Energie besparen met hulp van de Groente- en Fruitkalender.
Door te letten op de voedingsmiddelen die u koopt kunt u energie besparen, veel energie zelfs.
Voor het invliegen van één kilo groente of fruit uit een ander continent is bijvoorbeeld een hoeveelheid energie nodig vergelijkbaar met 2 tot 3 liter brandstof. Groente en fruit groeien in Nederland alleen in bepaalde perioden op het land, de “volle grond”. Daarom worden groente en fruit geïmporteerd of in kassen gekweekt.Vervoer per vliegtuig en verwarmen van kassen kosten veel energie, tien tot twintig keer zoveel als de vollegronds teelt. Het gebruik van energie belast het milieu en draagt bij aan verzuring, smogvorming, het versterkte broeikaseffect en de uitputting van grondstoffen.
Schrikt u van deze feiten?
De Groente- en Fruitkalender van Milieucentraal geeft u in één oogopslag de informatie om te kunnen zien wat een goede keuze is in welk seizoen. Het is een nieuw jasje voor het aloude “Hier en Nu principe”. De prachtig afgebeelde groenten en fruit hebben per seizoen een bepaalde energieklasse, A voor de laagste en E voor de hoogste milieubelasting.
Groente en fruit kopen van klasse A of B is de manier om energie te sparen. De volledige kalender staat op de site www.milieucentraal.nl onder de G: Groente en fruit kopen.
Een paar voorbeelden zijn:
Aubergine mrt -okt -NL klasse D
Tomaten mrt -nov-NL klasse D
Bospeen ½ mei – ½ nov NL-klasse A
Vuistregels
Vervoer per vrachtauto vanuit Zuid-Europa of vervoer per schip vanuit andere continenten kost relatief weinig energie. Dat geeft u veel mogelijkheden om gevarieerd te eten en toch rekening te houden met het milieu. Bederfelijke producten van een ander continent worden vaak per vliegtuig geïmporteerd.
Voorbeelden zijn asperges, boontjes, peultjes, verse kruiden, exotisch fruit en rijp geplukt fruit. Groente en fruit dat minder snel bederft, wordt vaak per boot vervoerd. Denk aan appels, peren, druiven, bananen, avocado’s, uien, knoflook en suikermaïs