dec 302009
 

dec3

In november stond Circus Renz in Helmond. En het circus had ook weer een heleboel dieren meegenomen. Naast de meer alledaagse kip, varken, geit en paarden hadden ze ook nog een olifant en tijgers bij zich. En net zoals bij alle dieren, hebben ook de dieren van het circus wel eens een dierenarts nodig. Zo waren nu de tijgerwelpjes aan de beurt voor hun vaccinatie.
Het is natuurlijk wel even vreemd als je telefonisch wordt gevraagd om enkele tijgers te komen onderzoeken. Normaal hebben we wel eens te maken met een “tijger” in de spreekkamer, maar dan gaat dat meestal om de naam of het gedrag van een kat. Nee, de tijgers waarvoor circus Renz onze hulp inriep waren Bengaalse tijgers.
De echte tijgers! Nou had ik wel wat ervaring met tijgers, doordat ik jaren geleden in Artis en Amersfoort stage had gelopen.Maar dat was even geleden. Continue reading »

 Posted by at 15:03
nov 302009
 

nov1

Het is weer herfst, en hoe! Bomen en planten die enkele weken geleden nog groen waren worden, door zonlicht overgoten,  omgetoverd en in de mooiste herfstkleuren getooid. De dagen lijken korter omdat het steeds vroeger donker wordt en plotseling zijn er van die diepdonkere dagen met harde wind en striemende regenbuien. Bladeren in allerlei tinten dwarrelen door de lucht en zorgen voor gladde straten. Veel mensen zijn hun tuin aan het opruimen en maken hem “winterklaar”. Wie er oog voor heeft vindt overal paddenstoelen in de meest uiteenlopende vormen, kleuren en groottes. Die afwisseling van seizoenen; mensen dat is toch genieten! Continue reading »

 Posted by at 13:50
okt 302009
 

okt 1

Bij honden en katten komen veel verschillende aandoeningen voor, sommige van die aandoeningen zien we zo vaak dat wanneer we advies geven we klinken als een antwoordapparaat. Het zelfde verhaaltje wordt voor de duizendste keer afgedraaid, soms met toenemende frustratie.
Een bekend voorbeeld voor mij en mijn collega Stijn Peters is de stijvere, oudere hond. Ja, hij heeft moeite met opstaan in de ochtend en wanneer hij een tijd gelegen heeft. Ja, hij speelt niet of minder.
Ja hij wil niet meer zo graag mee wandelen en ja, hij springt niet meer zo makkelijk in de auto of op de bank. Maar pijn? Nee, zegt de eigenaar, dát heeft hij niet.
Hij is “gewoon” oud. Continue reading »

 Posted by at 10:52
sep 232009
 

Iedereen kent wel die gezellig “jeweetwel” Kater van Jan, Jans en de Kinderen, of dat gezellig Pagetoiletpapier–pupje. Beiden hebben iets gemeen; ze zijn lief en vreselijk knuffelbaar. Ze hebben echter nog iets gemeen; ze hebben overgewicht. Ik en mijn collega’s zien een “verdikking” van onze patiënten. Het lijkt wel of het overgewichtprobleem dat steeds vaker voorkomt bij de mensen nu ook overwaait naar onze huisdieren.
Dat zou niet zo een probleem zijn als dit voor onze knuffels geen gevolgen zou hebben.
Natuurlijk is dit wél een probleem. Overgewicht en met name extreem overgewicht (Obesitas) is een ziekelijke aandoening die veel gevolgen heeft. Continue reading »

 Posted by at 21:35
jul 232009
 

juli 001

Normaal leest u hier een stuk over belevenissen op de praktijk. Hierin beschrijven we bijzondere gevallen en ziektebeelden. Naast ons werk op de kliniek zijn en blijven we dierenartsen maar houden we ons soms met heel andere dingen bezig.
Voor mij zijn dat motoren en wel het rijden er op. Ik rij al zo’n 18 jaar motor en het helpt me uitstekend bij het ontspannen na een inspannende dag. Zelfs durf ik de parallel te trekken tussen diergeneeskunde en het repareren van mijn motor. Soms is het euvel meteen duidelijk: een lekke band, een gescheurd kuipdeel. Net als een hond of kat die binnengebracht wordt met een abces of wormen in de ontlasting. Het probleem is  meteen duidelijk.
Je weet wat je moet doen om het te verhelpen. Zo zijn er ook gevallen waarbij het euvel misschien snel te verhelpen is, als je maar weet wat het probleem is. Continue reading »

