sep 082007
 

Samenwoners zijn wettelijk niet zo maar erfgenamen van elkaar, als zij dus een woning aankopen, dan moeten zij hun zaakjes wel heel goed regelen!
In een notarieel samenlevingscontract kan van alles geregeld worden, bijvoorbeeld een verblijvingsbeding. Deze regelt bijvoorbeeld dat het aandeel van de ene partner na overlijden verblijft aan de langstlevende partner.
Dit ongeacht de eerdere verdeling van aandelen in bijvoorbeeld de woning. Meestal is dat 50% ieder. Na een onverwacht overlijden wordt  de langstlevende dan 100% eigenaar, het wordt dus geen ‘vruchtgebruik”, het gaat verder dan dat! In de meeste gevallen zal de overgang van dit eigendomsrecht “om niet” zijn geregeld, maar dit kán wel problemen opleveren. Zo moet er bijvoorbeeld sprake zijn van ongeveer gelijke sterftekansen van de partners, een groot leeftijdsverschil gooit dus roet in het fiscale eten, zo oordeelde de Hoge Raad. In de successiewetgeving is daarom een fictiebepaling opgenomen zodat de fiscus toch bijna altijd kan blijven meeprofiteren van ongewenst geruisloos verschuiven van vermogens na overlijden. Maar als partners aantoonbaar lang genoeg formeel samenwonen, dan geldt dezelfde hoge vrijstelling als voor gehuwden. Heffing successie is dan niet zo snel aan de orde. Wat overdrachtsbelasting betreft is de verhouding 60/40 de maximale, heeft de overleden partner dus meer dan 60% aandeel, dan geldt de vrijstelling van 6% overdrachtsbelasting niet meer, oppassen dus!!In een notarieel samenlevingscontract kan ook een verzorging voor elkaar worden vastgelegd, en daarmee kan dan weer een nabestaandenpensioen worden geclaimd bij de pensioenuitvoerders.
Die stellen dit contract namelijk meestal als voorwaarde. Ook niet onbelangrijk is nog eens vast te leggen dat premies van levensverzekeringen altijd een geheel eigen verplichting zijn, zodat er kruislings premie betaald kan worden voor overlijdensrisico verzekeringen.

Na een overlijden is dan de uitkering onbelast. Niet onbelangrijk dus, want het gaat daar meestal om grote bedragen! Nou het mag wel duidelijk zijn dat ook samenwoners zich dus bij hun hypotheek laten adviseren door DeHypothekenMakelaar.nl, een 100% onafhankelijk SEH Erkend Hypotheek Adviseur.

 Posted by at 19:58

  One Response to “Samenwoners en Hypotheek: goed regelen!!”

  1. Interessant artikel. Het is voor veel mensen nog onduidelijk hoe het nou precies zit bij samenwoners, dit stukje heeft mij in ieder geval weer een stukje wijzer gemaakt.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)