Brouwhuisseheide als uw achtertuin.
Inheems bos plantsoen 2
In het januarinummer uit 1997 heb ik het er over gehad dat de gemeente Helmond aan de toenmalige Vlierdense dijk, nu de Vlierdense bosdijk, van een bestaand perceel bos een zogenaamd Inheems bos plantsoen wilde maken.
Dat hield in dat er diverse bomen en struiken werden aangeplant tussen de bestaande dennen. Voorbeeld: Tamme kastanje, vuilboom, inlandse eik, en dergelijke. Met als hoofddoel het lokken van insecten, vogels en kleine zoogdieren. In dat artikel maakte ik de opmerking: als de konijnen deze opzet ook maar zullen begrijpen. Nou begrepen hebben ze het niet, want van de aanplant is niets meer over, verdwenen in de magen van de konijntjes.
Waarom deze inleiding:
Op uitnodiging van een inwoner van Rijpelberg ben ik in het zogenaamde Broedersbos gaan kijken, en we hebben daar een rondwandeling gemaakt. Voor mij een openbaring wat er zoal groeit en bloeit in dit Broedersbos. Mooie lanen en doorkijkjes. Mijn begeleider vertelde mij dat hij het plan opgevat heeft om van dit bos een voor een groot publiek toegankelijk geheel te maken via een nog op te richten stichting. Het bos is overigens nou ook al toegankelijk, maar gelet op de activiteiten die er nu gepleegd worden niet aantrekkelijk voor rust- en natuurminnende mensen. Uit dit bos zou een groot aantal Amerikaansekersen (de zogenaamde bospest) verwijderd dienen te worden, en er moet meer sociaal toezicht zijn. Verder natuurlijk opgeschoond van niet in een bos thuis horende rommel. Ook hier zou een aanplant zoals boven vermeld op haar plaats zijn, een vergelijking met de Warande in de stad is gemaakt. Het bos herbergt verschillende mooie, zelfs zeldzame bomen en struiken. Het is ten volle waard dat het behouden blijft, en niet ten prooi valt aan huizenbouw en dergelijke, ook al zijn huizen nog zo nodig. Wat mij opviel in dit bos, is dat er een groot aantal bomen met brandplekken waren. Vanzelf ontstaan? Nee, de mens heeft hier een handje geholpen. Als een den verminkt wordt met een scherp voorwerp, dan gaat hij bloeden!!! Er komt een hoop hars vrij. En wel in grote hoeveelheden, afhankelijk van de verwonding. En u weet het natuurlijk: hars brandt. Jammer, wellicht is er niet bij nagedacht dat het wel eens het einde van de boom kan betekenen. Het bos is een groene enclave in een wijk die al veel groene plekken kent. Voor onze insecten, vogels en kleine zoogdieren is er via de groene linten die door Rijpelberg lopen een pracht van een infrastructuur naar het Broedersbos. Het zal als het bos wordt opgeknapt, en er rust heerst, een fijne plek zijn voor onze fauna. Het is aan te bevelen dat de initiatiefnemers om dit bos te behouden en voor het publiek aantrekkelijk te maken worden ondersteund, zowel door de bewoners van Rijpelberg, Brouwhuis en door de van buiten afkomstige bezoekers.
Het is al weer oktober, de herfst doet haar intrede (een deel van de zomer was al van dien aard dat het herfst was) de bijen zijn in gewinterd, en hebben rust nodig, de imker trouwens ook. Het was een mager jaar wat honing betreft, en heidehoning al helemaal niet. Op de Strabrechtse heide was volop het Heidehaantje aanwezig, en de medewerkers van S.B.B. vonden het beter om geen bijen toe te laten op de heide. De heide moet zich eerst herstellen van de aanslag door het heidehaantje.
Wordt vervolgd.
Imker J.Beekman
Tel. 514106
E.mail: jbeekman1@freeler.nl