 Posted by at 20:05
jun 232009
 

Hanneke Moorman-Roest, frettendierenarts.
Frettenkliniek “Brouwhuis” te Helmond
Als dierenarts heb je regelmatig te maken met het sterven van dieren.
De begeleiding hierbij is een essentieel onderdeel van ons vak. Vaak wordt mij gevraagd of ik het niet moeilijk vindt om een dier te euthanaseren. Men denkt vaak dat dit het meest zware onderdeel van mijn vak is.
Euthanasie kan ook iets moois zijn. Het is immers de ultieme “pijnstiller”. Het voelt goed om een diertje dat lijdt te kunnen helpen. Naar het dier toe heb ik daar nooit verdriet om, omdat ik weet dat het het beste is voor dat dier. Ik heb slechts heel af een toe een dier moeten inslapen waar ik er niet achterstond. Vaak zijn onvoldoende financiën daar de reden van. Continue reading »

 Posted by at 19:29
mei 232009
 

mei 001

Ik was druk bezig met het voorbereiden van onze konijnenavond van eind april. Een deel van de presentatie, die bedoeld was voor eigenaren, had ik al af. Over voeding, nieuwe soorten hooi en de calciumhuishouding van het konijn zou het in ieder geval gaan.
Maar mijn grote vraag was;
Hoe kan ik op een leuke manier laten zien wat er allemaal mogelijk is aan onderzoek en behandeling bij het konijn. Ik was bang dat het een saaie opsomming zou gaan worden van bloedonderzoek, röntgen en een sterilisatie bij  konijnen. Maar toen kwam Bailey, het konijn van een van onze assistentes, in de problemen. Direct een goede casus voor de toeschouwers. Continue reading »

 Posted by at 14:24
apr 222009
 

april 003

Mijn stage bij Dierenkliniek “Brouwhuis” was mijn eerste bij een dierenkliniek. Ik wist niet wat ik zou kunnen verwachten. Dus een stage doen was extra spannend.

Ik volg de opleiding dierenverzorging dus veel hadden we nog niet geleerd over een dierenkliniek.
De enige keer dat ik bij een dierenkliniek kwam was wanneer mijn hondje even langs moest.Dat was gelukkig niet vaak.

Mijn eerste dag was spannend. Met de trein naar Helmond, stoppen bij station Brouwhuis. Dan nog 10 minuten lopen naar de kliniek. Daar kreeg ik mijn witte jas. Toen mocht ik me nog aan iedereen voorstellen. Natuurlijk te veel namen om te onthouden.
Al meteen kreeg ik van alles te zien. Allemaal nieuwe dingen. Ik vond het erg interessant, maar het zag er af en toe ook moeilijk uit. Iedereen verzekerde mij ervan dat ik dit over een tijdje ook allemaal zou weten en kunnen. Ik twijfelde nog. En inderdaad na een tijdje kreeg ik steeds meer in de gaten hoe het allemaal zat. Continue reading »

 Posted by at 23:53
mrt 222009
 

maart 005

Zoals u misschien al weet behandelen wij in onze kliniek allerlei gezelschapsdieren. Dat gezelschapsdieren niet altijd honden, katten, fretten, konijnen en knaagdieren zijn wist u misschien nog niet. Wij behandelen namelijk met grote regelmaat ook reptielen en vogels.
Meestal neem ik de reptielen voor mijn rekening en kom daar  toch vaak grote uitdagingen tegen.
In november vorig 2008 kwamen twee bezorgde eigenaren bij me met een 60 gram zware luipaardgekko. Een gekko is een kleine hagedis met een nogal schattig (voor een reptiel) uiterlijk, bolle ogen en rond bekje. Deze gekko was niet anders, behalve dan dat hij ook een bol rond buikje had en geen ontlasting had gehad sinds de aanschaf een paar weken daarvoor. Een uitdaging! Het diertje was wel lastig uit z’n huisje (een uitgeholde kokosnoot) te lokken, maar was daarna goed te onderzoeken.Wat opviel was de (letterlijk) keiharde buik. Verder leek het gekko’tje het  goed te doen. Ook onderzoek op de ontlasting gaf weinig extra informatie.
Ik wilde graag weten wat er in de buik zat en na overleg met de eigenaren werd een digitale röntgenfoto gemaakt. Op de foto was een dichte (witte) massa te zien die meer dan de helft van de lichaamsholte opvulde. Het beeld paste bij zand dat in de darmen kleine “bakstenen” gevormd had en het onmogelijk maakte voor voedsel om de achteruitgang te bereiken. Continue reading »

