, afscheiding uit de neus of een verandering van het uiterlijk van de neus, zoals rood worden of korstjes kunnen duiden op problemen. Continue reading »

 Posted by at 23:58
mrt 222009
 

Beste dierenvrienden
Allereerst hartelijk dank voor de leuke reacties welke ik mocht ontvangen na mijn hartoperatie. Een hiervan wil ik beslist even vermelden, “Frans, onze Bas-boeren fox- is bijna 17 jaar geworden en hij was een taaie, maar dat ben jij ook.” groetjes Susanne.

Nu de vraag die al eerder binnen kwam, over het toedienen van medicijnen.
Sommige honden accepteren een medicijn heel eenvoudig, maar het toedienen van de medicijnen is niet altijd even gemakkelijk. Continue reading »

 Posted by at 17:13
feb 212009
 

Zo begint nu al weer bijna 25 jaar het vaste artikel met de bovenstaande kop. Helaas moet Frans deze keer een maand overslaan -iets wat hem in al die jaren nog nooit is overkomen – aangezien zijn gezondheid hem even in de steek liet.
Hij werd namelijk plotseling opgenomen in het ziekenhuis, waar hij inmiddels  –  met succes – een hartoperatie heeft ondergaan en weer thuis bezig is hiervan te herstellen. Wij wensen Frans, en natuurlijk ook Betsie alle sterke toe.
Mocht u Frans beterschap willen wensen dan is een kaartje naar onderstaand adres van harte welkom, hem bellen is een minder goed idee omdat hij alle rust nodig heeft om volgende maand weer met frisse energie aan de volgende bijdrage van Kat & Hond te beginnen.

 Posted by at 23:57
jan 212009
 

Beste dierenvrienden,
Nu we het nieuwe jaar met goede voornemens begonnen zijn, heb ik voor u nog een paar tips. Kijk even in het inentingsboekje of uw huisdier aan de beurt is voor de jaarlijkse controle.
Ook is het belangrijk te weten wanneer de laatste wormkuur is gegeven zodat uw huisdier er weer een vol jaar tegen kan.
De eerste vraag van 2009 is: “Frans, weet jij de kenmerken van de Turkse kat?”
Het antwoord:
-De vacht is krijtwit, zonder spoortje wit.
-Op het eerste gezicht kastanjebruine vlekken en een witte bles. Witte oren, neuspunt, voetzolen en binnenkant van de oren zijn zachtroze van kleur. De vacht is lang, zacht en zijdeachtig tot aan de haarwortel. De ondervacht is wollig.
-De kop is kort en driehoekig. De oren zijn sterk behaard, groot en rechtopstaand en ze staan     tamelijk  dicht bij elkaar; lange neus.
-De ogen zijn rond, licht barnsteenkleurig met roze oogranden.
-Het lichaam is lang met stevige poten van een middelmatige lengte; mooie ronde voeten met     goed behaarde tenen. Katers zijn bijzonder gespierd aan nek en schouders.
-De staart is vol, van gemiddelde lengte, kastanjebruin van kleur, met lichte kastanjebruine ringen bij volwassen katten; bij jonge katten zijn deze aftekeningen donkerder.
Heeft u nog vragen, indien mogelijk helpen wij u graag.

 Posted by at 22:06
dec 142008
 

Langzaam maar zeker nadert het einde van het jaar. De dagen rond oud en nieuw roepen bij de meeste mensen positieve gevoelens op. Voor veel honden en katten is het echter een angstige tijd. Het is goed om nu al na te denken over de vermindering van angst voor hond en kat.
Er zijn middelen, die het signaal “ontspanning” afgeven op beroepsniveau en een rustgevend effect hebben. Met deze middelen moet al enkele weken voor de jaar-wisseling gestart worden. Verder zijn er middelen op basis van feromonen, die rustgevend werken.
Ook hiermee moet tijdig gestart worden.

