sep 122008
 

Stelt u zich eens voor… U bent een rode bloedcel en uw naam is ERY. U heeft een transportbedrijfje, en u vervoert essentiële voedingsstoffen naar de gehele wereld. U ontvangt uw goederen in Longenland en levert aan bestemmingen als Nierië, Dun- en Dik Darmenië en Leveria. Zonder deze voedingsstoffen is er geen leven mogelijk. U heeft daarmee dus een uiterst verantwoordelijke taak, maar bent ook afhankelijk van de grote generator die u een vervoersmiddel verschaft en u van brandstof voorziet.
Nu is de generator al een tijd niet in orde. Kleine onderdelen functioneren niet meer en hoewel u uiteindelijk nog wel uw werk kunt doen, merkt u dat het steeds lastiger gaat. Doordat de generator extra hard moet werken lijkt het werk steeds zwaarder te gaan en kan hij de belasting niet meer goed dragen. Maar zijn taak is van levensbelang, anders kunt u ook uw werk niet meer doen…..

Hartfalen
Klachten als “Hij is niet meer zo actief als vroeger”, “Hij hijgt zo veel”, “Hij hoest met name
‘s nachts of na inspanning” of “Hij is wat afgevallen”, kunnen allemaal een eerste aanwijzing zijn dat er  een probleem is met het hart, of zelfs dat het hart het aan het begeven is. Veel van dit soort klachten worden geweten aan ouderdom en slijtage van het lichaam. Hoewel we niet hoeven te verwachten dat een hond of een kat die al een beetje op leeftijd is nog een marathon zal winnen, is het onwaarschijnlijk dat alléén de leeftijd de oorzaak van de klachten is. Ouderdom is namelijk geen ziekte!
Daarnaast zien we ook problemen met hart- en longen op jongere leeftijd ontstaan. Dit kunnen problemen zijn die al bij de geboorte van het dier aanwezig zijn, maar pas later klachten geven. In zulke gevallen is er vaak iets fout gegaan bij de aanleg en ontwikkeling van het hart en de bloedvaten tijdens drachtperiode. Ook kunnen het problemen zijn die wel ná de geboorte pas ontstaan, maar al op jonge leeftijd symptomen geven omdat bepaalde rassen extra gevoelig zijn voor bepaalde hartaandoeningen.
Wanneer we hartaandoeningen op tijd onderkennen, kunnen we hulp bieden in de vorm van medicatie, welke de levensduur en kwaliteit van leven van het dier aanzienlijk verbetert. In sommige gevallen kunnen we een hartprobleem zelfs volledig genezen door middel van een operatie. Het is daarom van belang dat we hart- en longproblemen goed onderzoeken en snel diagnoticeren! In Dierenkliniek Brouwhuis ben ik me, naast alle algemene problemen, meer en meer aan het richten op de cardiologie (aandoeningen van hart en bloedvaten) en de respiratie (aandoeningen van de luchtwegen). Voor de diagnostiek maken we, naast klinisch onderzoek, gebruik van röntgenfoto’s, hartfilmpjes, bloeddrukmetingen en soms bloedonderzoek. Bovendien kunnen we door een specialiste in de kliniek een professionele hartecho laten maken.
Maakt u zich zorgen om de rikketik van uw dier of wilt u gewoon wat meer zekerheid over de gezondheid van hem/haar; u bent van harte welkom in Dierenkliniek “Brouwhuis”!
Rianne Claessens, dierenarts
Dierenkliniek “Brouwhuis”.
Wilt u meer weten over dierenkliniek “Brouwhuis” zie dan ook www.dierenkliniek.com

 Posted by at 21:09

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)