 Posted by at 18:51
feb 222009
 

febr 005

Net als bij mensen is een goede mondverzorging bij huisdieren van groot belang. Uit onderzoek blijkt dat  80% van de honden en 70% van de katten ouder dan 3 jaar te kampen krijgt met serieuze gebitsproblemen.
De gebitsproblemen beginnen vaak met ophoping van tandplaque. Als hier niets aan gedaan wordt kan na verloop van tijd tandsteen ontstaan. Met name aan de randen van het tandvlees hoopt plaque zich op en krijgen bacteriën de kans om ontstekingen te veroorzaken. De eerste aanwijzingen voor de aanwezigheid van gebitsproblemen zijn:  een blijvend slechte adem; moeilijk kauwen en zelfs verminderde eetlust; een gevoelige mond en ontstoken tandvlees.

Als een gebitsprobleem lange tijd onbehandeld blijft kan dit zeer ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw huisdier. De ontsteking van het tandvlees kan zich zover uitbreiden dat de wortels van tanden en kiezen worden aangetast. Het tandvlees trekt zich terug en de wortels van tanden en kiezen komen bloot te liggen.
Hierdoor gaan tanden loszitten of vallen uit. Daarnaast kunnen bacteriën via het tandvlees in de bloedbaan terecht komen. Het gevaar hiervan is dat deze bacteriën infecties veroorzaken op andere plaatsen in het lichaam, bijvoorbeeld in het hart, de lever en de nieren. Continue reading »

 Posted by at 16:15
jan 212009
 

Het nieuwe jaar brengt voor velen goede voornemens. Het belangrijkste voornemen heeft altijd te maken met gewicht. Maar al doet deze titel anders vermoeden, gewicht is niet het belangrijkste onderwerp van dit verhaal. Het begon allemaal met een herdershond van negen jaar die vermagerde.
Net voor de Kerst belde de eigenaar van Humphry ons. Zijn hond was vrij plotseling sloom en lusteloos geworden. Het opvallendst was dat Humphry, die normaal altijd graag mee wandelde, nu zijn mand niet uit kwam.
Ons advies om snel met Humphry langs te komen werd direct opgevolgd. Binnen twintig minuten waren Humphry en zijn baas op de praktijk.

Humphry was al nooit zo gecharmeerd van dierenartsen. Hij at ons liever op. Het onderzoek werd daardoor wel iets beperkt, maar van een afstandje was al te zien dat Humphry erg mager was en het meest last had van zijn buik. Zijn buik was ook erg hard en gevoelig. Na eens goed naar zijn hart  geluisterd te hebben besloten we verder onderzoek onder narcose te doen. Na de eerste narcose prik werd Humphry een stuk coöperatiever. Nu was de omvang van zijn buik pas goed te beoordelen.
In vergelijking met zijn magere rug, waar de wervels duidelijk te zien waren, was zijn buik erg groot en stevig. Die stevigheid baarde ons zorgen, want elke hond hoort een soepele buik te hebben.

jan 002

Met een röntgenfoto kregen we een perfect beeld van Humphry’s buik. Maar wat we toen zagen geloofden we eigenlijk niet. Humphry’s organen lagen niet op hun normale plek. Daar was een dikte van zo’n 30 centimeter voor in de plaats gekomen. Voorin de buik lagen zijn lever, maag en zijn nieren. Continue reading »

 Posted by at 22:26
dec 162008
 

dec-8

Ruim een jaar geleden kwam Nijntje bij ons in de praktijk. Deze roodharige cavia van drieënhalf was vrij plotseling benauwd geraakt. Aangezien Nijn al een hele tijd bij ons in de praktijk bekend was, ondernam zijn eigenaresse ook dit keer weer de reis van Wageningen naar Helmond.