Enkele tips over vuurwerkangst bij huisdieren:
* Houd tijdens het losbarsten van vuurwerk uw hond of kat binnen.
* Laat kaarsen niet branden als u er niet bent.
* Houd ramen en deuren gesloten en laat uw hond vroeg op de avond op een rustige plaats uit.
* Zorg dat u de hond altijd aan de riem houdt.
* Laat uw kat met rust als hij zich op zolder, in de kast of waar dan ook verstopt. Hier voelt uw kat zich  blijkbaar veiliger. Continue reading »

 Posted by at 19:43
nov 142008
 

Beste dierenvrienden
“Frans, mijn hond springt uit vrolijkheid tegen iedereen op; hoe kan ik hem dat afleren?”

Honden springen meestal uit vrolijkheid tegen iemand op, vaak om een geliefd persoon te begroeten; misschien om dichter bij het gezicht van die persoon te komen, om dat te likken. Ze springen zelden uit agressie tegen iemand op.

Dat tegen iemand opspringen wordt echter weinig gewaardeerd, omdat honden niet weten wat netheid is en rustig met modderpoten tegen licht gekleurde kleding aanspringen. Uit voorzorg is het beter om dit een al te enthousiaste puppy af te leren. Met een klein hondje valt het nog mee, maar het kan geen pretje worden genoemd als een volwassen hond van het formaat Bouvier of Sint Bernard de gewoonte heeft om tegen mensen op te springen.
U leert het de puppy als volgt af; elke keer als het diertje tegen u opspringt zegt u vastberaden “NEE!” en pakt het snel bij beide voorpoten, die u resoluut op de grond zet. Terwijl u dit doet, beloont u het diertje door het te aaien en iets liefs te zeggen. Continue reading »

 Posted by at 16:44
okt 252008
 

Wij willen graag een jong katje aanschaffen, maar worden die ook snel zindelijk?

Jonge katten kunnen heel snel zindelijk zijn, zonder al te ingewikkelde leerprocessen. Bij honden heeft het zindelijk maken soms nogal wat voeten in de aarde, maar bij katten gaat het vaak “vanzelf”.

Veel mensen hebben gemerkt dat poezen, die zelf heel zindelijk zijn, vaak jongen hebben die snel zindelijk worden. Dat komt omdat die poezen hun jongen naar de kattenbak slepen als ze nog heel jong zijn, of omdat zulke poezen hun jongen voordoen wat zij op de kattenbak moeten doen. Voor de eigenaar van een nestje katjes is dat heel gemakkelijk, want die hoeft er alleen maar voor te zorgen dat er altijd een schone kattenbak is, dat wil zeggen een kattenbalk die voordurend is voorzien van schoon kattengrit of een andere schone kattenbakvulling. Continue reading »

 Posted by at 21:24
sep 122008
 

Beste dierenvrienden
Er is gevraagd: “Mijn kat doet zijn behoefte naast de kattenbak; is daar iets aan te doen?”
Er bestaan katten die, omdat de kattenbak naar hun mening te ‘vies’ was, hebben geleerd om hun behoeften naast de kattenbak te doen in plaats van erin. Omdat zij wel zindelijk zijn, doen zij hun behoefte niet zonder meer op een of andere plek in huis, maar juist direct naast de kattenbak. Als de gewoonte niet al te vast is verankerd in hun gedrag, kunnen dergelijke katten worden gecorrigeerd door ervoor te zorgen dat de kattenbak altijd schoon is en ook fris ruikt. Continue reading »

 Posted by at 20:38
jul 102008
 

Als  de hond mee op vakantie gaat, denk dan aan de volgende zaken:
•  Europees dierenpaspoort met daarin het ingevulde inentingsbewijs, de rabiës (hondsdolheid) verklaring en eventuele gezondheidsverklaring.
•  Kopie van het registratiebewijs van je huisdier bij een databank met daarop het chipnummer van je huisdier.
• Eigen voer, water voor onderweg, speeltjes, tekenpen, halsbandje met kokertje waarop je vakantieadres of  telefoonnummer vermeld staat.
•  Een duidelijke foto van je huisdier, telefoonnummer van je dierenarts en de gegevens van een dierenarts op de plaats van bestemming. Continue reading »

