feb 012008
 

Beste dierenvrienden
De vraag: mijnheer Frans, zijn tafelresten voor de kat goed of slecht?
Een kat die tafelrestjes moet eten, komt niet alleen voedingsstoffen te kort maar krijgt soms ook verkeerde ingrediënten of onjuiste hoeveelheden binnen, zoals zout, peper en vetten.
Een kat kan best een beetje groente krijgen, hoewel een kat geen groenteeter is. Een kat heeft zijn eigen specifieke voedingsbehoefte die niet overeenkomt met die van de mens.
Kortom, tafelresten zijn meestal niet gezond voor een kat. Het geven van tafelresten aan een kitten wordt helemaal afgeraden, hij is nog in de groei en daar moet zijn voeding goed aan zijn aangepast.
Wat doen we met vers vlees?Het geven van vers vlees is geen aanrader. Het is veel te eenzijdig, bevat te weinig calcium en bij alle zelf samengestelde maaltijden is de kans erg  groot dat je niet de juiste hoeveelheden gebruikt. Als verwennerij soms een beetje gekookt vlees geven kan echter geen kwaad. Het is niet eenvoudig zelf goede voeding samen te stellen, er gaat niet alleen veel tijd in zitten, maar je moet ook heel veel over voeding weten. De kat eet prooidieren, dus ook de maaginhoud wordt genuttigd. Hier zitten plantaardige materialen in, dus ook voorverteerde koolhydraten.
Onbewerkte plantaardige materialen kan een kat niet verteren. Het is dus beter om fabrieksmatig samengestelde voeding te geven. Door de juiste verhoudingen en hoeveelheden loopt de kat geen risico’s op nare tekorten of juist een overdaad van een stof. Relatief gezien is droogvoeding goedkoper dan natvoer. Het heeft ook veel voordelen, zo is het gemakkelijk te doseren en goed te bewaren. Je hoeft alleen de aanbevolen hoeveelheden te volgen en er is geen sprake van te veel of te weinig geven. Droge brokken worden onder hoge druk en temperatuur gefabriceerd. Dit heet expanderen; door het expanderen worden koolhydraten veel beter verteerbaar voor de kat.
Ook voor de kittens  zijn brokjes uitstekend voer. Ze knabbelen graag en eten graag kleine hapjes. Voor de juiste voeding van uw kat en kitten kunt u terecht bij de dierenspeciaalzaak en vraag naar advies.

Heeft u nog vragen,indien mogelijk helpen wij u graag.
Frans en Betsie
Tel: 510513

 Posted by at 21:15

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)