Met één blik zag ik aan Nijn dat hij alleen nog maar bezig was om te kunnen ademen, de rest kon hem gestolen worden. Met open bek zat hij te pompen op de behandeltafel. Zijn longen maakte reutelende geluiden. Continue reading »

 Posted by at 21:54
nov 142008
 

nov-2

Het is donderdagochtend en de dag begint weer vroeg voor mij. De wekker gaat om half 6 en ik moet er weer uit.
Onder aan de trap staat mijn drie jarige chocolade bruine labrador Bink mij al kwispelend op te wachten. Vandaag mag hij weer mee naar Dierenkliniek Brouwhuis.
Bink heb ik gekregen van mijn eerste stagebedrijf. Hij was veel te dik en dat geeft veel problemen. Als jonge pup had hij niet de energie om met andere honden te kunnen spelen. Een paar meter lopen was hem al te veel.
Overgewicht is tegenwoordig een ernstig probleem bij vele honden.
Meer dan 50% van de honden in Nederland lijdt aan overgewicht. Continue reading »

 Posted by at 17:10
okt 252008
 

Mijn nieuwe baasje en vrouwtje staan op, kijken op de klok en kijken vervolgens elkaar aan. ‘Zullen we maar gaan kijken, misschien vindt Boomer het wel heel erg leuk! En anders kunnen we altijd weer naar huis toe gaan…’

Ik herken de naam die ik afgelopen week al vaker gehoord had, als de naam die bij mijn persoontje leek te horen, dus uiteraard was ik een en al oor. Zoveel nieuwe dingen deze week!
Eerst zat ik nog bij mama en al m’n broertjes en zusjes, en nu een heel nieuw huis en andere omgeving……
Mijn kersverse baasje pakt me op en doet die rare halsband om mijn hals. Spannend, ik mag ook mee! Vervolgens lopen we met zijn allen naar de auto. Ik mag op schoot voorin, zo kan ik alles goed zien! Vorige week was ik misselijk in dit rijdende ding, maar vandaag gaat het al een heel stuk beter.
Na een minuut of tien stopt de auto weer en zet mijn vrouwtje me van schoot op de grond. Plotseling herken ik waar we zijn…. Ik ben hier begin van de week geweest, toen heeft iemand in een witte jas mij bekeken en vervolgens een prik gegeven… Dat vond ik niet heel prettig, maar erna kreeg ik wat lekkers en knuffelden ze met me en dat was wel fijn! Continue reading »

 Posted by at 21:31
sep 122008
 

Stelt u zich eens voor… U bent een rode bloedcel en uw naam is ERY. U heeft een transportbedrijfje, en u vervoert essentiële voedingsstoffen naar de gehele wereld. U ontvangt uw goederen in Longenland en levert aan bestemmingen als Nierië, Dun- en Dik Darmenië en Leveria. Zonder deze voedingsstoffen is er geen leven mogelijk. U heeft daarmee dus een uiterst verantwoordelijke taak, maar bent ook afhankelijk van de grote generator die u een vervoersmiddel verschaft en u van brandstof voorziet.
Nu is de generator al een tijd niet in orde. Kleine onderdelen functioneren niet meer en hoewel u uiteindelijk nog wel uw werk kunt doen, merkt u dat het steeds lastiger gaat. Doordat de generator extra hard moet werken lijkt het werk steeds zwaarder te gaan en kan hij de belasting niet meer goed dragen. Maar zijn taak is van levensbelang, anders kunt u ook uw werk niet meer doen…..

Hartfalen
Klachten als “Hij is niet meer zo actief als vroeger”, “Hij hijgt zo veel”, “Hij hoest met name
‘s nachts of na inspanning” of “Hij is wat afgevallen”, kunnen allemaal een eerste aanwijzing zijn dat er  een probleem is met het hart, of zelfs dat het hart het aan het begeven is. Veel van dit soort klachten worden geweten aan ouderdom en slijtage van het lichaam. Hoewel we niet hoeven te verwachten dat een hond of een kat die al een beetje op leeftijd is nog een marathon zal winnen, is het onwaarschijnlijk dat alléén de leeftijd de oorzaak van de klachten is. Ouderdom is namelijk geen ziekte!
Continue reading »