 Posted by at 20:44
jun 102008
 

Honden moeten inderdaad wormvrij zijn, vooral als u jonge kinderen heeft. Uw dierenarts zal u zeker aanraden het puppy of de volwassen huisgenoot te ontwormen.
Hoe merkt u dat uw hondje wormen heeft?
Het is niet altijd aantoonbaar, maar als u kleine dunne, soms bewegende, opgerolde spaghettiachtige sliertjes in de ontlasting van uw hond aantreft, dan weet u dat hij SPOELWORMEN heeft.
Bij een ernstig geval van spoelwormenbesmetting kunnen deze parasieten ook in het braaksel van de hond worden aangetroffen.
Pups kunnen al voor de geboorte, dus nog in het lichaam van de moeder, worden besmet met wormen. Daarom is het belangrijk dat een zwangere teef wordt ontwormd. Raadpleeg daarvoor eerst uw dierenarts. Continue reading »

 Posted by at 19:22
mei 102008
 

Beste dierenvrienden
Er is gevraagd: “Mijn kat doet zijn behoefte naast de kattenbak; is daar iets aan te doen?”

Er bestaan katten die, omdat de kattenbak naar hun mening te ‘vies’ was, hebben geleerd om hun behoefte naast de kattenbak te doen in plaats van erin. Omdat zij wel zindelijk zijn, doen zij hun behoefte niet zonder meer op een of andere plek in huis, maar juist direct naast de kattenbak. Als de gewoonte niet al te vast is verankerd in hun gedrag, kunnen dergelijke katten worden gecorrigeerd door ervoor te zorgen dat de kattenbak altijd schoon is en ook fris ruikt. Een ding staat als een paal boven water: katten zijn van nature erg zindelijke dieren en zij bevuilen hun omgeving niet graag. Continue reading »

 Posted by at 15:17
apr 102008
 

Beste dierenvrienden
De eerste vraag: “Meneer Frans, ik ben allergisch maar wil graag een kat; kan dat?”
Veel mensen die aan een allergie lijden, zouden graag een kat als huisdier willen hebben. Er zijn heel wat mensen die een allergie hebben voor bepaalde stoffen, maar die toch een kat hebben; merkwaardiger wijze ook mensen die eigenlijk allergisch zijn voor katten, zij het dan in een lichte mate. Continue reading »

 Posted by at 13:30
mrt 102008
 

Kat & Hond
Beste dierenvrienden
De vraag: “Mijnheer Frans, ik krijg voor mijn communie in april een hondje en wel een puppy. Hoe kan ik zien of  het wel gezond is?”

U kunt niet altijd gemakkelijk zien of een puppy gezond is, maar als u een puppy gaat kopen, zijn hier een paar tips die u kunnen helpen.
•  Een puppy mag niet schuw of teruggetrokken zijn.
• Het moet spontaan naar u toe komen als u het lokt; zelfs iets dat op verlegenheid lijkt, is niet  goed.
• Het diertje mag niet schrikken als u het op de  juiste manier optilt.
• Het hondje moet schoon zijn.
• De vacht moet goed aanvoelen en mag geen kale, ruige  of verkleurde plekken vertonen.
• De haren rondom de anus moeten schoon zijn, resten van ontlasting kunnen aangeven dat het     diertje diarree heeft en dat kan een aanwijzing zijn dat het ziek is. Continue reading »

 Posted by at 11:13
feb 012008
 

Beste dierenvrienden
De vraag: mijnheer Frans, zijn tafelresten voor de kat goed of slecht?
Een kat die tafelrestjes moet eten, komt niet alleen voedingsstoffen te kort maar krijgt soms ook verkeerde ingrediënten of onjuiste hoeveelheden binnen, zoals zout, peper en vetten.
Een kat kan best een beetje groente krijgen, hoewel een kat geen groenteeter is. Een kat heeft zijn eigen specifieke voedingsbehoefte die niet overeenkomt met die van de mens.
Kortom, tafelresten zijn meestal niet gezond voor een kat. Het geven van tafelresten aan een kitten wordt helemaal afgeraden, hij is nog in de groei en daar moet zijn voeding goed aan zijn aangepast.
Wat doen we met vers vlees? Continue reading »

 Posted by at 21:15
jan 232008
 

Beste dierenvrienden
Allereerst wil ik onze dierenvrienden bedanken voor hun goede wensen voor ons in het nieuwe jaar.

