jan 202008
 

Om beter aan te sluiten op de bezoekersstroom hanteren de politiebureaus vanaf 2 januari 2008 andere openingstijden.
Openingstijden
Openingstijden zijn voor Helmond Oost (Deltaweg 185) en Helmond West (Steenovenweg 40-42).
Werkdagen: 09.00-17.00 uur.
zaterdag en zondag: gesloten.
Openingstijden voor Helmond Centrum (Kasteel Traverse 101) zaterdag t/m donderdag 09.00-21.00 uur en op vrijdag 09.00-22.00 uur. zondagen: HCE open 09.00-21.00 uur.

Bezoekersstroom
Uit eigen onderzoek blijkt dat het aantal bezoekers op zondagen en op werkdagen tussen 17.00-18.00 uur erg laag is. Het aantal aan-giften is lager en de aangifte mo-gelijkheden zijn sinds 3 jaar enorm uitgebreid. Denk aan internet aangifte, aangifte op afspraak (geen wachttijd op het bureau), telefonische aangifte en aangifte op locatie.

Aangifte doen?
Voor veel feiten kunt u tegen-woordig internetaangifte doen.
Ook kunt u ons bellen (0900-8844) om een afspraak te maken voor aangifte doen op het bureau (geen wachttijd) of we spreken met u een dag en tijd af voor een telefonische aangifte. U kunt de drie Helmondse bureaus ook zonder afspraak binnenlopen, houd dan wel rekening met wachttijd.

Andere inzet
De extra capaciteit die nu vrijkomt wordt op een ander tijdstip ingezet. Want de burgers die niet meer tussen 17.00 en 18.00 uur of op een zondag kunnen komen, zullen op een ander tijdstip alsnog naar het bureau komen of  kiezen voor een andere manier van aangifte.
Via www.politie.nl/brabant-zuid-oost kunt u meer lezen over de verschillende mogelijkheden van aangifte doen. Daar kunt u ook de openingstijden van de andere bureaus vinden.

Géén alcohol onder 16
Kinderartsen melden dat jaarlijks 500 kinderen onder de 16 jaar in het ziekenhuis terecht komen vanwege alcoholvergiftiging. Inmiddels zijn tachtig gevallen bekend van kinderen die dit jaar zoveel hadden gedronken dat zij in een ziekenhuis moesten worden behandeld. ,,Een in alcohol gemarineerd brein is voor de puberteit heel schadelijk, zelfs al is het maar één keer,” aldus een specialist.

Onlangs raakte een 12-jarige jongen uit Den Bommel buiten westen nadat hij in korte tijd een liter alcohol had weggewerkt. De alcohol was door een 17 jarig vriendje gekocht. Helaas staat dit incident niet op zich. Jongeren drinken op steeds jongere leeftijd méér alcohol. Vergeleken met Europese leeftijdsgenoten spant onze jeugd de kroon. Vooral meisjes drinken steeds meer en vaker alcohol. Ook in Zuidoost-Brabant neemt het alcoholgebruik de laatste jaren toe.

Aanpak
De schokkende statistiek was voor álle 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant aanleiding om samen een vuist te maken tegen alcoholgebruik door jeugd. In het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) maken alle gemeenten zowel medewerkers als geld vrij voor het project ‘Laat je niet flessen!’ Ook de politie en de Voedsel en Waren Autoriteit (voorheen Keuringsdienst van waren) doen mee.

Zuipketen
De aanpak richt zich vooral op de directe omgeving van jongeren. Want wat maakt mogelijk dat jeugd aan alcohol komt? Ouders, vrienden, drank op schoolfeestjes, de sportkantine en natuurlijk de kroeg. Voorkomen moet worden dat kinderen al kunnen drinken. Maar ook het aanbod van alcohol in de supermarkt speelt een rol. Bovendien buigen gemeenten, politie en VWA zich over strenger optreden tegen ‘zuipketen’ op het platteland. Deze geïmproviseerde kroegen hebben geen alcoholvergunning en de (brand)veiligheid laat vaak te wensen over.

Meer controle
De politie en de Voedsel en Waren Autoriteit voeren samen controles uit op de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop. Het blijkt namelijk dat in 90% van alle gevallen jongeren onder de 16 jaar moeiteloos alcohol kunnen kopen. De controle wordt nu strenger en daardoor wordt de kans kleiner dat jeugd onder de 16 jaar aan alcohol kan komen.
Elke maand worden horeca en andere verkooppunten in drie willekeurige gemeenten verrast met controles.

Meer weten over ‘Laat je niet flessen!’?
Kijk op www.sre.nl/alcoholenjongeren.

Meer info over alcoholgebruik onder jongeren op www.alcoholinfo.nl.

 Posted by at 12:04

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)