 Posted by at 21:09
jul 102008
 

Treurige ogen, speekselen, braken, onrustig zijn, trillen: “Baasje, ik voel me niet lekker…”
Bijna 1 op de 6 honden heeft wel eens last van reisziekte. Dit is niet prettig voor uw hond, maar het  is ook jammer als jullie samen van plan waren een leuke reis te maken: een wandeling in de bossen die net te ver is om naar toe te lopen of lekker samen naar het buitenland op vakantie.
Sommige eigenaren kiezen een alternatief voor deze gezellige uitstapjes, ze blijven thuis of de hond wordt naar een pension gebracht. Andere eigenaren kiezen voor een middel tegen de misselijkheid en tegen het braken.
Maar wat is nu reisziekte? Continue reading »

jun 102008
 

Op de allereerste plaats willen wij iedereen bedanken voor de vele blijken van waardering die wij in ontvangst hebben mogen nemen op onze open dag op 24 mei. Mede dankzij u is deze dag er een die wij ons nog lang met plezier zullen herinneren.
Het is officieel nog niet zo ver maar de temperaturen in ons kikkerlandje bereiken nu al zomerse waarden. Temperatuurrecords worden gebroken en de winter is veranderd in een vroege lente.
Vakanties worden geboekt en in de weekeinden trekken we er met het gehele gezin, huisdieren incluis, op uit om te genieten van het weer. Het moment lijkt ons van dierenkliniek “Brouwhuis” daarom ook aangebroken om een aantal puntjes aan te kaarten om dit seizoen voor onze huisdieren goed te laten verlopen.
Zo zien wij in deze periode een aantal letsels of problemen bij onze huisdieren die elk jaar terugkomen en die we zo graag niet meer zouden zien. Want ze zijn te voorkomen.En voorkomen is altijd beter dan genezen, toch?

Ongediertebestrijding. Continue reading »

 Posted by at 19:41
mei 102008
 

Zaterdag 24 mei viert Dierenkliniek “Brouwhuis” haar 20-jarig bestaan met een speciale Open Dag. Op deze zaterdag is de dierenkliniek van 11.00 uur tot 16.30 uur geopend voor iedereen die ook eens achter de schermen wil kijken.

Over de dag verspreid zijn er diverse leuke activiteiten waaraan gratis kan worden deelgenomen.
Zo zullen de dierenartsen zelf enkele lezingen geven over de verschillende huisdieren die in Dierenkliniek “Brouwhuis” worden behandeld. Daarnaast is er een demonstratie van de Hondenbrigade Politie Brabant Zuid-Oost, een EHBO-demonstratie en een presentatie van Hill’s over overgewicht bij huisdieren. Uiteraard zijn huisdieren ook welkom, want zij vormen de spil van de Dierenkliniek. Onder het thema “Versier je Huisdier” dingt het dier met de leukst versierde halsband of riem mee naar leuke prijzen. Continue reading »

 Posted by at 15:03
mrt 102008
 

Het weekend was aangebroken en uit voorzorg hield ik mijn mobiele telefoon angstvallig bij me.
Ik wist dat de Duitse herder teef Layla, moeder-in-spe, ongeveer rond deze tijd was uitgeteld; aan de grootte van de pups op de echo te zien kon ze ieder moment gaan bevallen…
En ja hoor, zaterdagavond rond een uur of  7 ging de telefoon en sprak een extreem nerveuze stem aan de andere kant: ‘Volgens mij is het zover; ik zie aan de blik in d’r ogen dat ze zich nu net zo voelt als ik toen ik moest bevallen van Kaitlynn (de oudste dochter van de familie)!’ Hoewel ik kon horen dat ze bloedserieus was, kon ik een lach niet onderdrukken. Layla had zich geen meer toegewijde oma kunnen wensen!
Mevrouw Hensby sprak verder: ‘Ze is al een tijdje erg onrustig en weet haar draai niet te vinden. Ze heeft niks gegeten vanavond en loopt zo af en toe te piepen, ook likt ze vaak aan haar achterste. Haar deken is helemaal nat, ik denk dat het vruchtwater is!’

