
Brouwhuisseheide als uw achtertuin.
De herfst heeft haar intrede gedaan, wat onder andere te zien is aan het verkleuren en naar beneden dwarrelen van het gebladerte. Vooral de eiken verkleuren mooi. In de Tongelreep, een straat in Brouwhuis, staat tegen één van de huizen een klimop, deze kleurt prachtig rood.
De eerste staartmezen hebben zich gemeld in onze tuin, de winter nadert. De maand oktober is bij uitstek de maand van de paddestoelen en zwammen. In de microscopistenvereniging wordt hier dan ook de nodige aandacht aan besteed. Er zijn talloze zeer kleine paddestoelen, die alleen met een microscoop op naam te brengen zijn. Als u in het veld of bos wandelt vallen ze niet eens op. U denkt bij paddestoelen aan van die mooie rode met witte stippen
(Vliegenzwam) of Eekhoorntjesbrood. Deze soorten behoren tot de hogere zwammen (Fungi).
Zwammen of paddestoelen bezitten geen chloroplasten met bladgroen d.w.z.dat ze geen fotosynthese kunnen uitvoeren oftewel deze zwammen kunnen geen suikers maken met behulp van het zonlicht, kooldioxide en water om in leven te blijven. Ze zijn geheel aangewezen op een leven als parasiet op levende organismen, of als saprofyt op dode organismen (saprofyt betekent dat een plant van rottende stoffen leeft). Veel soorten leven ook in symbiose met groene planten, bijvoorbeeld op bomen, of algen (Korstmossen). Wat boven de grond uitsteekt, de bekende paddestoelen met hoed en steel zijn slechts de tijdelijke gevormde organen die voor de productie en verspreiding van de sporen moeten zorgen. De zwamvlok (Mycelium) of het netwerk, vlechtwerk, van zwamdraden (Hyfen ) bevindt zich in het substraat, zoals de grond, strooisel, hout, mest en dergelijke, en haalt daaruit de benodigde voedingsstoffen. Op de Rivierensingel tegen een eikenboom onder aan de stam groeide een flinke zwam, deze was wel 40 centimeter in doorsnede. Of de boom er nou zo gelukkig mee zal zijn? Meestal helpen dit soort zwammen mee om de bomen langzaam te laten afsterven. Natuurlijk kan een zwam ook ontstaan op een zieke of beschadigde plaats aan de stam; men zou deze zwam moeten verwijderen.
Een aparte zwam of bovist is te vinden langs de Zuid-Willemsvaart. Deze aardappelbovist (Scleroderma) kan wel een doorsnede halen van 30 centimeter. De door mij waargenomen bovisten haalden deze maat zeker. De knolvormige, rondachtige vruchtlichamen, inderdaad wat op aardappels gelijkend, zijn geheel gevuld met sporen. Als de inhoud rijp is (zwart en poederig ) dan is er maar lichte druk voor nodig, via een gaatje in de wand, om de sporen te verspreiden. In onze omgeving, en zeker aan de randen van de bossen in Rijpelberg en Brouwhuis, zijn heel wat soorten te vinden. Een gezegde onder de microscopisten luidt: Neem uit de natuur alleen het hoognodige mee om te onderzoeken, overdaad schaadt.
“De honingbijen zitten op de tros” zoals de imker zegt: ze houden elkaar lekker warm en alleen bij een temperatuur van ± 12 graden Celsius komen ze nog even voor vliegen. Zijn bijen slimmer dan wij.
Wordt vervolgd.
Imker J. Beekman,
Tel.no. 0492.514106
E.mail jbeekman1@freeler.nl