Natuurlijk is er ook nu weer een vraag:
“Mijnheer Frans, zijn rashonden gevoeliger voor ziekten en kwalen dan gewone honden?”
In principe zijn rashonden even kwetsbaar in hun ge-zondheid als gewone honden. Als een hondje door een echte liefhebber is gefokt, waarbij boven alles op de gezondheid is gelet, dan is het zelfs mogelijk dat een rashond gezonder is dan de gemiddelde niet rashond. Er bestaat echter een aantal negatieve aspecten met betrekking tot de rashondenfokkerij.
Gewone honden hebben in het algemeen een gemiddeld uiterlijk, veel rashonden ook, maar er bestaan nogal wat rashonden met een extreem uiterlijk. Continue reading »

 Posted by at 22:28
dec 142007
 

Beste dierenvrienden
Even een terugblik op het bijna voorbije jaar.
Er zijn veel vragen binnen gekomen over de kat en de hond, ook waren er vragen over andere huisdieren, de meeste hebben wij kunnen beantwoorden. Ook is het leuk dat er veel vragen komen van de jeugd, zoals deze.

“Meneer Frans, ons mam zegt dat gewone katten gezonder en intelligenter zijn dan raskatten. Is dat zo?”
Waarom zouden gewone katten gezonder  en intelligenter zijn dan raskatten? Gewone katten en raskatten zijn even gezond , hoewel katten die gehard zijn door het buitenleven over het algemeen minder gevoelig zijn voor ziekten (als zij zijn ingeënt) dan sommige raskatten die vaak onder stress staan omdat ze naar tentoonstellingen gaan. Zowel gewone katten als raskatten worden preventief ingeënt tegen besmettelijke ziekten als kattenziekten. Raskatten leven vaak in een iets meer ‘beschermde’ omgeving, maar lopen meer risico een ziekte op te doen  omdat ze veelvuldig in contact komen met andere katten (op shows, tijdens dekkingen enz). Op tentoonstellingen kunnen ziekten als niesziekte worden opgedaan en in contact met andere katten lopen zij soms ook ringwormen (een schimmelinfectie) op. Continue reading »

 Posted by at 19:41
nov 092007
 

Beste dierenvrienden
Gewoonlijk komt na een artikel met een vraag over de hond in het volgende artikel een vraag over de kat aan de beurt, maar nu zijn er vier vragen binnen gekomen over toevallen en stuiptrekkingen bij de hond, dus gaan we die nu beantwoorden.
Toevallen (convulsies) zijn tijdelijke verstoringen van de elektrische activiteiten in de hersenen, die leiden tot een verlies van controle over alle skeletspieren van de hond. Een langdurige toeval wijst overigens niet noodzakelijkerwijze op een ernstige er aan ten grondslag liggende ziekte. Continue reading »

 Posted by at 11:58
okt 082007
 

Voeding uit blik en ander kant-en-klaar voedsel voor honden is in het algemeen uitstekend. Het lijkt wel aantrekkelijk om een hond vers voedsel te eten te geven, maar in de praktijk is dit zeker niet eenvoudig, als er tenminste verantwoorde voeding gegeven wil worden. Om te beginnen is het moeilijk om precies de juiste verhouding van eiwitten, vetten en koolhydraten in het voedsel te hebben. En wat zeker niet is te bepalen, zijn juiste hoeveelheden vitamines, mineralen en sporenelementen. Daarbij moet ook nog worden gedacht aan het feit dat van een groot aantal vitamines niet alleen te weinig kan worden gegeven, maar ook te veel met al even desastreuze gevolgen voor de hond. De hond is van oorsprong een carnivoor (vleeseter) hoewel hij door zijn eetgedrag en de eeuwenlange domesticatie zich meer gedraagt als een omnivoor (alleseter). De kalkhuishouding van ons huisdier is een heel ingewikkeld. Continue reading »

 Posted by at 22:59