Na verder navragen bleek Layla echter nog geen tekenen van persweëen te vertonen. Daarom gaf ik haar het advies om nog eventjes af te wachten; de pups waren zeker op weg! Na nog een paar dingen met haar te zijn doorgelopen voor de voorbereiding van de bevalling, hing ze op. Continue reading »

 Posted by at 11:38
feb 012008
 

febr-02.jpg

Zomaar een dagje in Dierenkliniek “ Brouwhuis” (102)
Ik kende de familie Hensby redelijk goed. Ze waren al meer dan anderhalf jaar een vaste klant geweest met hun trouwe Duitse Herder Spencer…
Ik was erbij toen hij z’n vaccinaties kreeg en ook toen hij een keer enorme buikpijn had en erg moest braken. Voor dat laatste waren een paar pilletjes en een aangepast dieet gelukkig voldoende om hem weer vrolijk en blij te laten zijn!
Maar toen kwam die ene dag dat Spencer met zijn baasjes bij me kwam om iets dat een stuk ernstiger bleek… Spencer had heel veel moeite om op te staan en wilde dat ook niet meer. Zijn buik leek een heel stuk groter te zijn geworden. Tijdens onderzoek bleek dat Spencer een tumor in zijn milt had, die heel agressief was en was gaan bloeden. Spencer had nu al zo veel bloed verloren en was al zo slap, dat hij een operatie niet meer aankon. Samen met meneer en mevrouw Hensby hebben ik toen afscheid van hem moeten nemen en is hij ingeslapen. Een maand later kreeg ik een telefoontje van mevrouw Hensby. Hoewel ze het verlies van Spencer nog steeds maar moeilijk konden bevatten, begon het gemis hun nu wel erg parten te spelen. Daarom, vertelde ze me, hadden ze besloten bij een fokker te gaan kijken voor een nieuwe pup. In het weekend zou het gaan gebeuren… Spannend! Continue reading »

 Posted by at 12:51
jan 232008
 

Een half jaar was Sako toen hij voor het eerst met klachten bij ons binnen kwam. Deze Berner Sennen had sinds een paar dagen last van braken en wisselende diarree. En aangezien er meer jonge honden zijn met dergelijke klachten, werd er in eerste instantie niet van uitgegaan dat dit verhaal een verrassend staartje kreeg.
Tijdens zijn bezoek aan de praktijk werd Sako helemaal nagekeken. Zijn temperatuur was in orde en ook zijn darmen voelden normaal aan. Bij controle van zijn ontlasting met de microscoop zagen we te veel beweeglijke bacteriën. Als eerste werd gedacht aan een dikkedarmontsteking (colitis) en werd  hij daarvoor behandeld. Sako kreeg tabletten en speciale voeding mee, waarmee hij binnen drie dagen opknapte.
Drie weken later was Sako weer terug op de praktijk. Met dezelfde klachten. Daarnaast was hij ook iets afgevallen, terwijl hij nog in de groei zat. Aangezien hij de eerste keer zo goed op de medicijnen en het voer had gereageerd, werd die behandeling herhaald. Maar nu moesten de klachten dan toch echt wegblijven. Nog voordat de kuur met tabletten en voer was afgemaakt had Sako weer dezelfde klachten, maar nu heviger.
Hij braakte meerdere keren per dag en had continu diarree. Nu was het tijd voor verder onderzoek. In overleg met de eigenaar werd de ontlasting nogmaals gecontroleerd op parasieten, met name op Giardia, een parasiet die vooral bij jonge honden problemen geeft. Daar naast werd bloed afgenomen en op de kliniek onderzocht. Daaruit bleek dat het met de organen allemaal goed gesteld was. Er waren geen aanwijzingen voor een ontsteking of bloedarmoede. Dus werd besloten om ook wat bloed naar het laboratorium te sturen voor onderzoek naar de functie van de alvleesklier.
Op de uitslag moesten we enkele dagen wachten. Continue reading »

 Posted by at 22:18
dec 142007
 

dierenkliniek-dec-2007.jpg

Al 2½ jaar hadden we geen hond meer gehad. Onze laatste hond was een 17 jaar oud poedeltje dat we over hadden genomen nadat het sympathieke baasje was overleden.

Daarna kwam het er even niet meer van. Druk, druk…
Maar natuurlijk gaat het weer kriebelen. Ook misten we het buiten wandelen met de hond. De dagelijkse wandeling in het bos doet je even tot rust komen in de hektiek van onze dierenkliniek. Daarnaast hebben onze honden altijd een functie gehad in de bewaking van de kliniek en zijn ze bloeddonor voor ernstig zieke patiënten.
We hebben altijd  “overblijvers” van de kliniek als huishond gehad. Honden die gevonden waren en waar geen eigenaar voor kwam. Een hond die geopereerd was maar waarvan de eigenaar de hond nooit meer kwam ophalen. Hij bleek later in de gevangenis te zitten. Continue reading »

 Posted by at 19:46
nov 092007
 

 dierenkliniek-nov-2007.jpg

April 2005, nu toch al ruim 2 jaar geleden… Aan de ene kant lijkt het eeuwen geleden, aan de andere kant zijn de herinneringen zo vers, dat het lijkt alsof het gisteren was. In april 2005 kwam ik een paar dagen meekijken in Dierenkliniek ‘Brouwhuis’.
Ik was nog maar net klaar met de studie Diergeneeskunde en had mijn dipoma vers op zak. Natuurlijk was ik enorm gemotiveerd om al het geleerde nu eens in de praktijk te gaan brengen… Tot het moment dat ik daadwerkelijk een baan vond, wilde ik daarom zo veel mogelijk ervaring opdoen, hoe meer hoe beter!
Vanaf het moment dat ik de kliniek binnen liep voelde ik me meteen al thuis. Ik werd hartelijk welkom geheten en het viel mij direct al op hoe vriendelijk en behulpzaam iedereen was. Er hing een prettige sfeer en de doortastendheid waarmee elk lid van het team aan behandeling van de zieke dieren bijdroeg was opvallend.
Iedere patiënt die ik in die dagen zag, werd zeer grondig onderzocht. Er werd niet gerust totdat duidelijk was hoe Rocky, Banzai, Bartho, Marsha en alle anderen het beste geholpen konden worden!
Continue reading »

 Posted by at 11:49
okt 082007
 

 aaaaaa2.jpg

De maand oktober staat traditiegetrouw in het teken van dierenliefde en diervriendelijkheid. Twee begrippen die zoveel zeggen en toch erg persoonlijk zijn. Want hoe ver ga je in je dierenliefde. En hoe ver ga je met een dier dat niet eens van jezelf is?

Gevleugelde vrienden
Een aantal weken geleden kwam er bij ons iemand in de praktijk met een kauw. Deze vogel was in haar tuin beland en kon niet meer vliegen. Gelukkig was de kauw in de goede tuin beland, want zijn nieuwe eigenaar wilde alles doen om hem er doorheen te krijgen. Bij onderzoek bleek de kauw een gebroken vleugel te hebben. Het betrof een open breuk, waarbij de botten ter hoogte van de breuk door de huid naar buiten staken. Al met al een moeilijk probleem, omdat ook nog eens niet bekend was hoe lang de breuk al bestond. Onder narcose plaatsten we de botdelen tegen elkaar en werd de vleugel gespalkt. Met een verband om zijn vleugel mocht de kauw mee naar huis. Continue reading »

 Posted by at 23:02
sep 082007
 

direnkliniek-sepr-2007.jpg

Als dierenarts weet je aan het begin van een werkdag zelden hoe deze er uit gaat zien. Een rustige dag kan plots veranderen in een hectische dag als er spoedpatiënten binnenkomen die direct zorg nodig hebben.
Het kan ook gebeuren dat er meerdere spoedpatiënten tegelijkertijd binnenkomen en we zelfs een keuze moeten maken wie als eerste behandeld moet worden. Niet iedereen heeft op zo’n moment begrip voor de keuze die wij vanuit professioneel oogpunt maken.
Een met bloed besmeurde hond die jankend binnenloopt met zijn hevig geschrokken eigenaar kan best wel eens een gevalletje “kan wachten” zijn terwijl de rustig liggende hond met alleen wat bleke mondslijmvliezen ons aanzet tot onmiddellijke actie en een spoedoperatie.Natuurlijk wilt u als eigenaar dat uw lieveling  direct zo goed mogelijk geholpen wordt wanneer het in nood is. Wij willen dat gelukkig ook dus dat komt goed uit! Het is echter zo dat wat u als noodgeval ervaart, medisch gezien dit niet altijd een noodgeval is…  Het omgekeerde komen we vaker tegen: er wordt te lang gewacht omdat de klacht van uw dier niet heel ernstig lijkt, maar ondertussen is de gezondheid van uw viervoeter ernstig achteruit  aan het gaan. Het is dus niet altijd meteen duidelijk of het nu “paniek om niks” of “u had misschien beter wat eerder moeten komen” wordt. Continue reading »

 Posted by at 19:59